Η έλλειψη ύπνου αυξάνει τις πιθανότητες για εμφάνιση κατάθλιψης, προκαλεί έλλειψη συγκέντρωσης και μειωμένη ενέργεια. Υπάρχουν κάποιες μικρές συμβουλές, που μπορούν να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε πιο εύκολα και καλά.

Καφές και αλκοόλ

Η καφεΐνη παραμένει στον οργανισμό μας περίπου 8 με 10 ώρες, οπότε καλό είναι να μην πίνουμε καφέ μετά τις απογευματινές ώρες. Το ίδιο περίπου ισχύει και με το αλκοόλ, όσο νωρίτερα και όσο λιγότερο τόσο καλύτερα. Ένα ποτό χρειάζεται μια ώρα για να μεταβολιστεί στον οργανισμό μας. Διεγερτική ουσία επίσης, που μπορεί να επηρεάζει τον ύπνο μας, είναι η νικοτίνη.

Ροφήματα

Το πράσινο τσάι περιέχει μικρή ποσότητα καφεΐνης, αλλά ταυτόχρονα και καταπραϋντικές ουσίες, που μπορούν να βοηθήσουν πριν τον ύπνο. Ιδανικό ρόφημα για καλό ύπνο και χαλάρωση είναι το χαμομήλι, ενώ πολύ βοηθητικό είναι και το ρόφημα λεβάντας.

Βραδινό γεύμα

Όλοι γνωρίζουμε ότι το τελευταίο μας γεύμα πρέπει να είναι τουλάχιστον τρεις ώρες πριν πάμε για ύπνο, ώστε να υπάρχει χρόνος να χωνέψουμε. Αποφύγετε τα πολύ λιπαρά ή πικάντικα φαγητά και προτιμήστε κάτι πιο ελαφρύ συνδυάζοντας σύνθετους υδατάνθρακες, όπως δημητριακά ολικής άλεσης ή φρούτα και λαχανικά με πηγές πρωτεΐνης ή ακόρεστου λίπους.

Γυμναστική

Δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε εδώ τα οφέλη της γυμναστικής, που όλοι γνωρίζουμε. Όμως οι άνθρωποι που γυμνάζονται καθημερινά γενικότερα έχουν πιο ποιοτικό ύπνο. Μην κάνετε όμως τις ασκήσεις σας πριν κοιμηθείτε, γιατί οι μύες θα «ξυπνήσουν» και τελικά ο ύπνος θα έρθει πιο δύσκολα.

Χαλάρωση

Πριν πέσετε για ύπνο φροντίστε να κάνετε κάτι που θα σας χαλαρώσει, π.χ. ένα ζεστό μπάνιο. Η χαλαρωτική μουσική μπορεί να σας βοηθήσει επίσης σημαντικά, ενώ μελέτες έχουν δείξει ότι οι ήχοι της φύσης πυροδοτούν αντανακλαστικά χαλάρωσης στον εγκέφαλο.

Σταθερό ωράριο

Πολλές φορές οι ρυθμοί της καθημερινότητας καθιστούν δύσκολο το να κρατήσουμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και στον ύπνο μας. Αν όμως καταφέρετε να κοιμάστε περίπου την ίδια ώρα το βράδυ και να ξυπνάτε περίπου την ίδια ώρα και το πρωί, το βιολογικό σας ρολόι θα ρυθμιστεί και δεν θα δυσκολεύεστε το ίδιο να σας πάρει ο ύπνος.

Θερμοκρασία

Ο χώρος στον οποίο βρισκόμαστε όταν κοιμόμαστε πρέπει να έχει σταθερή και χαμηλή θερμοκρασία, όχι πολύ υψηλή. Επίσης είναι σημαντικό για την καλή μας διάθεση και την χαλάρωσή μας ο χώρος μας να είναι τακτοποιημένος και καθαρός, χωρίς έντονες μυρωδιές και χωρίς δυνατό φωτισμό.

Τεχνολογία

Μπορεί να λειτουργήσει θετικά σε έναν καλύτερο ύπνο να δείτε κάτι ευχάριστο πριν κοιμηθείτε, όπως μια κωμωδία ή τέλος πάντων κάτι που δεν θα σας επηρεάσει αρνητικά. Η καλύτερη ιδέα είναι να διαβάσετε ένα βιβλίο. Μια κακή συνήθεια που χαρακτηρίζει την εποχή μας είναι το να χρησιμοποιούμε για ώρες το κινητό μας, μέχρι και την τελευταία στιγμή πριν τον ύπνο. Αυτό επηρεάζει αρνητικά την ορμόνη του ύπνου και χαλάει την ποιότητά του.

Κοινοποιήστε
Άννα-Μαρία Κέκια
Πτυχιούχος Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου με έφεση στην έκφραση μέσω του γραπτού λόγου. Στον τομέα της αρθρογραφίας έχω ασχοληθεί τόσο με γενική ειδησεογραφία, πολιτικά και κοινωνικά θέματα, όσο και με φωτορεπορτάζ, στήλες πολιτισμού, κριτικές δίσκων, αφιερώματα και συνεντεύξεις. Λάτρης της ανεξάρτητης και ερευνητικής δημοσιογραφίας με έμφαση στην ιστορία, την ψυχολογία, την εγκληματολογία και την κοινωνιολογία. Παράλληλη και αγαπημένη απασχόληση η τέχνη της φωτογραφίας.