Πως διαχειρίζομαι έναν χωρισμό; Πως συνεχίζω την ζωή μου μετά από έναν χωρισμό; Πως αντιμετωπίζω το κενό που δημιουργείται μέσα μου; Θα βρω άλλη/ο σύντροφο; Θα μείνω μόνος/η μου για όλη μου την ζωή; Θα αντέξω;

Η αλήθεια είναι ότι ο μεγαλύτερος φόβος που κυριαρχεί στον άνθρωπο και στην κοινωνία μας και πυροδοτείται από πολλές πηγές είναι αυτός της μοναχικότητας/μοναξιάς. Σκεφτείτε πόσες ταινίες έχουν γυριστεί γύρω από τον έρωτα (ή από τον μύθο του έρωτα), πόσα τραγούδια έχουμε ακούσει, ιδίως από την ελληνική μουσική βιομηχανία, που παραπέμπουν σε τεράστιο ερωτικό δράμα και πόνο και σχεδόν μας καλούν να “βυθιστούμε” σε αυτήν την τραγική κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει το τέλος ενός έρωτα.

Δεν απομυθοποιώ τον έρωτα σε καμία περίπτωση, αλλά θέλω να σας δώσω μια άλλη όψη των πραγμάτων. Θα επικεντρωθώ ξεκάθαρα στην καταλυτική σημασία της προσωπικής αναζήτησης του εσωτερικού σας πυρήνα. Δεν θα αναφερθώ σε κάτι μεγαλεπήβολο, αλλά σε κάτι φυσικό.

Οι αυστηροί προγραμματισμοί της κοινωνίας, πολλές φορές μας φορτώνουν ανησυχίες και έτσι αποκτούμε ξαφνικά ανασφάλειες /φόβους, που δεν υπάρχει κανένα απολύτως νόημα να βαραίνουν τους ώμους μας. Χανόμαστε σε έναν στρόβιλο πεποιθήσεων και πιέσεων, για να ικανοποιήσουμε ποιον τελικά; Τους “ξένους” ανθρώπους που δεν τους ενδιαφέρει καν η ευτυχία μας; Τους ανθρώπους που δεν τους νοιάζει για το άτομο που επιλέξαμε, για τη σπουδή που διαλέξαμε, για την εργασία που επιλέξαμε, εν κατακλείδι για το τι πραγματικά μας κάνει ευτυχισμένους;

Οι περισσότεροι άνθρωποι λειτουργούν βάση προγραμματισμού, ακολουθώντας κατά γράμμα τις αντιλήψεις της κοινωνίας και μετά πάλι δεν είναι και ευχαριστημένοι. Αναρωτιούνται το εξής: “Αφού ακολούθησα πιστά όλα όσα έπρεπε, γιατί παραμένω δυσαρεστημένος;”

Γιατί χάσατε τον δικό σας δρόμο!

Αυτή είναι η σωστή απάντηση στην ερώτηση που τέθηκε… Αν δώσετε βάση στα δικά σας θέλω, αν επικεντρωθείτε στον εσωτερικό σας πυρήνα, δεν θα είστε τόσο συχνά μπερδεμένοι. Και αν είστε, θα βρείτε εύκολα τρόπο να ξεδιαλύνετε τις υποθέσεις που σας ρουφούν όλη την καλή διάθεση και ενέργεια. Μια και καλή θα παίρνετε αποφάσεις, θα γνωρίζετε τον δρόμο σας.

Σίγουρα θα υπάρχουν δυσκολίες. Σίγουρα θα υπάρχουν «βράχοι» που θα χρειάζεται να υπερβείτε. Έχοντας όμως το πάθος της επιθυμίας, θα γίνεται όλο και πιο εύκολο.

Αν δεν μπορείτε μόνοι σας να εμβαθύνετε στις προσωπικές σας επιθυμίες, ζητήστε βοήθεια, πάρτε γνώσεις. Αν το κοντινό σας περιβάλλον δεν μπορεί να ανταποκριθεί, μπορείτε να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό. Είναι η καλύτερη επένδυση που μπορείτε να κάνετε για να ξεκαθαρίσετε σκέψεις, επιθυμίες και στόχους. (Είναι αυτά τα χρήματα που δεν θα νιώσετε ποτέ ότι πήγανε κρίμα)

Κάνοντας αυτό το restart, θα αρχίσετε να έχετε και πάλι όνειρα. Ερχόμενοι πιο κοντά στα όνειρα σας (τα οποία ενδεχομένως μπορεί να είναι ξεχασμένα ή ακόμη και καινούρια), θα νιώσετε περισσότερο όσο ποτέ άλλοτε ο εαυτός σας, γιατί τα όνειρα σας αποτελούν κομμάτι του “είναι” σας.

Όταν γνωρίζετε περισσότερο τον εαυτό σας, γίνεστε ένας πομπός έλξης. Όταν παραμένετε απλώς “προγραμματισμένα ρομπότ”, δεν γίνεστε ιδιαίτερα ελκυστικοί εσωτερικά. Μην γελιέστε! Γίνεστε μπερδεμένα όντα που ψάχνετε τις απαντήσεις που έχετε ανάγκη έξω από τον εαυτό σας. Οι απαντήσεις όμως δεν βρίσκονται ποτέ έξω από εσάς. Είναι πάντα μέσα σας! Αυτό μην το ξεχνάτε…

Μην φοβάστε την αβεβαιότητα. Μέσα σε αυτό το πεδίο έρχονται ποικίλες απαντήσεις στα γόνιμα ερωτήματα και καινούριες λύσεις για εσάς στα προβλήματα που έμοιαζαν άλυτα μέχρι στιγμής. Λύσεις που βρίσκονται ήδη μέσα σας, απλά μπορεί να φοβάστε να τις δείτε αυτήν την στιγμή και είναι φυσιολογικό εξαιτίας της ιδιάζουσας συναισθηματικής σας κατάστασης. Γιατί ο προγραμματισμός είναι κάτι το γνώριμο, ενώ η καινοτόμα ιδέα και η βαθιά σας επιθυμία δεν είναι ακόμη γνώριμη. Είναι δική σας όμως…! Είναι ο δικός σας δρόμος!

Κοινοποιήστε
Αλέξανδρος Ταρχανίδης
Είμαι φοιτητής του τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχω μια ιδιαίτερη έφεση στην ζωγραφική, διότι μέσα από αυτήν, μπορώ να εκφράσω τα βαθύτερα εσωτερικά συναισθήματα μου και να αναπτύξω την δημιουργικότητα μου. Στην θεματολογία των έργων μου, κυριαρχεί η φύση, ο άνθρωπος και τα συναισθήματα που τον διακατέχουν. Ακόμη, είμαι λάτρης της συγγραφής, ιδίως κοινωνικού περιεχομένου και ψυχολογίας. Στόχος μου είναι να ενθαρρύνω, να ευαισθητοποιήσω και να " ταρακουνισω" τον αναγνώστη/ την αναγνώστρια.