Η Μαρία Τζιρίτα αποτελεί δίχως αμφιβολία πρότυπο για πολλούς νέους συγγραφείς. Πολυγραφότατη με την έμπνευσή της να δείχνει αστείρευτη, ανεβάζει τον λογοτεχνικό πήχη με κάθε νέο της έργο όλο και πιο ψηλά. Κάθε μυθιστόρημά της κι ένα καινούριο ταξίδι στον κόσμο των συναισθημάτων, κάθε τίτλος και μια ιστορία που αξίζει να διαβάσεις και να χαθείς ανάμεσα στις αράδες της.

MY TOP THREE

Από την πραγματικά πλούσια συγγραφική παλέτα της Μαρίας Τζιρίτα ξεχωρίζω τα εξής βιβλία:

“Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΒΡΑΧΟΥ”

Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΒΡΑΧΟΥΟ Μάξιμος γεννιέται σε ένα χωριό της ορεινής Κορινθίας. Η αδυναμία που του δείχνει ο πατέρας του προκαλεί τη ζήλια και τελικά το μίσος του μεγαλύτερου αδελφού του προς το πρόσωπο του. Η ζωή θα τα φέρει έτσι που τα δυο αδέλφια μεγαλώνοντας θα χαθούν ο ένας από τη ζωή του άλλου. Ο Μάξιμος θα διαμορφώσει έναν τίμιο και ακέραιο χαρακτήρα, στηρίζοντας τους γονείς του στο χωριό, αλλά η ζωή θα του δείξει το σκληρό της πρόσωπο και σύντομα οι απώλειες που θα βιώσει θα τον μεταμορφώσουν σε έναν σκληρό βράχο.

Όταν μερικά χρόνια αργότερα γνωρίζει τη Σαβίνα, η καρδιά του θα ζωντανέψει και πάλι. Όμως εκεί που οι πληγές του παρελθόντος δείχνουν να έχουν επουλωθεί, η επιστροφή του άσωτου αδελφού του θα ανατρέψει για ακόμα μια φορά όλες τις ισορροπίες στη ζωή του. Μετά από τόσα χτυπήματα θα καταφέρει τελικά ο Μάξιμος να μείνει πιστός στα λόγια του αγαπημένου του παππού που τον στοιχειώνουν μια ζωή; «Ποτέ να μην αδικήσεις κανέναν άνθρωπο. Η αδικία είναι ό,τι χειρότερο στη ζωή, αγόρι μου. Και να πληγωθείς και να πονέσεις, πόνο μη δώσεις. Και ν’ αδικηθείς, μην αδικήσεις. Να είσαι ταπεινός. Την καρδιά σου βράχο να κάνεις αν χρειαστεί, μα στην αδικία μην παραδοθείς…»

Δεν μπορώ να μην σταθώ σ’αυτό τον τίτλο, τον οποίο θεωρώ ιδιαίτερο. Το δε εξώφυλλο πολύ ατμοσφαιρικό. Η γραφή της Τζιρίτα δίνει τροφή για σκέψη, αγγίζει την καρδιά με την δεκαετία του ’60 και την σημερινή εποχή να βαδίζουν πλάι πλάι αρμονικά. Θα σας μαγέψει!

“ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ”

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣΠειραιάς 1967. Το πλοίο Ελπίς σαλπάρει για Αυστραλία, μεταφέροντας εκατοντάδες διαφορετικούς ανθρώπους με μια κοινή ελπίδα· μια καλύτερη ζωή. Ανάμεσά τους και η Ελπίδα, που ταξιδεύει με πλαστή ταυτότητα, κουβαλώντας μαζί της το φρικτό μυστικό της. Ένας ώριμος επιχειρηματίας, πρώην ναυτικός, ο γοητευτικός γιατρός του πλοίου, μια απελπισμένη γυναίκα που αναζητά το παιδί της στη μακρινή ήπειρο, μια νεαρή κοπέλα που πηγαίνει στην Αυστραλία να παντρευτεί χωρίς τη θέλησή της είναι μερικά από τα πρόσωπα που θα γνωρίσει κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού και που θα σημαδέψουν τη ζωή της για πάντα.

Άραγε θα καταφέρει να φτάσει στο λιμάνι της λύτρωσης και της ευτυχίας ύστερα από τριάντα ολόκληρες μέρες μέσα σ’ αυτό το πλοίο; Διασχίζοντας ωκεανούς, γνωρίζοντας για πρώτη φορά εξωτικά μέρη και άγνωστους πολιτισμούς, θα καταφέρει να απαλλαγεί από όσα την κρατούν δέσμια στο σκοτεινό παρελθόν της; Θα το ανακαλύψετε σαλπάροντας μαζί με την Ελπίδα στο συναρπαστικό της ταξίδι…

Κεντρίζει αμέσως το ενδιαφέρον και του πιο απαιτητικού αναγνώστη. Ένα βιβλίο που διαβάζεται απνευστί!

“ΝΟΥΡΙΝ, Η ΝΥΧΤΑ ΠΟΥ ΦΩΤΙΣΕ ΤΗ ΜΕΡΑ”

ΝΟΥΡΙΝ. Η ΝΥΧΤΑ ΠΟΥ ΦΩΤΙΣΕ ΤΗ ΜΕΡΑΕίδε τον εαυτό της στους ξερότοπους της Αιθιοπίας, να τρέχει και να ψάχνει απελπισμένη τα μωρά της. Γύρω της υπήρχαν δεκάδες μελαμψά παιδάκια, μα εκείνη τα προσπερνούσε γυρεύοντας τα δικά της.
Ξαφνικά τα είδε. Ήταν βέβαιη πως ήταν τα δικά της παιδιά, το ένιωσε τη στιγμή που τα αντίκρυσε και μια άγρια χαρά πλημμύρισε την καρδιά της.
Έτρεξε κοντά τους να τ’ αγκαλιάσει, μα εκείνα απομακρύνονταν. Την έπιασε πανικός. Κάθισε απογοητευμένη στον κορμό του δέντρου κι άρχισε να κλαίει. Τότε το μεγαλύτερο κοριτσάκι τής μίλησε.
«Μην κλαις, μαμά, και μη στεναχωριέσαι. Υπάρχει εδώ ένα κοριτσάκι που σε περιμένει. Αυτό θα είναι το παιδί σου κι εσύ η μαμά του. Και θα είστε πολύ ευτυχισμένες και οι δυο. Η ζωή σου θα γεμίσει φως. Φως από τα μάτια της και την καρδιά της».

Ένα βιβλίο που μιλά για τη διαφορετικότητα, για την αδικία μα και για τη δύναμη της αγάπης. Ένα ταξίδι από τη Σύρο στην Αιθιοπία, γεμάτο δυνατό έρωτα, περιπέτεια, αγωνία και συγκίνηση. Η προσπάθεια δύο ανθρώπων να αποδείξουν πως η αγάπη μπορεί να νικήσει τα πάντα, ακόμα και τον κοινωνικό ρατσισμό. Άραγε θα τα καταφέρουν;

Ένα βιβλίο με ιδιαίτερη θεματολογία που έχει ήδη αγαπηθεί πολύ. Προσωπικά το θεωρώ ό,τι καλύτερο έχει γράψει!

Η αξιόλογη συγγραφέας Μαρία Τζιρίτα απάντησε στο δικό της 10 στα 10 και την ευχαριστούμε ολόψυχα!

______________________________________

10 ΣΤΑ 10 ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΡΙΑ ΤΖΙΡΙΤΑ

1.Βρίσκεστε στο ίδιο πλοίο με ιστορική προσωπικότητα άλλης εποχής. Ποιά θα θέλατε να είναι αυτή και τι θα την ρωτούσατε;

Θα ήθελα να συναντήσω τον Χίτλερ και μέσα από πολλές συζητήσεις να του αποδείξω πως όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι και ίδιοι στις θεμελιώσεις αξίες της ζωής, όπως είναι ο έρωτας, η αγάπη, η ελευθερία, η ασθένεια και ο θάνατος.

2. Η έμπνευση έχει γυρίσει ποτέ επιδεικτικά την πλάτη της στην Μαρία Τζιρίτα;

Υπάρχουν φορές που το πιστεύω αυτό, όμως όταν ξεκινήσω να γράφω μετά τα χέρια μου πληκτρολογούν από μόνα τους! Δεν μπορώ ούτε εγώ η ίδια να το εξηγήσω!

3. Έχετε να φάτε πάνω από μήνα, όταν μπροστά στα έκπληκτα μάτια σας στρώνεται το πιο πλούσιο τραπέζι του κόσμου. Είστε έτοιμη να κάνετε χρήση του πιρουνιού, όταν ακούγεται μια φωνή: “Μαρία τι κάνεις; Έτσι κι ακουμπήσεις το οτιδήποτε χάνεις το Νόμπελ Λογοτεχνίας!” Πώς αντιδράτε;

Δεν το σκέφτομαι ούτε για ένα δευτερόλεπτο! Τρώω!!!

4. Τι θα πει ευτυχία για σας;

Η ευτυχία είναι κατάσταση, όχι συναίσθημα. Είναι η πλήρης ισορροπία με τον εαυτό μας, η γαλήνη της ψυχής μας και η ηρεμία του μυαλού μας. Μπορούμε να είμαστε περιστασιακά στεναχωρημένοι, θυμωμένοι, εκνευρισμένοι, αλλά να παραμένουμε κατά βάθος ευτυχισμένοι.

5. Έχετε ποτέ σκεφτεί την συγγραφή ενός παραμυθιού;

Όχι ποτέ. Ακόμα κι όταν έκανα κάποιες απόπειρες με διηγήματα που φαινομενικά ήταν παιδικά, κατέληξαν να απευθύνονται σε μεγάλους.

6. Βρίσκεστε σε γνωστό στέκι όταν σας πλησιάζουν δύο δημοσιογράφοι για μια μικρή συνέντευξη. Λέτε με χαρά το ναι, όταν διαπιστώνετε ότι σας έχουν μπερδέψει με άλλη συνάδελφο. Πώς αντιδράτε;

Σκάω στα γέλια, ανακουφίζομαι που την «γλύτωσα» κι αν είναι κάποια γνωστή μου, την καλώ επί τόπου στο τηλέφωνο για να γελάσουμε μαζί!

7. Για ποιούς λόγους δεν θα διαβάζατε ένα βιβλίο μέχρι το τέλος;

Μου έχει συμβεί. Αν δεν με τραβάει, αν νιώσω ότι δεν έχει τίποτα να μου προσφέρει, το παρατάω.

8. Ας αντιστρέψουμε τους όρους. Όλοι είναι για μια μέρα αόρατοι εκτός από ‘σας. Ποιό είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνατε;

Εξαρτάται. Είναι αόρατοι και με βλέπουν ή απλά εξαφανίζονται; Στην πρώτη περίπτωση θα καθόμουν σπίτι μου. Στην δεύτερη θα ξεχυνόμουν στους δρόμους και θα πήγαινα σε όλα εκεί να τα μέρη που συνήθως δεν μπορείς να απολαύσεις επειδή υπάρχει πολύς κόσμος!

9. Ποιά κακή συνήθεια που είχατε από τα παιδικά σας χρόνια την κουβαλάτε μέχρι σήμερα;

Την τεμπελιά! Με μοναδική εξαίρεση, από τότε ως τώρα, την συγγραφή! Αυτό δεν βαριέμαι ποτέ να το κάνω!

10. Ποιά από τις 10 ερωτήσεις σας δυσκόλεψε περισσότερο και γιατί; (Οι απαντήσεις όλες και καμία απορρίπτονται!)

Η όγδοη! Πραγματικά σκέφτηκα για αρκετή ώρα πως θα αντιδρούσα σε μια τέτοια ενδεχόμενη κατάσταση!

Κοινοποιήστε
Καθηγήτρια Γερμανικών, κειμενογράφος και συγγραφέας με τρία βιβλία στο ενεργητικό της: " Η κόρη του Ναζί", "Η φαλαινίτσα που ήθελε να γίνει γλάρος " και το πιο πρόσφατο "Γιατί το λεμονάκι δεν ήθελε να γίνει ποτέ πεπονάκι" από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη. Έχει έναν γιο και θεωρεί ότι η ευτυχία κρύβεται στα μικρά πράγματα που συνήθως προσπερνάμε. Αγαπημένη της ρήση: "Για να ανέβεις στην κορυφή, επιβάλλεται να ξεκινήσεις από την βάση."