Ο χρόνος είναι μια σχετικότητα και όλα ωστόσο τα συνδέουμε στην ζωή μας με αυτόν, εκτός από την ίδια μας τη ζωή. Ζούμε λες και το αύριο είναι δεδομένο, ενώ από στιγμή σε στιγμή όλα μπορούν να τελειώσουν.

Φυσικά και δεν θέλω να σας κάνω να σκέφτεστε με φόβο το αύριο ή το μετά απλά, θέλω να σας προβληματίσω για το πώς κάνετε καλύτερο το τώρα που είναι το μόνο βέβαιο δεδομένο όλων.

Ή μήπως όχι;

⇒ Στο παρελθόν, ούσα αυτόπτης μάρτυρας περιστατικού ανθρώπου να σπαρταρά καταμεσής του δρόμου μετά από πτώση, βρέθηκα σε μια κατάσταση περίεργη γιατί δεν ήξερα πως μπορώ να βοηθήσω. Δεν είχα λάβει ποτέ την πληροφορία για το πως να διαχειριστώ μια τέτοια κατάσταση, ούτε ποτέ σκέφτηκα πως θα βρεθώ παρούσα σε αυτή τη συνθήκη.

Αυτό ήταν ίσως το χείριστο «τώρα» μου, όχι μόνο γιατί ένιωσα άχρηστη και ανίκανη αλλά γιατί υπήρχε ένα ενδεχόμενο αυτός ο άνθρωπος να φύγει κι εγώ να είμαι εκεί μπροστά, χωρίς να έχω προσπαθήσει να τον κρατήσω εδώ.

Και όχι, δεν αρκεί να θες να βοηθήσεις, πρέπει να ξέρεις και το πως θα το κάνεις!
Ένας λάθος χειρισμός μπορεί, όντως, να σκοτώσει!

Η αλήθεια είναι πως για καιρό δεν είχα αντιδράσει σωστά σε αυτό αλλά η ζωή έφερε μπρος μου μηνύματα που έδειχναν το μονοπάτι που έπρεπε να ακολουθήσω και έτσι βρέθηκα σε ένα σεμινάριο πρώτων βοηθειών της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Βόλου.

Το έργο της Λέσχης είναι ούτως ή άλλως γνωστό στο πανελλήνιο αφού έχει προσφέρει την βοήθειά της ακόμα και σε συνθήκες και καταστάσεις που ούτε τα σώματα ασφαλείας δεν μπόρεσαν να διαχειριστούν!

Η Λέσχη απαρτίζεται από εθελοντές, που σήμερα είναι πάνω από 100, οι οποίοι έχουν παρακολουθήσει σεμινάρια, έχουν αφιερώσει χρόνο -και αρκετές φορές και χρήμα- και έχουν αποκτήσει εμπειρία για διάφορα είδη περιστατικών.

Όλα τα μέλη της είναι πρόθυμα να τρέξουν οποτεδήποτε κληθούν να αντιμετωπίσουν κάποιο συμβάν ή να υποστηρίξουν εθελοντικά διάφορες δράσεις και εκδηλώσεις.

Το σεμινάριο που παρακολούθησα το έκαναν για πρώτη φορά, δωρεάν προς όλους και αφορούσε τις πρώτες βοήθειες σε καρδιακό επεισόδιο. Με άλλα λόγια, μάθαμε πως να κάνουμε ΚΑΡ.Π.Α. (Καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση) και πως χρησιμοποιούμε σωστά τον απινιδωτή.

Μέσα από αυτό, εκτός από γνώση και πρακτική εφαρμογή, αποκομίσαμε διαμέσου των εμπειριών των μελών σημαντικές πληροφορίες για την πραγματικότητα αυτών των καταστάσεων καθώς και το υπέρτατο συμπέρασμα πως η ζωή μας κρέμεται σε μερικά δευτερόλεπτα.

Αν κάποιος ξέρει τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνει, κινηθεί άμεσα και χειριστεί το γεγονός με ψυχραιμία, μπορεί να βοηθήσει ώστε να σωθεί μια ζωή.

Είναι πραγματικά συγκλονιστικό το γεγονός ότι μαθαίνουμε στην πορεία της ζωής μας τόσα πράγματα αλλά τα βασικότερα και τα πραγματικά αναγκαία, αν δεν πληρώσεις δεν θα τα μάθεις. Κι αυτό είναι που έκανε τους εθελοντές της λέσχης να κινητοποιηθούν και να διαδώσουν αυτή την γνώση σε όσους περισσότερους μπορούν, δωρεάν!

Δεν είναι ανάγκη να πιστοποιηθείς για να μάθεις πως μπορεί να σωθεί μια ζωή!

Και, σίγουρα, δεν αρκεί να το δεις μια φορά για να πεις πως ξέρεις καλά την διαδικασία που ακολουθείται, αλλά από το να μην το δεις ποτέ, να μην το κάνεις ούτε μια φορά στην κούκλα, να μην ακούσεις κάτι για όλα αυτά, αυτή η μια φορά αρκεί!

Προσωπικά θέλω να ευχαριστήσω θερμά την Λέσχη για όλα αυτά και καλώ τους πολίτες να κάνουν αυτό το δώρο στον εαυτό τους!

Μάθετε, πληροφορηθείτε και ενημερωθείτε για θέματα προσωπικής ασφάλειας. Είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε και δεν έχουμε την ελάχιστη ιδέα για αυτά!

Η Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Βόλου θα επαναλάβει αυτό το σεμινάριο ενώ θα ξεκινήσει έναν κύκλο σεμιναρίων και για άλλα θέματα όπως εγκαύματα, τραυματισμούς, κ.α.

Οπότε, αυτό που έχετε να κάνετε είναι να την ακολουθήσετε στο Facebook για να ενημερώνεστε σχετικά.

Μην αφήνεις την ζωή να κρέμεται στα δευτερόλεπτα!
Πάρ’την στα χέρια σου! Μπορείς!

Κοινοποιήστε
Διαμαντούλα Χατζηαντωνίου
Απόφοιτη ΙΕΚ Οικονομίας & Διοίκησης και πιστοποιημένη Δημοσιογράφος διαδικτύου, με συμμετοχές σε πολλά σεμινάρια ποικίλου ενδιαφέροντος και κατευθύνσεως. Έχει λάβει το πρώτο βραβείο ποίησης στην Θεσσαλία, σε μαθητικό διαγωνισμό. Δραστηριοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, ως ραδιοφωνική παραγωγός, αρθρογράφος καλλιτεχνικών ειδήσεων και ερασιτέχνης ηθοποιός. Θρέφει μεγάλη αγάπη για τις τέχνες, την φύση, την φιλοσοφία και την ψυχολογία ενώ αφιερώνει αρκετό χρόνο σε θέματα κοινωνικής και ιστορικής φύσεως. Αγαπημένη της ερώτηση: Γιατί; Αγαπημένο μότο: Αξίζει να βρίσκεις λόγους να γελάς