Πόσες φορές δεν έχουμε αναζητήσει σε κάποιο βιβλιοπωλείο ένα καλό παιδικό βιβλίο ή παραμύθι, ένα που θα καταφέρει να «μιλήσει» στην ψυχή των μικρών μας;

Οι επιλογές που υπάρχουν δεν είναι λίγες, ωστόσο το να καταλήξεις στο κατάλληλο ανάγνωσμα μάλλον δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση. Σε ό,τι με αφορά το βλέμμα μου πάντα «κολλούσε» στα λεγόμενα κλασσικά παραμύθια, καθώς και στους μύθους του Αισώπου.

Ώσπου ξαφνικά μια μέρα με μαγνητίζουν στην κυριολεξία δυο τεράστια, ξέχειλα από καλοσύνη θα τα χαρακτηρίσω, μάτια. Ανήκουν στην “Στιγμούλα” που είναι το πρώτο δημιούργημα της συγγραφέως και εικονογράφου Μαρίνας Γιώτη.

«Η Στιγμούλα»

Ένα διδακτικό παραμύθι με εντυπωσιακή εικονογράφηση. Μιλάει για την μοναδικότητα του καθενός μας και την αξία του ταξιδιού στην ανακάλυψη του εαυτού μας. Τρυφερό παραμύθι, στο οποίο πρωταγωνιστεί η σταγόνα Στιγμούλα, που η μέρα της είναι τόσο μικρή που κρατάει μόλις μια στιγμή!

Η Μαρίνα Γιώτη, η οποία έχει τιμηθεί με το John Peter’s Publication Award από το Art Directors Club της Νέας Υόρκης και με τα Διεθνή βραβεία Peantawards, ενώ βιβλία της έχουν μεταφραστεί  στα Αγγλικά και Ιταλικά, αποφασίζει να δώσει στους μικρούς της φίλους την χαρά ενός δεύτερου βιβλίου με την λατρεμένη τους Στιγμούλα.

«Η Στιγμούλα είναι δυνατή»

Η μικρή σταγόνα καταφέρνει κι εδώ να περάσει τα σημαντικά μηνύματά της, ενώ η εικονογράφηση για άλλη μια φορά κερδίζει μικρούς και μεγάλους. Ιδανικό για παιδιά προσχολικής ηλικίας, μιλάει για την σημασία του μαζί, της ομαδικότητας και την δύναμη που κρύβουμε όλοι μέσα μας.

Και κάποια στιγμή η συγγραφέας αποφασίζει να μας κάνει να δούμε κάποια γνωστά παραμύθια…αλλιώς!

«Σκουφοκοκκινίτσα»

Μήπως τελικά ο κακός ο λύκος ήταν απλά παρεξηγημένος στην γνωστή ιστορία της Κοκκινοσκουφίτσας; Σημαντικό, ιδιαίτερα εκπαιδευτικό βιβλίο με μηνύματα κατά του ρατσισμού και της κοινωνικής απομόνωσης που αναπτύσσει την κριτική σκέψη των παιδιών. Να σημειωθεί πως το βιβλίο ψηφίστηκε στα 10 καλύτερα παιδικά βιβλία του 2016.

«Δυο φορές κι έναν καιρό ήταν η Σταχτοπούτα»

Το παραμύθι της Σταχτοπούτας με μια πιο σύγχρονη, διαφορετική ματιά. Μήπως δόθηκε στον πρίγκιπα περισσότερη αξία από όση θα’πρεπε; Η δύναμη της θέλησης και η αυτοπεποίθηση είναι τα βασικά μηνύματα αυτού του βιβλίου.

«Ρεβιθοκοντούλης»

Σημαντικό βιβλίο που θα το εκτιμήσουν κυρίως οι γονείς, αφού περνάει μηνύματα που σχετίζονται με την ενηλικίωση και την αντιμετώπιση των φόβων που αυτή «κουβαλάει» μαζί της. Μπήκε και αυτό στα 10 καλύτερα παιδικά βιβλία του 2017.

Η πιο γιορτινή περίοδος του χρόνου, τα Χριστούγεννα, θέλει και το ανάλογο παραμύθι της, και η Μαρίνα Γιώτη δεν το στέρησε από τους μικρούς της φίλους.

«Τι τρέχει με τον Αϊ-Βασίλη;»

Εκπληκτικό εξώφυλλο, όλο ζωντάνια σαν να πετάς κι εσύ με το έλκυθρο του Αϊ-Βασίλη! Ένα παραμύθι που αναφέρεται στην σημασία της πίστης και της προσφοράς, ενώ παράλληλα καλύπτει με τον δικό του τρυφερό τρόπο ένα μέρος των αποριών σχετικά με την ύπαρξη του Αϊ-Βασίλη.

Η δημιουργός δεν ξέχασε όμως κι εμάς τα «μεγάλα παιδιά». Με μια σειρά βιβλίων που όλα ξεκινούν με την λέξη Μια μας βοηθάει να κατανοήσουμε καλύτερα τα παιδιά μας,παρέχοντάς μας “οδηγίες”για την βελτίωση της σχέσης μας μαζί τους.

Μια καρδιά» – Άκρως συναισθηματικό που μιλάει για την μοναδική σχέση μαμάς και κόρης.
«Μια στιγμή» – Γιος και μαμά, μια σχέση για την οποία έχουν γραφτεί τόσα, μια σχέση ζωής!
«Μια αγκαλιά» – Μπαμπάς και κόρη, μια σχέση αμοιβαίας αδυναμίας, μια σχέση πολλές φορές υπερπροστασίας από την πλευρά του μπαμπά.
Κάθε βιβλίο της Μαρίνας Γιώτη είναι βιβλίο ψυχής, με την εικόνα και τις αράδες να αγγίζουν μια πλειάδα συναισθηματικών χορδών κάνοντάς τες να πάλλονται αρμονικά.

Όσο για μένα, ναι με έβαλε σε σκέψεις, ίσως ο κακός ο λύκος να ήταν όντως παρεξηγημένος…

Το περιοδικό μας έχει την ιδιαίτερη χαρά να βάζει 10 με τόνο σε μια συγγραφέα που αγαπούν ιδιαίτερα τα παιδιά, στην Μαρίνα Γιώτη.

10 ΣΤΑ 10 ΜΕ ΤΗ ΜΑΡΙΝΑ ΓΙΩΤΗ

1. Μια συγγραφέας που είναι και εικονογράφος “τσακώνεται” περισσότερο με τις αράδες ή με τις εικόνες της;

Και με τα δυο! Υπάρχει μια διαρκής συζήτηση, δεν θα το έλεγα τσακωμό, μέσα στο κεφάλι μου ανάμεσα στον συγγραφέα και τον εικονογράφο.

2. Σας ζητούν από γνωστό οίκο να γράψετε ένα μυθιστόρημα με προοπτική να μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Θα το τολμούσατε ή θα λεγάτε ευγενικά όχι;

Δεν γράφω μυθιστορήματα. Αφήνω αυτή την ασχολία σε άλλο μέλος της οικογένειας. Αν μου ζητούσαν να γράψω/εικονογραφήσω ένα βιβλίο για παιδιά φυσικά θα το έκανα. Άλλωστε ήδη τα βιβλία μου έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά και Ιταλικά.

3. Ποιό στοιχείο της προσωπικότητας της “Στιγμούλας” και ποιό της “Σκουφοκοκκινίτσας” έχει και η ίδια η Μαρίνα Γιώτη;

Στη «Στιγμούλα είναι δυνατή» μιλάω για τη συλλογικότητα, οπότε θα έλεγα ότι μου αρέσει η ομάδα. Λειτουργώ καλά μέσα σε μια καλή ομάδα και γι’ αυτό έχω ταιριάξει τόσο με τις εκδόσεις Διόπτρα.

Η «Σκουφοκοκκινίτσα» έχει καλή καρδιά και δίνει σε όλους την ευκαιρία να την πλησιάσουν και ας την απογοητεύσουν στο τέλος. Μπορεί να είναι επικίνδυνο, αλλά είμαι πολύ επικοινωνιακή και δίνω εύκολα μια ευκαιρία να με πλησιάσουν οι άλλοι. Όμως μόλις καταλάβω ότι κάτι δεν πάει καλά, κλείνω την πόρτα μια για πάντα.

4. Έχετε την μοναδική ευκαιρία να βρεθείτε στον ίδιο χώρο με τους αδελφούς Γκριμ και τον Αίσωπο (Να΄ ναι καλά η μηχανή του χρόνου!). Τι θα ρωτούσατε τους πρώτους και τι τον δεύτερο;

Τους αδερφούς Γκρίμ θα ρώταγα από που αντλούν την απίστευτη (και συχνά ολίγων αρρωστημένη) έμπνευσή τους και στον Αίσωπο πως καταφέρνει να πει τόσα πολλά με τόσες λίγες λέξεις…

5. Έχω πλέον αγανακτήσει, τόσα χρόνια με παρουσιάζουν ως τον κακό της παρέας. Θέλω υπεράσπιση από την Μαρίνα Γιώτη αυτοπροσώπως!” Ο κακός ο λύκος θεωρεί εσάς την καταλληλότερη “δικηγόρο” για την περίπτωσή του (Πληρώνει καλά, το γνωρίζω από πρώτο χέρι!) και σας προσλαμβάνει με το έτσι θέλω. Με ποιά φράση θα προσπαθούσατε να μας πείσετε για την αθωότητά του;

«Ήταν όλα μια παρεξήγηση! Η Κοκκινοσκουφίτσα μου ζήτησε να πάω στη γιαγιά της για να της πω ότι θα αργήσει». Θα είχα και μάρτυρα υπεράσπισης την Κοκκινοσκουφίτσα, φυσικά.

6. Βρίσκεστε σε γνωστό χώρο όταν σας πλησιάζει μια έγκριτη δημοσιογράφος με σκοπό να σας αποσπάσει μια συνέντευξη. Είστε πρόθυμη, μα ξαφνικά αντιλαμβάνεστε ότι σας έχει μπερδέψει με συνάδελφο, πώς αντιδράτε;

Γελάω! Αν δεν γνωρίζω το όνομα της συγγραφέως, θα την ρωτήσω αν είναι τουλάχιστον όμορφη και έξυπνη, οπότε είναι λογικό να μας έχει μπερδέψει!

7. Τον παραμυθά μπορεί να τον παραμυθιάσει κανείς;

Συχνά, γιατί θέλει να παραμυθιαστεί…

8. Η έμπνευση έχει αρνηθεί ποτέ στην Μαρίνα να προσφέρει τις “υπηρεσίες” της;

Όχι ακόμη, ίσως γιατί δεν της κάνω το χατίρι. Δουλεύω μέχρι να αναγκαστεί να έρθει να με βρει…

9. Ποιά ήταν πιο δυναμική η Χιονάτη ή η Σταχτοπούτα και γιατί;

Στα παραδοσιακά παραμύθια θα έλεγα η Χιονάτη, γιατί καταφέρνει με τη δύναμη και την πειθώ της να βρει συμμάχους και να γυρίσει μια δύσκολη κατάσταση, ενώ η Σταχτοπούτα περιμένει από εξωτερικούς παράγοντες να τη γλιτώσει από την κακοτυχία της. Όμως στα «παραμύθια…αλλιώς» τα πράγματα είναι διαφορετικά και η Σταχτοπούτα παίρνει τη ρεβάνς!

10. Ποιό από τα δέκα ερωτήματα σας δυσκόλεψε περισσότερο και γιατί; (Οι απαντήσεις καμία και όλες απορρίπτονται!)

Η ερώτηση για τη Χιονάτη και την Σταχτοπούτα. Η σειρά βιβλίων μου «παραμύθια…αλλιώς» δείχνουν την άλλη όψη κλασσικών ιστοριών, όπως η Σταχτοπούτα, η Κοκκινοσκουφίτσα και ο Κοντορεβιθούλης. Δεν έχω καταπιαστεί, ακόμα τουλάχιστον, με την Χιονάτη οπότε η σύγκριση ήταν άνιση.

Κοινοποιήστε
Χριστίνα Καρρά
Καθηγήτρια Γερμανικών, κειμενογράφος και συγγραφέας με τρία βιβλία στο ενεργητικό της: " Η κόρη του Ναζί", "Η φαλαινίτσα που ήθελε να γίνει γλάρος " και το πιο πρόσφατο "Γιατί το λεμονάκι δεν ήθελε να γίνει ποτέ πεπονάκι" από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη. Έχει έναν γιο και θεωρεί ότι η ευτυχία κρύβεται στα μικρά πράγματα που συνήθως προσπερνάμε. Αγαπημένη της ρήση: "Για να ανέβεις στην κορυφή, επιβάλλεται να ξεκινήσεις από την βάση."