Ως νέοι γεωργοί διαπίστωσαν πως ήταν καιρός κάποιος να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία στον αγροτικό κλάδο και να αξιοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη, για θέματα που ταλαιπωρούν χιλιάδες αγρότες.

Έτσι, οι δυο τους δημιούργησαν το «Plug & Play», μια συσκευή που αποτελείται από έξι πολυφασματικές κάμερες και μπορεί να τοποθετηθεί εύκολα στην οροφή ενός τρακτέρ.

Η συσκευή, έχει τη δυνατότητα να καταγράφει σε υψηλή ανάλυση (4Κ) τα φυτά σε πραγματικό χρόνο και μέσω της ανάκλασης του φωτός και της ακτινοβολίας μπορεί και «καταλαβαίνει» εάν υπάρχει πχ έλλειψη αζώτου ή κάποια ασθένεια.

Το λογισμικό της είναι τέτοιο που αφού εντοπίσει τα παραπάνω προβλήματα, στη συνέχεια ρυθμίζει τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν στο πίσω μέρος του τρακτέρ προκειμένου το λίπασμα ή το φυτοφάρμακο να πέσει στο σωστό μέρος του χωραφιού και στο φυτό που πραγματικά το έχει ανάγκη.

Με άλλα λόγια όλα τα δεδομένα που συλλέγονται επεξεργάζονται σε πραγματικό χρόνο ενώ παράλληλα μέσω της 4G σύνδεσης στο ίντερνετ, στέλνει κάποιες από τις πληροφορίες στο υπολογιστικό σύννεφο (cloud), όπου γίνεται μια ακόμη επεξεργασία για να καταλήξει στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Πρόκειται για μια καινοτόμο κίνηση που στοχεύει στην αύξηση της παραγωγής παράλληλα με την μείωση του κόστους, συγκριτικά με τις πρακτικές που χρησιμοποιούνται σήμερα.

Όπως έδειξαν δοκιμές που έγιναν σε διάφορες περιοχές, τα αποτελέσματα ήταν άκρως ενθαρρυντικά σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Ενδεικτικά αναφέρουν αύξηση της παραγωγής 12% στο σιτάρι, εξοικονόμηση λιπάσματος 5% ακόμα και αύξηση 15% της πρωτεΐνης στο σιτάρι, που έχει ως αποτέλεσμα ένα πιο θρεπτικό προϊόν για τον καταναλωτή και καλύτερη τιμή πώλησης για τον παραγωγό.

Στα πλαίσια βελτιστοποίησης, με τελικό στόχο τη διάθεση της συσκευής για το ευρύ κοινό μέσα στο 2019, τη συσκευή έχουν προμηθευτεί 20 αγρότες ανά τον κόσμο δοκιμαστικά και τη χρησιμοποιούν, βλέποντας ήδη τα πρώτα αποτελέσματα. Παρόλο που ήδη υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, τόσο από επαγγελματίες όσο και από πανεπιστήμια, η χρήση της γίνεται σε πειραματικό πλαίσιο.

Κοινοποιήστε
Απόφοιτη ΙΕΚ Οικονομίας & Διοίκησης και πιστοποιημένη Δημοσιογράφος διαδικτύου, με συμμετοχές σε πολλά σεμινάρια ποικίλου ενδιαφέροντος και κατευθύνσεως. Έχει λάβει το πρώτο βραβείο ποίησης στην Θεσσαλία, σε μαθητικό διαγωνισμό. Δραστηριοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, ως ραδιοφωνική παραγωγός, αρθρογράφος καλλιτεχνικών ειδήσεων και ερασιτέχνης ηθοποιός. Θρέφει μεγάλη αγάπη για τις τέχνες, την φύση, την φιλοσοφία και την ψυχολογία ενώ αφιερώνει αρκετό χρόνο σε θέματα κοινωνικής και ιστορικής φύσεως. Αγαπημένη της ερώτηση: Γιατί; Αγαπημένο μότο: Αξίζει να βρίσκεις λόγους να γελάς