H Ήρα Βλάχου είναι μια συγγραφέας που πραγματικά απολαμβάνεις ως αναγνώστης. Έχει την στόφα των παλιών, κλασικών δημιουργών που έγραφαν, όχι επειδή αισθάνονταν ότι ήταν επαγγελματίες, αλλά επειδή ακολουθούσαν απλά την παρόρμηση της ψυχής. Την αγαπώ όχι μόνο επειδή είναι ανήσυχο πνεύμα και πειραματίζεται συγγραφικά, αλλά κυρίως επειδή είναι από τα καλά παιδιά του χώρου.

Η Ήρα Βλάχου γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Έχει σπουδάσει και εργάζεται ως παιδαγωγός. Το 2020 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο “Η Αλλαγή”, καθώς επίσης και το παραμύθι “Ο γιατρός του γέλιου” από τις εκδόσεις 24 γράμματα. Το πιο πρόσφατο μυθιστόρημά της “Gemini” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΥΔΡΟΠΛΑΝΟ και έχει κάνει ήδη αίσθηση.

H AΛΛΑΓΗ

Η δημοσιογράφος χτύπησε βιαστικά το κουδούνι.
“Συγνώμη που άργησα, δεν έβρισκα το σπίτι”, είπε στον άντρα που άνοιξε την πόρτα.
“Δεν πειράζει, δεσποινίς μου, περάστε. Σας είπα και από το τηλέφωνο ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε τη συνέντευξη μέσω skype”.
“Ήθελα να σας δω από κοντά…”
Όλοι θέλουν να με δουν από κοντά”, είπε ο άντρας χαμογελώντας.
“Ακόμα κι αυτοί που με χλευάζουν, θέλουν να με δουν από κοντά… να πω στη σύζυγο να μας φτιάξει δυο καφεδάκια;”
“Είναι εδώ η σύζυγος;”
“Δε με αφήνει ποτέ μόνο μου με νεαρές κυρίες. Με ζηλεύει πολύ και όχι άδικα, συνέχισε ο άντρας ενδιάθετα, “άλλωστε, όπως βλέπετε, και η φύση αλλά κυρίως η επιστήμη, έχει κάνει θαύματα πάνω μου!”
“Θα ήθελα να κάνω και σε εκείνη δυο ερωτήσεις, αλλά πρώτα θέλω να μιλήσω μαζί σας. Να μου πείτε τα πάντα! Και κυρίως, πώς αποφασίσατε να κάνετε μια τέτοια αλλαγή…”
Όλα θα σας τα πω… πρώτα όμως, θα ήθελα να πω στον κόσμο να αλλάξει. Να αλλάζει την εμφάνισή του, να αλλάζει το μέσα του. Βέβαια, δεν μπορούν να κάνουν όλοι τη δική μου αλλαγή”, τόνισε ο άντρας γελώντας, “αλλά όλοι μπορούμε να αλλάζουμε. Να αλλάζουμε απόψεις, συναισθήματα, να αλλάζουμε το σωστό με το λάθος και το λάθος με το σωστό. Μόνο οι αλλαγές μάς εξελίσσουν, μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους, μας πηγαίνουν παραπέρα”, είπε στο τέλος και άρχισε να ξετυλίγει το νήμα της ζωής του.

Ένα σπάνιο ανάγνωσμα που ξεφεύγει από την “περπατημένη”. Η ηρωίδα θα μπορούσα να είμαι εγώ ή εσύ. Ένα μυθιστόρημα με έντονη κοινωνική σφραγίδα που διαβάζεται απνευστί!

Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΤΟΥ ΓΕΛΙΟΥ

Ήταν εξαιρετικός επιστήμων ο κύριος Γελάκος! Με σπουδές στο εξωτερικό! Ήξερε τη γυμναστική του γέλιου, δηλαδή, όταν οι άκρες των χειλιών τραβιούνται στο πλάι και μετά επιστρέφουν στη θέση τους και ένα και δύο
με ρυθμό, επαναλαμβάνουμε την άσκηση μέχρι να μην μπορούμε να κρατηθούμε από τα γέλια! Ήταν σπουδαίος επιστήμων ο κύριος Γελάκος! Κι ας μη γελούσε ποτέ…

Η σημασία του γέλιου στην ζωή μας! Πόσο σπουδαίο μήνυμα για τους μικρούς μας φίλους! Υπέροχη εικονογράφηση, έξυπνο κείμενο από την Ήρα Βλάχου.

GEMINI

Να σας ζήσουν, κυρία, να σας ζήσουν! Γερά και δυνατά! Μπορώ να τα δω; Κουκλάκια είναι! Σας μοιάζουν, κυρία! Ο κύριος είπε πως θα διαλέξετε εσείς ονόματα!»

«Το κορίτσι που ήρθε πρώτο, θα το ονομάσουμε Λίζα. Το αγόρι Αζίλ. Όνομα-καθρέφτης. Όταν κοιτάζονται στα μάτια, να βλέπουν τον εαυτό τους».

«Αυτό είναι σίγουρο, κυρία! Σαν δυο σταγόνες νερό μοιάζουν! Και μ’ ένα σμπάρο, δυο τριγώνια! Θα κουραστείτε λίγο τώρα αλλά μόλις ξεπεταχτούν, θα ηρεμήσετε!»

«Πάψε, ανόητη! Παιδιά έκανα, όχι κουτάβια! Όταν είσαι γονιός, δεν ηρεμείς ποτέ. Αέναος αγώνας είναι η ζωή κι εμείς οι αθλητές της».

 

Eπιτρέψτε μου να το θεωρώ ένα από τα καλύτερα βιβλία της χρονιάς! Λόγος που ρέει αβίαστα, παραστατικές εικόνες κι ένα θέμα που θα αγγίξει όλους μα κυρίως τις γυναίκες. Τελικά πόση δύναμη κρύβουμε μέσα μας;

Η αξιόλογη Ήρα Βλάχου βρήκε χρόνο για το δικό της 10 στα 10 και την ευχαριστούμε ολόψυχα.

_____________________________

10 ΣΤΑ 10 ΜΕ ΤΗΝ ΗΡΑ ΒΛΑΧΟΥ

1. Βρίσκεστε στο ίδιο πλοίο με μια ιστορική προσωπικότητα μιας άλλης εποχής. Ποια θα θέλατε να είναι αυτή και τι θα την ρωτούσατε;

Σίγουρα θα ήθελα να συναντήσω τον Ιωάννη Καποδίστρια και να τον ρωτήσω αν τελικά υπήρξε μέλος της Φιλικής Εταιρίας.

2. Έχετε να φάτε μια εβδομάδα όταν μπροστά στα έκπληκτα μάτια σας στρώνεται το πιο πλούσιο τραπέζι του κόσμου. Είστε έτοιμος να αρπάξετε το πιρούνι όταν από κάπου ακούγεται μια φωνή: “Κορίτσι μου τι πας να κάνεις; Έτσι και φας το παραμικρό χάνεις το Νόμπελ Λογοτεχνίας!” Πώς αντιδράτε;

Τρώω!!! Αν το αξίζω θα το πάρω έστω και με λίγα κιλά παραπάνω!!

3. Η έμπνευση έχει γυρίσει ποτέ την πλάτη στην Ήρα Βλάχου;

Μέχρι στιγμής, όχι. Είναι ο μεγαλύτερος φόβος μου, αλλά πιστεύω πως όσο η ζωή κυλά, όσο ο κόσμος αλλάζει, όλα γύρω μας θα είναι έμπνευση!

4. Ποια τρία αντικείμενα δεν θα παίρνατε ποτέ μαζί σας σε ένα ερημικό νησί;

Δυστυχώς το κινητό μου, γιατί κάποια στιγμή θα τελείωνε η μπαταρία κι επίσης μπορεί στο ερημικό νησί να μην είχε σήμα, τα καλά μου ρούχα γιατί θα μου ήταν αχρείαστα και τα ψηλά μου παπούτσια για τον ίδιο ακριβώς λόγο.

5. Ας αντιστρέψουμε τους όρους: Όλοι μια μέρα είναι αόρατοι εκτός από εσάς. Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνατε;

Να κοιτάζω γύρω μου τρελαμένη, σίγουρη ότι κάποιος με παρακολουθεί και δεν ξέρω ποιος…

6. Υπάρχει κάποιο είδος λογοτεχνίας που δεν θα αγγίζατε ποτέ;

Την ιστορία. Την δική μας ή οποιουδήποτε άλλου λαού. Δεν θα ήθελα να καταγράψω κάτι λάθος, να αλλάξω ιστορικά γεγονότα στο βωμό μιας μυθοπλασίας που θα ήθελα να εκδοθεί.

7. Είστε ο σύγχρονος Νώε και οφείλετε να βάλετε στην κιβωτό σας τρεις μόνο σημαντικές ανθρώπινες εφευρέσεις. Ποιες θα είναι αυτές;

Οπωσδήποτε ένα τυπογραφικό μηχάνημα, έναν υπολογιστή για να γράφω, και το τηλέφωνο.

8. Θα βρούμε αδιάβαστα βιβλία στη βιβλιοθήκη σας;

Τώρα ναι, από χειμώνα όχι!

9. Η Ήρα Βλάχου πώς θα φανταζόταν τον εαυτό της ως θεά Ήρα πλάι στον Δία;

Δεν με φαντάζομαι, θα τον είχα χωρίσει!

10. Ποια από τις δέκα ερωτήσεις σας δυσκόλεψε περισσότερο;

Η τέσσερα, με τρομάζει και μόνο η σκέψη του να μείνω μόνη μου!

Κοινοποιήστε
Χριστίνα Καρρά
Καθηγήτρια Γερμανικών, κειμενογράφος και συγγραφέας με τρία βιβλία στο ενεργητικό της: " Η κόρη του Ναζί", "Η φαλαινίτσα που ήθελε να γίνει γλάρος " και το πιο πρόσφατο "Γιατί το λεμονάκι δεν ήθελε να γίνει ποτέ πεπονάκι" από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη. Έχει έναν γιο και θεωρεί ότι η ευτυχία κρύβεται στα μικρά πράγματα που συνήθως προσπερνάμε. Αγαπημένη της ρήση: "Για να ανέβεις στην κορυφή, επιβάλλεται να ξεκινήσεις από την βάση."