Ακόμα μια πρωτόγνωρη δραστηριότητα βρέθηκε μπροστά μου και εντυπωσιάστηκα από το γεγονός ότι συμβαίνουν τόσο όμορφα και ιδιαίτερα πράγματα γύρω μας!

Η Φυλλωσιά είναι ένα καλλιτεχνικό εργαστήρι που βρίσκεται στην Κριθαριά και διαθέτει μεταξωτά φουλάρια, τσάντες, ρούχα και αξεσουάρ.

Αυτό που το κάνει ξεχωριστό και μοναδικό στην περιοχή είναι ότι ασχολείται με φυτικές βαφές και οικοτυπίες από το 2014!

Τα βασικά υλικά για την παρασκευή των βαφών προέρχονται από την περιοχή του Βόλου και του Πηλίου! Ποια είναι αυτά τα υλικά; Φύλλα και καρποί από ροδιές, βελανιδιές, καστανιές, καρυδιές, ευκαλύπτους και άλλα φυτά που παραδοσιακά χρησιμοποιούνταν για την παρασκευή βαφών.

Η μέθοδος της οικοτυπίας (eco print), είναι μια σχετικά καινούργια τεχνική και πρόκειται για την βαφή πάνω σε ύφασμα με την χρήση φυσικών υλικών (φύλλα, λουλούδια, κλαδιά κλπ) σε συνδυασμό με βραστό νερό, μεταλλικά άλατα ή οξείδια μετάλλων. Όλα αυτά μαζί έχουν ως αποτέλεσμα να αποτυπώνεται όχι μόνο το χρώμα αλλά και η δομή της επιφάνειας των πρωτογενών υλικών.

Είναι ουσιαστικά μια μορφή εκτύπωσης άμεσης επαφής, που επιτρέπει τη μεταφορά χρωστικών ουσιών από τα φυτά στο ύφασμα, δημιουργώντας ενδιαφέροντα (και κάποιες φορές απρόσμενα) αποτυπώματα είτε σε κυτταρίνη (βαμβάκι, λινό) είτε σε πρωτεΐνη (μαλλί, μετάξι), χωρίς να βάφει ομοιόμορφα ολόκληρο το ύφασμα, όπως οι κλασικές βαφές!

Γίνεται, λοιπόν, χρήση φυτών βαφής με παλαιούς αλλά και νέους τρόπους, καθώς και χρήση φυτών που δεν είναι ευρέως γνωστά ως πηγές χρωμάτων, ενώ πολλές φορές υπάρχει και αλληλεπίδραση φυτών με προϋπάρχουσες βαφές του υφάσματος ή με ορυκτά.

Όπως καταλαβαίνετε πρόκειται για μία χρονοβόρα διαδικασία, καθώς κάθε ύφασμα τυπώνεται χωριστά και θέλει αρκετή προετοιμασία, όμως την αναμονή αποζημιώνει το μοναδικό, κάθε φορά, αποτέλεσμα, όπως μπορείτε να δείτε στις εικόνες.

Αν με όλα όσα μάθατε σήμερα, τα προϊόντα αυτά σας φαίνονται “ευαίσθητα” στην χρήση, σας πληροφορώ ότι δεν έχετε λόγους να ανησυχείτε καθώς με την σωστή προετοιμασία, οι οικοτυπίες μπορούν να πλυθούν και να διατηρηθούν για πολλά χρόνια!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα; 
Επισκεφθείτε την σελίδα τους στο Facebook: https://www.facebook.com/fyllossia/
ή στο Instagram: https://www.instagram.com/fyllossia/

Κοινοποιήστε
Απόφοιτη ΙΕΚ Οικονομίας & Διοίκησης και πιστοποιημένη Δημοσιογράφος διαδικτύου, με συμμετοχές σε πολλά σεμινάρια ποικίλου ενδιαφέροντος και κατευθύνσεως. Έχει λάβει το πρώτο βραβείο ποίησης στην Θεσσαλία, σε μαθητικό διαγωνισμό. Δραστηριοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, ως ραδιοφωνική παραγωγός, αρθρογράφος καλλιτεχνικών ειδήσεων και ερασιτέχνης ηθοποιός. Θρέφει μεγάλη αγάπη για τις τέχνες, την φύση, την φιλοσοφία και την ψυχολογία ενώ αφιερώνει αρκετό χρόνο σε θέματα κοινωνικής και ιστορικής φύσεως. Αγαπημένη της ερώτηση: Γιατί; Αγαπημένο μότο: Αξίζει να βρίσκεις λόγους να γελάς