Κάθε φορά που διαβάζει κανείς κάποιο κείμενο της Σοφίας Σταθαρού δεν μπορεί να μην εστιάσει στον ιδιαίτερο τρόπο που γράφει. Συναισθήματα ποικίλα κατακλύζουν τον αναγνώστη κάνοντάς τον να επιθυμεί να διαβάσει και κάτι παραπάνω απ’ αυτό το ταλαντούχο πλάσμα.

Η Σοφία Σταθαρού ασχολείται τα τελευταία τέσσερα χρόνια με τη συγγραφή.

“Γράφω ιστορίες, παραμύθια, και μικρά διηγήματα. Μου άρεσε πάντα να αποτυπώνω τις σκέψεις μου και τα συναισθήματα μου στο χαρτί και αυτό με βοήθησε αρκετά στις ιστορίες μου. Η φαντασία μου είναι αυτή που πολλές φορές με ξελασπώνει, όταν δεν έχω πλέον έμπνευση και δεν ξέρω πως να συνεχίσω αυτό που γράφω.

Ένα άλλο που με βοηθάει πάρα πολύ, είναι το διάβασμα. Από πάντα μου άρεσε να διαβάζω βιβλία και να χάνομαι μέσα στις σελίδες τους. Γίνομαι η πρωταγωνίστρια και ταξιδεύω παντού. Μέσω των βιβλίων ανακαλύπτω νέους τρόπους γραφής, και βλέπω πώς ο κάθε συγγραφέας ξεδιπλώνει την ιστορία του. Είναι και αυτός για μένα ένας τρόπος να διορθώσω τον τρόπο γραφής μου.” 

ONΕΙΡΑ ΘΕΡΙΝΗΣ ΝΥΚΤΟΣ

Σ’ αυτή τη σελίδα η Σοφία Σταθαρού μας μυεί στον υπέροχο κόσμο της συγγραφής. Μαζί με την επίσης εξαίρετη Βασιλική Νάκου έχουν δημιουργήσει και την διαδικτυακή ομάδα “Γράψε κι εσύ μπορείς”, όπου μπορούν όλοι να στείλουν τα κείμενα, τις ιστορίες τους, τις σκέψεις τους και τη δουλειά τους.

Η Σοφία Σταθαρού αποτελεί ένα συγγραφικό ταλέντο, το οποίο είμαι σίγουρη πως έχει να μας προσφέρει μελλοντικά μεγάλες συγκινήσεις.

_______________________________________

Η ταλαντούχα Σοφία Σταθαρού απάντησε στο δικο της 10 στα 10 και την ευχαριστούμε πολύ!

10 ΣΤΑ 10 ΜΕ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΣΤΑΘΑΡΟΥ

1.Βρίσκεστε στο ίδιο πλοίο με ιστορική προσωπικότητα άλλης εποχής. Ποιά θα θέλατε να είναι αυτή και τι θα την ρωτούσατε;

Θα ήθελα να βρεθώ με τους αδερφούς Γκριμ. Θα ήθελα να ρωτήσω πως εμπνεύστηκαν τα παραμύθια που έγραψαν. Αν ήταν από την φαντασία τους ή αν συνέβαλαν κάποια γεγονότα στην ζωή τους και τους βοήθησε.

2.Πώς αντιμετωπίζετε σχέδιά σας που αποδείχθηκαν απλά όνειρα θερινής νυκτός;

Είμαι από τους ανθρώπους που δεν σταματάω να ονειρεύομαι. Πιστεύω πως αν σταματήσει να ονειρεύεται κάποιος, είναι σαν να μην ζει κανονικά. Σαν να έχει μπει σε μια αυτόματη λειτουργία και απλά πορεύεται στην ζωή του. Ακόμη και αν τα σχέδια μου δεν πραγματοποιηθούν, δεν θα το βάλω κάτω, ίσα ίσα, θα βρω τρόπους να τα κάνω πραγματικά.

3.Έχετε να φάτε πάνω από εβδομάδα όταν μπροστά στα έκπληκτα μάτια σας στρώνεται το πιο πλούσιο τραπέζι του κόσμου. Αρπάζετε πιρούνι και μαχαίρι όταν από κάπου ακούγεται μια φωνή: “Σοφία τι πας να κάνεις; Έτσι κι ακουμπήσεις οτιδήποτε, χάνεις το Νόμπελ Λογοτεχνίας”. Πώς αντιδράτε;

Θα γράψω κάτι άλλο να κερδίσω το Νόμπελ. Συγγνώμη, αλλά όταν είναι να φάω, πρέπει να φάω.

4.Κατά την γνώμη σας υπάρχουν μεγάλα έργα, μεγάλοι συγγραφείς ή και τα δύο μαζί;

Πιστεύω πως τα μεγάλα έργα μπορούν να γραφτούν από όλους τους συγγραφείς. Για μένα δεν υπάρχει μεγάλος και μικρός, υπάρχουν μόνο άνθρωποι που εκφράζονται μέσω της γραφής.

5.Ο κακός ο λύκος σας επέλεξε για την υπεράσπισή του, αφού τόσα χρόνια αισθάνεται αδικημένος. Με ποιά λόγια θα του δίνατε δίκιο;

Έχουμε όλοι στο μυαλό μας ότι ο λύκος είναι κακός, επειδή κάποιος το έγραψε σε ένα κομμάτι χαρτί. Αν όμως του δίναμε μια ευκαιρία να μας αποδείξει το αντίθετο, λέτε να μην το έκανε; Πρέπει επιτέλους να μην κρίνουμε κάποιον με την εξωτερική του εμφάνιση. Και όπως λέμε, ότι λάμπει δεν είναι χρυσός. Ίσως τελικά αυτό το κακός να μην ισχύει…! Νομίζω ότι με αυτά τα λόγια θα το έκανα.

6.Ποιά συμβουλή δεν θα δίνατε σε κάποιον που θέλει να γίνει συγγραφέας;

Πρώτα από όλα, να μην σταματήσει να πιστεύει στον εαυτό του. Σ’ αυτόν τον χώρο μπορεί να βρεθούν πολλοί που θα τον κρίνουν για τον τρόπο γραφής του, για τον τρόπο σκέψης του, για όλα. Να κλείσει τα αυτιά του σε όλους και να κάνει αυτό που αγαπάει πολύ. Σε αυτό τον κόσμο δεν μπορούμε να αρέσουμε σε όλους, γιατί ήμαστε όλοι μας διαφορετικοί. Θα βρει το κοινό του που θα τον αγαπήσει και θα τον λατρέψει γι’ αυτό που είναι και γι’ αυτό που αποτυπώνει στο χαρτί.

7.Ας αντιστρέψουμε τους όρους. Όλοι είναι για μια μέρα αόρατοι εκτός από σας. Ποιό είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνατε;

Θα με έπιανε πανικός. Θα έψαχνα να βρω τα παιδιά και τον άντρα μου για αρχή. Μετά ξεκούραση, θα διάβαζα κάποιο βιβλίο ή θα έγραφα. Απλά θα απολάμβανα την ηρεμία, κάτι που δεν έχω πάντα στο σπίτι μου μιας και είμαι πολύτεκνη μαμά.

8.Πώς αντιμετωπίζεται μια έμπνευση που απλά δεν θέλει να εμφανιστεί;

Δεν την πιέζω. Δεν σου κρύβω πως πιο παλιά προσπαθούσα να γράψω έστω 2 γραμμές. Αλλά πλέον ξέρω πως μόλις ηρεμήσω και χαλαρώσω θα εκείνη θα έρθει και θα μου πει “Τσα, ήρθα.” Προσπαθώ να διαβάζω, να έχω ανοιχτό το μυαλό μου και ψάχνω τρόπους να συνεχίσω κάτι που έχω αφήσει στην μέση. Αν πάλι δεν μου κάνει το χατήρι, σημαιίνει ότι το μυαλό μου χρειάζεται επειγόντως ξεκούραση.

9.Υπάρχουν υπερεκτιμημένοι συγγραφείς;

Μα, εννοείται αυτό. Μπορεί να είναι το μεγάλο όνομα που κουβαλάνε, μπορεί να έγραψαν κάτι σπουδαίο και να απόκτησαν αυτή την φήμη. Εγώ πάντως, αν δεν διαβάσω κάτι, δεν μπορώ να έχω άποψη για τον συγκεκριμένο συγγραφέα.

10.Ποιά από τις 10 ερωτήσεις σας δυσκόλεψε περισσότερο και γιατί; (Οι απαντήσεις όλες και καμία απορρίπτονται!)

Η πρώτη. Δεν ήξερα πραγματικά ποιον θέλω να συναντήσω. Έτσι άρχισα να σκέφτομαι διάφορους, αλλά χωρίς να έχω λόγο που θέλω να τον δω.

Κοινοποιήστε
Χριστίνα Καρρά
Καθηγήτρια Γερμανικών, κειμενογράφος και συγγραφέας με τρία βιβλία στο ενεργητικό της: " Η κόρη του Ναζί", "Η φαλαινίτσα που ήθελε να γίνει γλάρος " και το πιο πρόσφατο "Γιατί το λεμονάκι δεν ήθελε να γίνει ποτέ πεπονάκι" από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη. Έχει έναν γιο και θεωρεί ότι η ευτυχία κρύβεται στα μικρά πράγματα που συνήθως προσπερνάμε. Αγαπημένη της ρήση: "Για να ανέβεις στην κορυφή, επιβάλλεται να ξεκινήσεις από την βάση."