Η Enid Mary Blyton γεννήθηκε στις 11 Αυγούστου 1897 στο Λονδίνο και μεγάλωσε μέσα σε μια εργατική οικογένεια, ως το μεγαλύτερο από τα 3 παιδιά. Ο πατέρας της εγκατέλειψε την οικογένεια και η σχέση της με τη μητέρα της επισκιάστηκε από το γεγονός.

Το ταλέντο της αναπτύχθηκε από πολύ νεαρή ηλικία, όμως η μητέρα της δεν ενέκρινε τις λογοτεχνικές της δραστηριότητες. Η ίδια ωστόσο, δείχνοντας πίστη στις ικανότητές της, άρχισε να στέλνει τη δουλειά της σε περιοδικά, με το πρώτο της ποίημα να δημοσιεύεται στο «Nash».

Δίδαξε ως δασκάλα για 5 χρόνια σε σχολεία της Βρετανίας, ενώ παράλληλα συνέχιζε να γράφει μανιωδώς ώστε να καταφέρει να εκδώσει κάτι κάποια στιγμή.

Το πρώτο της έργο ήταν η συλλογή παιδικών ποιημάτων «Child Whispers» που εκδόθηκε το 1922. Δύο χρόνια αργότερα και μετά τον γάμο της με τον Hugh Alexander Pollock (επιμελητή εκδόσεων), εξέδωσε τα 2 επόμενα βιβλία της.

Εκεί γύρω στο 1922, μια σειρά από τραυματικά γεγονότα σημάδεψαν τον ψυχισμό της με την ίδια να αρχίζει να παρουσιάζει σημάδια ψυχικής αστάθειας.

Διατηρούσε αρκετές εξωσυζυγικές σχέσεις και το 1941 χώρισε τελικά τον σύζυγό της. Έτσι, παντρεύτηκε το 1943 τον γιατρό Kenneth Fraser, έναν από τους παράνομους δεσμούς που είχε όσο ήταν παντρεμένη.

Μετά το διαζύγιό της από τον Pollock, η πένα της ξεκίνησε την μεγάλη δραστηριότητα. 

Ήταν η εποχή που δημιούργησε τους «The Famous Five» (21 βιβλία, 1942-1963), μια σειρά από μυστηριώδεις περιπέτειες που ζουν τέσσερις έφηβοι και ο σκύλος Timmy.

Την ίδια περίπου χρονική περίοδο ξεκίνησε και τη σειρά «The Five Find-Outers and Dog» (15 βιβλία, 1943-1961), όπου πρωταγωνιστούν 5 παιδιά και ο σκύλος τους.

Οι ήρωες της σειράς καταφέρνουν να γίνουν ντετέκτιβ μεγάλων μυστηρίων, τα οποία συνήθως λύνουν πιο γρήγορα από την αστυνομία.

Στο ίδιο μοτίβο, χρησιμοποιώντας την ήδη επιτυχημένη συνταγή των προηγούμενων ετών υπογράφει τους πασίγνωστους «The Secret Seven» (15 βιβλία, 1949-1963).

Οι λογοτεχνικές ιστορίες της ενώ έχουν παρόμοια δράση μπορούν να διαχωριστούν σε 3 διαφορετικές κατηγορίες:

  1. Τα παιδιά είναι ανεξάρτητα από τους γονείς τους και μπλέκονται σε περιπέτειες με άλυτα μυστήρια.
  2. Θέματα παιδιών που είναι εσώκλειστα σε σχολεία, αφορά τη σχολική ζωή και φάρσες.
  3. Τα παιδιά μεταφέρονται σε παράξενα φανταστικά μέρη με ξωτικά, νεράιδες και άλλες δημιουργίες της φαντασίας.

Έγραψε περισσότερα από 600 βιβλία για μικρά και μεγαλύτερα παιδιά, στα 40 χρόνια της λογοτεχνικής της καριέρας. Το λογοτεχνικό της εύρος περιλαμβάνει από παραμύθια και σχολικά αναγνώσματα μέχρι μυθιστορήματα, φυσιολατρικά βιβλία, κείμενα βιβλικών θεμάτων, ακόμη και μη λογοτεχνικά έργα.

Σε πολλά βιβλία χρησιμοποίησε το ψευδώνυμο «Mary Pollock», με το τελευταίο της πρωτότυπο έργο να κυκλοφορεί το 1963. Οι αναρίθμητες μεταγενέστερες εκδόσεις είναι συλλογές «ανακυκλωμένου» υλικού.

Η δουλειά της δέχτηκε και δέχεται κριτική. Ο λόγος είναι ο εξιδανικευμένος κόσμος που παρουσιάζει καθώς και τα ρατσιστικά/σεξιστικά σχόλια στα κείμενά της, παρά το γεγονός ότι αποτελούν στοιχεία συνυφασμένα της εποχής που τα έγραψε.

Με τον θάνατο του συζύγου της, το 1967, άρχισε και η δική της υγεία να κλονίζεται και να φθίνει. Λέγεται ότι έπασχε από τη νόσο του Αλτσχάιμερ και πως μεταφέρθηκε σε γηροκομείο για την καλύτερη δυνατή φροντίδα της. Εκεί άφησε και την τελευταία της πνοή, στις 28 Νοεμβρίου 1968, σε ηλικία 70 ετών.

Σήμερα, 50 χρόνια μετά τον θάνατό της, η ίδια και το έργο της δεν έχουν ξεχαστεί. Η επιτυχημένη σειρά κινουμένων σχεδίων του «Noddy» συνεχίζει με την ίδια πρωτότυπη λογική να βγάζει νέες ιστορίες.

Το όνειρο της Blyton ήταν μέσα από τα έργα της να ψυχαγωγεί, να διδάσκει και να εμπνέει τα παιδιά. Ήθελε να τα προκαλέσει να παρατηρήσουν, να εξερευνήσουν, να ανακαλύψουν και να μάθουν τελικά τον κόσμο.

Κι αυτό το όνειρο το κατέκτησε και με το παραπάνω.

Πέτυχε συνολικά πάνω από 500 εκατ. πωλήσεις, τόσο από τη μετάφραση τους σε τουλάχιστον 90 γλώσσες, όσο και από την μεταφορά τους στον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Μάλιστα, οι τηλεοπτικές σειρές της ήταν ιδιαίτερα δημοφιλείς και εξακολουθούν να διατηρούν, ακόμα και σήμερα, ευρεία κοινωνική απήχηση σε πολλά κράτη διεθνώς!

Κοινοποιήστε
Διαμαντούλα Χατζηαντωνίου
Απόφοιτη ΙΕΚ Οικονομίας & Διοίκησης και πιστοποιημένη Δημοσιογράφος διαδικτύου, με συμμετοχές σε πολλά σεμινάρια ποικίλου ενδιαφέροντος και κατευθύνσεως. Έχει λάβει το πρώτο βραβείο ποίησης στην Θεσσαλία, σε μαθητικό διαγωνισμό. Δραστηριοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, ως ραδιοφωνική παραγωγός, αρθρογράφος καλλιτεχνικών ειδήσεων και ερασιτέχνης ηθοποιός. Θρέφει μεγάλη αγάπη για τις τέχνες, την φύση, την φιλοσοφία και την ψυχολογία ενώ αφιερώνει αρκετό χρόνο σε θέματα κοινωνικής και ιστορικής φύσεως. Αγαπημένη της ερώτηση: Γιατί; Αγαπημένο μότο: Αξίζει να βρίσκεις λόγους να γελάς