Η απομακρυσμένη εργασία (remote working) δεν είναι ακριβώς κάτι καινούριο, αφού τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται σε σημαντικό ποσοστό στο εξωτερικό και σταδιακά κερδίζει έδαφος και στην Ελλάδα.

Ποικιλία εταιρειών και start-ups υιοθετούν όλο και περισσότερο την προοπτική remote ομάδων εργασίας εξοικονομώντας σημαντικούς πόρους, αλλά και προσφέροντας στους συνεργάτες ένα πιο ευέλικτο ωράριο και πιο ευχάριστες εργασιακές συνθήκες.

________________________

Ποια είναι τα οφέλη της remote εργασίας;

Για τον εργαζόμενο:

Είτε πρόκειται για κάποιον full-time υπάλληλο-συνεργάτη, είτε πρόκειται για freelancer το να εργαστεί εξ αποστάσεως, από το σπίτι του δηλαδή, χρειάζεται κυρίως δύο πράγματα: έναν υπολογιστή που να καλύπτει τις εργασιακές ανάγκες του και μια πολύ καλή σύνδεση στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, το 65% των εργαζομένων θεωρεί ότι εργάζεται πιο αποτελεσματικά από τον δικό του χώρο, ενώ ένα αξιοσημείωτο 86% έδειξε να παρουσιάζει χαμηλότερα ποσοστά άγχους.

Επιλέγοντας να εργαστεί κανείς από έναν οικείο του χώρο, με δική του οργάνωση, χωρίς αρνητικούς περισπασμούς και ανεπιθύμητες επαφές, έχει την δυνατότητα να αφοσιωθεί πιο ουσιαστικά στη δουλειά που έχει αναλάβει και να μην αισθανθεί τον κορεσμό μιας καθημερινής ρουτίνας.

Αποφεύγει επίσης τις καθημερινές αγχωτικές μετακινήσεις, γεγονός που εν δυνάμει φέρνει αποσυμφόρηση των δρόμων και των συγκοινωνιών σε ώρες αιχμής.

Το κατά πόσο βέβαια θα πετύχει η επιλογή της απομακρυσμένης εργασίας εξαρτάται κατά μεγάλο ποσοστό από την ιδιοσυγκρασία του εκάστοτε εργαζόμενου.

Υπάρχουν άνθρωποι που αποδίδουν καλύτερα σε ένα πιο “μοναχικό”, ήρεμο και ανεξάρτητο περιβάλλον με δικούς τους όρους και υπάρχουν και άνθρωποι που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη καθημερινής επαφής με άλλους ανθρώπους, ομαδικότητας ή οργάνωσης από τρίτους παράγοντες.

Η full-time απομακρυσμένη εργασία φαίνεται πως συμφέρει και συνιστάται περισσότερο σε εργαζόμενους που έχουν οικογενειακές υποχρεώσεις και είναι επίσης προτιμότερη σ’ αυτές τις περιπτώσεις από το freelancing, το οποίο δεν έχει σταθερό ωράριο απασχόλησης.

Για την επιχείρηση:

Η υιοθέτηση της remote εργασίας έχει μια σειρά πλεονεκτημάτων και για τις ίδιες τις επιχειρήσεις, όπως αρχικά το γεγονός ότι εξοικονομούν δαπάνες υποδομών, συντήρησης των εγκαταστάσεων, προμήθειας εξοπλισμού και αναλώσιμων προϊόντων.

Επίσης αποκτούν την δυνατότητα να προσλάβουν “πολυπόθητους” συνεργάτες από άλλες περιοχές ή και χώρες, που δεν θα μπορούσαν να έχουν στο δυναμικό της επιχείρησης αν απαιτούνταν η φυσική τους παρουσία σε έναν συγκεκριμένο μέρος.

Έρευνες έδειξαν μάλιστα ότι εταιρείες που εφαρμόζουν την απομακρυσμένη εργασία, παρουσιάζουν ήδη 25% χαμηλότερη αποχώρηση εργαζομένων σε σχέση με εταιρείες που δεν την εφαρμόζουν.

Σημαντικότερο όμως πλεονέκτημα για επιχειρήσεις, αλλά και εργαζόμενους αποτελεί η στατιστική επιβεβαίωση ότι το 85% των επιχειρήσεων με remote συνεργάτες εμφανίζει σημαντική αύξηση της παραγωγικότητας.

Με συνειδητή επιλογή συνεργατών και σωστή οργάνωση συνεργασίας οι επιχειρήσεις με remote εργαζόμενους μπορούν να δουν αξιοσημείωτη εξέλιξη στην πορεία και ανάπτυξή τους.

Τι πρέπει να προσέχουμε ως εργαζόμενοι εξ αποστάσεως;

Όπως κάθε πράγμα έχει την θετική και αρνητική του διάσταση, έτσι και η εργασία εξ αποστάσεως κρύβει κάποιες “παγίδες”, που αν δεν τις προσέξουμε, θα καταλήξουμε να σαμποτάρουμε οι ίδιοι την δουλειά μας.

Βασικός παράγοντας επιτυχίας του remote working (και όχι μόνο φυσικά) είναι η αυτοπειθαρχία και η διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. 

Είναι σημαντικό να τίθεται ένα πρόγραμμα, το οποίο θα τηρείται με συνέπεια και υπευθυνότητα, καθώς και να υπάρχει ένας χώρος “απομόνωσης” από το υπόλοιπο σπίτι για τις ώρες που χρειάζεται.

Αυτή η γενικότερη απομόνωση όμως ενός remote εργαζόμενου μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά στην ψυχολογία του, να ενισχύσει τάσεις άγχους, αναβλητικότητας, εργασιακής ανασφάλειας, ακόμα και κατάθλιψης. Η λύση σε αυτό βρίσκεται στην διατήρηση ανά διαστήματα μιας φυσικής παρουσίας σε meeting, εκδηλώσεις και δραστηριότητες που οργανώνει η ομάδα. Επίσης μπορεί να βοηθήσει η αλλαγή ανά κάποιες μέρες του περιβάλλοντος του σπιτιού με τον χώρο μιας καφετέριας, μιας βιβλιοθήκης κτλ.

Μια ακόμα παγίδα που κρύβει η δουλειά από το σπίτι είναι ότι μπορεί να καταστήσει τον remote εργαζόμενο πιο επιρρεπή σε κακές συνήθειες. Το ψυγείο βρίσκεται συνεχώς μόνο μερικά βήματα μακρυά και υπάρχει κίνδυνος το κρεβάτι ή η καρέκλα του γραφείου να γίνει μόνιμο “στέκι”.

Επιστρέφουμε λοιπόν ξανά στην ανάγκη προγραμματισμού και αυτοπειθαρχίας. Φροντίζουμε να τηρούμε ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής (μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, όταν υπάρχει), αλλά και εξοικονομούμε χρόνο για γυμναστική ή έστω μια βόλτα για περπάτημα στον καθαρό αέρα.

Τέλος, όσον αφορά πιο τεχνικά ζητήματα που απασχολούν αρκετές επιχειρήσεις που δοκιμάζουν το remote working, σημαντικό παράγοντα αποτελεί η ασφάλεια. Υπάρχει βέβαια πάντα η επιλογή μιας VPN σύνδεσης, ενός αξιόπιστου password manager και η προσωπική υπευθυνότητα απέναντι στα αρχεία και τα εργαλεία της δουλειάς μας.

_______________________________

Τους τελευταίους μήνες η εξάπλωση του κορονοϊού (Covid-19) και η αναγκαστική αποφυγή των χώρων συνωστισμού για προληπτικούς λόγους ενέτεινε ακόμα περισσότερο τις συζητήσεις περί εργασίας εξ αποστάσεως.

Πολλές μάλιστα επιχειρήσεις έχουν ήδη μπει σε ένα πρόγραμμα απομακρυσμένης εργασίας, που αν λειτουργήσει, αναφέρουν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να το διατηρήσουν και μετά το πέρας του επιδημικού κινδύνου. 

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν βρισκόμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο από τις “παραδοσιακές” συνθήκες εργασίας σε μια σύγχρονη μορφή αγοράς με περισσότερους remote εργαζόμενους. Άλλωστε η απομακρυσμένη εργασία δεν μπορεί να εφαρμοστεί με τον ίδιο τρόπο σε όλα τα επαγγέλματα, σε αρκετά και καθόλου.

Η ενσωμάτωση όμως της έννοιας του remote working στην γενικότερη δυναμική της αγοράς, όπου και όπως χρειάζεται, μπορεί να έχει πολλαπλά πλεονεκτήματα τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για τον κάθε εργαζόμενο ξεχωριστά. Αξίζει σίγουρα πάντως μια δοκιμή.

Κοινοποιήστε
Άννα-Μαρία Κέκια
Πτυχιούχος Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου με έφεση στην έκφραση μέσω του γραπτού λόγου. Στον τομέα της αρθρογραφίας έχω ασχοληθεί τόσο με γενική ειδησεογραφία, πολιτικά και κοινωνικά θέματα, όσο και με φωτορεπορτάζ, στήλες πολιτισμού, κριτικές δίσκων, αφιερώματα και συνεντεύξεις. Λάτρης της ανεξάρτητης και ερευνητικής δημοσιογραφίας με έμφαση στην ιστορία, την ψυχολογία, την εγκληματολογία και την κοινωνιολογία. Παράλληλη και αγαπημένη απασχόληση η τέχνη της φωτογραφίας.