Όπως φαίνεται τα τελευταία χρόνια τα μανιτάρια έχουν προκαλέσει πληθώρα δράσεων όπως αυτή που θα λάβει χώρα στην Μακρυράχη, 13-14 Οκτωβρίου.

Η επαφή με την φύση σε συνδυασμό με την τροφοσυλλογή δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για φθινοπωρινές διήμερες αποδράσεις, αφού τώρα είναι η καλύτερη εποχή για να συναντήσει κανείς πολλά και διαφορετικά είδη μαζί!

Τα μανιτάρια αποτελούνται κατά 90% από νερό, έχουν ελάχιστες θερμίδες, είναι φτωχά σε λίπη και νάτριο και ενδείκνυνται σε όσους ακολουθούν ειδική διατροφή ή κάποιο πρόγραμμα δίαιτας.

Ακόμα, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνη, γεγονός που τα κάνουν ιδανικό αντικατάστατο του κρέατος, ενισχύουν την καλή υγεία του δέρματος και του νευρικού συστήματος, αφού έχουν πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, και αποτελούνται από πολύτιμα αντιοξειδωτικά ιχνοστοιχεία.

Πολλοί, παρόλα αυτά, διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για το έδεσμα του δάσους, καθώς ουκ ολίγα έχουν ακουστεί για περιστατικά που έφεραν μέχρι και θάνατο.

Η αλήθεια είναι κάπου στην μέση όμως, αφού ναι μεν υπάρχουν κίνδυνοι αλλά όπως με όλα τα τρόφιμα που συλλέγουμε από την φύση, πρέπει να έχουμε συναίσθηση των γνώσεών μας και να μην καταναλώνουμε κάτι αν δεν είμαστε βέβαιοι ότι είναι κατάλληλο!

Το θετικό της περιόδου που διανύουμε είναι ότι οι δράσεις που λαμβάνουν χώρα στους κατά τόπους μανιταρότοπους γίνονται από συλλόγους μανιταρόφιλων που μυούν τους επισκέπτες στην τέχνη της συλλογής τους.

Σίγουρα είναι ένας καλός τρόπος για να γίνει μια εισαγωγή στον μαγικό κόσμο του μανιταριού όμως αυτό δεν αρκεί για να θεωρείται κάποιος γνώστης αφού είναι απαραίτητο το επιπλέον διάβασμα και πάνω απ’όλα οι υπεύθυνοι χειρισμοί.

Αναρωτιέστε γιατί χρειάζεται επιπλέον διάβασμα; Ξανασκεφτείτε το!

Τα μανιτάρια ανήκουν στην ομάδα των μυκήτων, η οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις επιστημόνων εμπεριέχει γύρω στα 3 εκατομμύρια είδη και από αυτά περί τις 10.000 έχουν την μορφή μανιταριού. Στην Ελλάδα βρίσκει κανείς περίπου 3.000 διαφορετικές ποικιλίες όμως μόνο οι 150 είναι κατάλληλες για κατανάλωση!

Όπως και να΄χει, ακόμα κι αν δεν σας αρέσουν τα μανιτάρια, το κυνήγι μανιταριών θα σας φέρει ένα βήμα πιο κοντά στην φύση και λίγο πιο βαθιά στο δάσος. Οι συνθήκες είναι ευνοϊκές ακόμα και για οικογένειες, οπότε αν είστε σε σκέψεις ίσως είναι καλύτερα να το τολμήσετε! Θα σας μείνει αξέχαστο!

Κοινοποιήστε
Διαμαντούλα Χατζηαντωνίου
Απόφοιτη ΙΕΚ Οικονομίας & Διοίκησης και πιστοποιημένη Δημοσιογράφος διαδικτύου, με συμμετοχές σε πολλά σεμινάρια ποικίλου ενδιαφέροντος και κατευθύνσεως. Έχει λάβει το πρώτο βραβείο ποίησης στην Θεσσαλία, σε μαθητικό διαγωνισμό. Δραστηριοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, ως ραδιοφωνική παραγωγός, αρθρογράφος καλλιτεχνικών ειδήσεων και ερασιτέχνης ηθοποιός. Θρέφει μεγάλη αγάπη για τις τέχνες, την φύση, την φιλοσοφία και την ψυχολογία ενώ αφιερώνει αρκετό χρόνο σε θέματα κοινωνικής και ιστορικής φύσεως. Αγαπημένη της ερώτηση: Γιατί; Αγαπημένο μότο: Αξίζει να βρίσκεις λόγους να γελάς