Μαρτυρίες περί εμφάνισης Αγνώστου Ταυτότητας Ιπτάμενων Αντικειμένων (Α.Τ.Ι.Α./U.F.O.) καταγράφονται από τα αρχαιότερα χρόνια μέχρι σήμερα σε διάφορες περιοχές του πλανήτη.

Highway, Nevada, Extra Terrestrial, Aliens, Ufo

Ειδικοί επιστήμονες και ερευνητές τα ερμηνεύουν κυρίως ως σκάφη εξωγήινων και γήινων όντων, τα οποία είναι υπερ-εξελιγμένης τεχνολογίας και πραγματοποιούν έρευνες και πειράματα στον ανθρώπινο παράγοντα. Πολλοί υποστηρίζουν ότι πρόκειται για απόρρητα στρατιωτικά προγράμματα, τα οποία ξεκίνησαν κυρίως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και χρηματοδοτούνται από εταιρείες κολοσσούς και ισχυρές κυβερνήσεις. Ανάλογο δείγμα είναι και η άβατη στρατιωτική βάση απόρρητων ερευνών “Area 51” στη Νεβάδα των ΗΠΑ.

Πολλές μαρτυρίες εμφάνισης ΑΤΙΑ μπορούν εύκολα να χαρακτηριστούν ως μη αυθεντικές, υπάρχουν όμως και πολλές ακόμα που παραμένει αδύνατο να αμφισβητηθούν. Πλήθος ερευνητών προσπαθούν να τις εξηγήσουν αναπτύσσοντας διάφορες θεωρίες, άλλες φορές πειστικές και άλλες τόσο πρόχειρες και αόριστες, που αφήνουν τελικά ακόμα μεγαλύτερα ερωτήματα.

Όταν δε, στις περίεργες αυτές εμφανίσεις είναι αυτόπτες μάρτυρες πολλοί άνθρωποι, τα ερωτήματα διαιωνίζονται και το μυστήριο παραμένει.

Μια από αυτές τις περιπτώσεις, και ταυτόχρονα μια από τις πιο παράξενες και ξεχωριστές που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα, είναι το περιστατικό εμφάνισης ΑΤΙΑ στην περιοχή της Αταλάντης στη Φθιώτιδα.

Ο ερευνητής και συγγραφέας, Μάκης Ποδότας, στο βιβλίο του “Ufo: Φάκελος Ελλάδα”, αναφέρει χαρακτηριστικά για το γεγονός: “δεν είναι μόνο συγκλονιστικό, αλλά και ένα από τα πλέον σπάνια, αν όχι μοναδικό στα παγκόσμια χρονικά”.

__________________________________

Αρχείο:Αταλάντη.jpg

Το περιστατικό της Αταλάντης

Την Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου του 1990 εμφανίστηκαν πάνω από το βουνό της Πεντέλης περίπου 12 ή 13 (για άλλους 17) ιπτάμενα αντικείμενα, τα οποία κρατούσαν μια πορεία το ένα πίσω από το άλλο και κατευθύνονταν προς τη Βόρεια Ελλάδα.

Με αξιοσημείωτα γρήγορη ταχύτητα πέρασαν πάνω από τη Λαμία, τη Λάρισα, την Κοζάνη, τη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα και κάνοντας στροφή διέσχισαν τον εναέριο χώρο πάνω από τα Ιωάννινα, το Αγρίνιο, το Μεσολόγγι και έφτασαν ως τη νότια Πελοπόννησο. Σε μια νέα στροφή τους προς το βορρά κατευθύνθηκαν αυτή τη φορά προς την κωμόπολη της Αταλάντης και τη Λαμία.

Ήταν γύρω στις 21:30 το βράδυ όταν δεκάδες κάτοικοι της περιοχής έγιναν αυτόπτες μάρτυρες ενός περίεργου και εντυπωσιακού γεγονότος. Ένα από τα ιπτάμενα αντικείμενα φαίνεται πως έπιασε φωτιά, αφού είχε γίνει κατακόκκινο και έβγαζε έναν έντονο μαύρο καπνό. Ακούστηκαν τρεις διαδοχικές εκρήξεις και κρότοι από μέταλλα και το άγνωστο “σκάφος” έπεσε στο έδαφος στον λόφο κοντά στο χωριό Μεγαπλάτανος και λίγα χιλιόμετρα από την Αταλάντη.

Τα υπόλοιπα ιπτάμενα αντικείμενα βρέθηκαν τότε τριγύρω του σχηματίζοντας κύκλο και φωτίζοντας έντονα την περιοχή. Κάποιοι υποστήριξαν ότι είδαν να βγαίνουν από το φλεγόμενο σημείο κάτι σαν σκιές. Το μυστηριώδες σμήνος έμεινε εκεί για περίπου πέντε ώρες και εξαφανίστηκε οριστικά από την περιοχή γύρω στις 3 τα ξημερώματα.

Το επόμενο πρωί οι κάτοικοι διαπίστωσαν ότι στο σημείο που είχε γίνει το περιστατικό υπήρχε ακόμα λίγος καπνός και το έδαφος είχε καεί. Ήταν επίσης υγρό με ένα κολλώδες υλικό, που ενδεχομένως είχε χρησιμοποιηθεί για την κατάσβεση της φωτιάς. Στο έδαφος υπήρχαν σχηματισμένες και κάποιες κυκλικές τρύπες.

Ο αυτόπτης μάρτυρας Ηλίας Γιαννουλάκος βρήκε στο σημείο κομμάτια από μηχανισμό κι ένα άγνωστο σπογγώδες αντικείμενο. Ανέφερε επίσης ότι όταν άγγιξε τον καμένο κορμό ενός πεύκου, εμφανίστηκαν στο χέρι του φουσκάλες σαν να είχε καεί. Ένα από τα εξαρτήματα που βρήκε είχε χαραγμένο πάνω του ένα κυκλικό σήμα με ένα σχήμα σαν κεραυνό και δύο διαμετρικά αντίθετες κεραίες.

Τα αινιγματικά ευρήματα από τα συντρίμμια παραδόθηκαν στο τοπικό αστυνομικό τμήμα και ξεκίνησε σχετική έρευνα, ενώ σύντομα δόθηκαν για εξέταση στο Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας της Πολεμικής Αεροπορίας.

Άνθρωποι από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, μεταξύ τους και άτομα που θεωρούνται σοβαρά αξιόπιστα, επιβεβαίωσαν ότι είχαν δει το σμήνος των φωτεινών ιπτάμενων αντικειμένων να περιφέρεται με εξαιρετική ταχύτητα στον ουρανό της χώρας εκείνο το βράδυ. Οι εφημερίδες της εποχής έκαναν αναφορά σε αυτό με τίτλους όπως “ΟΥΦΟ όργωσαν την Ελλάδα”, “Είδαν ένα ιπτάμενο τρένο”, “Σειρά από κιτρινικόκκινα φώτα που πετούσαν στον ουρανό” κ.α.

Θεωρίες και αμφισβητήσεις

Πριν ακόμα ανακοινωθεί κάποιο πόρισμα της επίσημης έρευνας, διάφοροι επώνυμοι επιστήμονες έσπευσαν να δώσουν την ερμηνεία τους και να κλείσουν το θέμα ως μη σημαντικό.

Συγκεκριμένα, ο διευθυντής του Αστρονομικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοίνωσε ότι πρόκειται για μετεωρίτες, τους λεγόμενους Περσίδες. Αυτοί οι μετεωρίτες όταν μπουν στην ατμόσφαιρα της γης αναπτύσσουν μεγάλη τριβή και αναφλέγονται με αποτέλεσμα να αφήνουν λάμψεις στον ουρανό. Θεωρείται ότι αυτό συμβαίνει κάθε χρόνο από τα μέσα Ιουλίου ως τα μέσα Αυγούστου, όμως δεν έχει υπάρξει ξανά κάποια αναφορά ανάλογου περιστατικού στην Ελλάδα.

Σε άλλη εκδοχή υποστηρίχθηκε ότι ήταν τεχνητοί δορυφόροι, ενώ η πιο “διασκεδαστική” θεωρία έλεγε ότι το φαινόμενο ήταν ουσιαστικά αποτέλεσμα ιδιαίτερων διαθλάσεων και ανακλάσεων στην ατμόσφαιρα από φώτα που υπάρχουν στη γη. “Ακόμη και τα φώτα μιας σειράς αυτοκινήτων μπορούν να προκαλέσουν ένα τέτοιο εντυπωσιακό θέαμα. Όλα τα άλλα στερούνται σοβαρότητας και οφείλονται στην φαντασία ή σε ομαδική υστερία.”

Ούτε λίγο ούτε πολύ οι αναφορές αστυνομικών και δεκάδων αυτόπτων μαρτύρων δεν λήφθηκαν σοβαρά υπόψιν και σύμφωνα με τα παραπάνω, μάλλον όλοι τους έπαθαν ξαφνικά κάποια κρίση παραισθήσεων και μαζικής υστερίας…

Μια πιο σκεπτικιστική πλευρά υποστήριξε ότι το γεγονός θα μπορούσε να συνδέεται με τον περίφημο Πόλεμο του Κόλπου και να ήταν ένα μυστικό πρόγραμμα της Πολεμικής Αεροπορίας ή των Αμερικανών, που δοκίμαζαν τον εξοπλισμό τους στη χώρα μας πριν μια νέα επίθεση στο Ιράκ. Φυσικά και αυτή η θεωρία δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ.

Στις 19 Οκτωβρίου του 1990 η βάση της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας δημοσίευσε το εξής πόρισμα: “Πιστοποιούμε ότι το εν λόγω αντικείμενο έκαψε το χορτάρι και τους θάμνους σε μια ακτίνα 200 μέτρων. (…) Τα συντρίμμια που βρέθηκαν ήταν γήινης προέλευσης, δεδομένου ότι υπήρχαν αριθμητικές και αλφαβητικές ενδείξεις. Ήταν παλαιάς τεχνολογίας, πιθανά κομμάτια ενός παλαιού δορυφόρου. Αυτό το συμπέρασμα βασίστηκε στις μετρήσεις, την καλωδίωση και την κατασκευή. Ο δορυφόρος πρέπει να είναι από την Ευρώπη ή την πρώην Σοβιετική Ένωση, δεδομένου ότι μόνο σε αυτές τις περιοχές του κόσμου το μετρικό σύστημα είναι σε μέτρα και εκατοστά (…)”.

Tower, Antennas, Technology, Communication, MobileΗ εξήγηση αυτή επίσης δεν θεωρήθηκε πειστική, αλλά μάλλον πρόχειρη, αφού η πτώση ενός δορυφόρου θα έπρεπε να έχει δημιουργήσει μεγάλη και εμφανή ζημιά στο σημείο και πάλι παραμένει το ερώτημα πως ένας παλιός εξοπλισμός μπορεί να βρέθηκε εκεί και τι σχέση είχε με το συνολικό περίεργο θέαμα.

Αυτό που άφησε για φινάλε ακόμα μεγαλύτερα ερωτηματικά είναι το γεγονός ότι τα ευρήματα παραδόθηκαν πολύ σύντομα στη NASA για έλεγχο και από τότε δεν αναφέρθηκε ξανά τίποτα σχετικά με το αινιγματικό περιστατικό.

Γιατί μερικά ασήμαντης αξίας συντρίμμια, σύμφωνα πάντα με τις επίσημες αναφορές, έπρεπε να μεταφερθούν στη μεγαλύτερη διαστημική υπηρεσία του πλανήτη; Γιατί δεν δόθηκε ποτέ κάποια επιβεβαιωμένη εξήγηση στο περίεργο γεγονός που είδαν με τα μάτια τους επί ώρες τόσοι άνθρωποι;

______________________________________

Στην περιοχή που συνέβη το περιστατικό υπάρχει ως σήμερα μια μικρή στρατιωτική βάση του ΝΑΤΟ, η οποία χτίστηκε μετά την μυστηριώδη συντριβή. Σε εκπομπή του Paranormal by VICE το 2015 με τίτλο “Το ελληνικό Roswell”, εκπρόσωπος της ομάδας μαζί με έναν ερευνητή Ufo επισκέπτονται την περιοχή και διαπιστώνουν ότι 25 χρόνια αργότερα το σημείο παραμένει ακόμα καμένο και άγονο, ενώ εμφανίζει και ένα ισχυρό ηλεκτρομαγνητικό πεδίο, που το καθιστά επικίνδυνο για τον άνθρωπο.

 

Πληροφορίες από το βιβλίο: “UFO: Φάκελος Ελλάδα”, Μάκης Κ.Ποδότας, 2000. 

Οι φωτογραφίες του κειμένου είναι προϊόν δημιουργικής επεξεργασίας και δεν σχετίζονται με το αναφερόμενο γεγονός.

Κοινοποιήστε
Πτυχιούχος Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου με έφεση στην έκφραση μέσω του γραπτού λόγου. Στον τομέα της αρθρογραφίας έχω ασχοληθεί τόσο με γενική ειδησεογραφία, πολιτικά και κοινωνικά θέματα, όσο και με φωτορεπορτάζ, στήλες πολιτισμού, κριτικές δίσκων, αφιερώματα και συνεντεύξεις. Λάτρης της ανεξάρτητης και ερευνητικής δημοσιογραφίας με έμφαση στην ιστορία, την ψυχολογία, την εγκληματολογία και την κοινωνιολογία. Παράλληλη και αγαπημένη απασχόληση η τέχνη της φωτογραφίας.