H Βαρβάρα Σεργίου δεν είναι για μένα απλώς μια ακόμη συγγραφέας. Είναι μια ευφυέστατη πένα, που δίνει μαθήματα με τον τρόπο που χειρίζεται τον λόγο και την γραφή γενικότερα.

Η Βαρβάρα Σεργίου σπούδασε Εγκληματολογία και Ψυχολογία και εκτός από το πρώτο της βιβλίο “Μεταμόρφωση & Αναγέννηση – Έκπτωτη Θεά”, από τις εκδόσεις MARADEL BOOKS το 2019, έχει δημοσιεύσει την πρώτη της νουβέλα το 2017 με τίτλο “Έκπτωτη Θεά – η μεταμόρφωση”.

Στο βιβλίο “Μεταμόρφωση & Αναγέννηση – Έκπτωτη Θεά” η συγγραφέας μου έκανε την τιμή να γράψω και την κριτική μου. Η “Έκπτωτη Θεά” περιέχει στοιχεία λυρισμού τόσα όσα πρέπει ώστε να μην κουράζουν, ενώ η φαντασία και η πραγματικότητα ακροβατούν σε ένα αρμονικό εναλλάξ με εικόνες ολοζώντανες τοποθετώντας τον αναγνώστη στο κέντρο τους λόγο της μαεστρίας που χαρακτηρίζει την πένα της Σεργίου, με ένα ανοιχτό τέλος που προδιαθέτει για το σασπένς της συνέχειας. Σας το συστήνω μέσα από την καρδιά μου.

Η συγγραφέας έχει επίσης κατά καιρούς δημοσιεύσει διάφορες ιστορίες φαντασίας στην πλατφόρμα WATTPAD.

Το διήγημα της “Ο εραστής της Ρήγαινας” εκδόθηκε από τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές και βρίσκεται στην 1η Κυπριακή Ανθολογία Λογοτεχνίας του Φανταστικού.

Το διήγημα της “Η Μύρτιδα” φιλοξενείται από την ανθολογία: «Σκοτάδι: Η πρώτη ανθολογία ελληνικού διηγήματος με βαμπίρ» των Εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές.

To διήγημα της “Λυτρωτής Νο7” διακρίθηκε και βραβεύτηκε με την 3η θέση στα Βραβεία Λογοτεχνίας του Φανταστικού LARRY NIVEN 2016, Βραβείο «Επιστημονικής Φαντασίας» για την κατηγορία διήγημα από από τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές.

To διήγημα της “Ο θάνατος των δέκα” διακρίθηκε και βραβεύτηκε με την 3η θέση στα Βραβεία Λογοτεχνίας του Φανταστικού LARRY NIVEN 2017, Βραβείο «Επιστημονικής Φαντασίας» για την κατηγορία διήγημα από τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές.

Αγαπημένη μου Βαρβάρα Σεργίου, γνωρίζεις πολύ καλά πως η πένα σου με συγκινεί. Είμαι σίγουρη πως θα το ακούσεις ξανά και ξανά, γιατί είσαι χαρισματική και έχεις να δώσεις κι άλλα πολλά στην Λογοτεχνία.

_________________________________

Η πολλά υποσχόμενη συγγραφέας Βαρβάρα Σεργίου απάντησε στο δικό της 10 στα 10 και την ευχαριστούμε ολόψυχα.

10 ΣΤΑ 10 ΜΕ ΤΗΝ ΒΑΡΒΑΡΑ ΣΕΡΓΙΟΥ

  1. Βρίσκεστε στο ίδιο πλοίο με ιστορική προσωπικότητα άλλης εποχής. Ποιά θα θέλατε να είναι αυτή και τι θα τη ρωτούσατε;

Είναι πολύ απίθανο να βρεθώ γενικότερα σε πλοίο για ευνόητους λόγους … ωστόσο… εάν αυτό συνέβαινε, δεν είναι μόνο ένα άτομο που θα ήθελα να γνωρίσω και να κουβεντιάσω μαζί του. Αν αναγκαστικά όμως, θα έπρεπε να καταλήξω σε ένα μόνο πρόσωπο, τότε μάλλον αυτός θα ήταν ο Άρθουρ Σοπενχάουερ. Δεν θα τον ρωτούσα κάτι συγκεκριμένο, αλλά θα επιδίωκα διάφορες φιλοσοφικές συζητήσεις μαζί του κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μας θέλοντας να κατανοήσω εις βάθος τις πεποιθήσεις του και την πεσιμιστική του φιλοσοφία.

  1. Τι θα συμβουλεύατε μια γυναίκα που αισθάνεται μια “έκπτωτη θεά”;

Η Έκπτωτη Θεά στο βιβλίο μου είναι μια καθημερινή γυναίκα. Σίγουρα δεν πρόκειται για μια γυναίκα με έπαρση, αλλά είναι μια γυναίκα σύμβολο, ένας Φοίνικας που ξαναγεννιέται μέσα από τις στάχτες της. Είναι η γυναίκα που μέσα από την σκληρή πραγματικότητα της ζωής της, κάνει τις λάθος επιλογές και δεν της χαρίζεται τίποτα. Παίρνει μονόδρομες αποφάσεις και προσπαθεί να θέσει τέρμα στη ζωή της. Είναι μια καταθλιπτική γυναίκα, αφημένη στο έλεος των άλλων ανθρώπων, βασανίζεται και υποφέρει άλλοτε σιωπηρά και άλλοτε όχι από όσους βρίσκονται στο περιβάλλον της. Είναι μια γυναίκα προδομένη από τους ευτελείς οικείους της, αλλά και από την μοίρα της, η οποία της επέβαλε τον άνθρωπο που πρέπει να αγαπά και να αναζητά ξανά και ξανά μέσα από τις μετενσαρκώσεις, επιφέροντας της τίποτα άλλο από ατόφια δυστυχία.

Κι όμως, φτάνοντας στο ναδίρ, αναζητώντας την δική της αλήθεια βαθιά κρυμμένη μέσα της, βρίσκει τη χαμένη της δύναμη, παίρνει τα ινία στα χέρια της και καθοδηγεί η ίδια την ζωή της. Σίγουρα δεν είμαι συμβουλάτορας, αλλά ως γυναίκα προς άλλη γυναίκα θα της έλεγα: «Είσαι ικανή να δημιουργήσεις τον κόσμο που ΕΣΥ θέλεις να ζήσεις και όχι αυτόν που θέλουν να σου επιβάλλουν, απλά βρες κάτι ή κάποιο άτομο για το οποίο θα πέθαινες και τότε ζήσε, άλλαξε και δημιούργησε τα πάντα, γι αυτό. Αγάπησε τον εαυτό σου. Ποτέ δεν είναι αργά. Σήκωσε ψηλά το κεφάλι σου, τώρα!»

  1. Η έμπνευση σας έχει γυρίσει ποτέ επιδεικτικά την πλάτη;

Η έμπνευση ποτέ δεν γυρνάει την πλάτη της σε κανέναν, γιατί δεν είναι κάτι ευκαιριακό, αλλά βρίσκεται πάντα και παντού. Μπορεί να γεννηθεί από οτιδήποτε, θετικό ή αρνητικό, από μια εικόνα, ένα συναίσθημα, μια σκέψη.

  1. Συμπληρώστε τη φράση “Είμαι η Βαρβάρα και κάθε φορά που…”

Είμαι η Βαρβάρα και κάθε φορά που γράφω ένα βιβλίο καταθέτω την ψυχή μου.

5. Έχετε να φάτε πάνω από μήνα όταν μπροστά στα έκπληκτα μάτια σας στρώνεται ξαφνικά το πιο πλούσιο τραπέζι. Μόλις βουτάτε με βιάση μαχαίρι και πιρούνι ακούγεται ξαφνικά μια φωνή: ”Βarbara are you crazy? Έτσι κι ακουμπήσεις το παραμικρό χάνεις το Νόμπελ Λογοτεχνίας!” Πώς αντιδράτε;

Ξυπνώ αμέσως αλαφιασμένη από τον εφιάλτη μου και μούσκεμα στον ιδρώτα, κατεβαίνω γρήγορα από το κρεβάτι και τα βήματα μου με οδηγούν κατευθείαν στην κουζίνα του σπιτιού. Κοιτάζω ύποπτα το ψυγείο, το ανοίγω και καταβροχθίζω ότι βρω μπροστά μου. Ταυτόχρονα σκέφτομαι ότι μάλλον πεινούσα πολύ, εξού και ο εφιάλτης μου.

  1. Έχει ποτέ κανείς φερθεί “βάρβαρα” στην Βαρβάρα;

Τη λέξη ‘βάρβαρα’ θα την αλλάξω με τις λέξεις ‘εξαιρετική σκληρότητα’ και ‘χαιρεκακία’ και να διευκρινίσω ότι η βαθμίδα αυτή είναι ανάλογη της ευαισθησίας του ατόμου που την δέχεται. Αν ένα άτομο είναι πολύ ευαίσθητο, είναι λογικό να αισθάνεται πολύ περισσότερο την σκληρή αντιμετώπιση του από κάποιον. Θεωρώ πως κανείς δεν μπορεί να γλιτώσει από μια τέτοια αντιμετώπιση, καθώς δεν ζούμε σε μια ουτοπία, έναν ιδανικό κόσμο γεμάτο αγάπη και θετικότητα. Δυστυχώς επιβιώνουμε σε έναν άκαρδο τις πλείστες φορές κόσμο και γνωρίζοντας ότι θα προκύψει, αργά ή γρήγορα, ένα δυσάρεστο γεγονός, πάντα επιδιωκόμενο από κάποιο άτομο, πρέπει ήδη να έχουμε ‘δουλέψει’ με τον εαυτό μας ώστε να μπορούμε να προστατευτούμε από τέτοιες αρνητικές συμπεριφορές τριγύρω μας… και η απάντηση είναι: ναι.

  1. Αν ήσασταν ηρωίδα παραμυθιού, ποια θα θέλατε να είστε και γιατί;

Δεν θα ήθελα να είμαι καμία ηρωίδα παραμυθιού. Όμως για να απαντήσω και στην ερώτηση σου, ίσως η μόνη ηρωίδα που πιστεύω ότι θα με εντυπωσίαζε η ιστορία της (αφού είμαι αναγκασμένη να διαλέξω)… είναι η Αλίκη από το βιβλίο του Lewis Carroll, οι Περιπέτειες της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων. Μία πρωτότυπη ιστορία γεμάτη από χρώμα, υπέροχους φανταστικούς ήρωες και αλληγορικούς συμβολισμούς.

  1. Βρίσκεστε σε δημόσιο χώρο και σας πλησιάζουν δύο δημοσιογράφοι για μια μίνι συνέντευξη. Λέτε αμέσως ναι όταν αντιλαμβάνεστε πως σας έχουν μπερδέψει με άλλη συνάδελφο. Πως αντιδράτε;

Μάλλον πάλι κάποιον εφιάλτη θα βλέπω, σωστά; Έστω κι αν γίνει ένα τέτοιο μπέρδεμα, προφανώς θα τους το αναφέρω αμέσως, γιατί δεν θα ήθελα ποτέ να ξεγελάσω κανέναν, αλλά ούτε και να σπαταλήσω τον πολύτιμο χρόνο κανενός.

  1. Ας αντιστρέψουμε τους όρους. Μπορείτε να πάρετε τα πάντα σε ένα ερημικό νησί μαζί εκτός από τρία πράγματα. Ποια θα ήταν αυτά;

Θα άφηνα πίσω μου: 1. το άγχος, 2. τις έγνοιες και 3. τη στενοχώρια.

  1. Ποιά από τις 10 ερωτήσεις σας δυσκόλεψε περισσότερο και γιατί; (Οι απαντήσεις καμία και όλες απορρίπτονται!)

Η 7η ερώτηση, καθώς ποτέ μου δεν το είχα σκεφτεί και ποτέ μου δεν θα ήθελα να είμαι κάποια άλλη και να ζήσω την ιστορία της.

Ευχαριστώ πολύ για τις έξυπνες και εμπνευσμένες ερωτήσεις! Τις απάντησα με πολλή χαρά και εκτίμηση. Τις ευχαριστήθηκα δεόντως.

Βρείτε την Βαρβάρα Σεργίου εδώ και εδώ ή στο email: serbarb2@gmail.com

Κοινοποιήστε
Χριστίνα Καρρά
Καθηγήτρια Γερμανικών, κειμενογράφος και συγγραφέας με τρία βιβλία στο ενεργητικό της: " Η κόρη του Ναζί", "Η φαλαινίτσα που ήθελε να γίνει γλάρος " και το πιο πρόσφατο "Γιατί το λεμονάκι δεν ήθελε να γίνει ποτέ πεπονάκι" από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη. Έχει έναν γιο και θεωρεί ότι η ευτυχία κρύβεται στα μικρά πράγματα που συνήθως προσπερνάμε. Αγαπημένη της ρήση: "Για να ανέβεις στην κορυφή, επιβάλλεται να ξεκινήσεις από την βάση."