Ο πρώτος και μοναδικός κατά συρροή δολοφόνος στην περιοχή του Knoxville του Tennessee. Ένας σίγουρος ένοχος, που όλοι ανυπομονούσαν να πάρει αυτό που του αξίζει. Ένας άνθρωπος, που τελικά δεν ήταν ένας…

Τι έγινε λοιπόν την πρώτη φορά που η δικαιοσύνη ήρθε αντιμέτωπη με έναν δολοφόνο πάσχοντα από διαταραχή πολλαπλής προσωπικότητας;

Ένας ύποπτος τύπος

Βρισκόμαστε στην επαρχιακή αμερικανική πόλη του Knoxville αρχές της δεκαετίας του ’90. Ένας μεγαλόσωμος άντρας με αλλόκοτη συμπεριφορά είναι σχεδόν ο φόβος και ο τρόμος των ιερόδουλων της περιοχής. Όταν ζητάει τις υπηρεσίες τους, τις παρασύρει σε ένα απόμερο σημείο του ζωολογικού κήπου και συχνά τις χτυπάει και τις βασανίζει.

Είναι γνωστός ως “Zoo Man”, αφού εργαζόταν στον ζωολογικό κήπο φροντίζοντας τους ελέφαντες.

Τον Φεβρουάριο του 1992 μια ιερόδουλη καταγγέλει στην αστυνομία ότι ένας τύπος την παρέσυρε στο δάσος, την βίασε και στη συνέχεια την λήστεψε και την άφησε σε άσχημη κατάσταση μέσα στο κρύο. Τους οδήγησε στο επίμαχο απόμερο σημείο, όπου οι αστυνομικοί έπιασαν τον Thomas Huskey επί τω έργω με μια άλλη ιερόδουλη και τον συνέλαβαν.

Μετά την σύλληψή του πολλές ακόμα γυναίκες κατέθεσαν εναντίον του και οι αρχές είχαν σιγουρευτεί ότι τον έχουν στα χέρια τους. Για άγνωστο λόγο όμως οι καταθέσεις αναιρέθηκαν και ο Huskey αφέθηκε ελεύθερος.

Όπως κάθε εκκολαπτόμενος εγκληματίας που σέβεται τον εαυτό του, έτσι και ο Thomas Huskey έμαθε από τα λάθη του. Ήξερε ότι την επόμενη φορά δεν έπρεπε να αφήσει πολλές αποδείξεις πίσω του.

Είναι σύνηθες σε δολοφόνους αυτής της κατηγορίας να ξεκινούν από μικρότερα παραπτώματα, όπως βιαιοπραγίες και βιασμούς και σιγά σιγά -και εφόσον βλέπουν ότι τους παίρνει- να προχωρούν σε πιο “τελεσίδικες” πράξεις.

Πτώματα στον ζωολογικό κήπο

Μετά από μερικούς μήνες, στις 20 Οκτωβρίου του 1992, ένας κυνηγός βρήκε τυχαία το πτώμα της 32χρονης Patricia Rose Anderson. Η νεαρή (και εγκυμονούσα) ιερόδουλη βρέθηκε γυμνή, δεμένη και στραγγαλισμένη στο γνωστό εκείνο απόμερο σημείο του δάσους στα Απαλάχια Όρη.

Με τις έρευνες που ακολούθησαν στο μέρος τις επόμενες μέρες ανακαλύφθηκαν άλλα δύο πτώματα γυναικών σε προχωρημένη σήψη, που είχαν κατασπαραχτεί από τα άγρια ζώα. Της Patricia Ann Johnson και της Darlene Smith. Λίγο αργότερα βρέθηκαν τα κόκαλα και μιας ακόμα γυναίκας, της Susan East Stone. Όλες είχαν δολοφονηθεί με τον ίδιο τρόπο, βιάστηκαν, στραγγαλίστηκαν και αφέθηκαν στο έλεος των άγριων ζώων της περιοχής.

Ο πρώην αστυνομικός πράκτορας Tom Pressley μαθαίνοντας για την υπόθεση και το μέρος όπου είχαν βρεθεί οι σωροί των γυναικών, υποψιάστηκε αμέσως τον Huskey.

Αυτός ο άνθρωπος, αυτός ήταν ο άλλος μου εαυτός

Πράγματι, στο πατρικό σπίτι του Thomas Huskey βρέθηκαν γυναικεία κοσμήματα, κλοπιμαία και ενθύμια που κράτησε από τα θύματά του, σχοινί παρόμοιο με αυτό που βρέθηκε στον τόπο των εγκλημάτων και μπόλικο πορνογραφικό υλικό.

Κι εκεί που οι αρχές είχαν στο χέρι τους τον πρώτο serial killer της περιοχής τους και περίμεναν να του δώσουν την καταδίκη που του άξιζε, εκείνος τους επιφύλασσε άλλη μια έκπληξη.

Στην πρώτη φάση της ανάκρισης ο Thomas ομολόγησε τους βιασμούς των τεσσάρων γυναικών με ένα ήρεμο και σχεδόν φοβισμένο ύφος. Λίγη ώρα αργότερα, όταν μπήκαν ξανά στην αίθουσα ανακρίσεων, οι αστυνομικοί ήρθαν αντιμέτωποι με έναν άλλο Thomas. Ή μάλλον το alter ego του.

Τώρα υποστήριζε πως τον λένε “Kyle”, είχε πιο επιθετική και προκλητική συμπεριφορά και περιέγραψε στους αστυνομικούς με κάθε λεπτομέρεια τον τρόπο που βασάνισε και δολοφόνησε τα θύματά του. Έλεγε πως μισεί τον Thomas (τον άλλο του εαυτό δηλαδή) και τα έκανε όλα αυτά για να τον εκδικηθεί…

Ο Thomas (ή Kyle) ανέφερε ότι πάσχει από διαταραχή πολλαπλής προσωπικότητας, με την οποία είχε διαγνωστεί από το 1977. Όπως επίμονα υποστήριζε τους φόνους δεν τους είχε διαπράξει ακριβώς ο ίδιος, αλλά ο Kyle, ο άλλος εαυτός του που ήθελε να του καταστρέψει τη ζωή.

Λίγο αργότερα αυτο-παρουσιάστηκε και ως Philip Dax κι αυτή τη φορά υποτίθεται πως ήταν ένας αριστοκράτης με άψογη βρετανική προφορά…

Μια απόφαση που δεν πάρθηκε ποτέ

Η δίκη του Thomas Huskey κράτησε για τα επόμενα 15 χρόνια περίπου απασχολώντας ξανά και ξανά ειδικούς και ερευνητές. Απασχόλησε τα μέσα ενημέρωσης για μεγάλο διάστημα, καθώς είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια δίκη στην ιστορία του Knoxville και η πιο κοστοβόρα στην περιοχή του Tennessee γενικότερα.

Το 1995 καταδικάστηκε σε 66 χρόνια φυλάκιση για τους βιασμούς που διέπραξε και πριν τις δολοφονίες, όμως η δίκη για τους φόνους δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Μάλιστα μέσα στα χρόνια που διήρκησε η διαδικασία ο Huskey φαίνεται να εμφάνισε κι άλλες προσωπικότητες, όπως τον “Timmy”, τον “Jericho”, τον “Larry”, καθένας τους με μια διαφορετική ιστορία.

Η εισαγγελία έβλεπε ξεκάθαρα τα ενοχοποιητικά στοιχεία εναντίον του και υποστήριζε πως το όλο σκηνικό με τις πολλαπλές προσωπικότητες είναι ένα θέατρο του κατηγορούμενου για να αποφύγει την θανατική ποινή. Στηρίζουν την πεποίθησή τους αυτή στο γεγονός ότι είναι περίεργο και παράδοξο για έναν άνθρωπο με τέτοια διαταραχή να έχει πλήρη επίγνωση της κατάστασής του. Ήταν μια χαρά στα μυαλά του και τους δούλευε.

Ένας συγκρατούμενος του είχε καταθέσει ότι ο Huskey του είχε πει πως προσποιούταν την ασθένειά του και πως είχε σκοτώσει εκείνες τις γυναίκες για να μην μιλήσουν για τους βιασμούς τους στις άλλες ιερόδουλες ή στην αστυνομία.

Υποστηρίχθηκε επίσης πως ο Huskey έμαθε πως να υποδύεται την διαταραχή του διαβάζοντας το περίφημο βιβλίο “Sybil” της Flora Rheta Schreiber, που αφορά μια γυναίκα με 16 διαφορετικές προσωπικότητες. Δεν ξέρουμε πόσο ρόλο μπορεί όντως να έπαιξε και αυτό, όμως οι πηγές αναφέρουν ότι ο Huskey είχε αυτό το βιβλίο και στο κελί του.

“Προσωπικά νιώθω ότι είχε μελετήσει το όλο σύστημα. Μας μίλησε για την διαταραχή γνωρίζοντας τα δικαιώματά του. Όταν εμφανίστηκε ως Kyle, δεν έδειξε κανένα έλεος. Ήξερε ότι τον είχαμε στο χέρι.”

(σχετική δήλωση του πρώην πράκτορα David Davenport)

Η υπεράσπισή του, από την άλλη, προσπαθούσε να πείσει ότι ο Thomas ήταν ένας βαθιά διαταραγμένος άνθρωπος, που είχε αποκτήσει τις διάφορες “προσωπικότητές του” μετά από ισχυρές τραυματικές εμπειρίες που σημάδεψαν την ψυχή του στην παιδική και εφηβική του ηλικία.

Σύμφωνα με τις καταθέσεις της ψυχολόγου Dr. Diana McCoy, που τον εξέταζε από την αρχή, ο Huskey είχε μεγαλώσει με δύο γονείς που δεν ήταν ποτέ συναισθηματικά κοντά του. Από μικρός ζούσε στο περιβάλλον του ζωολογικού κήπου, όπου εργαζόταν η οικογένεια, και ένιωθε κι εκείνος σαν ένα φυλακισμένο ζώο. Αναφέρεται πως είχε δεχθεί κατ’ εξακολούθηση σωματική και σεξουαλική κακοποίηση και πως είχε υπάρξει στην εφηβεία του σε κύκλωμα πορνείας, μέσα στο οποίο υπέστη ομαδικούς βιασμούς.

Σύμφωνα με την McCoy οι πολλαπλές προσωπικότητες προέκυψαν στην προσπάθεια του Huskey να καταφέρει να διαχειριστεί τα τραυματικά γεγονότα της ζωής του. Ο “Kyle”, για παράδειγμα, θα μπορούσε να είναι ένας ρόλος που είχε ο Huskey όσο βρισκόταν στο κύκλωμα, ενώ ο “Timmy” μια νέα ταυτότητα που δημιουργήθηκε μετά τον ομαδικό βιασμό.

Πράγματι η ψυχολογία επιβεβαιώνει ότι η εμφάνιση της Διασχιστικής Διαταραχής Ταυτότητας (DID ή MPD) δεν είναι παρά ένας μηχανισμός άμυνας ατόμων που έχουν βιώσει ισχυρά τραυματικές εμπειρίες στην τρυφερή τους ηλικία, είτε ως μάρτυρες είτε ως τα ίδια τα θύματα.

Καθεμία από τις προσωπικότητες που προκύπτουν μπορεί να έχει εντελώς αντίθετα χαρακτηριστικά από την άλλη, άλλο όνομα, ιστορικό, ηλικία, προφορά ή και φύλο. Κατά την εναλλαγή, ή καλύτερα διάσχιση, από την μια προσωπικότητα στην άλλη το άτομο παρουσιάζει μια σύγχυση και ανησυχία ή μια αίσθηση ότι “χάνεται” για λίγο. Συνήθως οι ασθενείς παρουσιάζουν κενά μνήμης και δεν έχουν τον έλεγχο των “εαυτών” τους όταν αυτοί εμφανίζονται ή αισθάνονται σαν να βλέπουν ένα όνειρο.

Είναι όμως πράγματι ο Huskey θύμα αυτής της διαταραχής ή είναι απλά ένας κοινός βιαστής/δολοφόνος που παίζει πολύ καλό θέατρο;

Κοντεύουν 30 χρόνια από τότε που διέπραξε τα εγκλήματά του και ακόμα δεν έχει καταφέρει να επιβεβαιωθεί σίγουρα μία από τις δύο περιπτώσεις.

Με την αμφιβολία της ύπαρξης ή μη μιας τόσο σοβαρής και ανατρεπτικής ψυχικής ασθένειας η νομοθεσία δεν επιτρέπει την επιβολή θανατικής ποινής και έτσι ο Thomas Huskey δεν θα καταδικαστεί ποτέ για τους φόνους που διέπραξε.

Έμπειροι επαγγελματίες της εγκληματολογίας ανέφεραν ότι δεν έχουν αντιμετωπίσει ξανά περιστατικό όπως αυτό, ενώ οι αρχές της περιοχής δεν μπορούν να δεχτούν ότι δεν θα μπορέσουν ποτέ να τιμωρήσουν τον μεγαλύτερο δολοφόνο της πόλης τους.

Τέλη του 2005 οι κατηγορίες για φόνο ουσιαστικά αποσύρθηκαν, αφού οι δύο πλευρές αποδέχθηκαν ότι δεδομένων των συνθηκών η υπόθεση δεν θα μπορέσει να κλείσει ποτέ. Ο Huskey βρίσκεται έτσι κι αλλιώς στη φυλακή και θα είναι εκεί μέχρι το 2056, αν μέχρι τότε δεν υπάρξει κάποια άλλη εξέλιξη.

Πέρα από τις καταθέσεις της ψυχολόγου του, που αναφέρονται στα δικαστικά αρχεία και γίνονται αναφορές στην παιδική του ηλικία, δεν έχουν γίνει γνωστές άλλες πληροφορίες σχετικά με τα “προ-εγκληματικά” χρόνια της ζωής του. Και είναι σχεδόν περίεργο να μην έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για μια τόσο πρόσφατη και ιδιαίτερη υπόθεση…

Γνωρίζουμε ότι γεννήθηκε στις 20 Αυγούστου του 1960 (που ακριβώς ποιός ξέρει), οπότε το 1991-92 που ξεκίνησε τις εγκληματικές ενέργειές του ήταν 31-32 ετών. Σήμερα είναι σχεδόν εξηντάρης. Ο πατέρας του Frank Dee Huskey πέθανε τον Δεκέμβριο του 1999 και η μητέρα του Jessie Helen Quarrells τον Φεβρουάριο του 2006. Ήταν παντρεμένος και χωρισμένος με πιθανόν δύο παιδιά. Επίσης φαίνεται πως έχει και έναν ετεροθαλή αδερφό.

Κοινοποιήστε
Πτυχιούχος Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου με έφεση στην έκφραση μέσω του γραπτού λόγου. Στον τομέα της αρθρογραφίας έχω ασχοληθεί τόσο με γενική ειδησεογραφία, πολιτικά και κοινωνικά θέματα, όσο και με φωτορεπορτάζ, στήλες πολιτισμού, κριτικές δίσκων, αφιερώματα και συνεντεύξεις. Λάτρης της ανεξάρτητης και ερευνητικής δημοσιογραφίας με έμφαση στην ιστορία, την ψυχολογία, την εγκληματολογία και την κοινωνιολογία. Παράλληλη και αγαπημένη απασχόληση η τέχνη της φωτογραφίας.