Είχα την τύχη, κυριολεκτικά, να βρεθώ πριν λίγο καιρό σε μια φωτογράφιση γάμου που έγινε στην Πορταριά και αυτό με έκανε να δω από μια άλλη σκοπιά τα πράγματα, τα οποία και θα μοιραστώ μαζί σας.

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, να σημειώσω ότι ο ρόλος μου ήταν καθαρά βοηθητικός.
Ο φωτογράφος ήρθε από την Θεσσαλονίκη και επειδή τον γνωρίζω προσωπικά, προσφέρθηκα να συμμετέχω εθελοντικά μιας και μου αρέσει πολύ η φωτογραφία και οποιαδήποτε συμμετοχή μου στην διαδικασία, θα με βοηθούσε να κατανοήσω ακόμα περισσότερο την μαγεία των επαγγελματικών αποτελεσμάτων.

ΠΡΑΓΜΑ νο1

Ο φωτογράφος δεν είναι ένας άνθρωπος που κρατάει απλά μια φωτογραφική μηχανή και πατάει ένα κουμπί.

Για να βγει το αποτέλεσμα που βλέπεις όταν παραλαμβάνεις το album γίνονται πολλά περισσότερα από αυτό.

Ο επαγγελματίας φωτογράφος χρειάζεται τουλάχιστον 2 φωτογραφικές μηχανές μαζί του, γνωρίζει όλες τις ρυθμίσεις που πρέπει να κάνει ανά πάσα στιγμή και πατάει περισσότερα από ένα κουμπιά όλη μέρα. Επίσης, κουβαλάει μαζί του εργαλεία που ενισχύουν τον φωτισμό. Με αυτά μπορεί και εκμεταλλεύεται το φυσικό φως ή δημιουργεί ιδανικό φωτισμό με τεχνητά μέσα.

ΠΡΑΓΜΑ νο2

Ο φωτογράφος δεν το παίζει ότι έχει άποψη επειδή σε βάζει να παίρνεις πόζες ή δημιουργεί concept από το τίποτα.

Ναι, έχουν ακουστεί κι αυτά! Δεν φτάνει που προσπαθεί να σου δημιουργήσει μοναδικές εικόνες για μια τόσο ξεχωριστή ημέρα για σένα, κάνεις και τον δύσκολο! Αν ήταν οι φωτογραφίες να έβγαιναν σούπερ απλά με το να καθόμαστε όλη την ώρα, τότε θα ήμασταν όλοι φωτογράφοι. 

Συν τοις άλλοις, το γεγονός ότι σε βάζει να γυρνάς δεξιά κι αριστερά είναι επειδή προσπαθεί να βγάλει 300 φωτογραφίες από τις οποίες θα πάρεις τις 100 καλύτερες. Κι αυτό θα γίνει αν σε πετύχει σε σωστό φωτισμό, σωστή γωνία, με αρμονικές γραμμές και ιδανικό περιβάλλον.

ΠΡΑΓΜΑ νο3

Αν ξέρεις να χειρίζεσαι photoshop δεν σημαίνει ότι οι φωτογραφίες σου θα αφήσουν εποχή.

Δίχως τα παραπάνω το photoshop είναι ένα τίποτα! Όσο κι αν ζούμε στην εποχή του φίλτρου, τα φίλτρα δεν μπορούν να σώσουν μια κακή λήψη. Αν για παράδειγμα σε μια φωτογραφία είναι κακή η στάση του σώματός σου, αν την φτιάξεις θα χαλάσεις το σύνολο.

Τι θέλω να πω; Η φωτογραφία είναι η αποτύπωση της στιγμής και αν δεν την αποτυπώσεις σωστά, η στιγμή χάθηκε! Ένας έμπειρος φωτογράφος θα κάνει ότι μπορεί κατά την λήψη ώστε να μην χρειαστεί να αφιερώσει πολύ χρόνο επεξεργασίας στις φωτογραφίες που θα βγάλει.

ΠΡΑΓΜΑ νο4

Ο φωτογράφος ο σωστός γίνεται σκιά σου καθ’όλη την διάρκεια της προετοιμασίας, της τελετής, της ημέρας σου γενικότερα, και θα σε παρασύρει σε εκτός χρόνου και σχεδίου θέσεις για να έχει ακόμα περισσότερα αυθόρμητα αποτελέσματα. Είναι στην τσίτα, που λέμε, όλη την ώρα και ψάχνει συνεχώς την τέλεια λήψη.

Αυτό που αναζητά όμως είναι να περάσει απαρατήρητος, πράγμα δύσκολο με τόσο εξοπλισμό, και να αποτυπώσει τις στιγμές σου σαν πραγματικές αναμνήσεις.

Δεν αρέσουν πολύ στους φωτογράφους οι στημένες φωτογραφίες, εκτός κι αν έχουν να κάνουν με concept.

Γι’αυτό και τρυπώνουν ανάμεσα στους άλλους, στριμώχνονται, πέφτουν στα πατώματα, κρεμιούνται απ’όπου βρουν….

ΠΡΑΓΜΑ τελευταίο

Όπως κάθε δουλειά, έτσι κι αυτή έχει τα μυστικά της και τις δυσκολίες της. Καλό είναι να ξέρεις πως πρόκειται για έναν άνθρωπο που συνεχώς προσπαθεί να ξεπερνάει τον εαυτό του, με το να μην επαναλαμβάνονται οι πόζες, οι σκηνές, ακόμα και η ατμόσφαιρα! Δεν είναι εύκολο να σκέφτεσαι συνέχεια νέα πράγματα, τα οποία να ανταποκρίνονται και στις απαιτήσεις των πελατών σου…

Το ίδιο δύσκολο είναι η συνεχόμενη ανάγκη για ευελιξία και προσαρμοστικότητα! Πρέπει να είναι σε εγρήγορση κάθε λεπτό ώστε να βρίσκουν πλεονεκτήματα μέχρι και στις αναποδιές…Να εκμεταλλευτούν το παραμικρό που συμβαίνει γύρω τους για να καταφέρουν να σου δώσουν αυτό που φαντάζεσαι ή και ακόμα καλύτερο, αν γίνεται!

Κοινοποιήστε
Διαμαντούλα Χατζηαντωνίου
Απόφοιτη ΙΕΚ Οικονομίας & Διοίκησης και πιστοποιημένη Δημοσιογράφος διαδικτύου, με συμμετοχές σε πολλά σεμινάρια ποικίλου ενδιαφέροντος και κατευθύνσεως. Έχει λάβει το πρώτο βραβείο ποίησης στην Θεσσαλία, σε μαθητικό διαγωνισμό. Δραστηριοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, ως ραδιοφωνική παραγωγός, αρθρογράφος καλλιτεχνικών ειδήσεων και ερασιτέχνης ηθοποιός. Θρέφει μεγάλη αγάπη για τις τέχνες, την φύση, την φιλοσοφία και την ψυχολογία ενώ αφιερώνει αρκετό χρόνο σε θέματα κοινωνικής και ιστορικής φύσεως. Αγαπημένη της ερώτηση: Γιατί; Αγαπημένο μότο: Αξίζει να βρίσκεις λόγους να γελάς