Μετά την κωμική παράσταση “Οι Α.Υ.Τ.Ο.Ι. που θα αλλάξουν τον κόσμο” του 2021-2022, ο Αντώνης Καλομοιράκης επιστρέφει φέτος με άλλη μια δυνατή κωμωδία, την παράσταση “Παρασκευή και 13”, που ήδη μετράει sold out εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα.

Ο καταξιωμένος ηθοποιός, σκηνοθέτης και πολλά-υποσχόμενος κωμικός συγγραφέας, Αντώνης Καλομοιράκης, μας αφιέρωσε λίγο από τον χρόνο του μιλώντας μας για την νέα του παράσταση, τους πολύτιμους συνεργάτες του, αλλά και την προσωπική του οπτική.

_____________________________________
Πότε μπήκε η υποκριτική στη ζωή σας; 

Να σου πω την αλήθεια, δε θυμάμαι ακριβώς, γιατί για μένα η υποκριτική ήταν κάτι σαν το «αυτονόητο» χόμπι και μετά το «αυτονόητο» επάγγελμα. Δεν μπορούσα να κάνω αλλιώς. Η σκέψη μου, η διάθεσή μου, η λαχτάρα μου ήταν όλα γύρω απ’ αυτό. Θυμάμαι δηλαδή από πολύ μικρός να είμαι μέλος θεατρικών ομάδων, να ανεβάζουμε παραστάσεις, να δημιουργώ και εγώ ο ίδιος θεατρικές ομάδες… Οπότε κάποια στιγμή από τα 18 μου κι έπειτα αποφάσισα να το σπουδάσω και να ασχοληθώ και επαγγελματικά πια. Δε νομίζω ότι υπάρχει κάτι άλλο μέσα μου να με «καίει» τόσο όσο το θέατρο και η υποκριτική. Πάντα αυτός ήταν ο μεγάλος μου έρωτας.

Το χιούμορ τι ρόλο παίζει στη ζωή σας;

Αντίστοιχο. Αυτή η λοξή ματιά στη ζωή. Το στρεβλό, το απρόβλεπτο, το άπιαστο, το ανέφικτο. Η ζωή γίνεται τόσο πολύ ωραιότερη όταν έχει μέσα της χιούμορ. Σταματάς να την παίρνεις τόσο στα σοβαρά και τη ζεις με γενναιότερες δόσεις απόλαυσης. Δε νομίζω ότι μπορώ να ζήσω χωρίς χιούμορ. Κάθε φορά που ένιωθα ότι μου το περιόριζαν ασφυκτιούσα. Προσπαθούσα να προσαρμοστώ αλλά ήταν πάντα άβολο για μένα. Οπότε συνήθως έφευγα. Ίσως γιατί είναι ζωτικής σημασίας υπόθεση το να γελάω με τα δύσκολα, για μένα. Ίσως αυτός είναι ο τρόπος μου να δραπετεύω από όσα δεν αντέχω.

"Ο Τρύφωνας είναι ένας βραβευμένος φυσικός. Εξηγεί τα πάντα με βάση τη λογική και την επιστήμη. Καταδικάζει κάθε άνθρωπο που πιστεύει σε ζώδια, σε προλήψεις και δεισιδαιμονίες. Τι συμβαίνει όμως όταν συναντάει την Παρασκευή; Μια κομμώτρια τρελαμένη με τα ζώδια, προληπτική και το χειρότερο … η γιαγιά της είναι μάγισσα; Τι συμβαίνει όταν μαθαίνει ότι τη σκεπάζει μια κατάρα; Μια κατάρα που θα επηρεάσει άμεσα και τον ίδιο;"
“Ο Τρύφωνας είναι ένας βραβευμένος φυσικός. Εξηγεί τα πάντα με βάση τη λογική και την επιστήμη. Καταδικάζει κάθε άνθρωπο που πιστεύει σε ζώδια, σε προλήψεις και δεισιδαιμονίες. Τι συμβαίνει όμως όταν συναντάει την Παρασκευή; Μια κομμώτρια τρελαμένη με τα ζώδια, προληπτική και το χειρότερο … η γιαγιά της είναι μάγισσα; Τι συμβαίνει όταν μαθαίνει ότι τη σκεπάζει μια κατάρα; Μια κατάρα που θα επηρεάσει άμεσα και τον ίδιο;”
Μετά τη περσινή σας επιτυχία με τη παράσταση «οι Α.Υ.Τ.Ο.Ι. που θα αλλάξουν τον κόσμο», φτάνουμε σήμερα με το «Παρασκευή και 13». Τελικά άλλαξε ο κόσμος ή θα μας ακολουθεί πάντα η κακοτυχία της δεισιδαιμονίας; Και πως πιστεύετε ότι μπορεί να αλλάξει ο κόσμος – αν μπορεί να αλλάξει;

Το μεγαλύτερο στοίχημα δεν είναι να αλλάξεις τον κόσμο. Είναι να αλλάξεις τον κόσμο σου. Ο κόσμος δεν αλλάζει εύκολα γιατί το έχουμε στο νου μας σαν κάτι απρόσωπο ενώ είναι κάτι απολύτως προσωποποιημένο. Ο κόσμος είμαστε εμείς. Εγώ, εσύ, αυτός… Οπότε όταν μιλάμε για αλλαγή στον κόσμο πρέπει να ξεκινάμε πρώτα από τον εαυτό μας.

Αν αλλάξεις τον κόσμο σου και ζήσεις τη ζωή σου όπως ψύχραιμα και φιλοσοφημένα θα συμβούλευες κάποιον να το κάνει δεν υπάρχει περίπτωση να μην εμπνεύσεις κόσμο να σε ακολουθήσει. Αυτό είναι πράγματι μια αλλαγή. Το υπόλοιπο είναι μια βολική δικαιολογία ώστε να καμώνεσαι ότι για κάτι παλεύεις ενώ στην πραγματικότητα δεν παλεύεις για τίποτα.

Έχετε γράψει το κείμενο της παράστασης, αλλά πρωταγωνιστείτε κιόλας. Μιλήστε μου για το έργο με τη ματιά του κειμενογράφου, αλλά και με τη ματιά του ηθοποιού; 

Το «Παρασκευή και 13» είναι ένα έργο το οποίο έχω αγαπήσει πάρα πολύ. Το αγάπησα από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησα να το γράφω, γιατί με έκανε να γελάω με πράγματα που δεν έχουμε συνηθίσει να γελάμε. Η ιστορία με έπαιρνε μαζί της με έντονο τρόπο. Σαν να έμπαινα σε ένα roller coaster γέλιου και τρόμου. Μπόρεσα να εντοπίσω βαθιές αλήθειες μέσα από το άβολο που ζούσαν οι χαρακτήρες προκειμένου να φτάσουν εκεί που θέλουν. Τελικά τι έχει μεγαλύτερη σημασία; Πόσο κοινωνικά καταξιωμένος είσαι ή πόσο σ’ αγαπάνε πραγματικά οι άνθρωποι; Σημασία έχει να βρίσκουμε αυτά που μας χωρίζουν ή αυτά που μας ενώνουν;

Με τι κριτήρια επιλέγετε συνεργάτες και πως είναι η συνεργασία με τους συγκεκριμένους τέσσερις;

Οι συνεργάτες μου σ’ αυτό το ταξίδι είναι όλοι τους πολύ σημαντικοί άνθρωποι της τέχνης και είμαι σίγουρος ότι θα απασχολήσουν με θετικό πρόσημο όσα κάνουν στο μέλλον. Είναι ο υπέροχος μας σκηνοθέτης, ο Ευθύμης Χρήστου, ο οποίος έχει φιλοτεχνήσει πραγματικά κάθε δευτερόλεπτο της παράστασης και την έχει αναδείξει καλλιτεχνικά στο μέγιστο βαθμό. Είναι η Τερέζα Καζιτόρη, η Εύη Κολιούλη, ο Χρήστος Ματσιαρόκος και η Ξένη Βασιλάκη, τέσσερις ηθοποιοί που, όχι απλά «ιδρώνουν τη φανέλα», αλλά κάθε βράδυ κερδίζουν και το ομαδικό και το προσωπικό τους στοίχημα. Με τους περισσότερους είχα προσωπική σχέση πολύ πριν την παράσταση, αλλά και όσοι μπήκαν τώρα απ’ ό,τι φαίνεται θα έχω προσωπική σχέση και μελλοντικά.

Αυτοί οι άνθρωποι αναδεικνύουν κάθε βράδυ το όνειρό μου και τους ευχαριστώ πολύ γι’ αυτό. Δεν είναι μόνο το πόσο ταλαντούχοι και το πόσο καλοί επαγγελματίες είναι που με έσπρωξε στο να τους επιλέξω. Είναι γιατί είναι όλοι τους άνθρωποι με χαρακτηριστικά βαθιάς καλοσύνης και αγάπης, που εμένα με ενδιαφέρουν εξίσου με το πόσο καλά «τα λένε ως ηθοποιοί». Θέλω οι καλοί επαγγελματίες να συνοδεύονται και από καλούς χαρακτήρες.

Τι είναι αυτό που αγαπάτε στη δουλειά σας; Υπάρχει κάτι που σας απογοητεύει;

Αγαπώ το ταξίδι. Το ότι σε κάθε δουλειά ξεκινάς για κάπου και δεν ξέρεις πού μπορεί να σε βγάλει. Έχουμε την ευκαιρία να ζούμε πολλές ζωές σε λίγα χρόνια. Ακριβώς γιατί μας δίνεται η δυνατότητα να ρισκάρουμε χωρίς να πληρώσουμε το τίμημα των πράξεών μας, μέσα από ρόλους που ζουν καταστάσεις που πιθανώς ποτέ εμείς στη ζωή μας να μην ζούσαμε.

Αυτό που με απογοητεύει είναι το να έχεις την ευκαιρία και τη δυνατότητα να πλουτίσεις τόσο πολύ πνευματικά και να επιλέγεις να συνεχίσεις να ζεις σαν μαλάκας. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορώ να το χωνέψω. Δεν μπορεί να μην έχεις πάρει τίποτα απ’ όλα όσα έχεις συναντήσει. Δεν μπορεί να σε νικάνε πάντα τα ένστικτα.

Είστε ένας πολυτάλαντος άνθρωπος, παίζετε, γράφετε, σκηνοθετείτε, αλλά τραγουδάτε κιόλας. Τι από όλα προτιμάτε; Πως χαρακτηρίζετε τον εαυτό σας;

Το να γράφω και το να παίζω έρχονται στην απόλυτη προτεραιότητα, γιατί και τα δύο έχουν να κάνουν με το πώς βλέπω εγώ τον κόσμο. Θέλω πολύ να έχω αυτή τη δυνατότητα. Να δείχνω, να καταγγείλω, να παρουσιάζω, τον κόσμο μέσα απ’ τη δική μου ματιά.

Κύριε Καλομοιράκη, τελικά μπορεί να συνδυαστεί η λογική και η επιστήμη με τις προλήψεις και δεισιδαιμονίες; Εσείς που πιστεύετε; Στα αποδεδειγμένα γεγονότα ή στα άστρα και στις προλήψεις;

Μπορεί να συνδυαστεί η αγάπη με τον χώρο. Όταν αγαπάς τους ανθρώπους κατανοείς και τη μεν και τη δε πλευρά. Κάνεις χώρο μέσα σου για να τους χωρέσεις απ’ όποια άποψη κι αν προέρχονται, γιατί μεγαλύτερη σημασία έχει να βρούμε αυτά που μας ενώνουν παρά αυτά που μας χωρίζουν. Όπως επίσης και το να αγαπάμε και τη διαφορετικότητα, όχι μόνο όταν μας μοιάζει. Ακόμα κι όταν διαφωνούμε.

Αν είχατε τη δυνατότητα να γράψετε το σενάριο της ζωής σας, τι θα κρατούσατε και τι θα αλλάζατε;

Θα τα κράταγα όλα. Όλα γιατί ένα σύνολο είναι αυτό που με έχει διαμορφώσει να είμαι αυτός ο άνθρωπος που είμαι, για τον οποίο είμαι χαρούμενος και υπερήφανος. Κάνω πολλή δουλειά με τον εαυτό μου και κάθε γεγονός στη ζωή μου κάπου με πήγε. Ακόμα κι αν διαφωνούσα, διαπίστωνα ότι υπήρχε σημαντικός λόγος για να συμβεί. Επομένως, τα κρατάμε όλα!

Τι να περιμένουμε τον ερχόμενο χειμώνα από εσάς;

Το χειμώνα θα είμαι στο θέατρο ΝΟΥΣ για δεύτερη χρονιά με το «Παρασκευή και 13», όπως επίσης και στην παράσταση “Ψέμα στο ψέμα: επιχείρηση Ωρωπός” του Τάσου Ιορδανίδη, με τον Σπύρο Πούλη, τον Κώστα Αποστολάκη, την Κωνσταντία Χριστοφορίδου, και τον Μάνο Πίντζη. Μία κωμωδία πολύ ιδιαίτερη, που νομίζω έρχεται να ταράξει τα νερά της κωμωδίας στην Αθήνα.

Κοινοποιήστε
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Βόλο. Πέρασα στη σχολή Γεωπονίας αλλά τελικά ασχολήθηκα με την αισθητική. Όταν ήμουν μικρή όλοι μου έλεγαν ότι πρέπει να γίνω δημοσιογράφος…κι έτσι ξεκίνησα και εγώ να κάνω συνεντεύξεις! Λατρεύω τον ήλιο, τη θάλασσα, τα βιβλία και τις κρύες μπύρες! Έχω δύο σκυλιά και πολλές ιστορίες να μοιραστώ μαζί σας!!!!