Όταν σκέφτομαι ποιοι συγγραφείς εκτός από πολύ αξιόλογες πένες διαθέτουν και μια καρδιά μάλαμα, τότε σίγουρα ο νους μου πάει και στην Βασιλική Διαμαντή!

Η συγγραφέας γεννήθηκε στο χωριό Μαυραχάδες του Νομού Καρδίτσας και σπούδασε Hλεκτρολόγος Mηχανικός και Μηχανικός Η/Υ στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Από το 2000 και μετά εργάζεται ως εκπαιδευτικός στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ενώ διετέλεσε σύμβουλος Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού στα σχολεία της περιοχής της και υποστήριξε τις καινοτόμες και βιωματικές δράσεις στο χώρο των σχολείων, κάτι που την τιμά ιδιαίτερα.

Έχουν εκδοθεί τρία μυθιστορήματά της, “Μοιραίες Παρεμβάσεις” τον Ιούνιο του 2015, “Η Υφάντρα της Πόλης” τον Δεκέμβριο του 2016 και “Οι Φύλακες της λίμνης” τον Ιούλιο του 2019, ενώ αναμένεται λίαν συντόμως και το νέο της μυθιστόρημα “Ψυχής Κλωστή”.

Το μυθιστόρημά της “Η Υφάντρα της Πόλης” βραβεύτηκε τον Σεπτέμβριο του 2019 από την Εστία Νέας Σμύρνης μέσα στα έξι καλύτερα βιβλία της τριετίας Μικρασιατικού περιεχομένου.

“Οι Φύλακες της λίμνης” ήταν μέσα στα διακριθέντα του Public. Το ποίημα της “Γυναίκα εσύ…” απέσπασε το 1ο βραβείο στον 2ο Ποιητικό Διαγωνισμό της ΧΕΝ Ιωαννίνων στις 8 Μαρτίου 2020.

Στον ελεύθερο της χρόνο η Βασιλική Διαμαντή αρέσκεται να διαβάζει, ενώ αγαπά τα ταξίδια. Είναι παντρεμένη κι έχει τρία παιδιά και θα τη βρείτε εκεί που βρέχει όνειρα…

“ΜΟΙΡΑΙΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ”

Μπορούν άραγε να μας σκοτώσουν κάποιες λέξεις;

Μέσα από τις σελίδες ενός ημερολογίου ξεπηδά μια μυθιστορηματική ζωή. Η Κατερίνα, που πάντα πίστευε στην ομορφιά του απρόβλεπτου και των μύθων της ζωής, δέχθηκε τις απρόσμενες και μοιραίες παρεμβάσεις της πάντα “προσγειωμένης” και λογικής Γεωργίας. Το σκηνικό της ζωής της άλλαζε κάθε φορά σύμφωνα με τις επιλογές των άλλων. Κέρδιζε εύκολα την αγάπη και την έχανε με περίεργο και τραγικό πάντα τρόπο!

Μια αρχαία Αιγυπτιακή κατάρα όμως, αιωρούνταν πάνω από τις ζωές των δυο γυναικών. Παραμόνευε σε μια άκρη του μυαλού, αναζητώντας ευκαιρία να ξεχυθεί και να φέρει την καταστροφή. Η χαραμάδα άνοιξε και μαζί με τις αποκαλύψεις των καλά κρυμμένων παρεμβάσεων εισέβαλαν στην πραγματικότητα της ζωής τους και οι μυθικές σκέψεις. Οι φιγούρες του Μύθου ζωντάνεψαν, απείλησαν ζωές και ανέλαβαν να εκτελέσουν τις εντολές της μοίρας με έναν ανατριχιαστικό τρόπο. Άδικο; Ποιος ξέρει… Αναπόφευκτο; Ίσως…

Ένα βιβλίο που περνάει πολλά μηνύματα ζωής και μας κάνει να αναλογιστούμε κατά πόσο οι παρεμβάσεις στις ζωές των άλλων μπορεί όντως να αποβούν μοιραίες.

“Η ΥΦΑΝΤΡΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ”

Αήθης έρωτας χαρακτηρίστηκε και πολεμήθηκε άγρια από την Ιστορία. Ο καμβάς του υφάνθηκε περίτεχνα από μια μυστηριώδη Υφάντρα της Κωνσταντινούπολης.
Πρωταγωνίστρια η Λυδία, μουσουλμάνα γεννημένη σε μια περιοχή της Μικράς Ασίας, μια δύσκολη εποχή που οι πατρίδες «άλλαζαν χέρια». Η ζωή της καθορίζεται από το όνομα και την καταγωγή της δέσμια μιας δύσκολης αποστολής, σφιχτοδεμένη στον ιστό της Υφάντρας, σαν την «Ιφιγένεια» καλείται να θυσιαστεί… Στην ίδια παράσταση και ο όμορφος Ξανθιώτης Άγγελος, γεννημένος μια μαύρη εποχή που η Ιστορία «άλλαζε σελίδα».
Ενώνονται οι δυο τους εξαίσια στο ίδιο υφαντό, ταξιδευτές και γητευτές του ανέφικτου, ονειρευτές και ερωτευμένοι, μέσα από διωγμούς, θανάτους, μυστικά και αποκαλύψεις. Ο έρωτας είναι τρελός, ποτέ δεν μπήκε σε καλούπια. Μεγαλούργησε για άλλη μια φορά και άνοιξε δρόμο στα απάτητα, ταγός και φωτοδότης της ζωής, μπροστάρης και οδηγητής. Ζωντάνεψε στο Βόσπορο, θέριεψε στη γέφυρα του Γαλατά, έστησε χορό στο Πέραν και στα Ψωμαθειά. Τόλμησε και σήκωσε ανάστημα στην Ιστορία!
Στις 6 Σεπτεμβρίου του 1955 όμως η Υφάντρα άλλαξε σχέδιο στο υφαντό…

Μπορεί η αγάπη να σκίσει όλα τα υφαντά και ν’ αφανίσει την Υφάντρα;

Μπορεί μια ζωή να ολοκληρωθεί μέσα από μια άδικη θυσία;

Mε κέρδισε αμέσως ο τίτλος και το εξώφυλλο. Ένα πολύ δυνατό βιβλίο της Βασιλικής Διαμαντή με την ιστορία και τον μύθο να δένουν αρμονικά μεταξύ τους. Το αναγνωστικό ενδιαφέρον παραμένει αμείωτο από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα!

“ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ”

49981760. sx318 sy475 Οι άνθρωποι βρίσκονται εκεί που η Μοίρα θα ορίσει…

Δυο ζωές που δέθηκαν με την κόκκινη κλωστή της Μοίρας και ήταν θέμα χρόνου να συναντηθούν. «Η κλωστή μπορεί να τεντώνεται, να περιπλέκεται… μα δεν κόβεται ποτέ». Κι ο έρωτας έγινε η θρυαλλίδα για μια μεγάλη αποκάλυψη…
Δυο άγνωστοι άνθρωποι με το ίδιο όνομα, θύματα της Ιστορίας και του πολέμου, θα συναντηθούν στην κορυφή του Χαλεάκαλα, στο νησί Μάουι της Χαβάης, και θα ξεδιπλώσουν το κουβάρι της ζωής τους αναζητώντας το σημείο που τους ενώνει.
Ο ένας, γεννημένος στο Καλπάκι Ιωαννίνων, κυνήγησε το όνειρο με τέτοιο ζήλο που τον έφερε μέχρι τα πιο εξωτικά μέρη της Αμερικής. Από την απόλυτη φτώχεια στη χλιδή, από τη μοναξιά της ξενιτιάς στον έρωτα, από την νοσταλγία της πατρίδας στην επιστροφή.
Ο άλλος, άγνωστο από πού… Χωρίς οικογένεια, γονείς, πατρίδα, αναμνήσεις. Λευκή σελίδα η ζωή του μέχρι την ημέρα της συνάντησης τους…
Όμως η Ιστορία έχει κρυφές σελίδες, όχι λευκές. Ξεδιπλώνουν μαζί τις σκοτεινές πτυχές, χρωματίζουν τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες και γίνονται Φύλακες της Ιστορίας της Ηπείρου και της λίμνης της, ζωντανεύοντας μνήμες, με μάρτυρες τα ζωντανά στοιχειά που κρύφτηκαν στον βυθό της…

Ένα ταξίδι από το Καλπάκι Ιωαννίνων ως την Αμερική, ένα ταξίδι γεμάτο από εικόνες κι αντιπολεμικά μηνύματα. Διαβάζοντάς το σε κατακλύζουν ποικίλα συναισθήματα, ενώ η γραφή είναι τόσο ζωντανή που υπάρχουν στιγμές που νιώθεις μέρος της ιστορίας, σαν να την βιώνεις από κοντά!

“ΨΥΧΗΣ ΚΛΩΣΤΗ”

Αγαπώ τον τίτλο πάρα πολύ, περιμένω με αγωνία να διαβάσω το νέο έργο της Βασιλικής Διαμαντή που είναι ξεχωριστό. Θα το λατρέψετε στην κυριολεξία!! Καλοτάξιδο Βασιλική μου!

Η αξιόλογη συγγραφέας Βασιλική Διαμαντή απάντησε στο δικό της 10 στα 10 και την ευχαριστούμε ολόψυχα!

 

____________________________________

10 ΣΤΑ 10 ΜΕ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΔΙΑΜΑΝΤΗ

1.Βρίσκεστε στο ίδιο πλοίο με μια ιστορική προσωπικότητα άλλης εποχής. Ποιά θα θέλατε να είναι αυτή και τι θα την ρωτούσατε;

Θα ήθελα να σταθώ απέναντι στον Κολοκοτρώνη και να τον ρωτήσω πόσο τον πόνεσε η προδοσία, κι αν ήταν να ξαναζήσει άλλη μια ζωή τι θα άλλαζε.

2.Έχετε να φάτε πάνω από μια εβδομάδα όταν μπροστά στα έκπληκτα μάτια σας στρώνεται το πιο πλούσιο τραπέζι του κόσμου. Είστε έτοιμη να αρπάξετε το πιρούνι όταν από κάπου ακούγεται μια φωνή: “Βασιλική τι πας να κάνεις; Έτσι και φας το παραμικρό χάνεις το Νόμπελ Λογοτεχνίας!” Πώς αντιδράτε;

Αν δεν φάω όμως χάνω τη ζωή μου! Και τότε τι να το κάνω το Νόμπελ Λογοτεχνίας; Θα δώσετε Νόμπελ σε μια πεθαμένη; θ’ απαντήσω στη φωνή φάντασμα. Είμαι πολύ λιχούδα και δεν θ’ αντέξω τέτοιο μαρτύριο – ούτε μια μέρα δεν αντέχω όχι μια βδομάδα! – γι’ αυτό θα φάω καλά κι αφού χορτάσω, θα απαιτήσω και το Νόμπελ!

3. Η έμπνευση έχει γυρίσει ποτέ την πλάτη στην Βασιλική;

Δεν είναι όλες οι στιγμές ίδιες, οπότε ναι, κάποιες φορές συμβαίνει, ευτυχώς όμως όχι για μεγάλα διαστήματα. Άλλοτε είναι χείμαρρος και άλλοτε γίνετε ήσυχο ρυάκι. Πάντως κι εκείνες τις στιγμές που έχω «λιγότερη» έμπνευση συνεχίζω να γράφω… ύστερα όμως διορθώνω!

4. Ποιά τρία αντικείμενα δεν θα παίρνατε μαζί σας σε ένα ερημικό νησί;

Α) Τακούνια – επιτέλους, ελευθερία στα ποδαράκια μου!

Β) Κραγιόν – θα γλύτωνα για λίγο από τα χημικά στο στόμα μου!

Γ) Παντόφλες – θα περπατούσα ξυπόλητη στην αμμουδιά! Το λατρεύω!

5. Ποιά συμβουλή δεν θα δίνατε ποτέ σε έναν νέο συγγραφέα;

Οι συμβουλές κάποιες φορές αποτελούν τροχοπέδη, εκτός από τη βοήθεια βέβαια σε διαδικαστικά θέματα. Δεν θα του έδινα ποτέ τη συμβουλή να εμπιστευθεί όλους τους ανθρώπους που εμπλέκονται στον χώρο του βιβλίου, δεν θα του έλεγα ποτέ να πιστέψει ότι όλοι αγαπούν το καλό βιβλίο.

6. Βρίσκεστε σε γνωστό χώρο όταν σας πλησιάζουν δύο δημοσιογράφοι με σκοπό να σας αποσπάσουν κάποια δήλωση. Λέτε αμέσως ναι όταν διαπιστώνετε ότι σας έχουν μπερδέψει με άλλη συνάδελφο. Πώς αντιδράτε;

Λίγη δημοσιότητα ποιον έβλαψε; Χαχαχα! Θα πω το όνομά μου και θα κάνω τη δήλωση. Το τι θα κάνουν εκείνοι είναι δικό τους θέμα!

7. Υπάρχει κάποιο είδος λογοτεχνίας που δεν θα αγγίζατε ποτέ;

Διαβάζω τα πάντα και νομίζω είναι πρόκληση για τον συγγραφέα να δοκιμάζει τον εαυτό του σε διαφορετικά είδη. Θα άγγιζα τα πάντα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα τα κατάφερνα κιόλας. Πιστεύω ότι δεν θα τα πήγαινα καλά στον χώρο του φανταστικού.

8. Ας αντιστρέψουμε τους όρους: Όλοι είναι για μια μέρα αόρατοι εκτός από σας. Ποιό είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνατε;

Αν το ξέρω ότι είναι για μια μέρα, μόνο, θα το διασκεδάσω κάνοντάς τους πλάκες, μιας και δεν θα μπορούν να αντιδράσουν. Μόνο για μια μέρα όμως, μετά αλλάζει το πράγμα. Θα μ’ έπιανε πανικός και θα ούρλιαζα μέχρι να βρω σημάδια τους!

9. Πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε το πιθανό μπέρδεμα των “κλωστών της ψυχής μας”;

“Μα εσύ, να μάχεσαι για να νικήσεις!”

10. Ποιά από τις δέκα ερωτήσεις σας δυσκόλεψε περισσότερο; (Οι απαντήσεις όλες και καμία δεν γίνονται αποδεκτές!)

Η πρώτη, γιατί είναι πολλές οι ιστορικές προσωπικότητες που θα ήθελα να βρεθώ μαζί τους.

Κοινοποιήστε
Χριστίνα Καρρά
Καθηγήτρια Γερμανικών, κειμενογράφος και συγγραφέας με τρία βιβλία στο ενεργητικό της: " Η κόρη του Ναζί", "Η φαλαινίτσα που ήθελε να γίνει γλάρος " και το πιο πρόσφατο "Γιατί το λεμονάκι δεν ήθελε να γίνει ποτέ πεπονάκι" από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη. Έχει έναν γιο και θεωρεί ότι η ευτυχία κρύβεται στα μικρά πράγματα που συνήθως προσπερνάμε. Αγαπημένη της ρήση: "Για να ανέβεις στην κορυφή, επιβάλλεται να ξεκινήσεις από την βάση."