Με την προσάρτηση της Θεσσαλίας στο Ελληνικό Κράτος το 1881, η Ελληνική επικράτεια μεγάλωσε και ο Θεσσαλικός κάμπος αποτέλεσε, και εξακολουθεί να αποτελεί, βασική πηγή γεωργικών προϊόντων. Ακόμα, οι τοπικές αγορές των πόλεων (Λάρισα, Βόλος, Καλαμπάκα, κτλ) άρχισαν να μεγαλώνουν όπως και η βιομηχανική δραστηριότητα του Βόλου, η οποία εξυπηρετούνταν κυρίως από το λιμάνι του.

Ο συνδυασμός των συνθηκών που επικράτησαν δημιούργησαν την ανάγκη για ένα μέσο που θα μπορούσε να βοηθήσει στην μεταφορά ανθρώπων και αγαθών μεταξύ των Θεσσαλικών πόλεων και κάπως έτσι δημιουργήθηκε ο Σιδηρόδρομος Θεσσαλίας.

Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1882 υπό την επίβλεψη του Εβάριστο ντε Κίρικο, με το πρώτο τμήμα (Βόλος-Λάρισα) να εγκαινιάζεται στις 22 Απριλίου 1884 και το δεύτερο τμήμα (Βελεστίνο-Καλαμπάκα) να ολοκληρώνεται στις 16 Ιουνίου 1886.

Πρόκειται για μια ιστορική γραμμή που έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην εμπορική ανάπτυξη της Θεσσαλίας και στην ζωή των κατοίκων της, και σήμερα ανήκει ουσιαστικά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Κι όμως υπάρχουν άνθρωποι που έβαλαν σκοπό τους να την διασώσουν!

Ο Μουσειακός Σιδηρόδρομος Θεσσαλίας, με έδρα τον σταθμό του Βελεστίνου, ξεκίνησε το 1999 από μία μικρή ομάδα εθελοντών. Σκοπός του είναι η διατήρηση της ιστορικής γραμμής Βελεστίνο-Παλαιοφάρσαλο και η ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού της ευρύτερης περιοχής.

Στην γραμμή αυτή, σχεδιάζεται να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα ώστε η σιδηροδρομική γραμμή Βόλος-Σταυρός Παλαιοφαρσάλου, να αξιοποιηθεί σαν μουσειακή και εκπαιδευτική με μουσειακά τραίνα αναψυχής, με απώτερο σκοπό την ανάδειξη της προσφοράς των μέσων σταθερής τροχιάς στην ζωή του ανθρώπου και στην εθνική οικονομία μιας χώρας.

Από το 1999 μέχρι σήμερα, γίνονται αδιάκοπα εργασίες στην σιδηροδρομική γραμμή για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σωστά και με ασφάλεια, και παράλληλα γίνονται επισκευές στο τροχαίο υλικό για να διατηρηθούν σε καλή κατάσταση. Το τροχαίο υλικό που διαθέτει ο Μουσειακός Σιδηρόδρομος Θεσσαλίας χρησιμοποιήθηκε ή χρησιμοποιείται ακόμα και αποτελεί κομμάτι μεγάλης ιστορικής σημασίας.

Παρά τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, οι εργασίες συνεχίζονται αλλά ο ρυθμός τους έχει μειωθεί αισθητά. Η τακτική επίσκεψη των εθελοντών τουλάχιστον μία φορά τον μήνα κρίνεται απαραίτητη για να μπορέσει το έργο να διατηρηθεί σε καλά πλαίσια.

Παρότι το έργο δεν έχει φτάσει στο 100%, η εθελοντική ομάδα προσφέρει ήδη
την δυνατότητα επίσκεψης στον Μουσειακό χώρο με ένα μήνυμα εδώ.

Τι θα λέγατε να κάνετε ακόμα ένα ταξίδι στον χρόνο; Το Βελεστίνο δεν είναι μακριά!
Πάρτε το τρένο, μπείτε στο κλίμα και σε μισή ώρα θα είστε εκεί!

Προσοχή: Επειδή όλα γίνονται αποκλειστικά από εθελοντές, για να εξυπηρετηθείτε πρέπει οπωσδήποτε να επικοινωνήσετε πρώτα μαζί τους και να κλείσετε ραντεβού.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;
Επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του: thessalyrailways.gr,
την σελίδα στο Facebook: www.facebook.com/thessaly.railway 
ή στο Instagram: www.instagram.com/thessalymuseumrailway

Κοινοποιήστε
Διαμαντούλα Χατζηαντωνίου
Απόφοιτη ΙΕΚ Οικονομίας & Διοίκησης και πιστοποιημένη Δημοσιογράφος διαδικτύου, με συμμετοχές σε πολλά σεμινάρια ποικίλου ενδιαφέροντος και κατευθύνσεως. Έχει λάβει το πρώτο βραβείο ποίησης στην Θεσσαλία, σε μαθητικό διαγωνισμό. Δραστηριοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, ως ραδιοφωνική παραγωγός, αρθρογράφος καλλιτεχνικών ειδήσεων και ερασιτέχνης ηθοποιός. Θρέφει μεγάλη αγάπη για τις τέχνες, την φύση, την φιλοσοφία και την ψυχολογία ενώ αφιερώνει αρκετό χρόνο σε θέματα κοινωνικής και ιστορικής φύσεως. Αγαπημένη της ερώτηση: Γιατί; Αγαπημένο μότο: Αξίζει να βρίσκεις λόγους να γελάς