Γνωστό και ως «χρυσό μήλο», το κυδώνι, είναι ένας χειμωνιάτικος καρπός, που χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική και περιέχει πολύτιμες θρεπτικές ουσίες για τον οργανισμό.
Η κυδωνιά κατάγεται από την περιοχή του Καυκάσου, αλλά ευδοκιμεί και σε μεσογειακές χώρες, όπως η Ελλάδα. Η εποχή του ξεκινάει από το τέλος του φθινοπώρου, οπότε είμαστε στην κατάλληλη περίοδο να σκεφτούμε πως θα το εντάξουμε στην διατροφή μας.
Στην αρχαία Ελλάδα το κυδώνι είχε συνδεθεί με τη γονιμότητα και την ομορφιά και θεωρείται ότι είναι το φρούτο που έδωσε ο Πάρης στην ωραία Ελένη. Συνήθιζαν να το προσφέρουν ως δώρο στους γάμους, ενώ επίσης το έτρωγαν και για να φρεσκάρουν την αναπνοή τους.
Εκτός από το γεγονός ότι πρόκειται για ένα πολύ γευστικό φρούτο, οι θρεπτικές ουσίες που περιέχει το κυδώνι ποικίλουν και είναι αρκετά ευεργετικές για τον οργανισμό.
- Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πεκτίνη, η οποία βοηθάει στην απώλεια βάρους, την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, καθώς και τον έλεγχο της χοληστερίνης στο αίμα.
- Η πεκτίνη επίσης επιβραδύνει την απορρόφηση των σακχάρων, οπότε είναι πολύτιμη για όσους πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 και χρειάζονται μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες.
- Το κυδώνι είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη C, την οποία λαμβάνουμε όταν το τρώμε ωμό, αφού όταν μαγειρευτεί χάνει αρκετές από τις βιταμίνες του.
- Έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητά σε κάλιο, το οποίο έρευνες έχουν δείξει ότι κάνει καλό στην καρδιά, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης, αλλά και των υψηλών επιπέδων χοληστερίνης.
- Περιέχει επίσης χαλκό, ο οποίος μειώνει τις βλάβες στους ιστούς, συνδράμει στην υγεία των νεύρων και των οστών, ενώ επίσης υποστηρίζει και τη λειτουργία του θυρεοειδή αδένα, μειώνοντας την κούραση και την αδυναμία.
- Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει το καθιστούν ιδανικό να προσφέρει αντιγηραντική δράση.
- Το κυδώνι τείνει να καταπραΰνει τους στομαχικούς ερεθισμούς, βελτιώνει την διαδικασία της πέψης και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν αντιεμετική θεραπεία.
- Η υψηλή επίσης περιεκτικότητά του σε νερό συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία των νεφρών και του ήπατος.
- Τέλος, το κρασί που παράγεται από το κυδώνι θεωρείται πολύ ωφέλιμο και για όσους πάσχουν από άσθμα.
Πως τρώμε τα κυδώνια
Για αρχή, φροντίστε να επιλέξετε κυδώνια που είναι μεγάλα, σκληρά και κίτρινα και αποφύγετε τα πιο μικρά ή όσα έχουν περίεργους χρωματισμούς ή σημάδια.
Τα κυδώνια είναι κυρίως δημοφιλή στην ζαχαροπλαστική και πολλοί από εμάς τα έχουμε δοκιμάσει σε σπιτικές μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού και λικέρ. Συνδυάζονται επίσης υπέροχα με χοιρινό, μοσχάρι ή και κοτόπουλο δίνοντάς τους μια γλυκόξινη γεύση.
Αν επιλέξετε να τα ψήσετε στον φούρνο ή να τα βράσετε, καλό θα ήταν να προσθέσετε ελάχιστη ή και καθόλου ζάχαρη, αφού το φρούτο ούτως ή άλλως θα γλυκάνει. Όταν είναι έτοιμο, δοκιμάστε το και δείτε τότε αν θέλετε να προσθέσετε όντως γλυκαντικό.