Βρισκόμαστε σε μια εποχή που τα τεχνολογικά μέσα έχουν αρχίσει να αντικαθιστούν πολλά πράγματα γύρω μας. Ένα από αυτά είναι το βιβλίο.

Η εμπειρία της ανάγνωσης δεν περιλαμβάνει μόνο σελίδες και λέξεις. Το βιβλίο σου δίνει πολλά περισσότερα από αυτό…Η μυρωδιά του χαρτιού, ο ήχος που κάνουν οι σελίδες όταν τις γυρνάς, το εξώφυλλο, οι ανάγλυφες λεπτομέρειες, η αφιέρωση στην πρώτη σελίδα…Όλες αυτές οι μικρές λεπτομέρειες σχηματίζουν την εμπειρία της ανάγνωσης.

Κι αν σας φαίνονται υπερβολικά αυτά που λέω, θα μιλήσουν οι έρευνες που λένε ότι το διάβασμα βιβλίων προσφέρει πολλά περισσότερα οφέλη στον άνθρωπο από άλλα είδη ψυχαγωγικής και δημιουργικής απασχόλησης.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΟΦΕΛΗ;

Καλύτερη κατανόηση

Σύμφωνα με μελέτη, όσοι διαβάζουν βιβλία μπορούν να μπουν πιο εύκολα στο μυαλό των άλλων ανθρώπων. Ο συσχετισμός της λογοτεχνίας με την δεξιότητα της αντίληψης της ψυχικής κατάστασης κάποιου άλλου, προκύπτει από το ότι η λογοτεχνία βάζει τον αναγνώστη σε μια ψυχο-συναισθηματική κατάσταση όπου είναι αναγκαία η κατανόηση των ανθρώπων, ώστε να εξηγηθεί και να αιτιολογηθεί η πλοκή της ιστορίας.

Καταπολέμηση του άγχους

Μια άλλη έρευνα έδειξε ότι με την ανάγνωση αντιμετωπίζεται το άγχος πολύ αποτελεσματικότερα από άλλες μεθόδους, όπως μουσική ή μια βόλτα. Η ευεργετική δράση της ανάγνωσης οφείλεται στην απορρόφηση του αναγνώστη από το περιεχόμενο, γεγονός που του αποσπά τη προσοχή από τις υπόλοιπες σκέψεις.

Ενίσχυση της μνήμης

Τα ευρήματα των ερευνών δείχνουν η αδράνεια του εγκεφάλου είναι επιβαρυντικός παράγοντας για τo Αλτσχάιμερ ή την άνοια. Επομένως, περισσότερο ασχολούμαστε με το διάβασμα, τόσο περισσότερο διατηρούμε το μυαλό και την μνήμη μας σε εγρήγορση, όπως κατέδειξαν οι επιστήμονες.

Βελτίωση της ποιότητας ύπνου

Η αγχολυτική ρουτίνα πριν τον ύπνο είναι ένας καλός τρόπος να ηρεμήσει το μυαλό και να κοιμόμαστε πιο καθαροί από σκέψεις που μας κουράζουν ψυχολογικά. Ακόμα, σε σύγκριση με τα έντονα φώτα των ηλεκτρονικών συσκευών, τα οποία κρατούν τον εγκέφαλο σε εγρήγορση και επαγρύπνηση, η ανάγνωση ενός βιβλίου με το απαλό φως είναι η καλύτερη επιλογή που έχετε.

Αυξάνει την ενσυναίσθηση

Σύμφωνα με μελέτη, η απορρόφηση του αναγνώστη ενός βιβλίου μπορεί να αυξήσει την ενσυναίσθηση, δηλαδή να δυναμώσει την ικανότητα της κατανόησης των συναισθημάτων των ανθρώπων γύρω μας.

Εμπλουτίζει την έκφραση

Η ανάγνωση βιβλίων εξασφαλίζει μεγαλύτερη άνεση στον λόγο και τη σκέψη, αναπτύσσει περισσότερη φαντασία και δημιουργικότητα ενώ βελτιώνει τόσο τον γραπτό όσο και τον προφορικό λόγο. Όπως έχουν υπολογίσει ειδικοί, μέσω της ανάγνωσης μαθαίνουμε το 15% όλων των λέξεων που χρησιμοποιούμε.

Κοινοποιήστε
Διαμαντούλα Χατζηαντωνίου
Απόφοιτη ΙΕΚ Οικονομίας & Διοίκησης και πιστοποιημένη Δημοσιογράφος διαδικτύου, με συμμετοχές σε πολλά σεμινάρια ποικίλου ενδιαφέροντος και κατευθύνσεως. Έχει λάβει το πρώτο βραβείο ποίησης στην Θεσσαλία, σε μαθητικό διαγωνισμό. Δραστηριοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, ως ραδιοφωνική παραγωγός, αρθρογράφος καλλιτεχνικών ειδήσεων και ερασιτέχνης ηθοποιός. Θρέφει μεγάλη αγάπη για τις τέχνες, την φύση, την φιλοσοφία και την ψυχολογία ενώ αφιερώνει αρκετό χρόνο σε θέματα κοινωνικής και ιστορικής φύσεως. Αγαπημένη της ερώτηση: Γιατί; Αγαπημένο μότο: Αξίζει να βρίσκεις λόγους να γελάς