(δελτίο τύπου παράστασης)

Την Αγγελική Λεμονή την έχουμε απολαύσει στο θέατρο και την τηλεόραση σε αξιόλογους και πολύ ξεχωριστούς ρόλους. Φέτος μας συστήνεται ως Ζωή, μία γυναίκα η οποία πέρασε “Δια Πυρ(αι)ός και σιδήρου” από τη μέρα που την βρήκαν νεογέννητη στο κατώφλι κάποιου χωριάτικου σπιτιού. Πότε από δω, πότε από κει κατέληξε, πάμφτωχη κι αγράμματη, παραδουλεύτρα σε οίκο ανοχής. Αστεφάνωτη και με παιδιά νόθα έζησε μια «Ζωή…χαρισάμενη» ανάμεσα σε πόρνες, σωματέμπορους, μαυραγορίτες, προδότες και με όλα τα αποβράσματα της κοινωνίας. Γνώρισε τη δικτατορία του Μεταξά, τον πόλεμο, την κατοχή, τον εμφύλιο σπαραγμό και όλη τη ζοφερή μετεμφυλιακή περίοδο.

Σε μια Ελλάδα εξαθλιωμένη πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά, κατόρθωσε με το παντοδύναμο μητρικό της ένστικτο να μεγαλώσει και να αποκαταστήσει μόνη τα παιδιά της.  Έχοντας έμφυτο το αίσθημα της αυταπάρνησης, της γενναιοψυχίας και του αυτοσαρκασμού βγήκε νικήτρια στη ζωή και τελικά αναδεικνύεται πρόσωπο ιερό, σεβαστό, όπως τόσες και τόσες γυναίκες που βίωσαν κι αυτές μια «Ζωή …χαρισάμενη!

Η “Ζωή…. Χαρισάμενη” είναι ένα έργο που απέσπασε στην απονομή Θεατρικών Βραβείων της Ακαδημίας Ελληνικών Βραβείων –Κορφιάτικα Βραβεία– 2017, το 1ο Βραβείο καλύτερου Θεατρικού έργου της χρονιάς 2017 και επίσης τιμήθηκε, με το έπαθλο “Αλέξης Μινωτής” για όλη την θεατρική του πορεία.

Η ίδια ακαδημία απένειμε στην Αγγελική Λεμονή το 1ο Βραβείο Ερμηνείας γυναικείου ρόλου, για το ίδιο έργο. 

 ______________________________

 

Η Αγγελική Λεμονή συστήνει την “Ζωή” στο κοινό του Βόλου και το Docuventa.gr συστήνει την Αγγελική Λεμονή στους αναγνώστες του…
Κυρία Λεμονή πού σας πετυχαίνω;

Βρισκόμαστε στον Βόλο, έτοιμοι για την παράσταση, Ζωή χαρισάμενη!

Πότε συναντιέστε με το θέατρο και ποια ήταν η πρώτη σας θεατρική εμπειρία;

Στη Θεσσαλονίκη το 1985, Ζαν Ζενέ Το μπαλκόνι, κρατικό θέατρο βορείου Ελλάδος, σκηνοθεσία Γ. Χουβαρδά.

Ο Κώστας Τσιάνος σας σκηνοθετεί στη παράσταση “Ζωή Χαρισάμενη”. Πως είναι η συνεργασία σας μαζί του και τι κάνει μια συνεργασία επιτυχημένη, η καλή χημεία ή  ο τυπικός επαγγελματισμός;

Ο κ. Τσιάνος εμπνέεται από τους ανθρώπους, τις καταστάσεις, τις λύπες και τις χαρές. Πιθανόν επάνω μου είδε την Ζωίτσα και εγώ πάλι με την σειρά μου σαν ηθοποιός με το ενδιαφέρον να μάθω κι άλλα, να καταλάβω και να υλοποιήσω την έμπνευση του. Δεν είναι εύκολο, αλλά αλληλο-υπερασπιζόμαστε το κείμενο και την παράσταση.

Τί ήταν αυτό που σας γοήτευσε στη Ζωή και δεχθήκατε να την υποδυθείτε;

Ο απλός άμεσος λόγος της με όλη την αγραμματοσύνη που κουβαλάει μαζί της, με δάσκαλο την ατυχία.

Οι δουλείες σας φαίνονται πολύ προσεγμένες και επιλεκτικές. Κάποιες από τις συμμετοχές σας στη τηλεόραση είναι ο “Καρυωτάκης”, “Ο θησαυρός της Αγγελίνας”, στον κινηματογράφο ο “Κόκκινος Ουρανός”, “Όλα είναι δρόμος” και στο θέατρο “Νεφέλες”, “Το παραβάν” και τώρα στη “Ζωή χαρισάμενη”. Με τι κριτήρια κάνετε τις επαγγελματικές σας επιλογές; 

Γύρω στα 12 χρονιά βρισκόμουν στη αγκαλιά του κ.θ.β.ε, προστατευμένη, ακολουθώντας το πρόγραμμα του θεάτρου. Το 2000 επέστρεψα στο σπίτι μου στην Αθήνα και αφιερώθηκα στο παιδί μου και μονολόγησα πως αν φτάσει κάτι στο σπίτι μου θα το κάνω. Με ενδιαφέρει ένας σκηνοθέτης να ψάχνει να βρει τον ηθοποιό που του κάνει, αυξάνει την πιθανότητα της καλής συνεργασίας.

Τι προτιμάτε, θέατρο τηλεόραση ή κινηματογράφο, και γιατί;

Όλα τέχνη είναι. Όσο γιατί; Με χιούμορ, αυτό διάλεξα για να πηγαίνει η ψυχή μου στη κούλουρη, κι οι δικές μου ευαισθησίες να ηρεμούν και καλό να κάνουμε…

Στα χρόνια της καριέρας σας υπάρχει κάποια συνεργασία που σας δυσκόλεψε ή που μετανιώσατε;

Πολλές με δυσκόλεψαν. Έτσι μ αρέσει. Δεν μ αρέσει να με χαϊδεύουν όταν δουλεύω. Βεβαίως δεν θα πω πως είναι κι εύκολο να σε βρίζουν, αλλά πάνω στη δουλειά όταν σου ζητιούνται όλα, είναι όλα και πρέπει να τα δώσεις στο σκηνοθέτη σου, γιατί αυτό είναι το δεύτερο σημαντικό συστατικό, το άλλο είναι το κείμενο. Όταν δε λέμε όλα, δεν εννοούμε ότι αφήνουμε το κορμί μας να το διαχειρίζεται όπως θέλει ο άλλος ή η άλλη πλευρά να θεωρεί πως είσαι και υποχρεωμένη… αυτά είναι αδιανόητα και κατακριτέα και καταδικάσιμα κι έτσι πρέπει.

Και ποια θυμάστε με χαρά;

Στο τέλος όλα είναι χαρά!

Η λάμψη και η μαγεία που εκπέμπει το θέατρο σκεπάστηκε τα τελευταία χρόνια με τις καταγγελίες για κακοποιητικές συμπεριφορές. Πως το αντιμετωπίσατε εσείς όλο αυτό;

Δύσκολα και δύσκολο πολύ! Αλλά το θέατρο δεν σκεπάζεται, εμείς το σκεπάζουμε με κάτι που δεν είναι.

Πιστεύετε ότι από δω κα πέρα τα πράγματα θα είναι καλύτερα στο θέατρο;

Αλλάζουν τα πράγματα, τα παιδιά επικοινωνούν αλλιώς, άλλες συμπεριφορές. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα συνεχίσει το ταξίδι ο θεατρικός λόγος.

Από τη μέρα που ξεκινήσατε να δουλεύετε μέχρι σήμερα τι έχει αλλάξει στο θέατρο, τι στο κοινό και τι σε εσάς;

Το ίδιο είναι πάντα και το ίδιο ψάχνει και το κοινό, συν να απολαύσουμε το δρώμενο.

Τι είναι αυτό που σας ενθουσιάζει στο θέατρο; Σας στενοχωρεί κάτι;

Το άγχος, η αγωνιά με στεναχωρούν, αλλά μόλις βγεις στην σκηνή κι αφήσεις το μαγικό ραβδάκι να σ’ αγγίξει…

Το 2017 στα Κορφιάτικα Βραβεία, το έργο Ζωή Χαρισάμενη απέσπασε 1ο Βραβείο καλύτερου Θεατρικού έργου της χρονιάς  και εσείς τιμηθήκατε με το 1ο Βραβείο Ερμηνείας γυναικείου ρόλου για το ίδιο έργο. Ήταν μια αναγνώριση για εσάς;

Κάθε καλός λόγος για την δουλειά μας μας γεμίζει ικανοποίηση.

Έχετε καταγωγή από τη Σκόπελο, τι θα ήταν αυτό που θα σας έκανε να παρατήσετε τα πάντα και να μείνετε μόνιμα στο νησί;

Στις 11 Σεπτέμβρη η μητέρα μου μας χαιρέτισε… ήθελα να μείνω εκεί κι εκεί θα καταλήξω.. Έτσι νομίζω θα γίνει..

Σχέδια και όνειρα για το μέλλον;

Όσο μεγαλώνω τόσο πανικοβάλλομαι να σχεδιάσω μακριά, όλα τα έχουμε δει και πόσα ακόμα μας έχουν τρομοκρατήσει τόσο πολύ… Όχι, η κόρη μου να είναι καλά, να χαίρομαι το μεγάλωμα της κι αν είναι κάτι που θα μπορεί να ανθίσει στα χέρια μου θα το κάνω. Σκυμμένο κεφάλι δεν θέλω.

Κυρία Λεμονή, είναι η ζωή σας χαρισάμενη;

Τυχερή είμαι, αλλά κι αυτό έχει το κόστος του. Όλα μα όλα είναι θέμα παιδείας.

 Πληροφορίες για την παράσταση στον Βόλο:

                         «ΖΩΗ …ΧΑΡΙΣΑΜΕΝΗ»

                            

ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΛΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ

 -ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ , ΩΡΑ:21.00

 -ΣΑΒΒΑΤΟ 12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, ΩΡΑ : 21.00

 -ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, ΩΡΑ 20.00

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

  • Σκηνοθεσία-Μουσική επιμέλεια: Κώστας Τσιάνος
  • Σκηνικό: το σχεδίασε ο Κώστας Τσιάνος, το κατασκεύασε ο Χρήστος Καράκης, το ζωγράφισε ο Γιάννης Πέτρου.
  • Φωτισμοί: Μάκης Παπατριανταφύλλου
  • Επιμέλεια κοστουμιών: Νικολλέτα Καϊση
  • Ήχος:  Νίκος Γεωργάκης
  • Φωτογραφίες: Βασίλης Αγγλόπουλος
  • Παραγωγή: ECOPOLIS – Μανάφης Σάκης  6972776991

Εισιτήρια: Γενική Είσοδος 14€, Φοιτητικό, Μαθητικό, Ανέργων: 12€

Προπώληση: Viva.gr

Κοινοποιήστε
Ουρανία Σταμούλη
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Βόλο. Πέρασα στη σχολή Γεωπονίας αλλά τελικά ασχολήθηκα με την αισθητική. Όταν ήμουν μικρή όλοι μου έλεγαν ότι πρέπει να γίνω δημοσιογράφος…κι έτσι ξεκίνησα και εγώ να κάνω συνεντεύξεις! Λατρεύω τον ήλιο, τη θάλασσα, τα βιβλία και τις κρύες μπύρες! Έχω δύο σκυλιά και πολλές ιστορίες να μοιραστώ μαζί σας!!!!