Ο Heinrich Himmler θεωρείται από τους κύριους διαμορφωτές της ναζιστικής πολιτικής και ηθικά υπεύθυνος για τον υποκινούμενο από το ίδιο το κράτος διωγμό και την μετέπειτα γενοκτονία του Εβραϊκού λαού, του λεγόμενου Ολοκαυτώματος.

Ποιο ήταν όμως αυτό το ανθρωπόμορφο «τέρας» και πώς έφτασε τόσο ψηλά στη ιεραρχία των Εθνικοσοσιαλισμού, που κατάφερε να επιβληθεί από το 1933 μέχρι και το 1945 στην Γερμανία;

Ο Heinrich Luitpold Himmler γεννήθηκε στις 7 Οκτωβρίου 1900 στο Μόναχο της Γερμανίας και ανατράφηκε σε ένα έντονα αστικό και ρωμαιοκαθολικό περιβάλλον.

Κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο (Ιούλιος 1914 – Νοέμβριος 1918) έχει ως στόχο να γίνει αξιωματικός, μια προσπάθεια που ωστόσο θα πέσει στο κενό.

Το 1923 γίνεται μέλος της NSDAP (Εθνικοσοσιαλιστικό Γερμανικό Εργατικό Κόμμα), ενώ στις 9 Νοεμβρίου του ίδιου έτους θα είναι ένας από τους πρωτεργάτες του περίφημου «πραξικοπήματος της μπιραρίας». Την αποτυχημένη δηλαδή προσπάθεια του Αδόλφου Χίτλερ να ανατρέψει την Δημοκρατία της Βαϊμάρης, που ήταν το επίσημο πολίτευμα της Γερμανίας από το 1919 ως την άνοδο του Εθνικοσοσιαλισμού στην εξουσία.

Στις 30 Ιανουαρίου 1933 ο Χίτλερ θα ανέβει τελικά στην εξουσία βάζοντας τα θεμέλια του φασιστικού «Τρίτου Ράιχ». Την περίοδο αυτή ο Χίμλερ διορίζεται αρχηγός της τοπικής αστυνομίας του Μονάχου με προοπτικές για περαιτέρω επαγγελματική ανέλιξη.

Η Νύχτα Των Μεγάλων Μαχαιριών θα φέρει σε μεγάλο βαθμό την σφραγίδα του, καθώς υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες της. Μέσα σε τρεις μέρες θα δολοφονηθούν αρκετοί πολιτικοί αντίπαλοι του Αδόλφου.

17 Ιουνίου 1936, ο Χίμλερ θα ηγηθεί των Ες-Ες που λειτουργούσαν σαν παραστρατιωτικό σκέλος του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος, ενώ παράλληλα διατηρεί την θέση του επιθεωρητή της Γκεστάπο, της μυστικής κρατικής αστυνομίας που λειτουργούσε υπεράνω του νόμου.

Mε τις εξουσίες συγκεντρωμένες στα χέρια του προσφέρει την «βοήθειά» του στην εξόντωση των εχθρών του Ράιχ.

Κοινωνική απομόνωση, γκετοποίηση και εξόντωση κυρίως Εβραίων  θα είναι μόνο η αρχή της φρίκης. Ο ίδιος ο Χίτλερ θεωρώντας τον ικανότατο πάνω σ’αυτό το θέμα ζητά την συνδρομή του στην «Τελική Λύση». Δεν υπήρχε πλέον κανένας χώρος για τους «υπανθρώπους». Τίποτα δεν θα εμπόδιζε την επικράτηση των «Αρίων».

Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης -εξόντωσης δέχονταν συχνά τις επισκέψεις του. Ήθελε να επιθεωρεί τα πάντα και όλα όφειλαν να κυλούν σύμφωνα με τα σχέδια του Φύρερ.

Το 1943 διορίζεται Υπουργός Εσωτερικών του Ράιχ. Σε μια τρίωρη ομιλία του στις 4 Οκτωβρίου μιλάει απροκάλυπτα και με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τον τρόπο που θα αφανίζονταν οι Εβραίοι. Το απόλυτο κρεσέντο διαστροφής και απανθρωπιάς!

Στις αρχές του 1945 η άμυνα της στρατιάς που διοικεί καταρρέει κι ο Χίμλερ προσπαθεί να έρθει σε επαφή με Δυτικούς Συμμάχους με προοπτική σύναψης ξεχωριστής ειρήνης, ώστε να υπάρξει συμμαχία κατά της ΕΣΣΔ.

Ο Χίτλερ εξοργίζεται και διατάζει την σύλληψή του.

Λίγες μέρες μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου συλλαμβάνεται με πλαστή ταυτότητα από Βρετανούς στρατιώτες.

Στις 23 Μαϊού 1945, ο άνθρωπος που «οικοδόμησε» το Ολοκαύτωμα, αυτός που πριν ασχοληθεί με την πολιτική είχε σπουδάσει γεωπόνος κι ασχολούνταν με την ορνιθοτροφία, εκείνος του οποίου το όνομα θα συνδεόταν άμεσα με τους θαλάμους αερίων, θα αυτοκτονούσε με χρήση κάψουλας υδροκυανίου.

Ήταν πολύ δειλός για να παραδεχθεί τα ειδεχθή εγκλήματά του κατά της ανθρωπότητας…

Κοινοποιήστε
Χριστίνα Καρρά
Καθηγήτρια Γερμανικών, κειμενογράφος και συγγραφέας με τρία βιβλία στο ενεργητικό της: " Η κόρη του Ναζί", "Η φαλαινίτσα που ήθελε να γίνει γλάρος " και το πιο πρόσφατο "Γιατί το λεμονάκι δεν ήθελε να γίνει ποτέ πεπονάκι" από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη. Έχει έναν γιο και θεωρεί ότι η ευτυχία κρύβεται στα μικρά πράγματα που συνήθως προσπερνάμε. Αγαπημένη της ρήση: "Για να ανέβεις στην κορυφή, επιβάλλεται να ξεκινήσεις από την βάση."