Τα μυθικά πλάσματα έχουν το πλεονέκτημα να κερδίζουν δίχως κόπο την υστεροφημία, η οποία μένει ανέπαφη από το πέρασμα του χρόνου. Ένα από αυτά είμαι κι εγώ, ο Μινώταυρος, με φήμη που ξεπερνάει τα σύνορα της πατρίδας μου.
Αν δεν με απατά η μνήμη μου, υπήρξα πρωταγωνιστής του διασημότερου μύθου της Αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας. Ω, δεν θα δεχτώ καμία αντίρρηση, μπορεί να το ερμηνεύσω ακόμη κι ως προσβολή! Είναι ποτέ δυνατόν να περάσει απαρατήρητη η πάλη μου με τον Θησέα μέσα στον Λαβύρινθο;!
Αν λοιπόν δεν σας τρομάζει η ιδιότητά μου, δώστε μου το χέρι σας για να περιδιαβούμε μαζί τα σοκάκια της πόλης που αγαπώ, του Ηρακλείου.
ΚΝΩΣΣΟΣ
Τι να πει κανείς γι’ αυτή την τόσο σημαντική πόλη της Αρχαιότητας, της οποίας το ανάκτορο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον μύθο μου, με τον μύθο του Δαίδαλου και του Ικάρου, με τον μύθο της πιο ασυνήθιστης και περίπλοκης οικοδομικής κατασκευής, δηλαδή του Λαβυρίνθου.
Ο Λαβύρινθος φτιάχτηκε για να με απομονώσουν, εμένα τον μισό άνθρωπο και τον μισό ταύρο! Ακόμη μειδιώ σαν θυμάμαι πως ο ίδιος ο δημιουργός του, ο περίφημος τεχνίτης και αρχιτέκτονας Δαίδαλος με δυσκολία μπόρεσε να βρει την έξοδο όταν ολοκλήρωσε την φυλακή μου.
Αυτό που θα σας εντυπωσιάσει είναι σίγουρα η επιβλητικότητα του ανακτόρου, ίσως και να αισθανθείτε αυτό που ορισμένοι αποκαλούν δέος όταν βρεθείτε μπροστά του. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην τραβήξουν την προσοχή σας οι θαυμάσιες τοιχογραφίες, το σύστημα ύδρευσης και το χρώμα των κιόνων. Είναι ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα ανάκτορα και βασικό μνημείο του Μινωικού Πολιτισμού.
Δεν το χωράει ο νους μου να επισκεφτείτε το Ηράκλειο και να μην περάσετε κι από δω! Ίσως και να ακούσετε το μουγκρητό μου, εκείνο που έβγαλα καθώς με σκότωνε ο Θησέα, κι αν αυτό συμβεί δεν θα δεχτώ τον οίκτο σας!
ΚΡΗΝΗ ΜΟΡΟΖΙΝΙ (ΠΛΑΤΕΙΑ ΛΙΟΝΤΑΡΙΩΝ)
Δάκρυα συγκίνησης είναι έτοιμα να κατρακυλήσουν στα μάγουλά μου κάθε φορά που η σκιά μου περνά από τούτο το σημείο της πόλης. Θαρρείτε πως πλάσματα σαν κι εμένα δεν κρύβουν συναισθήματα; Πόσο γελιέστε πόσο!
Η κρήνη πήρε το όνομά της από τον Γενικό Προβλεπτή της Francesco Morozini κατά την θητεία του οποίου κατασκευάστηκε το υδρευτικό έργο του Ηρακλείου.
Η κρήνη βρίσκεται στο κέντρο της πόλης στην γνωστή Πλατεία Λιονταριών (Ελευθερίου Βενιζέλου). Είναι ένα από τα πιο ζωντανά σημεία του Ηρακλείου, σημείο που προτιμάει κυρίως η νεολαία, καθώς εδώ υπάρχουν όλα όσα χαρακτηρίζουν την νυχτερινή και μη διασκέδαση.
ΦΡΟΥΡΙΟ ΚΟΥΛΕΣ
Το πραγματικό όνομα του μεσαιωνικού αυτού φρουρίου είναι Rocca a Mare. Στέκεται αγέρωχο στην αρχή του δυτικού λιμενοβραχίονα του λιμανιού της πόλης και μπορεί μονάχα με μένα να αναμετρηθεί σε κύρος! Είναι διώροφο με 26 διαμερίσματα. Λειτουργεί ως αρχαιολογικός χώρος κι εκεί θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε ορισμένα ευρήματα του διάσημου ωκεανογράφου Κουστώ. Αν είστε τυχεροί ίσως και να απολαύσετε κάποιο από τα πολιτισμικά δρώμενα που ανά διαστήματα λαμβάνουν χώρα στο φρούριο.
ΤΑΦΟΣ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ
Τα λόγια ακόμη και για μένα, που πάντα θέλω να έχω τον τελευταίο λόγο, είναι περιττά! Η σιωπή μου δηλώνει τον σεβασμό μου και τον θαυμασμό μου για τον σημαντικότερο Κρητικό συγγραφέα, τον Νίκο Καζαντζάκη. Ο τάφος του βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο των Τειχών του Ηρακλείου, τον Προμαχώνα Μαρτινέγκο, με μια πανοραμική θέα που κόβει την ανάσα. Πάνω στον άκρως λιτό του τάφο, βρίσκεται χαραγμένη η φράση που ο ίδιος έγραψε “Δεν ελπίζω τίποτα. Δεν φοβάμαι τίποτα. Είμαι ελεύθερος”.
ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΤΙΤΟΥ
Ο ναός που είναι αφιερωμένος στον Άγιο Τίτο, τον μαθητή και συνοδοιπόρο του Αποστόλου Παύλου και μετέπειτα πρώτου επισκόπου του νησιού, σε κερδίζει αμέσως με την επιβλητική εκλεκτικού ρυθμού αρχιτεκτονική του. Αποτελεί πραγματικό κόσμημα, ιδίως όταν το βράδυ φωτίζονται τα βιτρό τζάμια του κι ο τρούλος. Το συντριβάνι με τα παγκάκια που το πλαισιώνουν στην πλατεία του ναού προσφέρουν στιγμές χαλάρωσης και περισυλλογής.
_____________________________
Φίλε ταξιδιώτη, αν βρεθείς στην πόλη μου, μην λησμονήσεις να πας και σε μέρη όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και την Δημοτική Πινακοθήκη. Αν τώρα νιώσετε την ανάσα μου να χαϊδεύει τον λαιμό σας, μην φοβηθείτε, καμιά φορά τα φαινόμενα απατούν.