Η συγγραφέας Βασιλική Ρουμελιώτου ανήκει σ’εκείνους τους ανθρώπους που κοιτάζοντάς τους και μόνο σε γεμίζουν αισιοδοξία και θετική ενέργεια. Ανήκει σε εκείνους που εμένα μου αρέσει να αποκαλώ ανθρώπους με “χαμογελαστά μάτια”.

Η Βασιλική Ρουμελιώτου γεννήθηκε το 1976 στον Πειραιά. Είναι απόφοιτος του τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας  της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ειδική Αγωγή (University of Birmingham, UK) και υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Κρήτης. Τα τελευταία δώδεκα χρόνια εργάζεται ως φιλόλογος σε δομές ειδικής αγωγής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Είναι μητέρα δύο μικρών κοριτσιών και αγαπάει τη μουσική, τα ταξίδια και τα βιβλία.

MHN ΠΑΣ ΦΩΚΑΚΙ

“Γεια σου! Έλα μαζί μου! Θα σου δώσω πολλές λιχουδιές!” “Αχ, πως λαχταράω μερικές λιχουδιές;” “Μην πας φωκάκι! Μην πας! Μπορεί να είναι κακός άνθρωπος, πολύ κακός και να θέλει να σε πάει σε ζωολογικό κήπο!”

Πρόκειται για ένα απολαυστικό βιβλίο που, με τρυφερή ματιά, βοηθάει τα παιδιά να καταλάβουν γιατί δεν πρέπει ποτέ να ακολουθούν τους ξένους. Το βιβλίο λειτουργεί και σαν οδηγός για γονείς. Η εκπαίδευση άλλωστε σε θέματα αυτοπροστασίας, είναι ένα από τα σημαντικότερα μαθήματα που μπορεί να δώσει ένας γονιός στο παιδί του.

Το “Μην πας Φωκάκι!” εξηγεί απλά και κατανοητά γιατί δεν πρέπει ένα παιδί να ακολουθεί κάποιον άγνωστο. Με την καθοδήγηση των επιστημονικών συνεργατών του βιβλίου στις τελευταίες σελίδες, ο γονιός είναι σε θέση να αιτιολογήσει αυτή του την απαίτηση-συμβουλή, με τρόπο που να μην προκαλέσει υπέρμετρο φόβο στο παιδί.

Τέλος, το βιβλίο είναι κι ένα βοήθημα για εκπαιδευτικούς. Μέσα από μια σειρά ενδεικτικών δραστηριοτήτων, όπως η ενσάρκωση των χαρακτήρων και παιχνίδια με καρτέλες, τους καθοδηγεί στο πώς να εστιάσουν σε δύο σημαντικές παραμέτρους: α) τα παιδιά δεν πρέπει να ακολουθήσουν σε καμία περίπτωση κάποιον ξένο και β) οι ξένοι θα προσπαθήσουν να τα δελεάσουν.

Επιστημονικοί συνεργάτες: Νικόλαος Κυπαρισσός (ψυχολόγος), Μαρίνα Βασιλειάδου (νηπιαγωγός), Ασημίνα Σουλτάνη (φιλόλογος).

Προσωπικά θεωρώ πως έλειπε ένα τέτοιο βιβλίο. Το θέμα που θίγει υψίστης σημασίας κι ο τρόπος με τον οποίο η συγγραφέας περνάει τα κατάλληλα μηνύματα μοναδικός Έξυπνο, τρυφερό και με μια υπέροχη εικονογράφηση! Σίγουρα θα το λατρέψετε!

Η ταλαντούχα συγγραφέας Βασιλική Ρουμελιώτου βρήκε χρόνο για το δικό της 10 στα 10 και την ευχαριστούμε πολύ!

_____________________________

10 ΣΤΑ 10 ΜΕ ΤΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΟΥ

1. Βρίσκεστε στο ίδιο πλοίο με μια ιστορική προσωπικότητα άλλης εποχής. Ποιά θα θέλατε να είναι αυτή και τι θα την ρωτούσατε;

Θα ήθελα να συναντήσω τον φιλόσοφο Χρύσιππο! Αυτός πέθανε, λέει η παράδοση, γελώντας με ένα αστείο που είπε ο ίδιος! Θα του ζητούσα να μου πει το αστείο αυτό!

2. Ο κακός ο λύκος είναι έξαλλος! Θεωρώντας ότι έφτασε πλέον το πλήρωμα του χρόνου για να αποτινάξει από πάνω του την “ρετσινιά” του δολοπλόκου κι επικίνδυνου των παραμυθιών, ζητά αποκλειστικά από σας την υπεράσπισή του. Πώς θα ξεκινούσατε λοιπόν την απολογία του;

Don’t speak unless you know the whole story…

3. Έχετε να φάτε πάνω από μια εβδομάδα όταν μπροστά στα έκπληκτα μάτια σας στρώνεται το πιο πλούσιο τραπέζι του κόσμου. Είστε έτοιμη να αρπάξετε το πιρούνι όταν από κάπου ακούγεται μια φωνή: ”Βασιλική τι πας να κάνεις; Έτσι και φας το παραμικρό χάνεις το Νόμπελ Λογοτεχνίας!” Πώς αντιδράτε;

Πέφτω με τα μούτρα στο φαί. Νόμπελ Λογοτεχνίας δεν παίρνω ούτε νηστική ούτε χορτάτη.

4. Η Βασιλική Ρουμελιώτου έχει πει ποτέ στον εαυτό της “Βασιλική μην πας” ώστε να τον αποτρέψει από κάτι ή λειτουργεί πάντα ενστικτωδώς;

Είμαι ενστικτωδώς πειθαρχημένη! Είμαι, για τον εαυτό μου, η υπερπροστατευτική μαμά που δεν είχα ποτέ. Σκέφτομαι ένα σωρό πράγματα για να τρομάξω καλά καλά, αλλά μετά πάω εκεί όπου τρέμουν τα πόδια μου. Είμαι και ανυπάκουη, δηλαδή, εν τέλει. Μεγαλειωδώς αντιφατική.

5. Η έμπνευση έχει γυρίσει ποτέ την πλάτη στην Βασιλική;

Έχω πολλά θέματα γενικά, αλλά η έλλειψη έμπνευσης δεν ήταν ποτέ ένα από αυτά. Το μυαλό μου δουλεύει ασταμάτητα. Παρατηρώ τα πάντα και κάνω ένα εκατομμύριο σκέψεις γι΄αυτά. Μετά, συνήθως, δε βρίσκω εύκολα χρόνο και κουράγιο να βάλω τις σκέψεις σε χαρτί.. βασανιστήριο..

6. Ας αντιστρέψουμε τους όρους: Όλοι είναι για μια μέρα αόρατοι εκτός από σας. Ποιό είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνατε;

Θα ζήλευα και θα καταριόμουν την τύχη μου. Έπειτα, θα απολάμβανα τη φαινομενική μοναξιά μου.

7. Μπορεί να “πουλήσει κανείς παραμύθι” στον παραμυθά;

Ναι, αν ο παραμυθάς είναι καλοπροαίρετος, του το πουλάς το παραμύθι.. για λίγο.. Ο καλός πωλητής μπορεί να πουλήσει τα πάντα στους πάντες. Είναι κι αυτό μια μορφή τέχνης.

8. Ποιά τρία αντικείμενα δεν θα παίρνατε μαζί σας σε ένα ερημικό νησί;

Κλειδιά, φορτιστή και το υπερφίαλο πορτοφόλι μου, που τα έχει όλα μέσα: ταυτότητα, διπλώματα, χρήματα… Ας φύγω και μια φορά από το σπίτι χωρίς να διπλοελέγχω και να τριπλοελέγχω αν τα έχω όλα αυτά μαζί μου.. Έτσι για αλλαγή..

9. Αν έπρεπε να είστε η Σταχτοπούτα ή η Χιονάτη ποιά θα επιλέγατε και γιατί;

Η Χιονάτη. Σίγουρα δε θα έτρωγα το μήλο! Σιγά μην έτρωγα κάτι που μου έδωσε άγνωστος! Ποιος το ακούει μετά το φωκάκι! Θα έκανα την ανατροπή, λοιπόν. Θα σας χάριζα ένα εναλλακτικό τέλος!

10. Ποιά από τις δέκα ερωτήσεις σας δυσκόλεψε περισσότερο; (Οι απαντήσεις όλες και καμία δεν γίνονται αποδεκτές!)

Η ερώτηση με τα τρία αντικείμενα και το ερημικό νησί. Από άχρηστα αντικείμενα για ένα ερημικό νησί… πληθώρα..  Και, γενικά, είναι πιο εύκολο να προσθέτεις παρά να αφαιρείς. Για δυνατούς λύτες αυτή η ερώτηση.

Κοινοποιήστε
Χριστίνα Καρρά
Καθηγήτρια Γερμανικών, κειμενογράφος και συγγραφέας με τρία βιβλία στο ενεργητικό της: " Η κόρη του Ναζί", "Η φαλαινίτσα που ήθελε να γίνει γλάρος " και το πιο πρόσφατο "Γιατί το λεμονάκι δεν ήθελε να γίνει ποτέ πεπονάκι" από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη. Έχει έναν γιο και θεωρεί ότι η ευτυχία κρύβεται στα μικρά πράγματα που συνήθως προσπερνάμε. Αγαπημένη της ρήση: "Για να ανέβεις στην κορυφή, επιβάλλεται να ξεκινήσεις από την βάση."