Με την συγγραφέα Ισαβέλα Τηλεμάχου μας συνδέει ο ίδιος εκδοτικός οίκος (Εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη) και φυσικά η αγάπη για την συγγραφή.

Η Ισαβέλα Τηλεμάχου ανήκει στα πλέον αξιόλογα άτομα του λογοτεχνικού χώρου. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κύπρο, σπούδασε στο τμήμα Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών και εργάζεται ως καθηγήτρια Ελληνικής Φιλολογίας.

Από πολύ νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με τη συγγραφή ποιημάτων, παραμυθιών και λογοτεχνικών βιβλίων, ενώ έχει αποσπάσει αρκετά βραβεία σε πανελλήνιους και τοπικούς διαγωνισμούς (σατιρική ποίηση, κυπριακή ντοπιολαλιά, πρωτότυπο στίχο).

Τον Μάρτιο του 2019 κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο παιδικής λογοτεχνίας από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη με τίτλο “Ο Γιαννάκης και οι Ντράγκονς”. Υπάρχει και σχετική σελίδα του βιβλίου στο facebook με δημιουργίες μικρών αναγνωστών, κριτικές και σχόλια. Το βιβλίο “Ο Γιαννάκης και οι Ντράγκονς” βραβεύτηκε επίσης μέσα στα “Βιβλία της χρονιάς 2019”.

Η συγγραφέας διατηρεί εδώ και αρκετά χρόνια και δική της στήλη στην τοπική, εβδομαδιαία εφημερίδα “Αδέσμευτος της Πάφου” με ποίηση για παιδιά.

Ισαβέλα μου, είμαι σίγουρη πως θα απολαύσουμε πολλές ακόμη υπέροχες δημιουργίες σου!

Ο ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΝΤΡΑΓΚΟΝΣ

Ο Γιαννάκης είναι ένας μαθητής δημοτικού, που με τους φίλους του φτιάχνουν τη δική τους ομάδα και ετοιμάζουν διάφορες σκανταλιές, σχέδια και περιπέτειες. Τι γίνεται, όμως, όταν κάποιος από τους συμμαθητές τους στρέφεται εναντίον τους; Το αποτέλεσμα πραγματικά θα σας συναρπάσει, σε ένα βιβλίο γεμάτο μηνύματα, φαντασία και πολλές ανατροπές. Δεν πρέπει να λείπει από την βιβλιοθήκη των παιδιών σας.

 

Η αξιόλογη συγγραφέας Ισαβέλα Τηλεμάχου απάντησε στο δικό της 10 στα 10 και την ευχαριστούμε θερμά.

______________________________

10 ΣΤΑ 10 ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΑΒΕΛΑ ΤΗΛΕΜΑΧΟΥ

1.Βρίσκεστε στο ίδιο πλοίο με ιστορική προσωπικότητα άλλης εποχής. Ποιά θα θέλατε να είναι αυτή και τι θα την ρωτούσατε;

Οι προηγούμενες εποχές πάντα αποτελούσαν πόλο έλξης του ενδιαφέροντός μου, ίσως γιατί πιστεύω ότι μπορούμε να μάθουμε πολλά από εξέχουσες προσωπικότητες του παρελθόντος. Αν θα έπρεπε να διαλέξω μόνο ένα άτομο, μάλλον θα διάλεγα τον Αριστοτέλη και θα προσπαθούσα να καταλάβω μέσα από διάφορες ερωτήσεις τον τρόπο της σκέψης και της λογικής του, που αναμφίβολα επηρέασαν τη φιλοσοφική πορεία τόσο του αρχαίου, αλλά και του σύγχρονου κόσμου.

Επιπλέον θα ήθελα να γνωρίσω από κοντά τον ίδιο ως άνθρωπο με το ορθό μέτρο σε όλες τις πλευρές της ζωής του, αλλά και την ευγένεια της ψυχής του, καθώς ο ίδιος συγκέντρωνε ορισμένα προτερήματα που εκτιμώ ιδιαίτερα.

2. Έχετε να φάτε πάνω από μια εβδομάδα και το στομάχι σας σίγουρα δεν συμφωνεί με αυτό. Ξαφνικά μπροστά στα έκπληκτα μάτια σας στρώνεται το πιο πλούσιο τραπέζι. Δεν το σκέφτεστε και πολύ κι αμέσως αρπάζετε πιρούνι και μαχαίρι, όταν ακούγεται μια αυστηρή φωνή: “Ισαβέλα τι πας να κάνεις; Έτσι κι ακουμπήσεις οτιδήποτε χάνεις το Νόμπελ!” Πώς αντιδράτε;

Για να καταφέρει ένα συγγραφέας να είναι έστω υποψήφιος για Νόμπελ σημαίνει ότι κόπιασε πολύ, στερήθηκε πολλά και εμπνεύστηκε δημιουργώντας ένα άξιο έργο που θα μείνει ως πνευματική κληρονομιά σε βάθος χρόνου. Το φαγητό είναι μια ανάγκη παροδική, που θα μπορούσε να περιοριστεί για χάρη μιας τόσο μεγάλης τιμής όσο ένα Νόμπελ. Εντούτοις υπάρχει και η λαϊκή ρήση «νηστικό αρκούδι δεν χορεύει», αλλά προσωπικά θα άφηνα το φαγητό στο τραπέζι ανέγγιχτο, αν επρόκειτο να τιμηθώ με ένα τόσο μεγάλο βραβείο.

3. Ποιό παραμύθι σας έχει επηρεάσει περισσότερο από την παιδική σας ηλικίας και γιατί;

Θα έλεγα η “Σταχτοπούτα”, που αφού χάνει το γοβάκι της στο χορό με τον πρίγκιπα, εκείνος ψάχνει να τη βρει παντού και δεν τα παρατά μέχρι να το καταφέρει. Ίσως πιο πολύ με εντυπωσίασε η επιμονή του πρίγκιπα, σα να ήθελε να μας πει ότι αν προσπαθήσεις για κάτι με όλη σου την ψυχή στο τέλος θα γίνει πραγματικότητα.

4. Θα γράφατε ποτέ κάποιο μυθιστόρημα;

Έχω ήδη γράψει μερικά μυθιστορήματα, καθώς επίσης και ποιητικές συλλογές για ενήλικες και παιδιά, παραμύθια, εκπαιδευτικά εγχειρίδια, αλλά και βιβλία παιδικής λογοτεχνίας. Βρίσκομαι ήδη σε συζητήσεις για νέες συνεργασίες έκδοσης!

5. Με ποιά ηρωίδα παραμυθιού δεν θα ταυτιζόσασταν ποτέ και γιατί;

Δε θα ταυτιζόμουν ποτέ με ηρωίδες που χαρακτηρίζονται από κακία, όπως η μητριά στο παραμύθι “Η Χιονάτη και οι εφτά νάνοι”. Γενικά προσπαθώ να μένω μακριά από άτομα που από ζηλοφθονία προσπαθούν με κάθε τρόπο να βλάψουν τον άλλο. Εκτιμώ ιδιαίτερα την καλοσύνη και την ευγένεια ψυχής!

6. Συμπληρώστε τη φράση: “Είμαι η Ισαβέλα Τηλεμάχου και όταν θέλω…”

Είμαι η Ισαβέλα Τηλεμάχου κι όταν θέλω να καταφέρω κάτι, θα κάνω ότι είναι δυνατό για να το πετύχω. Πιστεύω ότι όποιος προσπαθεί, ανεξάρτητα από το πόσες αναποδιές θα συναντήσει στο δρόμο του, στο τέλος θα πετύχει αυτό που θέλει. Όσες φορές και αν πέσεις, οφείλεις να ξανασηκωθείς τιμώντας το στόχο που έθεσες εξαρχής.

7. Ποιά συμβουλή δεν θα δίνατε ποτέ σε έναν νέο συγγραφέα;

Δε θα έλεγα ποτέ σε κάποιον που μόλις έχει αρχίσει να δημιουργεί το δικό του έργο να απογοητευτεί από τυχόν αρνητικές κριτικές. Αντιθέτως θα τον παρότρυνα αν μπορεί να κρίνει όσο πιο αντικειμενικά μπορεί όσα του είπαν και να κρατήσει εκείνα τα στοιχεία που ίσως να τον βοηθήσουν να κάνει το έργο του καλύτερο. Να αντιστρέψει τις αρνητικές κριτικές υπέρ του!

8. Ο κακός λύκος σας θεωρεί ιδανική για την υπεράσπισή του, καθώς πιστεύει ότι οι Αδερφοί Γκριμ και κάποιοι μιμητές τους τον έχουν διασύρει. Πείτε μας με λίγα λόγια πως θα τον υπερασπιζόσασταν.

Ο κακός λύκος έχει μάλλον παρεξηγηθεί και οφείλουμε να αναφέρουμε κάποια στοιχεία που θα αποτρέψουν τον περαιτέρω διασυρμό του. Αρχικά το δάσος είναι το φυσικό του σπίτι και αν κάποιος δε είχε καμία δουλειά να βρίσκεται εκεί αυτή ήταν η Κοκκινοσκουφίτσα που τριγυρνούσε μόνη της. Επίσης μπορεί ο λύκος να πλησίασε την Κοκκινοσκουφίτσα, αλλά η ίδια παραβίασε τον άγραφο κανόνα του «να μην μιλάς σε αγνώστους». Η ίδια όχι μόνο μίλησε με το λύκο, αλλά του αποκάλυψε και που πάει και για ποιο λόγο, δίνοντας στο λύκο το τέλειο άλλοθι για να φάει και τη γιαγιά της, που έμενε μόνη της και ήταν άρρωστη, αλλά και την ίδια εύκολα χωρίς κανένας να τον πάρει είδηση. Ο λύκος άλλωστε είναι στη φύση του να κυνηγά για να εξασφαλίζει την τροφή του και αυτό ακριβώς έκανε ακολουθώντας το ένστικτο της επιβίωσης.

9. Βρίσκεστε σε γνωστό χώρο όταν σας πλησιάζουν δύο δημοσιογράφοι για μια μικρή συνέντευξη. Δέχεστε με χαρά όταν συνειδητοποιείτε στην πορεία πως σας έχουν μπερδέψει με άλλη συνάδελφο. Πώς αντιδράτε;

Δεν ενοχλούμαι καθόλου από το λάθος τους, αντιθέτως χαμογελάω και τους συστήνομαι προβάλλοντας το βιβλίο μου “Ο Γιαννάκης και οι Ντράγκονς”, που έχει αγκαλιαστεί από μικρούς και μεγάλους και για το οποίο είμαι πολύ περήφανη.

10. Ποιά από τις ερωτήσεις σας δυσκόλεψε περισσότερο; (οι απαντήσεις όλες και καμία απορρίπτονται!).

Περισσότερο θα έλεγα ότι με δυσκόλεψε η ερώτηση για το παραμύθι που με επηρέασε πιο πολύ στην παιδική μου ηλικία. Από μικρή λάτρευα το διάβασμα και όπως καταλαβαίνετε δεν μπορούσα να διαλέξω μόνο ένα!

 

Κοινοποιήστε
Χριστίνα Καρρά
Καθηγήτρια Γερμανικών, κειμενογράφος και συγγραφέας με τρία βιβλία στο ενεργητικό της: " Η κόρη του Ναζί", "Η φαλαινίτσα που ήθελε να γίνει γλάρος " και το πιο πρόσφατο "Γιατί το λεμονάκι δεν ήθελε να γίνει ποτέ πεπονάκι" από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη. Έχει έναν γιο και θεωρεί ότι η ευτυχία κρύβεται στα μικρά πράγματα που συνήθως προσπερνάμε. Αγαπημένη της ρήση: "Για να ανέβεις στην κορυφή, επιβάλλεται να ξεκινήσεις από την βάση."