Κάθε άνθρωπος με το που γεννιέται είναι μια κόλλα λευκό χαρτί που η ζωή θα χαράξει πάνω του τα σημάδια εκείνα που θα τον οδηγήσουν στον σκοπό του. Βεβαίως και υπάρχει μια κληρονομιά από ορισμένα γονίδια που μας τα δίνουν (χωρίς να το ξέρουν) οι γονείς μας, αλλά στην πράξη εξαρτόμαστε από την αλληλεπίδρασή μας τόσο με όσα συμβαίνουν μέσα μας όσο και στο περιβάλλον μας.
Το γεγονός ότι κρίνουμε την εξυπνάδα από το αποτέλεσμα, την κοινωνική καταξίωση του ανθρώπου ή ακόμα και το IQ του είναι επιεικώς μια χαζομάρα (και μισή).
Μόλις αντιληφθεί κανείς πώς καλλιεργείται η αληθινή νοημοσύνη, καταλαβαίνει ότι η εξυπνάδα δεν βρίσκεται στον μονόδρομο του σωστού και του τέλειου. Κερδίζεται μέσα από την γνώση και η γνώση έρχεται ακόμα κι από το λάθος βήμα, το μάθημα αυτό που θα βοηθήσει στην βελτίωση και την εξέλιξη.
Η νοημοσύνη, σχεδόν σε όλες τις μορφές που συναντάται, έχει να κάνει με τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε και επεξεργαζόμαστε τις πληροφορίες.
Έχουμε εγκλωβιστεί σε ένα σύστημα που επαινεί τους άριστους και τους σπουδαίους δίχως να μπαίνουμε στην διαδικασία να δούμε πως Ο ΚΑΘΕΝΑΣ από εμάς είναι πιο έξυπνος από κάποιον άλλο σε κάτι. Κανείς μας δεν γεννήθηκε ιδιοφυΐα, όσο κι αν λέγονται πράγματα συχνά για παιδιά-θαύμα και υψηλά επίπεδα νοημοσύνης.
Σίγουρα υπάρχουν έμφυτες τάσεις που αν κάποιος τις αξιοποιήσει σωστά και έγκαιρα γίνεται expert στον χώρο και αναγνωρίζεται η αξία του.
Όπως καταλαβαίνετε, το θέμα της εξυπνάδας, με τον τρόπο που την χρησιμοποιούμε, έχει να κάνει με την ιδία θέληση ή με τις δυνατότητες που έχει ένας άνθρωπος να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί στο περιβάλλον που βρίσκεται.
Πραγματικά, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στον κόσμο που δεν έχουν φτάσει πολύ ψηλά παρά τα πολλά ταλέντα τους και από την άλλη είναι εκείνοι που έχουν το σύμπαν εναντίον τους και τελικά μπόρεσαν να κάνουν σπουδαία πράγματα.
Άρα, ας σταματήσουμε να θεωρούμε ότι κάποιοι άνθρωποι γεννιούνται πιο έξυπνοι.
Οι άνθρωποι γεννιούνται ΟΛΟΙ με τις ίδιες πιθανότητες να μάθουν πώς να δουλεύουν με όσα τους δίνει η ζωή και να φτάσουν στην κορυφή. Η διαδικασία, ανάλογα με την προσπάθεια και τις ευκαιρίες που θα προκύψουν μπροστά τους, είναι που τους βοηθά να αναπτύσσονται περισσότερο και να γίνονται έξυπνοι.
Και για να επιχειρηματολογήσω λίγο ακόμα για όσα λέω, θα σας αναφέρω επιγραμματικά τα 10 είδη νοημοσύνης που έχουν αναγνωριστεί από τη νευροεπιστήμη και την ψυχολογία.
- Συναισθηματική νοημοσύνη: Ικανότητα αναγνώρισης των ιδίων συναισθημάτων αλλά και των άλλων, η διάκριση και αναγνώριση μεταξύ διαφορετικών συναισθημάτων όπως και η χρήση της συναισθηματικής πληροφορίας στην σκέψη και την συμπεριφορά.
- Λεκτική/γλωσσική νοημοσύνη: Ικανότητα στον γραπτό και τον προφορικό λόγο καθώς και κατανόηση των λεπτών διαφορών ανάμεσα στις έννοιες.
- Λογικό-μαθηματική νοημοσύνη: Ιδιαίτερες ικανότητες συλλογισμού πάνω στο ειδικό και την αναγωγή του στο γενικό, στα φυσικά, κοινωνικά και οικονομικά φαινόμενα.
- Σωματική-κιναισθητική νοημοσύνη: Ικανότητα για αβίαστο έλεγχο των κινήσεων, της επέκτασης της γνώσης μέσω του σώματος και της μιμητικής.
- Μουσική νοημοσύνη: Ικανότητα για ευαισθησία στην κίνηση, στο ρυθμό, στη χροιά του ήχου και ανταπόκριση στις συναισθηματικές εφαρμογές της μελωδίας.
- Διαπροσωπική νοημοσύνη: Ικανότητα κατανόησης των άλλων ανθρώπων, των σκοπών τους, των κινήτρων και των ενδιαφερόντων τους, όπως και της αποτελεσματικής συνύπαρξης και συνεργασίας μαζί τους.
- Ενδοπροσωπική νοημοσύνη: Ικανότητα της προσωπικής γνώσης, της αυτογνωσίας, του «γνώθι σαυτόν».
- Χωρική νοημοσύνη: Ικανότητα παρατήρησης, δημιουργίας και χειρισμούς με επιδεξιότητα μιας μορφής, ενός αντικειμένου, μια τάσης και η εύκολη υιοθέτηση διαφορετικής οπτικής γωνίας.
- Υπαρξιακή νοημοσύνη: Ικανότητα ανάλυσης και θεωρίας της ύπαρξης και ανυπαρξίας, του καλού και κακού, του σωστού και λάθους, και διεύρυνσης της ανθρώπινης σκέψης.
- Φυσιοκρατική νοημοσύνη: Ικανότητα διαχωρισμού των βρώσιμων από τα δηλητηριώδη φυτά και η γνώση της φύσης και του περιβάλλοντος.
Σκεφτείτε τώρα ότι στα τεστ IQ μετριέται μόνο η γλωσσική και η λογικό-μαθηματική ευφυΐα. Με άλλα λόγια, εξετάζεται μόλις το 20% των δυνατοτήτων μας σύμφωνα με την παραπάνω λίστα. Πώς γίνεται να αφήσουμε ένα κομμάτι μας να καθορίσει το σύνολό μας επειδή έτσι ορίζουν κάποιοι;
Είμαστε σε μια εποχή που η τεχνητή νοημοσύνη έχει φτάσει σε καλά επίπεδα IQ και ίσως ήρθε η ώρα να αντιληφθούμε τι πραγματικά μας ξεχωρίζει από το τσιπάκι και τον κώδικα μιας μηχανής.
Βρείτε την δική σας εξυπνάδα και αφοσιωθείτε σε αυτήν.
Γίνετε έξυπνοι, μπορείτε.
Ανοίξτε τα μάτια, μα κυρίως τα μυαλά σας, και αφήστε τις ταμπέλες και τις κατηγορίες για την ταξινόμηση αντικειμένων και όχι ανθρώπων.
Είναι λυπηρό για την ανθρωπότητα όταν άνθρωποι θεωρούνται υπο-λειτουργικοί επειδή δεν έχουν το ίδιο «σκορ» νοημοσύνης με άλλους, σε 1 ή και περισσότερα είδη νοημοσύνης που έχουν αυτοί. Είναι δυσάρεστο για όλους μας να γίνονται διακρίσεις με συγκεκριμένα κριτήρια ενώ ΟΛΟΙ είμαστε ικανοί για την κορυφή. Γιατί σώνει και ντε να πάμε όλοι στο ίδιο βουνό;
Ανεβείτε την δική σας κορυφή και βοηθήστε τους άλλους να βρουν το δρόμο για την δική τους. Θα δείτε πόσο πιο όμορφα θα είναι όλα. Μην το σκέφτεστε πολύ, έτσι είναι…
Έξυπνος δεν γεννιέσαι, γίνεσαι. Αυτό να θυμάστε.