Σήμερα θα δούμε κάποια διατροφικά κολπάκια, που μπορούμε να εφαρμόσουμε στην καθημερινότητά μας, ώστε να γλιτώνουμε περιττές θερμίδες, να είμαστε πιο πλήρεις και να βελτιώσουμε τον μεταβολισμό μας.

1. Πίνετε νερό περίπου 15-30 λεπτά πριν ξεκινήσετε να τρώτε, γιατί να πετύχετε καλύτερη χώνεψη. Μην πίνετε ανάμεσα στα γεύματα ούτε κατά τη διάρκεια αυτών. Το πολύ νερό κατά την διάρκεια των γευμάτων μειώνει τα γαστρικά υγρά και επιβραδύνει την διαδικασία της πέψης.
2. Να τρώτε πάντα ένα πλούσιο και ισορροπημένο πρωινό γεύμα. Συνήθως όταν δεν τρώμε πρωινό τρώμε περισσότερο το βράδυ ή τσιμπολογάμε περισσότερο μέσα στη μέρα.
3. Να τρώτε γεύματα χαμηλού γλυκαιμικού φορτίου. Έτσι θα αποφύγετε την αυξημένη έκκριση ινσουλίνης, που εμποδίζει την καύση λίπους. Να προτιμάτε λοιπόν τροφές με χαμηλότερο ποσοστό υδατανθράκων, όπως τα προϊόντα ολικής άλεσης ή τα φρούτα και τα λαχανικά.
4. Να τρώτε ήρεμα και αργά και να μασάτε καλά την τροφή σας. Η καλή μάσηση είναι σημαντικός παράγοντας για πιο εύκολη και σωστή πέψη, αλλά και για την διατήρηση ενός σταθερού σωματικού βάρους.

Διαβάστε επίσης: Τα οφέλη της σωστής μάσησης της τροφής

5. Προτιμήστε τις πιο σκληρές τροφές, που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να καταναλωθούν. Ο οργανισμός έτσι έχει το χρόνο να καταλάβει πότε χόρτασε. Ο εγκέφαλος χρειάζεται 20′ για να καταλάβει οτι έρχεται ο κορεσμός. Προτίμησε, λοιπόν, μια μπριζόλα αντί για κιμά ή ένα μήλο αντί για μια μπανάνα.

Μελέτες έχουν δείξει πως όσο περισσότερη μάσηση απαιτείται για το φαγητό, τόσο πιο γρήγορα αναπτύσσεται το αίσθημα κορεσμού της πείνας, με αποτέλεσμα να τρώει κανείς λιγότερο.
6. Να τρώτε πάντα καθισμένοι. Είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αποφύγετε το τσιμπολόγημα. Εάν το βάλετε σκοπό να μην τρώτε ποτέ στο πόδι, θα απολαμβάνετε περισσότερο το φαγητό και θα αποκτήσετε επίγνωση του τι και πόσο τρώτε.
7. Προτιμήστε για βραδινό κάποια άπαχη πρωτεϊνική επιλογή (όπως κοτόπουλο, ασπράδι αβγού, τυρί χαμηλών λιπαρών) με μία σαλάτα, και όχι σάκχαρα ή άμυλα (γλυκά, ψωμί, μακαρόνια, πατάτες και ρύζι).
8. Προτιμήστε τα καυτερά σε όποιο γεύμα ταιριάζουν (συνήθως με το κρέας). Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι τα γεύματα που είναι πλούσια σε κόκκινες, καυτερές πιπεριές και τσίλι μπορεί να ενεργοποιήσουν το μεταβολισμό αυξάνοντας τη θερμογένεση (ένα από τα κύρια στοιχεία του μεταβολισμού), ενώ ταυτοχρόνως μπορούν να οδηγήσουν πιο γρήγορα στον κορεσμό της πείνας.
Κοινοποιήστε
Πτυχιούχος του τμήματος Επιστήμης και Φυσικής Αγωγής της Κομοτηνής. Στόχος της να κάνει τον κόσμο να αγαπήσει την άσκηση και να γίνει τρόπος ζωής τους. Οι αγαπημένες της ασχολίες έχουν ως βάση την κίνηση του σώματος και κατ'επέκταση την σωματική και πνευματική εξέλιξη. Έχει ασχοληθεί επίσης με τον χορό και της αρέσουν οι φωτογραφήσεις.