Ο Χρόνος, οι Ώρες, το Ρολόι ανέκαθεν αποτελούσαν αντικείμενο έμπνευσης για ποιήματα, τραγούδια και παραμύθια. Ποιος δεν έχει τραγουδήσει με πάθος το «σταμάτησε του ρολογιού τους δείκτες τώρα που είμαστε αγκαλιά»… και ποιός ξέρει τι θα είχε απογίνει η Σταχτοπούτα αν το ρολόι δεν έδειχνε σωστά την ώρα 12 ακριβώς;

Κι αν ο χρόνος εμπνέει τον ρομαντισμό, το παραμύθι και το ευρύτερο φάσμα της τέχνης, ο Ωρολογοποιός τι ρόλο έχει στην ιστορία; Μήπως ξέρει κάτι, που εμείς δεν γνωρίζουμε, για το πως και γιατί ο χρόνος επηρεάζει τα πάντα γύρω μας;

Τελικά τι είναι αυτό που κάνει ένας ωρολογοποιός, εκείνος που γνωρίζει πως λειτουργεί το εργαλείο με το οποίο οριοθετείται η διάρκεια;

Σε όλα αυτά τα ερωτήματα και σε όσα ακολουθούν, έρχεται να απαντήσει ένας ειδικός, ο ωρολογοποιός Αδάμ Σκούφος, ιδιοκτήτης του χρυσοχοείου «ΠΡόΤΥΠΟ».

Αυτό που συμβαίνει όταν επιδιορθώνω ένα ρολόι θυμίζει όντως μια αρχή παραμυθιού. Το ανοίγω προσεκτικά σαν κάτι εύθραυστο και ξεκινώ ένα ταξίδι: να ανακαλύψω τον μικρόκοσμο του, έναν μικρόκοσμο λειτουργικά τακτοποιημένο, σαν ένα μικρό σύμπαν! Η αποστολή μου είναι να επαναφέρω την αρμονία που έχει διαταραχθεί, ώστε το σύμπαν να μην καταστραφεί!

Σπούδασα 3 χρόνια στην Αθήνα ωρολογοποιία και η γνώση μου εμπλουτίστηκε από την πείρα, καθώς διατηρώ το χρυσοχοείο μου από το 1989 στο κέντρο του Βόλου. Ο κόσμος με γνωρίζει και με εμπιστεύεται.

Κάτι που με στενοχωρεί πολύ είναι όταν μερικές φορές μου φέρνουν ρολόγια γερά, που είχαν ένα μηδαμινό πρόβλημα, αλλά κατέληξαν «κακοποιημένα», που δύσκολα πια σώζονται!

Όταν λέμε κακοποίηση, εννοούμε κάποια λάθος παρέμβαση;

Μα το ρολόι είναι ζωντανός οργανισμός. Όταν «νοσήσει» πρέπει να το φέρεις μόνο στον ειδικό. Εάν κάνεις το λάθος να επιχειρήσεις να το ανοίξεις μόνος σου, το κατέστρεψες!

Επίσης, εάν το πας σε μη εξειδικευμένο άτομο -αλλά απλά σε εμπειρικό- πάλι ρισκάρεις. Ειδικά αν πρόκειται για ρολόι ακριβό ή με συναισθηματική αξία. Θα το χάσεις! Μια μέρα μου έφεραν ρολόι κολλημένο με κόλλα στιγμής, φανταστείτε…

Η αγορά, αλλά και η επισκευή ρολογιού έχει επηρεαστεί από την κρίση;

Η αγορά θα έλεγα ναι! Η επισκευή όχι! Πλέον ο κόσμος έχει την επιλογή να αγοράσει, αν θέλει, ρολόγια από το…σουπερμάρκετ, ή από μαγαζιά με είδη αξεσουάρ, ή από τον δρόμο! Φυσικά ο μόνος λόγος είναι η φτηνή τιμή. Αλλά κακά τα ψέματα, το φτηνό έχει μέσα του την λέξη «φτήνια» και η φτήνια –εκτός του ότι δεν προσδίδει κύρος σε αυτόν που το φοράει- τρώει και τον παρά.

Θα τους χαλάσει το ρολογάκι, θα αγοράσουν και δεύτερο φτηνό και τρίτο… και τελικά ούτε ρολόι αξιόπιστο θα έχουν, και λεφτά θα΄χουν πετάξει και ούτε το μαγαζί από όπου το πήραν θα τους το επιδιορθώσει! Θα τα φέρουν σε εμένα κι εγώ είτε θα το «σώσω», είτε θα τους προτείνω κάποιο ποιοτικό και εγγυημένο ρολόι!

Η επιστροφή του vintage στη μόδα, σας έχει φέρει νέα ζήτηση για επισκευές παλιών ρολογιών; 

Ναι, έχει αναβιώσει η τάση του Vintage κι αυτό φέρνει τον κόσμο ακόμη πιο κοντά στο παραδοσιακό ρολόι.

Ψάχνουν τα μπαούλα της γιαγιάς και μου φέρνουν ρολόγια με κούκο, σκαλιστά ξύλινα, ρολόγια κουρδιστά, ρολόγια τσέπης με την αλυσίδα τους προκειμένου εγώ να τους ξαναδώσω ζωή! Είναι καλά ρολόγια, γερά, με συναισθηματική αξία και όχι μόνο… και περιμένουν ένα άγγιγμα ζωής!

Είστε κι εσείς άλλωστε μεγάλος λάτρης του vintage, εφόσον έχετε ιδρύσει και την εταιρεία RENT a VINTAGE, για την οποία έχουμε μιλήσει ξανά, με βέσπες, βανάκια και ποδήλατα δεκαετίας ’60-’70.

Ναι, και η τάση του vintage στυλ δεν είναι μια παροδική φούσκα.

Οι νέοι στρέφονται στο παλιό, επειδή η σημερινή ζωή τους είναι τόσο φρενήρης, τόσο υπερβολικά γρήγορη σε εναλλαγές, που θέλουν κάτι από το παρελθόν …σαν μια ήρεμη αναλαμπή, μια σταθερή αξία…

Δείτε επίσης: RENT a Vintage Volos: Δίνει χαρακτήρα και συναίσθημα στις εκδηλώσεις σας!

Οι νέοι σήμερα θεωρείτε αγαπούν το ρολόι;

Ναι, χαίρονται να το φορούν και να το φιγουράρουν! Τελευταία, βέβαια, έχουν βγει στην αγορά ηλεκτρονικά ρολόγια, ουσιαστικά είναι μικροί υπολογιστές, τα οποία ίσως κάποια μέρα να κλέψουν τα σκήπτρα από τα κλασικά ρολόγια. Αυτή η μέρα όμως αργεί!

Υπάρχει θέληση από τους νέους να σπουδάσουν και να ασχοληθούν επαγγελματικά με την τέχνη της ωρολογοποιίας και επισκευής ρολογιών;

Δεν υπάρχει αρκετό μεράκι δυστυχώς, αλλά δεν φταίνε τα παιδιά. Ο φόβος μιας μελλοντικής ανεργίας λειτουργεί εμπρηστικά για πολλά επαγγέλματα και οι νέοι φοβούνται. Απορρίπτουν επαγγέλματα που θα μπορούσαν να τους φανούν προσοδοφόρα, αλλά και ενδιαφέροντα και δεν αποφασίζουν εύκολα ποιόν επαγγελματικό δρόμο θέλουν πραγματικά να ακολουθήσουν.

Φανταζόμαστε ότι σ’αυτή τη δουλειά είναι σημαντικό να υπάρχουν αρχικά κάποιες βασικές γνώσεις. Θα λέγατε όμως ότι οι σπουδές υποκαθίστανται από την πράξη και την πείρα;

Όχι βέβαια! Εμπλουτίζονται, σαφώς, αλλά δεν υποκαθίστανται! Το λύσιμο και το δέσιμο του μηχανισμού, η λίπανση στα «κρυφά» σημεία του, ο έλεγχος και η παρακολούθηση του, ο καθαρισμός των εξαρτημάτων, τα σωστά ανταλλακτικά είναι απαιτητική εργασία πολλών ωρών!

Η διάρκεια ενός καλού, πλήρους service εξαρτάται φυσικά από το είδος του ρολογιού, την παλαιότητά του και την ζημιά του.


Τελικά ο ωρολογοποιός είναι πέρα από τεχνίτης, ένας καλλιτέχνης που πρέπει επιδέξια να χειριστεί τον χρόνο και τα εργαλεία του για να αφήσει αναλλοίωτο το μόνο εργαλείο που μας φανερώνει την ταχύτητα της αλλοίωσης, το ρολόι.

Και ναι, το ρολόι, αυτό που μετρά για εμάς τον χρόνο και ορίζει τις ζωές μας, κρύβει τελικά μια μεγάλη τέχνη κι έναν μικρό μαγικό κόσμο. Χρειάζεται γνώση κι ώρες εξερεύνησης για να τον βοηθήσεις να λειτουργήσει σωστά.

Μια σκέψη γυρνά στο μυαλό μου αυτή τη στιγμή και με αυτή θα ήθελα να κλείσω!

Αν κάποιος, κάπου, κάποτε, φαντάστηκε πως μπορεί να γίνει κοσμοκράτορας, ίσως θα έπρεπε να σκεφτεί 2 πιθανά επαγγέλματα! Αυτό του παραμυθά κι εκείνο του ωρολογοποιού. Στην πρώτη επιλογή ο κόσμος δημιουργείται από το μηδέν στην φαντασία, ενώ στην δεύτερη τον ζει από το μηδέν στην πραγματικότητα…

 

Φωτογραφίες κειμένου: Άννα-Μαρία Κέκια / ©Anna-Maria KZ.

Κοινοποιήστε
Πτυχιούχος Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου με έφεση στην έκφραση μέσω του γραπτού λόγου. Στον τομέα της αρθρογραφίας έχω ασχοληθεί τόσο με γενική ειδησεογραφία, πολιτικά και κοινωνικά θέματα, όσο και με φωτορεπορτάζ, στήλες πολιτισμού, κριτικές δίσκων, αφιερώματα και συνεντεύξεις. Λάτρης της ανεξάρτητης και ερευνητικής δημοσιογραφίας με έμφαση στην ιστορία, την ψυχολογία, την εγκληματολογία και την κοινωνιολογία. Παράλληλη και αγαπημένη απασχόληση η τέχνη της φωτογραφίας.