Αισθάνεσαι τον τελευταίο καιρό σωματικά και ψυχικά εξαντλημένη;
Σκέφτεσαι συνεχώς ότι οι μπαταρίες σου έχουν αδειάσει και η δουλειά σου φαίνεται ως αγγαρεία, δίχως νόημα και σκοπό;  Δεν είσαι η εξαίρεση του κανόνα!
Είναι φυσιολογικό αυτό που συμβαίνει!

Η συναισθηματική και εγκεφαλική υπερφόρτωση που προκαλείται από την εργασία σε κάθε έναν από τους πολλαπλούς κοινωνικούς ρόλους της σύγχρονης γυναίκας, οι βιολογικοί αλλά και οι ψυχοκοινωνικοί παράγοντες καθιστούν τις γυναίκες πολύ πιο ευάλωτες στο Burnout, με αποτέλεσμα να φαντάζουν τα πιο μικρά προβλήματα τόσο δύσκολα και ανυπόφορα, που η μόνη διέξοδος για την αποβολή του ψυχολογικού φορτίου είναι το ξέσπασμα και η γκρίνια.

Το περιβάλλον, τόσο στον εργασιακό όσο και στις υπόλοιπες υποχρεώσεις που αντιστοιχούν στους ρόλους μας (σύζυγος, μητέρα, νοικοκυρά, κτλ), ασκεί μεγάλη επιρροή στην ψυχοσυναισθηματική κατάστασή μας, ιδίως όταν υπάρχει έλλειψη αναγνώρισης, κινήτρων και επιβράβευσης (υλικής/ηθικής), έλλειψη σεβασμού καθώς και έλλειψη υποστήριξης στην δυσκολία ολοκλήρωσης οποιουδήποτε έργου.

Αναρωτιέσαι μήπως σου συμβαίνει κάτι τέτοιο;
Τότε σκέψου αν ισχύει κάτι από τα παρακάτω για την καθημερινότητά σου:

– Έλλειψη κινήτρων και διάθεσης.
– Δεν είμαι ικανοποιημένη με τίποτα.
– Σωματική κόπωση.
– Έντονος εκνευρισμός χωρίς ιδιαίτερο λόγο.
– Αδυναμία συγκέντρωσης στην εργασία ή αφηρημάδα
– Αντικοινωνική συμπεριφορά.
– Αλλαγή στα ωράρια και την διάρκεια του ύπνου.
– Ταχυκαρδίες , μειωμένη ή αυξημένη όρεξη, πονοκέφαλοι , πόνοι μέσης ή αυχένα.

Εάν έχεις κάποια από τα συμπτώματα, μην ανησυχείς!
Υπάρχουν τρόποι να απαλλαγείς από αυτό και να επιστρέψεις σε μια πιο “φυσιολογική” καθημερινότητα αρκεί να δράσεις άμεσα και με αποφασιστικότητα.

– Διακοπές!

Όχι όμως διακοπές με ξενύχτια, τρελά φαγοπότια και πολυκοσμία!
Μιλάμε για ουσιαστικές διακοπές, όπου θα αφιερώσεις χρόνο στον εαυτό σου, θα ξεκουραστείς και με την αλλαγή περιβάλλοντος θα έρθει η ηρεμία που θα σε ενισχύσει αρκετά ώστε να φροντίσεις τον εαυτό σου.

Ανακάλυψε την έννοια του προσωπικού χρόνου, αφιερώσου ολοκληρωτικά σε κάτι που σε ευχαριστεί και, πάνω απ’όλα, μην στερείσαι ύπνο!
Ο ύπνος δεν είναι πολυτέλεια αλλά βασική ανάγκη.

 

– Αλλαγή περιβάλλοντος εργασίας!

Το δεύτερο και πιο σημαντικό βήμα είναι να αλλάξεις τον τρόπο με τον οποίο βλέπεις τον εαυτό σου σε σχέση με το εργασιακό σου περιβάλλον.

Εάν βλέπεις ότι το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεσαι δεν πρόκειται να καλύψει τις ανάγκες σου για δημιουργία, αναγνώριση ή την επιθυμητή καριέρα, τότε σταδιακά πρέπει να αποφασίσεις ποιες είναι οι κατάλληλες κινήσεις που θα σε βοηθήσουν να βγεις από αυτό. Από την άλλη, εάν δεν θέλεις να αφήσεις την θέση σου, προσπάθησε να μην αναλαμβάνεις περισσότερες υποχρεώσεις από όσες μπορείς και εστίασε σε κάτι συγκεκριμένο που να σε εμπνέει με νέα κίνητρα και θετική διάθεση.

Ουσιαστικά αυτό που προτείνουμε είναι να ακούσεις την φωνή μέσα σου που ζητά να θέσεις νέους εργασιακούς στόχους και να αυξήσεις τα προσόντα σου δίνοντας στον εαυτό σου την ευκαιρία να διεκδικήσει μια καλύτερη θέση ακόμα κι αν αυτό προϋποθέτει την μετακίνησή σου σε μια άλλη εταιρία.

 

– Ανάπτυξε την προσωπική σου δύναμη!

Η προσωπική μας δύναμη είναι η αίσθηση του «Μπορώ να κάνω τα πάντα». Άρα, πρέπει να συνειδητοποιήσεις ότι έχουμε την ικανότητα να επιλέξουμε, να αποφασίσουμε, να θέσουμε στόχους και να ανακαλύψουμε τις δυνατότητες μας, χωρίς να έχουμε την ανάγκη επιβεβαίωσης και αναγνώρισης από οποιονδήποτε τρίτο.

⇒ Η επαγγελματική ιδιότητα και η εξέλιξή της μπορεί να είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μας αλλά όχι τόσο όσο η υγεία και η πνευματική ισορροπία. Η πραγματική πρόκληση, λοιπόν, βρίσκεται στο να μπορούμε να εντοπίσουμε τα κακώς κείμενα των επιλογών μας και να κάνουμε κάτι γι αυτά.

Οπότε, για ακόμα μια φορά, πρέπει απλά να αναγνωρίσουμε ότι η φύση βρίσκει πάντα τον τρόπο να χτυπήσει το καμπανάκι, ακόμα και όταν προσπαθούμε να κάνουμε πως δεν το ακούμε. Είναι ο δικός της τρόπος να μας υπενθυμίσει πως έχουμε χάσει τον δικό μας δρόμο προς την ευτυχία κι έχουμε πραγματικά ανάγκη να απαλλαγούμε από ότι δεν μας ευχαριστεί.

Tο μόνο που έχεις να κάνεις είναι να την ακούσεις κι όλα θα πάνε καλά!

Κοινοποιήστε
Διαμαντούλα Χατζηαντωνίου
Απόφοιτη ΙΕΚ Οικονομίας & Διοίκησης και πιστοποιημένη Δημοσιογράφος διαδικτύου, με συμμετοχές σε πολλά σεμινάρια ποικίλου ενδιαφέροντος και κατευθύνσεως. Έχει λάβει το πρώτο βραβείο ποίησης στην Θεσσαλία, σε μαθητικό διαγωνισμό. Δραστηριοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, ως ραδιοφωνική παραγωγός, αρθρογράφος καλλιτεχνικών ειδήσεων και ερασιτέχνης ηθοποιός. Θρέφει μεγάλη αγάπη για τις τέχνες, την φύση, την φιλοσοφία και την ψυχολογία ενώ αφιερώνει αρκετό χρόνο σε θέματα κοινωνικής και ιστορικής φύσεως. Αγαπημένη της ερώτηση: Γιατί; Αγαπημένο μότο: Αξίζει να βρίσκεις λόγους να γελάς