Την Παρασκευή 17 Μαΐου και ώρα 8.30 μ.μ θα ανοίξει στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου (Φερών 17, Παλιά) η μόνιμη έκθεση «Βόλος, 10 + ιστορίες».
Πρόκειται για μια εντελώς νέα έκθεση, που στηρίζεται στις δωρεές συμπολιτών, αξιοποιεί επιστημονικά εργαλεία που εκπονήθηκαν από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με χρηματοδότηση του προγράμματος «Θαλής» και παρέχει τη δυνατότητα διαρκούς εμπλουτισμού και ανανέωσής της.
Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της έκθεσης έγιναν σύμφωνα με το επιχειρησιακό πρόγραμμα 2015-19 της Δ/σης Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου. Τη δημιουργία της επέβαλαν μια σειρά από λόγους, όπως είναι:
- Η διεθνής πρακτική, που υπαγορεύει την ανανέωση σε τακτά χρονικά διαστήματα των μόνιμων εκθέσεων των Μουσείων Πόλεων, ώστε να είναι δυνατή η συνεχής αξιοποίηση και προβολή των δωρεών, η εμπλοκή σε αυτές των κατοίκων και των φορέων της πόλης και η ανάδειξη νέων πεδίων δράσεων.
- Η ανάγκη ανανέωσης του ενδιαφέροντος του κοινού, καθώς με περισσότερους από 50.000 επισκέπτες στα 4 χρόνια λειτουργίας της, η επισκεψιμότητα της πρώτης μεγάλης έκθεσης «Βόλος – Νέα Ιωνία, τόσο μακριά τόσο κοντά» έφτασε τα όριά της.
- Η μεγάλη, αναξιοποίητη έως αυτή τη στιγμή, συλλογή του Μουσείου της Πόλης με περισσότερα από 20.000 τεκμήρια και οπτικοακουστικά αρχεία διάρκειας 2.000 λεπτών κι, επιπλέον, τα ψηφιακά μέσα και οι βάσεις δεδομένων, που εκπονήθηκαν από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο πλαίσιο του προγράμματος «Θαλής».
Με οδηγό τις δωρεές των συμπολιτών, δωρεές που αυξήθηκαν κατακόρυφα μετά την έναρξη λειτουργίας του Μουσείου τα τέλη του 2014, η νέα έκθεση παρουσιάζει την πορεία του Βόλου από τους πρώτους οικιστές στα μέσα του 19ου αιώνα έως τα τέλη του 20ού μέσα από 10 θεματικές ενότητες, που λειτουργούν ως ένα γενικό πλαίσιο αναφοράς. Σε τακτά χρονικά διαστήματα, οι ενότητες αυτές θα τροφοδοτούν νέες περιοδικές εκθέσεις, ανανεώνοντας το περιεχόμενο της έκθεσης και αξιοποιώντας νέες προσφορές ή δάνεια.
Οι ενότητες αφορούν θέματα, όπως πολεοδομική οργάνωση και υποδομές της πόλης, δημογραφία και πολυσυλλεκτικότητα, δίκτυα της πόλης (μεσογειακά, πολιτιστικά, οικονομικά δίκτυα), η πόλη σε περιόδους κρίσεων, νεωτερισμός και αστικός μετασχηματισμός, ανασυγκρότηση, ο κόσμος της εργασίας, τουρισμός, πολιτισμός, αθλητισμός.
Παράλληλα το κοινό θα έχει πρόσβαση από σταθμούς εργασίας στο σύνολο του υλικού που έχει συγκεντρωθεί από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Μουσείο Πόλης, το οποίο θα επεκτείνεται συνεχώς με νέα δεδομένα και πληροφορίες.
Πιο συγκεκριμένα η έκθεση σε αυτή τη φάση περιλαμβάνει 600 εκθέματα, 1000 λήμματα σε έντυπη και ψηφιακή μορφή, 1000 αποσπάσματα προφορικών μαρτυριών, 150 λεπτά κινούμενων λήψεων (βίντεο, ταινίες, ιδιωτικές λήψεις). Αναπτύσσεται σε έκταση 900 τμ στους 2 ορόφους του Μουσείου. Ακόμη, στον ημιώροφο του Μουσείου, περιοδικές εκθέσεις με εικαστικό, ιστορικό και καλλιτεχνικό περιεχόμενο θα προβάλλουν όψεις της τοπικής ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.
Στο σχεδιασμό και την υλοποίηση της μόνιμης έκθεσης στο Μουσείο της Πόλης εργάστηκε το σύνολο του προσωπικού της Δ/νσης Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ, το οποίο είναι υπεύθυνο για το μεγαλύτερο μέρος του επιστημονικού, τεχνικού και δημιουργικού μέρους του συνολικού έργου. Μαζί τους και σε επέκταση του ερευνητικού προγράμματος «Θαλής» συνεργάστηκαν ερευνητικές ομάδες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλη ΔΕΠ του τμήματος Αρχιτεκτόνων, καθώς και ειδικοί εξωτερικοί συνεργάτες.
Η έκθεση «Βόλος, 10 + ιστορίες» ανοίγει στο κοινό την Παρασκευή 17 Μαΐου, στις 8.30 μ.μ., 30 χρόνια από την αγορά της πρώην καπναποθήκης Παπάντου για τη δημιουργία του Μουσείου Πόλης και 15 χρόνια από την έναρξη των εργασιών διαμόρφωσης του κτιρίου.
Ειδικά για αυτό το Σάββατο και λόγω της Παγκόσμιας ημέρας μουσείων,
η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι το βράδυ