Η επιτυχία σε διαδικασίες ανακύκλωσης, το 2018, έφτασε το 47% του τονάζ των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών σε αναλογία με όσες διατέθηκαν στην αγορά. Με άλλα λόγια, για κάθε 100 τόνους ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συσκευών που πουλήθηκαν στην ελληνική αγορά, ανακυκλώθηκαν οι 47.

Για τις επιτυχημένες επιδόσεις της χώρας μας ευθύνεται η συντονισμένη προσπάθεια του συστήματος της Ανακύκλωσης Συσκευών Α.Ε.

Οι υποδομές της δίνουν τη δυνατότητα συλλογής και επεξεργασίας των αποβλήτων ηλεκτροσυσκευών και, υπό την εποπτεία του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, η συνεργασία με τα καταστήματα και τους επαγγελματίες του είδους, έχει φέρει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα ως σήμερα.

Σημαντική είναι επίσης η συμβολή των δήμων και περιφερειών που με την συνεργασία τους έχει καταστεί εφικτή η ανάπτυξη περίπου 10.000 σημείων συλλογής σε όλη την επικράτεια.

Παρόλα αυτά, υπάρχει ακόμα μακρύς δρόμος για ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες στην ανακύκλωση ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συσκευών καθώς έχει παρατηρηθεί ότι οι περισσότεροι πολίτες δεν ανακυκλώνουν.

Η κουλτούρα του Έλληνα δεν είναι και τόσο φιλική με το περιβάλλον, σύμφωνα με μελέτες, ενώ υπάρχουν πολλοί που προσπαθούν να βγάλουν ένα μεροκάματο συλλέγοντας συσκευές, τις οποίες οδηγούν σε μάντρες μετάλλων σκραπ.

Ο επόμενος στόχος λοιπόν είναι αυτές οι συσκευές να συλλέγονται από τις μάντρες και να φτάνουν στο ενδεδειγμένο επίπεδο επεξεργασίας. Αυτό το σύστημα, θα μεγιστοποιήσει την ανακυκλώσιμη ύλη και θα μπορέσει να αξιοποιήσει όλα τα υλικά που είναι ανακτώμενα και εμπορεύσιμα, είτε στην τοπική βιομηχανία είτε σε βιομηχανίες άλλων Ευρωπαϊκών χωρών.

Έτσι, το 2019 θα μιλάμε για υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας και υψηλότερη θέση στην λίστα.

Εντούτοις, καλό είναι να βάλουμε την ανακύκλωση συσκευών στο πρόγραμμα!
Υπάρχει ένα σημείο συλλογής κάπου κοντά, βρείτε το και αξιοποιήστε το!

Αν δεν γνωρίζετε που θα το βρείτε, δείτε εδώ: www.electrocycle.gr/network

Κοινοποιήστε
Απόφοιτη ΙΕΚ Οικονομίας & Διοίκησης και πιστοποιημένη Δημοσιογράφος διαδικτύου, με συμμετοχές σε πολλά σεμινάρια ποικίλου ενδιαφέροντος και κατευθύνσεως. Έχει λάβει το πρώτο βραβείο ποίησης στην Θεσσαλία, σε μαθητικό διαγωνισμό. Δραστηριοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, ως ραδιοφωνική παραγωγός, αρθρογράφος καλλιτεχνικών ειδήσεων και ερασιτέχνης ηθοποιός. Θρέφει μεγάλη αγάπη για τις τέχνες, την φύση, την φιλοσοφία και την ψυχολογία ενώ αφιερώνει αρκετό χρόνο σε θέματα κοινωνικής και ιστορικής φύσεως. Αγαπημένη της ερώτηση: Γιατί; Αγαπημένο μότο: Αξίζει να βρίσκεις λόγους να γελάς