Έστω ότι παίρνεις την απόφαση να επιστρέψεις στην πρώην σου -όλο λάθος από την αρχή- και σκέφτεσαι όλη μέρα, κάθε μέρα πως να την προσεγγίσεις προκειμένου να γίνει και πάλι δική σου.

Δεν θα μπούμε στην διαδικασία να συζητήσουμε γιατί το θες και αν όλα πάνε καλά στην ζωούλα σου, διότι προφανώς κάτι πήγε στραβά για άλλη μια φορά.

Θεωρώ, λοιπόν, χρέος μου να σε ενημερώσω για μερικά πραγματάκια αγαπητέ αναγνώστη. Θα σου δώσω απλόχερα 7 (για την ώρα) λόγους για να μην προβείς στο πέρασμα των πυλών της επανασύνδεσης και αρχίσουν τα όργανα!

Έτοιμος; Ξεκινάμε!

  • Σου λείπει πραγματικά ή είχες βαρεθεί την σχέση μαζί της;

Αρχικά, τιτανομέγιστη σημασία παίζει το ποιος χώρισε ποιον και αν πράγματι θες να γυρίσεις πίσω της από εγωισμό ή από αγάπη. Πάμε στην περίπτωση που σε χώρισε εκείνη πρώτη, αλλά το ήθελες και εσύ βαθιά μέσα σου και το ξέρεις, ανακουφίστηκες που έφτασε στο τέλος της η σχέση σας.

Είναι πολύ πιθανό να εμφανιστεί ο εγωισμός στο προσκήνιο. Καλό θα ήταν να τον απομακρύνεις, διότι αν πρόκειται εξαιτίας του εγωισμού και όχι της αγάπης, το κάρμα θα (σε) εκδικηθεί. Τον διώχνεις λοιπόν.

Εφόσον τον άφησες να φύγει, αναρωτήσου αν σε νοιάζει εκείνη αληθινά και όχι η κατάσταση, διότι κάμποσες φορές μας λείπει η περίσταση και όχι ο άνθρωπος αυτός καθαυτός. Ξεκαθάρισε αυτό οπωσδήποτε και έχεις τη δυνατότητα έπειτα να κρίνεις σωστά!

  • Υπήρχε λόγος που χωρίσατε (μάλλον).

Ζήσατε μαζί κάποιο διάστημα. Είχατε μια κάποια σχέση. Περάσατε ωραίες στιγμές. Δώσατε όμως και πολλές ευκαιρίες. Μια; Δυο; Τρεις; Ε, αν είναι παραπάνω, χρειάζεται άλλο άρθρο, το καταλαβαίνεις. Οι ευκαιρίες αυτές όμως ναυάγησαν τελικά. Δεν είναι απαραίτητα κακό.

Μπορεί ακόμη να έχεις συναισθήματα για εκείνη και αυτή για εσένα, αλλά δεν αλλάζει το γεγονός πως δεν ταιριάζετε όπως –ενδεχομένως- θα πίστευες. Ορισμένοι άνθρωποι απλώς δεν κάνουν χωριό μαζί. Δέξου το, είναι και αυτό ένα δείγμα πολιτισμού. Όσο νωρίτερα το καταλάβεις, τόσο το καλύτερο (σιγά-σιγά αλλάζεις και εθνική ταυτότητα. Γίνεσαι Σουηδός, κρατώντας την σημαία του ΙΚΕΑ ψηλά, stand by της Ευρωπαϊκής Ένωσης).

Τώρα, αν δεν υπήρξε λόγος ή μια συζήτηση περί του χωρισμού, θεωρείς ότι πρέπει να αναλώνεσαι σε σκέψεις για επανένωση μαζί της; Να χαραμίσεις δηλαδή ενέργεια για κάποια, που δεν χαράμισε ενέργεια για να σου εξηγήσει το γιατί δεν θέλει να είστε πια μαζί ή έστω να σου δώσει ένα αληθινό feedback; Come on!

  • Το ξαναζεσταμένο φαγητό δεν είναι το ιδανικό.

Τυπικό ως και κοινότυπο. Άκρως αληθινό όμως. Ακόμα και στην περίπτωση που έχει μαγειρευτεί από τον Jamie Oliver, σε συνεργασία με τον Gordon Ramsay, δεν θα είναι το ίδιο. Τα δεδομένα, όπως και τα ζητούμενα αλλάζουν και είναι πέρα για πέρα φυσιολογικό αν σκεφτούμε ότι όσο μεγαλώνουμε, τόσο εξελισσόμαστε, αν μένουμε στάσιμοι, υπάρχει θέμα.

Συνήθως, δεν δύναται το μαύρο πέπλο που είχε σκεπάσει για τα καλά την σχέση σας, να μετεξελιχθεί σε σύμφωνο συμβίωσης, κουφέτα και δηλώσεις αιώνιας και ατέρμονης αγάπης.

  • Η εμπιστοσύνη πήρε το διαβατήριο της και έφυγε χωρίς το εισιτήριο της επιστροφής…

Η εμπιστοσύνη -θα μπορούσα να πω ότι- είναι το άλφα και το ωμέγα σε μια σχέση ή ίσως το δέλτα και το όμικρον; Όταν μάθω σίγουρα, θα σας ενημερώσω. Αποτελεί αναμφίβολα όμως, ένα τεράστιο κεφάλαιο σε μια σχέση. Πλέον, είναι χαμένη η εμπιστοσύνη μεταξύ σας, σαν την χαμένη Ατλαντίδα, ένα πράγμα.

Είναι τρομερά δύσκολο να ανακτήσεις ξανά την εμπιστοσύνη της, δεν είναι σίγουρο κιόλας ότι θα σου αφήσει αυτό το παραθυράκι ανοιχτό. Τα ανώτερα μαθηματικά φαντάζουν ευκολότερα στα μάτια μου. Πρέπει, δηλαδή να κάνετε και οι 2 υποχωρήσεις (ήδη χαμένο το παιχνιδάκι). Βαριαναστέναξα μόνο στην ιδέα, εσύ;

  • Είσαι απλά μπερδεμένος.

Αυτό που νιώθεις τώρα δεν είναι 100% αληθινό, μην γελιέσαι.  Ακολουθεί σοφή και βαριά φράση, προετοιμάσου: Όσο η πρώην ήταν νυν είχε θέματα, μόλις όμως γίνεται πρώην αρχίζει και ανεβαίνει σε ένα «βάθρο», σχεδόν θεοποιείται.

Έτσι, ξαφνικά ξεχνάς τους τσακωμούς, τα κακώς κείμενα γενικότερα, την έλλειψη κατανόησης, τις εξωφρενικές διαφορές σας  και τα άσχημα χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς της που δεν σου αξίζουν, σε καμία περίπτωση. Θυμάσαι μόνο τα καλά και αναπολείς, αυτό επιλέγεις στη δεδομένη φάση, αλλά δεν αποτελεί τη σωστή επιλογή.

Θυμήσου πως ήταν πραγματικά η σχέση σας. Μήπως είχες κουραστεί που πετούσε χαρταετό και ας μην ήταν Καθαρά Δευτέρα; Μήπως είχες πληγεί από την μιζέρια που σου προσέφερε; Σκέψου λίγο πως περνούσατε και αναθεώρησε…!

  • Είναι και θέμα συνήθειας.

Ξέρω, καταλαβαίνω και συναισθάνομαι ότι δεν μπορείς να ανεχτείς εύκολα τις αλλαγές που έρχονται χωρίς προειδοποίηση, email, zoom link και όλα όσα σχετίζονται με την όμορφη και ξέφρενη ζωή στην καραντίνα . Θέλεις τον χρόνο σου, φυσικά.

Το κακό σενάριο θα είναι, αν δεν μπορείς να συνεχίσεις την καθημερινότητα σου με κάποια άλλη. Σε τρομάζει το καινούριο και επιλέγεις να παλέψεις για το παλιό, επειδή εκεί αισθάνεσαι πιο σίγουρος. Αισθάνεσαι όμως πιο ευτυχισμένος; Προτιμάς ένα νέο ξεκίνημα ή ένα πισωγύρισμα; Εδώ να σε δω!

  • “Ο έρωτας με έρωτα περνάει!”

Ο καλύτερος στίχος τραγουδιού, η καλύτερη ατάκα που μπορείς να ακούσεις είτε από ανάγκη παρηγοριάς είτε από ανάγκη επαναπροσδιορισμού των «θέλω» σου. Όταν προσκολλάσαι στο παρελθόν, αναντίρρητα, αγνοείς και δεν εκτιμάς, όπως αρμόζει, το ενδιαφέρον των αξιόλογων ανθρώπων του παρόντος γύρω σου. Δεν θέλεις κάτι τέτοιο.

Όπως λέει και το τραγούδι «Ο έρωτας με έρωτα περνάει. Για να ξεχάσει μια καρδιά, να μην πονάει άλλο πια, πρέπει αλλού να πάει». Αυτός ο στίχος αξίζει προαγωγή. Δώσ’ του την!


Σε περίπτωση που επιμένεις ακόμα να γυρίσεις πίσω στην αγκαλιά της, δύο τινά παίζουν:  Ή είσαι υπερβολικά απελπισμένος ή τη θέλεις απελπισμένα. Αν είναι το πρώτο, μία ψυχανάλυση θα βοηθήσει. Αν είναι το δεύτερο, τότε ίσως αξίζει μια προσπάθεια!

Όπως μου έχει πει κάποιος, κάπου, κάποτε: «Κανένας άνθρωπος δεν είναι αναντικατάστατος και ταυτόχρονα κανένας δεν είναι αντικαταστάσιμος».

Κοινοποιήστε
Αλέξανδρος Ταρχανίδης
Είμαι φοιτητής του τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχω μια ιδιαίτερη έφεση στην ζωγραφική, διότι μέσα από αυτήν, μπορώ να εκφράσω τα βαθύτερα εσωτερικά συναισθήματα μου και να αναπτύξω την δημιουργικότητα μου. Στην θεματολογία των έργων μου, κυριαρχεί η φύση, ο άνθρωπος και τα συναισθήματα που τον διακατέχουν. Ακόμη, είμαι λάτρης της συγγραφής, ιδίως κοινωνικού περιεχομένου και ψυχολογίας. Στόχος μου είναι να ενθαρρύνω, να ευαισθητοποιήσω και να " ταρακουνισω" τον αναγνώστη/ την αναγνώστρια.