Ο Βαγγέλης Δρίσκας ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων που σε κερδίζουν αμέσως, με μεγάλη ευκολία. Ο σεφ με το ζεστό χαμόγελο έχει καταφέρει να κάνει αρκετές και αρκετούς από εμάς να δούμε την μαγειρική με άλλο μάτι και να σκεφτούμε: “Για δες τελικά υπάρχει και ο εύκολος τρόπος να δημιουργήσεις κάτι πραγματικά εύγεστο και ευπαρουσίαστο”.

Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΡΙΣΚΑΣ ΚΑΙ Η ΟΘΟΝΗ

Ο Βαγγέλης Δρίσκας είναι ιδιαίτερα αγαπητός τα τελευταία 20 χρόνια στο τηλεοπτικό κοινό. “Κάθε μέρα chef με τον Βαγγέλη Δρίσκα”, “Master Class με τον Βαγγέλη Δρίσκα”, “Γεύσεις στη φύση”, “My Greece” είναι μόνο ένα δείγμα από το τηλεοπτικό του πέρασμα. Η αμεσότητα, ο ιδιαίτερος τρόπος που έχει να μη μας “αγχώνει” μαγειρικά, η πείρα και οι γαστρονομικές γνώσεις, που είναι ευδιάκριτες ακόμη και στην πιο απλή του κίνηση, τον χρίζουν “Σεφ της καρδιάς μας”.

Ο ΠΟΛΥΠΡΑΓΜΩΝ ΣΕΦ

Ο Βαγγέλης Δρίσκας θεωρείται ένα από τα πιο δραστήρια άτομα στον χώρο της μαγειρικής. Διευθύνει το γαστρονομικό περιοδικό EATME, που κυκλοφορεί κάθε 1η Κυριακή του μήνα με το Έθνος της Κυριακής, έχει γράψει 5 παρακαλώ best seller βιβλία μαγειρικής, που δεν θα έπρεπε να λείπουν από καμία κουζίνα και έχουν βραβευτεί και διεθνώς.

Δημιουργός πετυχημένης και άκρως γευστικής σειράς προϊόντων “Βαγγέλης Δρίσκας”, που μπορεί να μας βγάλει άνετα ασπροπρόσωπους…κάποιους από εμάς! (ένα έχω να πω μόνο “πικάντικη σάλτσα του Δρίσκα!) Η εταιρία του d.t.k. εξειδικεύεται στην παραγωγή τηλεοπτικών εκπομπών μαγειρικής και γαστρονομίας, ενώ παρέχει και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης.

Διαβάζοντας παρακάτω τις απαντήσεις του Βαγγέλη Δρίσκα θα καταλάβετε γιατί λάτρεψα, εκτός από την πικάντικη σάλτσα του, και το χιούμορ του σεφ!

Ο Βαγγέλης Δρίσκας απαντάει στο δικό του 10 στα 10 και τον ευχαριστούμε ολόψυχα!

___________________________

10 ΣΤΑ 10 ΜΕ ΤΟΝ ΒΑΓΓΕΛΗ ΔΡΙΣΚΑ

1.Για ποιά προσωπικότητα ιστορική θα θέλατε να μαγειρέψετε και ποιό πιάτο θα επιλέγατε; (Ας μην είναι οπωσδήποτε εν ζωή, το άρωμα του καλού φαγητού σας σίγουρα θα…την αναστήσει!)

Για τον Πικάσο. Και θα μαγείρευα ένα πιάτο με λαχταριστά θαλασσινά, όστρακα, και μία γιαπωνέζικη σαλάτα με φύκια που θα μοσχοβολούσε θάλασσα. Και εξηγούμαι: Κάνοντας μία έρευνα πρόσφατα για τον Πικάσο, για ένα άρθρο στο eatme, ανακάλυψα πως είχε εξαιρετική σχέση με τη κουζίνα και τη μαγειρική. Ένα από τα πρώτα του έργα απεικόνιζε τη κουζίνα του πατρικού του, και στη διάρκεια της δημιουργικής του πορείας ζωγράφιζε ό,τι είχε σχέση με φαγητό ή έκανε κεραμικά εμπνεόμενος από τα διάφορα υλικά που είχε η κουζίνα του. Ακόμη και στην περίοδο του πολέμου που ζωγράφιζε ό,τι λαχταρούσε να γευτεί! Κάποια στιγμή γοητεύτηκε ακόμη και από το τέλειο σχήμα που είχε ένα ψαροκόκαλο μίας μαγειρεμένης γλώσσας. Οπότε δεν έχω καλύτερο συνδυασμό για συνδαιτημόνα και φαγητό: Πικάσο και τα πιο φρέσκα ονειρεμένα θαλασσινά.

2.Ο Βαγγέλης Δρίσκας “τσακώνεται” ποτέ με τις κατσαρόλες του ή μήπως αυτή η σχέση διέπεται από αέναη αρμονία;

Μπα, κανένας τσακωμός. Μόνον αγάπη, δεν γίνεται κι αλλιώς, στη κουζίνα πρέπει να υπάρχει συνεργασία με όλα και όλους. Μια δύο φορές μόνο έχω μαλώσει με ένα ατίθασο μαντεμένιο τηγάνι, ιδανικό για να ψήσεις το τέλειο κρέας, το οποίο αναπτύσσει υψηλές θερμοκρασίες αν το αφήσεις έστω και λίγα λεπτά μόνο του χωρίς επιτήρηση. Μερικές φορές νομίζω πως κάνει του κεφαλιού του και είναι το μόνο σκεύος με το οποίο πιάνουμε κουβέντα στη κουζίνα. Μιλάω σοβαρά.

3.Πόσο αυστηρός είναι ο σεφ Δρίσκας με τον εαυτό του;

Πολύ αυστηρός, δεν επιτρέπω λάθη, θέλω όλα να είναι στην εντέλεια όταν μαγειρεύω. Μου αρέσει η τάξη η οργάνωση, η καθαριότητα. Θυμώνω αν ξεχαστώ και αφήσω κάποιο φαγητό στο μάτι ή στον φούρνο γιατί χτύπησε το τηλέφωνο (ναι συμβαίνει και αυτό). Ενώ είμαι καλός στην οργάνωση είμαι και αναβλητικός κάποιες φορές και αυτό είναι το ελάττωμα μου που με φέρνει σε σύγκρουση με τον εαυτό μου. Μερικές φορές νικάει ο αναβλητικός εαυτός μου.

4.Βρίσκεστε στο ίδιο πλοίο με ιστορική προσωπικότητα άλλης εποχής. Τι θα την ρωτούσατε και γιατί;

Στο πλοίο με τον Χριστόφορο Κολόμβο. Θα τον ρωτούσα πως τόλμησε να ξεκινήσει ένα τόσο μεγάλο ταξίδι στο άγνωστο. Τι ένιωθε στη διάρκεια του ταξιδιού. Πώς αντέδρασε όταν δοκίμασε τόσα πολλά καινούργια τρόφιμα εκεί που πήγε. Όλα αυτά θα τα συζητούσαμε σε μία ακόμη αποστολή εξερεύνησης στην οποία θα συμμετείχα με πολλή χαρά. Βρέθηκα πρόσφατα στη Λισαβόνα, στο άνοιγμα του ωκεανού, από εκεί που ξεκινούσαν τα πλοία των εξερευνητών. Αυτή η προοπτική του αγνώστου, σε γεμίζει με δέος και φόβο. Όσοι το έκαναν, είναι αληθινοί ήρωες.

5.Έχετε να φάτε πάνω από μια εβδομάδα. Ξαφνικά μια καλή νεράιδα στρώνει μπροστά στα έκπληκτα τσακίρικα μάτια σας το πιο πλούσιο τραπέζι που έχετε δει ποτέ. Με βιάση βουτάτε πιρούνι και μαχαίρι όταν το μοσχαράκι φιλέτο σας λέει:”Έτσι και ακουμπήσεις οτιδήποτε χάνεις μια παγκοσμίου εμβέλειας διάκριση ως σεφ και ένα σεβαστό ποσό που την συνοδεύει. Think twice Vaggelis boy!” Πώς αντιδράτε;

Ναι, θα ακουστεί κυνικό, αλλά διάκριση και ξερό ψωμί! Ναι και το σεβαστό ποσό, ακόμη και αν το φιλέτο ήταν από μοσχαράκι κόμπε που είναι πανάκριβο! Θα άφηνα τη διάκριση στην άκρη και θα έκανα ένα ωραίο ταξίδι με το ποσό. Αφού πρώτα φρόντιζα να χορτάσω τη πείνα μου με ένα ωραίο σούσι!

6.Ένας σεφ βαριέται που και που να μαγειρέψει;

Κάποιες φορές ναι. Το να μαγειρεύω είναι δουλειά για μένα και μαγειρεύω διαρκώς και καθημερινά. Στις εκπομπές, στα σεμινάρια, στις εκπαιδεύσεις, στα μαγειρέματα για το περιοδικό. Το φαγητό που φτιάχνω σε όλες αυτές τις περιπτώσεις για μένα είναι δουλειά. Κάποιες φορές λοιπόν, αφού έχω χορτάσει μαγείρεμα, βαριέμαι να μαγειρέψω για μένα και από όσο έχω συζητήσει και με άλλους σεφ, συμβαίνει σε πολλούς.

7.Κανείς μέχρι στιγμής δεν κατάφερε να απαντήσει με απόλυτη σαφήνεια στο “Η κότα έκανε το αβγό ή το αβγό την κότα;” Σεφ, κρεμόμαστε από τα χείλη σας!

Και ποιος είπε πως θα πάρετε τη σωστή απάντηση από μένα; Εγώ πάντως πιστεύω πως ο δημιουργός τους τα έφτιαξε και τα δύο ταυτόχρονα και δημιούργησε μία αιώνια και άλυτη σπαζοκεφαλιά. Έτσι για να έχουμε να λέμε.

8.Βρίσκεστε σε δημόσια εκδήλωση όταν σας πλησιάζουν δύο έγκριτοι δημοσιογράφοι με σκοπό να σας αποσπάσουν μια δήλωση. Γρήγορα αντιλαμβάνεστε ότι σας έχουν μπερδέψει με συνάδελφο. Πώς αντιδράτε;

Μου έχει τύχει με περαστικούς στον δρόμο 2 φορές και έχει πλάκα, γιατί την μία φορά μπέρδεψαν το όνομα και την άλλη ήξεραν ποιος είμαι αλλά ήταν σίγουροι πως κάνω άλλη εκπομπή. Νομίζω με χιούμορ αντιμετωπίζεται αυτό, πως αλλιώς;

9.Το delivery food μπορεί να υπάρχει στην ζωή ενός σεφ;

Εννοείται, και πολλές φορές βλέπω την έκπληξη στα μάτια των ντελιβεράδων. Σεφ εσείς; Ναι γιατί υπάρχουν στιγμές που θέλεις να φας κάτι έτοιμο και ναι θα σας σοκάρω αλλά όλα συνυπάρχουν στη ζωή μου και τα πιο δημιουργικά τα δικά μου και τα κλασσικά μου, αλλά και τα «βρώμικα» στην ώρα τους.

10.Ποιά από τις δέκα ερωτήσεις σας δυσκόλεψε περισσότερο και γιατί; (Οι απαντήσεις όλες και καμία απορρίπτονται!)

Αυτή εδώ η τελευταία γιατί έπρεπε να βρω σώνει και καλά μία ερώτηση που με δυσκόλεψε!

Καλές γιορτές!
Κοινοποιήστε
Χριστίνα Καρρά
Καθηγήτρια Γερμανικών, κειμενογράφος και συγγραφέας με τρία βιβλία στο ενεργητικό της: " Η κόρη του Ναζί", "Η φαλαινίτσα που ήθελε να γίνει γλάρος " και το πιο πρόσφατο "Γιατί το λεμονάκι δεν ήθελε να γίνει ποτέ πεπονάκι" από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη. Έχει έναν γιο και θεωρεί ότι η ευτυχία κρύβεται στα μικρά πράγματα που συνήθως προσπερνάμε. Αγαπημένη της ρήση: "Για να ανέβεις στην κορυφή, επιβάλλεται να ξεκινήσεις από την βάση."