Η μελέτη στηρίχθηκε σε επιστήμονες της Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ που μετέτρεψαν κενά οικόπεδα της πόλης σε χώρους πρασίνου και διαπίστωσαν ότι όσοι ζουν κοντά σε αυτές τις περιοχές ανέφεραν μειωμένα συναισθήματα κατάθλιψης, με τις μεγαλύτερες επιδράσεις να παρατηρούνται στις γειτονιές με χαμηλό εισόδημα.

Συγκεκριμένα, ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια σε συνεργασία με μέλη του Κηπουρικού Συνδέσμου μεταμόρφωσαν 541 κενά οικόπεδα στη Φιλαδέλφεια, τα οποία κρίθηκαν ιδανικά για την έρευνα κοντά σε περιοχές με χαμηλές κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, οι οποίες αποδεδειγμένα επιδεινώνουν τα προβλήματα ψυχικής υγείας.

Τα οικόπεδα κατατάχθηκαν σε 3 διαφορετικές ομάδες για τις ανάγκες της έρευνας. Στην πρώτη ήταν τα οικόπεδα ελέγχου, στα οποία δεν άλλαξαν τίποτα, στην δεύτερη ήταν αυτά που απλώς καθαρίστηκαν από σκουπίδια και στην τρίτη αυτά που τα άλλαξαν ριζικά, με νέα δέντρα και γρασίδι.

Οι ερευνητές για να καταλήξουν στο συμπέρασμα, χρησιμοποίησαν μια κλίμακα ψυχολογικής δυσφορίας, μέτρησαν τους καρδιακούς παλμούς (ως κύριο δείκτη άγχους) και παρατήρησαν πως περνούσαν καθημερινά τον χρόνο τους οι κάτοικοι στα οικόπεδα.

Αφού έγινε η συλλογή και η ανάλυση των δεδομένων, η έρευνα αποκάλυψε ότι στις γειτονιές με χαμηλό εισόδημα η μείωση των ποσοστών κατάθλιψης άγγιξε το 27,5%, παρατηρήθηκε μείωση της εγκληματικότητας και αύξηση της κοινωνικής αλληλεπίδρασης!

Τα ευρήματα, λοιπόν, ήταν πολύ σημαντικά και έδωσαν μια νέα άποψη για τους πράσινους αστικούς ιστούς, αφού αποδεικνύεται πως συμβάλλουν στη βελτίωση της ευημερίας όχι μόνο μιας κοινότητας αλλά και της ατομικής ψυχικής υγείας.

Κοινοποιήστε
Διαμαντούλα Χατζηαντωνίου
Απόφοιτη ΙΕΚ Οικονομίας & Διοίκησης και πιστοποιημένη Δημοσιογράφος διαδικτύου, με συμμετοχές σε πολλά σεμινάρια ποικίλου ενδιαφέροντος και κατευθύνσεως. Έχει λάβει το πρώτο βραβείο ποίησης στην Θεσσαλία, σε μαθητικό διαγωνισμό. Δραστηριοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, ως ραδιοφωνική παραγωγός, αρθρογράφος καλλιτεχνικών ειδήσεων και ερασιτέχνης ηθοποιός. Θρέφει μεγάλη αγάπη για τις τέχνες, την φύση, την φιλοσοφία και την ψυχολογία ενώ αφιερώνει αρκετό χρόνο σε θέματα κοινωνικής και ιστορικής φύσεως. Αγαπημένη της ερώτηση: Γιατί; Αγαπημένο μότο: Αξίζει να βρίσκεις λόγους να γελάς