Οι γρήγοροι και αγχωτικοί ρυθμοί της καθημερινότητας μας έχουν συχνά ως αποτέλεσμα να τρώμε «στο πόδι» και να μην δίνουμε στην διαδικασία του γεύματος τον χρόνο και την προσοχή που χρειάζεται. Το σημαντικότερο ίσως κομμάτι που ενώ όλοι γνωρίζουμε, σπάνια τηρούμε, είναι το να μασάμε καλά το φαγητό μας, γεγονός που επηρεάζει τόσο την ομαλή διαδικασία της πέψης, όσο και το βάρος μας.
Όταν τρώμε γρήγορα το σώμα μας έχει λιγότερο χρόνο για να καταλάβει αν έχουμε χορτάσει ή όχι και καταλήγουμε έτσι να τρώμε περισσότερο. Αντιθέτως, όταν τρώμε με πιο αργούς ρυθμούς, έρχεται πιο σύντομα η αίσθηση της πληρότητας, ο κορεσμός, και έτσι τρώμε λιγότερο και νιώθουμε χορτάτοι για περισσότερη ώρα.
Άτομα που συνηθίζουν να τρώνε γρήγορα το φαγητό τους έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να φλερτάρουν με τον κίνδυνο της παχυσαρκίας και ό,τι αυτό συνεπάγεται, όπως καρδιοαγγειακά νοσήματα, υπέρταση, σακχαρώδη Διαβήτη τύπου ΙΙ, προβλήματα στον μεταβολισμό και περισσότερο κοιλιακό λίπος.
Η σωστή μάσηση είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για πιο εύκολη και σωστή πέψη, αλλά και για την διατήρηση ενός σταθερού σωματικού βάρους.
Καθώς πρόκειται για το πρώτο στάδιο της διαδικασίας της πέψης, η καλή μάσηση καθορίζει την καλή προετοιμασία της τροφής για την πεπτική οδό. Η τροφή τεμαχίζεται με την βοήθεια των μασητήριων μυών του στόματος και «λιπαίνεται» από τις εκκρίσεις των σιελογόνων αδένων, ώστε να προστατεύει το βλεννογόνο του στόματος και τον γαστρικό σωλήνα από τυχόν τραυματισμούς. Όσο η τροφή «κατεβαίνει» προς το στομάχι, το πεπτικό μας σύστημα την επεξεργάζεται, ώστε να απορροφήσει τα θρεπτικά της συστατικά.
Η καλή μάσηση βοηθά στον καλύτερο τεμαχισμό της τροφής και η διαδικασία της πέψης γίνεται πιο γρήγορη και πιο αποτελεσματική.
Σχετικές έρευνες έχουν επιβεβαιώσει ότι όταν μασάμε αρκετές φορές κάθε μπουκιά που τρώμε, νιώθουμε πιο γρήγορα κορεσμό, νιώθουμε ότι έχουμε χορτάσει και έτσι τελικά τρώμε λιγότερο. Επίσης, τα πολλά «μασήματα» αυξάνουν τον αριθμό των θερμίδων που καταναλώνουμε κατά την διαδικασία της πέψης.
Μην ξεχνάμε ότι δίνοντας χρόνο στην διαδικασία της μάσησης, απελευθερώνονται καλύτερα οι γεύσεις του φαγητού και το απολαμβάνουμε περισσότερο. Επίσης όταν τρώμε βιαστικά, καταπίνουμε μεγαλύτερη ποσότητα αέρα, που είναι μια από τις αιτίες για το φούσκωμα στην κοιλιά, το οποίο επιδεινώνει τη λειτουργία του εντέρου και του πεπτικού συστήματος.
Μια αλήθεια που ισχύει από τα πρώτα χρόνια της ζωής μας είναι ότι αν μάθουμε και συνηθίσουμε να μασάμε σωστά την τροφή μας, μπορούμε να διατηρήσουμε τα δόντια και τα ούλα μας πιο γερά.
Ακόμα, η συνήθεια της κακής, λανθασμένης μάσησης μπορεί να έχει ως συνέπεια να μην αναπτύσσονται σωστά τα οστά του προσώπου. Έχει παρατηρηθεί ότι το 40% των παιδιών μεταξύ 6 και 12 ετών παρουσιάζουν ανωμαλίες στην ανάπτυξη του προσώπου και στο σχηματισμό των δοντιών έχοντας στραβά δόντια ή γνάθο με κλίση προς τα έξω ή προς τα μέσα, γεγονός που αποδίδεται πολλές φορές σε λάθος τρόπο μάσησης.
Σίγουρα δεν μπορεί κάποιος να μας συστήσει έναν ακριβή αριθμό για το πόσες φορές πρέπει να μασάμε τις μπουκιές μας, καθώς εξ’ ορισμού κάποιες τροφές θέλουν περισσότερη ή λιγότερη μάσηση από άλλες. Αυτό όμως είναι κάτι που και μόνοι μας μπορούμε να προσέξουμε και να ρυθμίσουμε.
Είναι πολύ σημαντικό να τρώμε αργά και ήρεμα, μασώντας καλά την τροφή μας.
Έτσι μπορούμε να δώσουμε στον οργανισμό μας τον χρόνο που χρειάζεται για να εκτελέσει σωστά τις διαδικασίες του, να εξασφαλίσει το βέλτιστο θρεπτικό αποτέλεσμα και να μας βοηθήσει στην διατήρηση του βάρους μας και κυρίως στην υγεία μας.