Ο Γιοχάνες Κέπλερ ανήκει στους πιο ιδιοφυείς επιστήμονες που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα και απέκτησε δικαίως τον τίτλο “Νομοθέτης του Ουρανού”.

Με τους Νόμους του που αφορούν την κίνηση των πλανητών γύρω από τον Ήλιο, τις παρατηρήσεις και έρευνές του, πολλές από τις οποίες εδραιώνουν και τον περίφημο “Νόμο της παγκόσμιας έλξης” του Νεύτωνα, έμεινε στην Ιστορία ως ένας από τους μεγαλύτερους επιστήμονες.

___________________________

Η ΠΡΩΤΗ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΛΑΝΗΤΕΣ

Ο Κέπλερ γεννήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου του 1571 στην Γερμανία. Ο πατέρας του ήταν μισθοφόρος στρατιώτης και η μητέρα του ασχολιόταν με την βοτανοθεραπεία, κάτι που αργότερα θα την έφερνε σε δεινή θέση, αφού θα την κατηγορούσαν για μαγεία. Ο παππούς του διατηρούσε πανδοχείο, ωστόσο η οικογένειά του δεν βρισκόταν σε πολύ καλή οικονομική κατάσταση.

Ο Γιοχάνες, αν και ασθενικό παιδί που είχε να κάνει με το ότι γεννήθηκε πρόωρα, ήταν ικανότατο με ιδιαίτερες επιδόσεις στα μαθηματικά. Όλοι οι επισκέπτες του πανδοχείου έκαναν λόγο για ένα προικισμένο με εξυπνάδα αγόρι.

Στην ηλικία των 5 ετών παρατηρεί τον Μέγα Κομήτη του 1577 και στην ηλικία των 9 την έκλειψη της Σελήνης του 1580. Ωστόσο η αρρώστια της ευλογιάς κάποια στιγμή επηρέασε την όρασή του και έτσι η παρατηρησιακή αστρονομία έδωσε την θέση της στην θεωρητική και μαθηματική.

Οι πρώτες του σπουδές έχουν να κάνουν με τα μαθηματικά, ενώ το 1591 παρακολουθεί και μαθήματα θεολογίας, τις τελικές εξετάσεις της οποίας όμως δεν έδωσε ποτέ.

MYSTERIUM COSMOGRAPΗICUM (TO MYΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ)

Το 1597 ο Κέπλερ εκδίδει στην γερμανική πόλη Τύμπινγκεν ένα σπουδαίο βιβλίο Αστρονομίας γραμμένο στην Λατινική γλώσσα, το “Mysterium Cosmographicum”. O Kέπλερ επιχειρεί να εξηγήσει με πολύ πετυχημένο τρόπο την κοσμολογική του θεωρία, η οποία βασίζεται στο ηλιοκεντρικό σύστημα, σύμφωνα με το οποίο οι πλανήτες και τα λοιπά ουράνια σώματα περιστρέφονται γύρω από τον Ήλιο.

Το βιβλίο σαφώς και δεν περνάει απαρατήρητο αποτελώντας την πρώτη γραπτή υποστήριξη της θεωρίας του αναγεννησιακού μαθηματικού και αστρονόμου Νικόλαου Κοπέρνικου, που τοποθετούσε τον Ήλιο κι όχι την Γη στο κέντρο του Σύμπαντος.

ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΜΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Στις 27 Απριλίου 1957 ο Γιοχάνες Κέπλερ νυμφεύεται, παρά τις αρχικές αντιρρήσεις του πεθερού του, την 23χρονη Μπάρμπαρα Μύλερ, η οποία έχει ήδη χηρέψει δύο φορές και έχει και μια θυγατέρα από έναν προηγούμενο γάμο της. Μαζί της θα αποκτήσει δύο γιούς και ενδιαμέσως άλλα δύο παιδιά που πέθαναν πριν κλείσουν το πρώτο έτος της ηλικίας τους.

Το πείσμα και η φιλοδοξία του τον ώθησαν να προχωρήσει παρακάτω έχοντας πάντα στο πλάι του την πολύτιμη βοήθεια των επιθεωρητών των σχολείων της πόλης Γκρατς. Προγραμμάτιζε την συγγραφή άλλων τεσσάρων βιβλίων που θα αποτελούσαν κατά κάποιον τρόπο την συνέχεια της προηγούμενης εκδοτικής επιτυχίας του. Ζήτησε για το εγχείρημα αυτό και την άποψη άλλων συναδέλφων ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο Δανός αστρονόμος και αλχημιστής Τύχο Μπράχε.

Αρχικά υπήρξαν πολλές εντάσεις και έντονη ανταλλαγή απόψεων, αφού ο Δανός είχε ενστάσεις και γενικότερα αμφέβαλε, καθώς δεν δεχόταν τα συμπεράσματα του Κοπέρνικου πάνω στα οποία βασιζόταν πολύ ο Κέπλερ. Ο Κέπλερ δεν άργησε να καταλάβει πως μάλλον χρειαζόταν την βοήθεια του Τύχο κυρίως στους φιλοσοφικούς και κοινωνικούς ενδοιααμούς του.

Ο Δανός είχε μελετήσει αρκετά τον πλανήτη Άρη δίνοντας στον Κέπλερ, αν και με όχι μεγάλη προθυμία, στοιχεία που του χρειάζονταν. Οι καβγάδες τους αποτελούσαν μια καθημερινότητα πλέον, μα εν τέλει βρήκαν την χρυσή τομή και συνεργάστηκαν σχετικά αρμονικά.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ ΡΟΔΟΛΦΟ Β’

Ο Ροδόλφος Β’ υπήρξε αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, βασιλιάς της Ουγγαρίας, Κροατίας και Βοημίας και Αρχιδούκας της Αυστρίας. Ο Κέπλερ θα διοριστεί για 11 χρόνια ως μαθηματικός της αυλής του δίνοντας κυρίως συμβουλές αστρολογικής φύσης.

Δημιουργεί ωροσκόπια για τον ίδιο τον αυτοκράτορα, μα και για τους φίλους και αντιπάλους του, αφού ο Ριχάρδος θεωρεί σημαντική την συμβολή των άστρων σε θέματα πολιτικής στρατηγικής. Αμειβόταν καλά, αν και η πληρωμή του ήταν χρονοβόρα κι έτσι συχνά αντιμετώπιζε θέματα οικονομικής δυσχέρειας.

ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ ΚΕΠΛΕΡ

Το 1605 ο Κέπλερ δημοσιεύει τα αποτελέσματα που προέκυψαν ύστερα από έρευνα ετών και βασίζονται σε μετρήσεις του Τύχο Μπράχε: ο Άρης δεν έχει κυκλική τροχιά, αλλά ελλειπτική.

Το 1609 και το 1619 δημοσιεύονται τρεις νόμοι που μετέπειτα θα πάρουν το όνομά του και πάνω σ’αυτούς βασίζεται η επιστήμη της Ουράνιας Μηχανικής, που περιγράφει τους νόμους κίνησης των πλανητών γύρω από τον Ήλιο. Σημαντική υπήρξε η συνεισφορά του και στην Οπτική εξελίσσοντας κυρίως το τηλεσκόπιο.

Το 1627 δημοσιεύει τους “Ροδόλφιους Πίνακες” που θα αντικαταστήσουν τους άτλαντες του Πτολεμαίου.

Ο Κέπλερ πεθαίνει στις 15 Νοεμβρίου 1630 από οξεία ασθένεια.

_________________________

Ο Κέπλερ έχει μείνει στην Ιστορία σαν ένας από τους μεγαλύτερους επιστήμονες, του οποίου η εμπειρική έρευνα αποτέλεσε πρότυπο για τις μετέπειτα γενιές ερευνητών των πλανητών κι όχι μόνο. Χάρη σε εκείνον η Αστρολογία απέκτησε την υπόσταση που της άρμοζε.

Κοινοποιήστε
Χριστίνα Καρρά
Καθηγήτρια Γερμανικών, κειμενογράφος και συγγραφέας με τρία βιβλία στο ενεργητικό της: " Η κόρη του Ναζί", "Η φαλαινίτσα που ήθελε να γίνει γλάρος " και το πιο πρόσφατο "Γιατί το λεμονάκι δεν ήθελε να γίνει ποτέ πεπονάκι" από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη. Έχει έναν γιο και θεωρεί ότι η ευτυχία κρύβεται στα μικρά πράγματα που συνήθως προσπερνάμε. Αγαπημένη της ρήση: "Για να ανέβεις στην κορυφή, επιβάλλεται να ξεκινήσεις από την βάση."