Ο Αλέξανδρος Παπανδρέου είναι η περίπτωση του ανθρώπου που μπορεί να πείσει ακόμη και την πιο «μη ταλαντούχα» με τις κατσαρόλες και την κουτάλα, ότι μπορεί πραγματικά να μαγειρέψει ένα πεντανόστιμο πιάτο.

Είναι ένας από τους πιο πετυχημένους σεφ, ο οποίος έχει καταφέρει μέσα από τον απλό τρόπο που εξηγεί τα πάντα, αλλά και με το  χαρακτηριστικό χαμόγελό του, να παίρνει σε κάποιες από μας το «άγχος» του καθημερινού μαγειρέματος.

ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

To πάθος για την μαγειρική σε συνδυασμό με την πολύχρονη εμπειρία, τις σπουδές του στο Παρίσι, αλλά και τα όσα αποκόμισε από την εποχή που δίδασκε στο Johnsons Wales University των ΗΠΑ τις βάσεις της γαλλικής κουζίνας σε πρωτοετείς φοιτητές, θα οδηγήσουν τον δημοφιλή σεφ και στην συγγραφή βιβλίων μαγειρικής. Βιβλία που έχουν μπει πλέον για τα καλά μες την ζωή μας διευκολύνοντάς μας αφάνταστα.

Μέσα από εικόνες και βήμα προς βήμα περιγραφή ξαφνικά το να ετοιμάζω σε ικανοποιητικό χρόνο μια πεντανόστιμη μακαρονάδα με υλικά σάλτσας που ούτε καν γνώριζα ότι μπορούσα να τα «παντρέψω» φαντάζει ως κάτι έφικτο. Κάτι που μπορώ επιτέλους να το εφαρμόσω κι εγώ! Μέσα από τα βιβλία του περνιούνται με τρόπο άκρως κατανοητό τα «μη» και τα «πρέπει» της σωστής κουζίνας. Το ότι ο αριθμός των βιβλίων μαγειρικής του είναι ήδη διψήφιος σίγουρα έχει να πει πολλά!

ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Τις τελευταίες δεκαετίες μαγειρική και τηλεόραση δεν νοούνται χώρια. Αρχικά το όλο θέμα είχε πάρει διαστάσεις «μόδας», όπως οτιδήποτε καινοτόμο παρουσιάζεται στην μικρή οθόνη. Το κομμάτι του ζωντανού μαγειρέματος δεν άργησε να κερδίσει έδαφος και σήμερα έχει εξελιχθεί σε σοβαρό τηλεοπτικό χαρτί.

«Βιρτουόζους» της τέλειας σως και λαχταριστών γενικότερα εδεσμάτων έχουμε γνωρίσει πολλούς ανά τακτά διαστήματα. Επιτρέψτε μου όμως να επισημάνω πως τον Αλέξανδρο Παπανδρέου τον νιώθουμε πιο οικείο και δικό μας άνθρωπο, αφού έχει τη ικανότητα να παραδίδει στην ουσία μαθήματα παρασκευής εύκολων συνταγών δίχως να εστιάζει στην «επίδειξη» των ικανοτήτων του.

«Σαν στο σπίτι σας», «Chef στον αέρα»,«The CooKING» είναι κάποιες από τις εκπομπές στις οποίες είχαμε την ευκαιρία να μυηθούμε στα μυστικά της έξυπνης και εύκολης κουζίνας του Αλέξανδρου Παπανδρέου. Για τους φαν του διαδικτύου κι όχι μόνο, ο σεφ έχει δημιουργήσει το κανάλι Alexandros Papandreou, όπου κανείς μπορεί να πάρει συμβουλές και ιδέες για το καθημερινό μαγείρεμα, χωρίς να λείπουν και οι νοστιμότατες συνταγές!

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ

Στο Alexandros Papandreou Cooking Studio έναν φιλόξενο, φτιαγμένο με μεράκι χώρο, οι φίλοι της μαγειρικής έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν σεμινάρια μέσα από έναν συγκεκριμένης διάρκειας κύκλο μαθημάτων. Όσοι τα έχουν παρακολουθήσει κάνουν λόγο για μια διασκεδαστική εμπειρία που τους έχει πάει κατά πολύ παρακάτω στο θέμα το μαγειρέματος. Στα σεμινάρια συμμετέχουν από 15-17 άτομα και αποτελούν μια υπέροχη ευκαιρία για να βιώσει κανείς από κοντά την μαγεία της κουζίνας.

Ο Αλέξανδρος Παπανδρέου υπήρξε για μένα κάποια στιγμή η αφορμή να αγαπήσω το κοτόπουλο, που δεν είχα ως τότε σε ιδιαίτερη εκτίμηση μέσα από μια συνταγή του. Για μένα εκτός από καταπληκτικός σεφ είναι κι ένας υπέροχος άκρως προσιτός άνθρωπος!

Ο σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου βγήκε για λίγο από την κουζίνα του για να μας απαντήσει στο δικό του 10 στα 10. Τον ευχαριστούμε ολόψυχα!

10 ΣΤΑ 10 ΜΕ ΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

1. Ένας σεφ «τσακώνεται» ποτέ με τις κατσαρόλες του ή τα έχει πάντα καλά μαζί τους;

Πιστεύω ότι σε γενικές γραμμές πρέπει να τα έχεις καλά με τις κατσαρόλες σου. Οι τσακωμοί δεν μου αρέσουν. Μερικές φορές όμως μπορεί κάτι να μην πάει καλά και εκεί ναι, δεν τα έχω καλά με τις κατσαρόλες μου. Προσπαθώ όμως άμεσα να δω τι φταίει και κάνω τις κατσαρόλες μου να δουλεύουν όπως πρέπει…

2. Ο σεφ Παπανδρέου έχει ποτέ δοκιμάσει φαγητό, το οποίο θεώρησε πολύ κάτω του μετρίου;

Δυστυχώς ναι. Δεν θα ξεχάσω ποτέ μια φορά που είχα πάει σε ένα εστιατόριο με φίλους και όλα τα ορεκτικά που μας έφεραν μπορώ να πω ότι ήταν χαλασμένα και ξινισμένα. Πολύ ευγενικά τους είπα ότι πάμε να φάμε κάπου αλλού.

3. Βρίσκεστε σε έναν δημόσιο χώρο και σας πλησιάζει μια έγκριτη δημοσιογράφος με σκοπό να σας αποσπάσει κάποια δήλωση. Χαμογελάτε πλατιά (like always) όταν συνειδητοποιείτε ότι σας έχει περάσει για κάποιον συνάδελφό σας. Πώς αντιδράτε;

Δεν είμαι ποτέ αρνητικός και προσπαθώ να βοηθήσω ή να απαντήσω σε ό,τι χρειαστεί. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται ποτέ κανείς να μου κόψει το χαμόγελο.

4. Έχετε την μοναδική ευκαιρία να κάνετε χρήση της περιβόητης μηχανής του χρόνου, η οποία σας φέρνει σε επαφή με τον σπουδαίο Τσελεμεντέ. Τι θα τον ρωτούσατε και γιατί;

Θα τον ρωτούσα ποια από όλες είναι η αγαπημένη του συνταγή και επίσης όλα του τα μυστικά για τον ξυλόφουρνο.

5. Με το χέρι στην καρδιά, σας έχει ποτέ καεί φαγητό εν ώρα εκπομπής;

Ευτυχώς δεν μου έχει καεί φαγητό. Μου έχει όμως χυθεί σούπα on air… Σίγουρα γελάσαμε και με τον ήρεμό μου τρόπο το έσωσα!!!

6. Νομίζω πως δεν υπάρχει πιο κατάλληλος άνθρωπος για να μας λύσει την απορία χρόνων. ”Η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα;”

Για εμένα είναι προφανές ότι η κότα έκανε το αυγό. Πολύ απλά γιατί το αυγό μπορεί να κάνει κότα, αλλά μπορεί να κάνει και κόκορα. Και ο κόκορας δεν κάνει αυγά… Κι εγώ θέλω αυγά. Τηγανητά, βραστά, ποσέ, ομελέτα, ότι να ’ναι, αλλά να είναι αυγά. Οπότε θα πάρω το μέρος της κότας. Γιατί αυτή κάνει τα αυγά. Χθες, σήμερα, αύριο, πάντα. Είναι σιγουράκι.

7. Έχω καλέσει κόσμο, μαγειρεύω αυτά που μου προτείνετε ακολουθώντας κατά βήμα τα όσα λέτε. Τα πάντα έχουν μια περίεργη όψη (το λες και «φάση απόλυτης αποσύνθεσης»!), γιατί προφανώς κάτι έκανα λάθος. Η γεύση όμως είναι κάτι παραπάνω από υπέροχη! Τι κάνω; Τα σερβίρω ή προτιμώ ξανά τον κυρ-Μητσάρα και τα σουβλάκια του;

Καταρχήν δοκιμάζω αν τρώγεται. Αν είναι νόστιμο η εμφάνιση δεν παίζει ρόλο. Αν πραγματικά είναι χάλια, ή προσπαθώ να καταλάβω ποιο είναι το λάθος και το ξαναφτιάνχω ή φτιάχνω κάτι άλλο για το οποίο είμαι σίγουρος.

Γενικά σε τραπέζια με φίλους φτιάχνουμε συνταγές που δεν τις δοκιμάζουμε για πρώτη φορά.

8. Ένας σεφ έχει νιώσει ποτέ την ανάγκη να μην αγγίξει ούτε κουτάλα;

Μπορώ να σας στοιχηματίσω ότι θέλετε ότι όλοι οι chef έχουν ζήσει στιγμή που δεν θέλουν να αγγίξουν κουτάλα. Όταν μαγειρεύεις 12 και 14 ώρες την ημέρα σίγουρα έρχεται στιγμή που δεν θέλεις να ακουμπήσεις τίποτα. Έτσι λοιπόν 100% έρχονται στιγμές που δεν θέλεις να πιάσεις μαχαίρι, κουτάλα και τηγάνι μαζί. Θέλεις απλά να σε περιποιηθούν, να σου μαγειρέψουν και να μαζεύουν και τα πιάτα. Με λίγα λόγια να μην κάνεις τίποτα…

9. Ποιοί λουφάρουν περισσότερο στα σεμινάρια μαγειρικής σας, οι άνδρες ή οι γυναίκες;

Στα σεμινάριά μας και άνδρες και γυναίκες έρχονται γιατί το αγαπάνε. Δεν θα έλεγα ότι λουφάρουν. Απλά κάποια στιγμή θέλουν να κάτσουν να απολαύσουν την περιποίηση που τους δίνουμε, να δοκιμάσουν και να πιουν το κρασάκι τους.

10. Ποιά από τις δέκα ερωτήσεις σας δυσκόλεψε περισσότερο και γιατί; (οι απαντήσεις καμία και όλες δεν γίνονται αποδεκτές!)

Πάντα το ερώτημα αν η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα έχει στην απάντηση την δικιά του δυσκολία.

 

Φωτογραφικό υλικό: από την επίσημη ιστοσελίδα του Αλέξανδρου Παπανδρέου. Οι φωτογραφίες ανήκουν στους νόμιμους κατόχους τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here