Από την Παγκόσμια Ημέρα του Ποδηλάτου (3 Ιουνίου), οι Καρδιτσιώτες εκδήλωσαν την βαθιά σχέση της πόλης με το ποδήλατο, πραγματοποιώντας ένα νοσταλγικό ταξίδι στην πλατεία Πλαστήρα.

Εκεί πραγματοποιήθηκε συνάντηση και έκθεση παλιών ποδηλάτων που αγοράστηκαν από τους ιδιοκτήτες τους πριν από σχεδόν μισό αιώνα και συνεχίζουν ακόμη να τα χρησιμοποιούν οι ίδιοι σε μεγάλη πλέον ηλικία, τα παιδιά ή τα εγγόνια τους, ποδήλατα στα οποία η κάθε οικογένεια έχει βάλει τη δική της σφραγίδα.

Ο Δήμος Καρδίτσας αφουγκράστηκε αυτή την τάση της πόλης και δίνει προτεραιότητα σε έργα και δράσεις που προωθούν τη χρήση του ποδηλάτου από τους δημότες για τις αστικές μετακινήσεις τους. Τώρα όμως ήρθε η ώρα να γίνει χρήση ποδηλάτων και από τους δημοτικούς υπαλλήλους για υπηρεσιακές ανάγκες.

Αυτή η πρόταση μοιάζει πολύ απλή αλλά θα διευκολύνει κατά πολύ τη λειτουργία των υπηρεσιών αφού θα περιορίσει τη χρήση των υπηρεσιακών οχημάτων, μειώνοντας έτσι τα έξοδα μετακίνησης και ενισχύοντας ταυτόχρονα το παράδειγμα προς μίμηση για μείωση της χρήσης του αυτοκινήτου στο κέντρο των πόλεων.

Ο Δήμος Καρδίτσας για να ολοκληρώσει την πρότασή του, προμηθεύτηκε οκτώ ποδήλατα για τις ανάγκες των υπηρεσιών του όπου δύο από αυτά θα δοθούν στη Δημοτική Αστυνομία, δύο στην Τεχνική Υπηρεσία και Πολεοδομία, δύο στις Διοικητικές και Οικονομικές Υπηρεσίες, ένα στο Κέντρο Κοινότητας και ένα στο Κοινωνικό Παντοπωλείο.

Ήδη ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των κατοίκων της Καρδίτσας χρησιμοποιούν καθημερινά, εδώ και χρόνια, τα ποδήλατα για τις μετακινήσεις τους αφού η πόλη τους διαθέτει το μεγαλύτερο σε μήκος δίκτυο ποδηλατοδρόμων σε όλη τη χώρα. Η “ποδηλατούπολη” δεν μπορεί παρά να παίρνει πρωτοβουλίες και να εφαρμόζει μέτρα που έχουν ως αφετηρία τη χρήση του.

Ας ελπίσουμε ότι θα δούμε σύντομα ανάλογες δράσεις και σε άλλες πόλεις!

Κοινοποιήστε
Άννα-Μαρία Κέκια
Πτυχιούχος Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου με έφεση στην έκφραση μέσω του γραπτού λόγου. Στον τομέα της αρθρογραφίας έχω ασχοληθεί τόσο με γενική ειδησεογραφία, πολιτικά και κοινωνικά θέματα, όσο και με φωτορεπορτάζ, στήλες πολιτισμού, κριτικές δίσκων, αφιερώματα και συνεντεύξεις. Λάτρης της ανεξάρτητης και ερευνητικής δημοσιογραφίας με έμφαση στην ιστορία, την ψυχολογία, την εγκληματολογία και την κοινωνιολογία. Παράλληλη και αγαπημένη απασχόληση η τέχνη της φωτογραφίας.