Υπάρχουν νησιά που φημίζονται για τον πολιτισμικό τους πλούτο και άλλα για την ηρεμία τους και τον μοναδικής ομορφιάς και ποικιλίας φυσικό τους διάκοσμο. Καθένα από αυτά προσελκύει διάφορες ομάδες ανθρώπων αναλόγως τις προτιμήσεις.

Υπάρχουν όμως μερικά μικρά νησιά στον κόσμο, που θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνα για ανθρώπινη επίσκεψη ή διαμονή, κάποια εντελώς μη προσβάσιμα σε οποιονδήποτε εξωτερικό παράγοντα. Επτά από τα πιο επικίνδυνα από αυτά είναι τα παρακάτω:

_________________________________________

Snake Island (Βραζιλία)

Στα ανοικτά των ακτών της Βραζιλίας βρίσκεται το μικρό νησάκι Ilha da Queimada Grande, γνωστό αλλιώς και το Νησί των Φιδιών. Μάλλον ήδη καταλαβαίνετε γιατί. Το νησί είναι ακατοίκητο από ανθρώπους και με πλούσια τροπική βλάστηση, ενώ ζουν εκεί εκατοντάδες χιλιάδες φίδια, κυρίως τα Bothrops insularis ή αλλιώς “χρυσές οχιές”.

Πρόκειται για ένα απειλούμενο και εξαιρετικά δηλητηριώδες είδος φιδιού, που παγιδεύτηκε ουσιαστικά στο νησί, όταν η άνοδος της στάθμης της θάλασσας το απέκοψε από το ηπειρωτικό μέρος της χώρας. Τα ερπετά προσαρμόστηκαν στο ιδιωτικό τους περιβάλλον και πολλαπλασιάστηκαν ραγδαία αποτελώντας τους αποκλειστικούς κατοίκους του νησιού. Υπολογίζεται ότι μπορεί κανείς να συναντήσει ένα δηλητηριώδες φίδι σε κάθε τετραγωνικό της περιοχής.

Bothrops insularis.jpg

Οι οχιές, χρυσές λόγχες ευθύνονται για το 90% των θανάτων στη Βραζιλία που σχετίζονται με δάγκωμα φιδιών. Το ποσοστό θνησιμότητας από το δηλητήριό τους είναι στο 7% αν το τραύμα δεν δεχθεί θεραπεία και 3% ακόμη και αν δεχθεί. Τα συμπτώματα από το δάγκωμα περιλαμβάνουν νεφρική ανεπάρκεια, νέκρωση μυικών ιστών, εγκεφαλική και εντερική αιμορραγία.

 

Και το χειρότερο; Τα φίδια που βρίσκονται στο συγκεκριμένο νησί έχουν μελετηθεί ότι διαθέτουν ίσως και πέντε φορές πιο ισχυρό δηλητήριο από αυτά που βρίσκονται στην υπόλοιπη χώρα!

Η επίσκεψη ανθρώπων στο νησί απαγορεύεται επίσημα λόγω της προφανούς επικινδυνότητας και η πρόσβαση είναι διαθέσιμη μόνο σε επιλεγμένους ερευνητές και το Ναυτικό της χώρας υπό τον έλεγχο του Ινστιτούτου Chico Mendes για τη Διατήρηση της Βιοποικιλότητας.

____________________________________

Home Reef (Αυστραλία, Ειρηνικός Ωκεανός)

Πρόκειται για ένα μικρό και προσωρινό νησάκι στην περιοχή της Αυστραλίας στον νότιο Ειρηνικό, που ουσιαστικά είναι η κορυφή ενός υποβρύχιου ηφαιστείου, που εμφανίστηκε ως νησί στις αρχές του 1850, αργότερα ξανά το 1984 και τελευταία φορά με την ηφαιστειακή έκρηξη του 2006.

Photo of this volcano

Προφανώς το μέρος δεν είναι κατοικήσιμο, αφενός λόγω της εφήμερης ύπαρξής του, αφετέρου καθώς αποτελείται από ελαφρόπετρα, που στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τη θαλάσσια ζωή.

Κάποιος πάντως ήταν τυχερός να ζήσει την μοναδική εμπειρία να δει ένα νησί να διαμορφώνεται πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας με την έκρηξη ενός υποβρύχιου ηφαιστείου. Ο Σουηδός θαλασσοπόρος Fredrik Fransson έπλεε στην θάλασσα όταν το χρώμα στο νερό του Ωκεανού άρχισε να σκουραίνει και σύντομα το πλοίο τους βρέθηκε επάνω σε μια πλωτή γη από ελαφρόπετρα, το νησί Home Reef που μόλις είχε δημιουργηθεί ξανά!

_______________________________________

 

Saba Island (Καραϊβική)

Το ολλανδικό νησάκι της Καραϊβικής, Saba, είναι άλλη μια κορυφή ηφαιστείου, που έχει διαμορφωθεί ως γη. Σε αντίθεση με άλλα επικίνδυνα νησιά που αναφέραμε, το συγκεκριμένο κατοικείται κανονικά από περίπου 2.000 ανθρώπους σήμερα. Είναι ουσιαστικά το μικρότερο κατοικημένο έδαφος της Αμερικής.

Η δική του επικινδυνότητα οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι αποτελεί μέρος ενός κοιμισμένου ηφαιστείου, που έχει πολλές πιθανότητες να εκραγεί ξανά. Επίσης το νησί έχει χτυπηθεί από σοβαρότατους τυφώνες τα τελευταία 150 χρόνια, περισσότερους από οποιοδήποτε άλλο νησί της περιοχής, 15 σφοδρά φαινόμενα επιπέδου 3 και άλλα επτά επιπέδου 5.

Η εξαιρετικά πλούσια χλωρίδα και πανίδα του νησιού και η μοναδικότητά του μπορούν σίγουρα να προκαλέσουν το ενδιαφέρον ορισμένων επισκεπτών, συστήνεται όμως να το επισκεφτεί κανείς κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν οι παραπάνω καιρικές κρίσεις είναι λιγότερο πιθανό να συμβούν.

________________________________________

North Sentinel (Ινδία)

Μέσα στον Κόλπο της Βεγγάλης στην ανατολική Ινδία βρίσκεται το μικρό και κατοικημένο νησί North Sentinel, που είναι ίσως το πιο πραγματικά ανεξαρτητοποιημένο του κόσμου.

Εκεί ζουν αποκλειστικά περίπου 400 άνθρωποι της αυτόχθονης άγριας φυλής των Sentinelese. Οι Σεντινελέζοι είναι απόλυτα απομονωμένοι από τον ανθρώπινο κόσμο και πολιτισμό, αρνούνται να επικοινωνήσουν φιλικά με άλλους ανθρώπους και προβαίνουν σε βίαιες επιθέσεις και δολοφονίες απέναντι στους ανεπιθύμητους επισκέπτες.

Πρόκειται για την τελευταία απόλυτα άγρια φυλή που επιβιώνει σήμερα και πιστεύεται ότι ζει στην περιοχή περίπου 60.000 χρόνια από την Μεσολιθική Εποχή. Δικαίως λοιπόν, το νησί έχει αφεθεί ανεξάρτητο από τις κυβερνήσεις της περιοχής δίνοντας το δικαίωμα στους αυτόχθονες να διατηρήσουν τη φυσική τους πατρίδα.

_________________________________________

Poveglia (Βόρεια Ιταλία)

Ένα μικρό νησί της βόρειας Ιταλίας κοντά στη Βενετία, που είναι γνωστό, όχι για κάποιον άγριο και εχθρικό πληθυσμό που το κατοικεί, αλλά για την ενέργεια των ανθρώπων που υπήρξαν κάποτε μέσα στην θλιβερή ιστορία του.

Το αιωνόβιο νησί εγκαταλείφθηκε το 1379 λόγω του πολέμου. Από το 1776 και για περίπου 100 ολόκληρα χρόνια χρησιμοποιήθηκε ως μέρος καραντίνας για ασθενείς της θανατηφόρας πανούκλας. Αργότερα αποτέλεσε ένα απομονωμένο άσυλο για ανθρώπους με ψυχικές ασθένειες, καθώς και μονάδα μακροχρόνιας περίθαλψης ηλικιωμένων. Το νησί είναι πλέον πλήρως εγκαταλελειμμένο από το 1968.

Η επίσκεψη οποιουδήποτε στο νησί της Poveglia είναι επίσημα απαγορευμένη, όμως κάποιοι τολμηροί εξερευνητές έχουν καταφέρει να φτάσουν σε αυτό παράνομα και να αποτυπώσουν με φωτογραφίες και μαρτυρίες την μακάβρια γοητεία της εγκατάλειψης και την παραφυσική ενέργεια που διαχέει τον χώρο.

Σύμφωνα με τον μύθο που περιβάλει το νησί, περισσότεροι από 160.000 ασθενείς πανούκλας κάηκαν εκεί τότε και η τέφρα από τα απανθρακωμένα πτώματά τους καλύπτει ως τώρα σχεδόν όλο το έδαφος του νησιού. Την περίοδο επίσης που λειτουργούσε ως ψυχιατρική κλινική λέγεται ότι κάποιοι γιατροί εκεί χρησιμοποιούσαν ανορθόδοξες μεθόδους χειρουργικών επεμβάσεων, όπως λοβοτομές, με φονικά αποτελέσματα. Λέγεται λοιπόν ότι οι ταλαιπωρημένες ψυχές των ανθρώπων που πέθαναν σ’αυτά τα γεγονότα του νησιού, στοιχειώνουν την περιοχή κυρίως αρνητικά.

__________________________________________

Ramree (Βιρμανία)

Το νησί Ramree στις ακτές τις Βιρμανίας είναι κατοικήσιμο και κατοικημένο, όμως αποδεδειγμένα επικίνδυνο για τα έλη του, που φιλοξενούν χιλιάδες επιθετικούς κροκόδειλους αλμυρού νερού.

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το 1945, περίπου 1000 Ιάπωνες στρατιώτες οδηγήθηκαν να καταφύγουν στα έλη του νησιού, όπου κατασπαράχτηκαν οι περισσότεροι από τους εχθρικούς κροκόδειλους. Το γεγονός καταγράφηκε στο ρεκόρ Guinness ως η μεγαλύτερη καταστροφή που έχουν υποστεί ποτέ άνθρωποι από ζώα.

________________________________________

Bikini Atoll (Εκουαδόρ)

Το Bikini Atoll είναι ένας κοραλλιογενής ύφαλος με 23 νησιά στον Ειρηνικό Ωκεανό, που κατέκτησε μια θέση ανάμεσα στα πιο επικίνδυνα νησιά του κόσμου από την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Από το 1946 ως το 1958, οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν στο νησί 23 πυρηνικές δοκιμές συμπεριλαμβανομένης της πρώτης βόμβας υδρογόνου. Οι δοκιμές έγιναν τόσο στον ύφαλο όσο και στον αέρα και υποβρύχια. Οι κάτοικοι αναγκάστηκαν εξαιτίας αυτού να εγκαταλείψουν άμεσα τα σπίτια τους και τελικά να μη γυρίσουν ποτέ.

Μερικοί επιδίωξαν να κατοικήσουν ξανά στο νησί το 1970, ώσπου έρευνες αποκάλυψαν ότι στην περιοχή υπάρχουν επικίνδυνα επίπεδα Strontium-90. Πρόκειται για ένα επικίνδυνο ραδιενεργό ισότοπο στροντίου, που παράγεται από την πυρηνική σχάση.

Οι τελευταίοι κάτοικοι εγκατέλειψαν το μολυσμένο νησί το 1980 και σήμερα το επισκέπτονται περιστασιακά μόνο κάποιοι δύτες και επιστήμονες ή άνθρωποι που έχουν κάποια ευθύνη επίβλεψής του.

____________________________________________

Κοινοποιήστε
Άννα-Μαρία Κέκια
Πτυχιούχος Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου με έφεση στην έκφραση μέσω του γραπτού λόγου. Στον τομέα της αρθρογραφίας έχω ασχοληθεί τόσο με γενική ειδησεογραφία, πολιτικά και κοινωνικά θέματα, όσο και με φωτορεπορτάζ, στήλες πολιτισμού, κριτικές δίσκων, αφιερώματα και συνεντεύξεις. Λάτρης της ανεξάρτητης και ερευνητικής δημοσιογραφίας με έμφαση στην ιστορία, την ψυχολογία, την εγκληματολογία και την κοινωνιολογία. Παράλληλη και αγαπημένη απασχόληση η τέχνη της φωτογραφίας.