Ακόμη και σήμερα θεωρούμαι μια από τις σημαντικότερες μορφές της παγκόσμιας ιστορίας, κάτι που με γεμίζει υπερηφάνεια. Το μεγαλύτερο μέλημά μου ήταν να μεταδώσω το ελληνικό πνεύμα σ’ ολόκληρη την τότε Ασία και όχι μόνο.

Θα μπορούσα να ισχυριστώ ότι εκτός από βασιλιάς των Μακεδόνων, θα είμαι πάντα ο βασιλιάς της καρδιάς σας, ω Έλληνες! Δε νομίζω πως θα μου αρνηθείτε μια βόλτα στα σοκάκια της πόλης που αγαπώ, μια βόλτα στην Θεσσαλονίκη!

__________________________________

Greece, Thessaloniki, White Tower, Tower, Fortification
Dimitris Vetsikas (pixabay.com)

ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ

Το πιο χαρακτηριστικό σημείο της πόλης! Πόσες φορές δεν κάθομαι στην κορυφή του, σφαλίζω τα μάτια μου και φέρνω μπροστά μου εικόνες από ένδοξες εκστρατείες! Με θέα την παραλία της πόλης, 6 ορόφους και 34 μέτρα ύψος το κτίσμα σύμβολο της Θεσσαλονίκης αποτελεί ξεκάθαρα πόλο τουριστικής έλξης και όχι μόνο.

Ο Λευκός Πύργος κτίστηκε τον 15ο αιώνα μετά την άλωση της Θεσσαλονίκης από τους Οθωμανούς το 1430. Το 1883, με διαταγή του σουλτάνου Αβδούλ Χαμίτ Β’, ο Πύργος ασπρίζεται και του δίνεται η ονομασία Λευκός (Μπεγιάζ Κουλέ), γεγονός που δίνει εξήγηση στο όνομα που φέρει ως σήμερα. Μετά την απελευθέρωση της πόλης ο χώρος του Πύργου χρησιμοποιήθηκε ποικιλοτρόπως, όπως για την φιλοξενία της αεράμυνας της πόλης, του εργαστηρίου μετεωρολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και των συστημάτων ναυτοπροσκόπων. Το έτος 1983 παραχωρήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Από τα πιο φωταγωγημένα σημεία της Θεσσαλονίκης, ενώ η θέα από τις πολεμίστρες στην κορυφή είναι πράγματι πανοραμική. Το εσωτερικό του Πύργου είναι έτσι διαμορφωμένο, ώστε να μάθει κανείς κάποια σημαντικά πράγματα για την ιστορία της πόλης μέσα από την έκθεση που αφορά τη Θεσσαλονίκη από την εποχή της ίδρυσής της το 316/15 π.Χ. μέχρι σήμερα.

Alexander The Great

ΑΓΑΛΜΑ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

Για μένα και για τους λόγους που μάλλον υποθέτετε, αυτό το σημείο είναι το πιο ωραίο. Αναπαρίσταμαι να ιππεύω τον λατρεμένο μου Βουκεφάλα, τον πιο πιστό μου σύντροφο, και να ατενίζω την Ανατολή. Το μπρούντζινο ομοίωμά μου, που είναι επενδεδυμένο με μάρμαρο  σκούρου χρώματος, δεσπόζει περήφανα και αγέρωχα πάνω σε βάθρο.

Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης δίπλα από το λιμάνι και ξεχωρίζει από μακριά. Κάποιοι εκλεκτοί ανάμεσά σας έχουν μάλιστα ακούσει τον καλπασμό του αλόγου μου!

Arch

ΑΨΙΔΑ ΤΟΥ ΓΑΛΕΡΙΟΥ

Είναι ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της Θεσσαλονίκης, γνωστό και ως Καμάρα. Και ως μνημείο με θριαμβευτική διάθεση, με ελκύει ιδιαίτερα. Η μάχη των Γαυγαμήλων κι εκείνη της Ισσού είναι το πρώτο που θυμάμαι όταν κρυφά κι αθόρυβα κάποιες βραδιές που όλη η πόλη κοιμάται φέρνω τις βόλτες μου εδώ με τον Βουκεφάλα.

Η αψίδα του Γαλέριου είναι αφιερωμένη στην νικηφόρα εκστρατεία του αυτοκράτορα Γαλέριου έναντι των Σασσανιδών της Περσίας και την κατάληψη της πρωτεύουσας τους Κτησιφών το 298 μ.Χ. Οι σκαλιστές αναπαραστάσεις αξίζουν τη προσοχή σας, ενώ η Ρωμαϊκή Αρχιτεκτονική θα κεντρίσει το ενδιαφέρον σας.

Ladadika, Thessaloniki, Greece

ΛΑΔΑΔΙΚΑ

Ιστορική συνοικία της πόλης, που χωρίζεται στις περιοχές Λαδάδικα και Άνω Λαδάδικα και υπήρξε ένα από τα πιο σημαντικά εμπορικά κέντρα της πόλης. Το όνομά της το οφείλει στην ύπαρξη πολλών καταστημάτων χονδρικής στην περιοχή, όπου πωλούνταν κυρίως ελαιόλαδο.

Οι επιλογές εδώ είναι πολλές και κυρίως για όλα τα γούστα. Διασκέδαση, φαγητό, ποτό, όλα στα πόδια σας. Δεν σας κρύβω πως ζηλεύω όταν σας βλέπω αμέριμνους να σουλατσάρετε εδώ στα Λαδάδικα. Πόσο θα ήθελα να μπλεχτώ ανάμεσα σας και να σας πω τα παράπονά μου για όλα αυτά που γίνονται εις βάρος του ονόματος Μακεδονία!

Eptapyrgion fortress

ΕΠΤΑΠΥΡΓΙΟ

Το Φρούριο του Επταπυργίου, γνωστό και με την οθωμανική ονομασία Γεντί Κουλέ (Yedi Kule), αποτελείται από δύο ενότητες: Το βυζαντινό φρούριο, το οποίο συνθέτουν δέκα πύργοι και τα νεότερα κτίσματα των φυλακών, που έχουν κτιστεί εντός κι εκτός του φρουρίου. Γύρω στο 1890 το μνημείο χρησιμοποιήθηκε ως ανδρικές, γυναικείες και στρατιωτικές φυλακές.

Η θέα από το πυροβολείο θα σας μείνει αξέχαστη, ενώ τα καφέ στις ταράτσες προσφέρουν μια ευχάριστη ανάπαυλα. Πολλές φορές, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, συγκεντρώνονται εδώ μουσικοί από όλον τον κόσμο προσφέροντας απλόχερα αυτοσχέδιες μουσικές βραδιές.

___________________________________

Κάπου εδώ σταματάει η περιήγησή μου. Φίλοι μου, αν ποτέ βρεθείτε στην πόλη που αγαπώ, μην λησμονήσετε να επισκεφθείτε μεταξύ των άλλων και την πλατεία Αριστοτέλους, την Ροτόντα και το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Μέγας Αλέξανδρος (356 – 323 π.Χ.)

 

Φωτογραφίες κειμένου: Dimitris Vetsikas (Pixabay), Anna-Maria KZ, Apostolis Giontzis, Max (Flickr).

Κοινοποιήστε
Χριστίνα Καρρά
Καθηγήτρια Γερμανικών, κειμενογράφος και συγγραφέας με τρία βιβλία στο ενεργητικό της: " Η κόρη του Ναζί", "Η φαλαινίτσα που ήθελε να γίνει γλάρος " και το πιο πρόσφατο "Γιατί το λεμονάκι δεν ήθελε να γίνει ποτέ πεπονάκι" από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη. Έχει έναν γιο και θεωρεί ότι η ευτυχία κρύβεται στα μικρά πράγματα που συνήθως προσπερνάμε. Αγαπημένη της ρήση: "Για να ανέβεις στην κορυφή, επιβάλλεται να ξεκινήσεις από την βάση."