«Τους φίλους τους διαλέγουμε, τους συγγενείς μας όχι!», μια φράση που την έχουμε ακούσει ή και πει αρκετές φορές. Μια φράση σε γενικές γραμμές ορθή μα υπάρχει και μια άλλη παράμετρος πέρα από την επιλογή του φίλου: H σωστή κρίση!

Συχνά θεωρούμε ότι με κάποιους ανθρώπους ταυτιζόμαστε δίνοντας περισσότερο βάση σ’αυτό που προστάζει το συναίσθημα, παρά η λογική και το προφανές. Θα μου πείτε, φίλος δεν είναι κάποιος που τον νιώθεις κοντά σε ψυχή και καρδιά; Φυσικά και είναι έτσι. Όμως δυστυχώς συχνά πυκνά το συναίσθημα λαθεύει στέλνοντας λάθος μηνύματα και επηρεάζει την κρίση μας με τρόπο που δεν θα’ πρεπε.

Ας εστιάσουμε όμως σε κάποια γνωρίσματα που δεν θα θέλαμε σίγουρα να έχουν οι φίλοι μας.

ΑΔΙΑΚΡΙΣΙΑ

Υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο να παρέμβουν στην ιδιωτική ζωή του άλλου. Η αδιακρισία, σε όποια μορφή κι αν την συναντήσεις, έχει έναν και μόνο σκοπό: να κορέσει την αδηφάγα περιέργειά της. Όσο κι αν προσπαθεί να παρουσιαστεί σαν ενδιαφέρον, δεν είναι!

ΑΘΥΡΟΣΤΟΜΙΑ

Εδώ έχουμε να κάνουμε με την περίπτωση του ανθρώπου που παύει να είναι ο «αφέντης» της γλώσσας του. Οι συνέπειες της αθυροστομίας δεν είναι πάντα αθώες και μικρής εμβέλειας. Η αθυροστομία καταργεί φραγμούς και όρια θέτοντας πολλές φορές σε κίνδυνο μια φιλία, καθώς όπως είναι φυσικό δεν είναι από όλους αποδεκτή.

ΑΧΑΡΙΣΤΙΑ

Μια παροιμία λέει: «Η θάλασσα κι ο αχάριστος ποτέ τους δεν χορταίνουν»! Η μη αναγνώριση των όσων σου προσφέρονται ή των όσων έχεις από μόνος σου, μπορεί να πάρει πραγματικά τις διαστάσεις επιδημίας. Είναι μια από τις πιο κακές μορφές συμπεριφοράς!

ΑΔΙΑΛΛΑΞΙΑ

Η άρνηση για οποιονδήποτε συμβιβασμό φανερώνει την απόλυτη επικράτηση του Εγώ! Το να μην μετακινείσαι ούτε χιλιοστό από τις απόψεις σου μόνο προβλήματα και εντάσεις μπορεί να επιφέρει. Ας μην ξεχνάμε ότι που και που επιβάλλεται να υποχωρούμε και να παραδεχόμαστε τα λάθη μας!

ΑΤΙΜΙΑ

Η έλλειψη τιμιότητας αποτελούσε ανέκαθεν ένα βαρύ «παράπτωμα» και γενικότερα το πιο ισχυρό δηλητήριο σε μια φιλία. Κανείς δεν εκτιμά τον άτιμο, κανείς δεν τον εμπιστεύεται. Η παγκόσμια Ιστορία βρίθει από παραδείγματα ανεντιμότητας!

ΥΠΕΡΟΨΙΑ

Η υπεροψία «χαμογελάει» στην περιφρόνηση των άλλων, καθώς αυτές οι δύο συγγενεύουν. Η αντιπάθεια που σου βγάζει ένα τέτοιο άτομο είναι λογικό επακόλουθο. Ο υπερόπτης πιστεύει ότι εντυπωσιάζει, μα στην ουσία καταφέρνει το άκρως αντίθετο.

ΧΑΙΡΕΚΑΚΙΑ

Το διακρίνεις αμέσως στο βλέμμα τους και γενικότερα στην «γλώσσα του σώματος». Αυτοί οι άνθρωποι μοιάζουν να ξαναγεννιούνται μέσα από το κακό που συμβαίνει στον πλησίον τους. Κάθε διακοπή επαφών μαζί τους θα ήταν η πιο φρόνιμη λύση.

ΦΘΟΝΟΣ

Ένα από επτά θανάσιμα αμαρτήματα! Ο φθόνος θεωρείται ο υποκινητής της εκδίκησης και μπορεί να γίνει πραγματικά επικίνδυνος. Όλοι έχουμε πέσει λίγο ή πολύ θύμα του!

Κοινοποιήστε
Χριστίνα Καρρά
Καθηγήτρια Γερμανικών, κειμενογράφος και συγγραφέας με τρία βιβλία στο ενεργητικό της: " Η κόρη του Ναζί", "Η φαλαινίτσα που ήθελε να γίνει γλάρος " και το πιο πρόσφατο "Γιατί το λεμονάκι δεν ήθελε να γίνει ποτέ πεπονάκι" από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη. Έχει έναν γιο και θεωρεί ότι η ευτυχία κρύβεται στα μικρά πράγματα που συνήθως προσπερνάμε. Αγαπημένη της ρήση: "Για να ανέβεις στην κορυφή, επιβάλλεται να ξεκινήσεις από την βάση."