Η Coretta Scott γεννήθηκε στις 27 Απριλίου του 1927 στην Αλαμπάμα των Η.Π.Α. σε μια οικογένεια που, σε αντίθεση με την πλειοψηφία των Αφροαμερικανών της εποχής αυτής, ήταν εύπορη. Οι γονείς της ήταν ιδιοκτήτες φάρμας και θεωρούσαν απαραίτητη τη μόρφωση των παιδιών τους. Έτσι, η Coretta σπούδασε σε ιδιωτικό γυμνάσιο (ειδικό για Αφροαμερικανούς), όπου και ανακάλυψε την κλίση της στη μουσική.

Ξεκίνησε να παρακολουθεί μαθήματα φωνητικής, έμαθε να διαβάζει παρτιτούρες και ασχολήθηκε με διάφορα μουσικά όργανα. Είχε τόσο αγάπη για την μουσική που στα 15 της μπόρεσε να αναλάβει τη θέση της διευθύντριας της σχολικής χορωδίας. Αφού κέρδισε υποτροφία, συνέχισε τις σπουδές στο Antioch College αποκτώντας μεγαλύτερη εξειδίκευση στη μουσική παιδεία.

Στο κολέγιο, άρχισε να έχει ενεργό δράση στα κοινά συμμετέχοντας στους αγώνες των Αφροαμερικανών για την κατάργηση των φυλετικών διακρίσεων. Οι αγώνες αυτοί ήταν για εκείνη μεγίστης σημασίας και δεν δίστασε να γίνει μέλος στην Εθνική Ένωση για την πρόοδο των έγχρωμων ανθρώπων και στην Επιτροπή για τα πολιτικά δικαιώματα.

Καταφέρνει ξανά να κερδίσει υποτροφία με τις εξαιρετικές μουσικές της ικανότητες κι έτσι το 1951 πήγε στο New England Conservatory of Music της Βοστώνης για να εμβαθύνει περισσότερο τις γνώσεις της.

Εκεί, στις αρχές του 1952, γνωρίζει μέσω μιας φίλης της έναν νεαρό σπουδαστή Θεολογίας, τον Martin Luther King Jr. Κι ενώ στην αρχή δίσταζε να σχετιστεί μαζί του λόγω της ιδιότητάς του, εκείνος την κέρδισε με την προσωπικότητα, τις γνώσεις και την καλλιέργειά του. Ο King της έκανε πρόταση γάμου, εκείνη δέχτηκε και παντρεύτηκαν στις 18 Ιουνίου 1953, στο πατρικό σπίτι της Scott.

Επέστρεψαν στην Βοστώνη για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, με την Coretta να παίρνει, 1 χρόνο μετά, το μπάτσελορ στη μουσική και στην πορεία να αναλαμβάνει τον ρόλο της νοικοκυράς και της μητέρας.

Μπορεί να ασχολήθηκε αποκλειστικά με την ανατροφή των 4 παιδιών τους, όμως κατά γενική ομολογία η Scott ήταν πιο ενεργή στα κοινά από τον King στην αρχή της κοινής τους ζωής, συμμετέχοντας σε διοργανώσεις και συνδέσμους για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την παγκόσμια ειρήνη.

Παράλληλα στήριζε και τους αγώνες του συζύγου της. Ήταν συνεχώς παρούσα στις εκστρατείες του, τον συνόδευε σε διάφορες πορείες διαμαρτυρίας, ενώ συχνά διοργάνωνε βραδιές μουσικής, όπου τραγουδούσε θρησκευτικούς ύμνους και απήγγειλε ποιήματα στους παρευρισκομένους δίνοντας τα έσοδα των παραστάσεων στην οργάνωσή του.

Ακολουθούσε τον King όχι μόνο εντός Η.Π.Α., αλλά και σε υπερατλαντικά ταξίδια που έκανε για την επίτευξη των σκοπών του. Ήταν δίπλα του σε όλες τις σημαντικές στιγμές της πορείας του, με αποκορύφωμα το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, που του απένειμαν στο Όσλο το 1964.

Η πορεία της εκστρατείας του King οδήγησε στην τραγικότερη κατάληξη: την δολοφονία του στις 4 Απριλίου 1968. Εκείνη, δεν άφησε τους αγώνες του να πάνε στράφι και, αντί να αποσυρθεί πενθώντας, τροφοδοτήθηκε από το γεγονός με περισσότερο δυναμισμό και μεγαλύτερο πάθος.

Θεώρησε ότι ήταν η μέγιστη τιμή για την μνήμη του να συνεχίσει το έργο του.

Μόλις λίγες μέρες μετά την κηδεία του, έλαβε μέρος στην πορεία των εργατών απορριματοφόρων στο Memphis (η οποία αποτελούσε και την τελευταία εκστρατεία του συζύγου της), ενώ στο τέλος του ίδιου μήνα, έδωσε το παρόν στην θέση του συζύγου της, σε μια εκδήλωση κατά του πολέμου στο Βιετνάμ, στη Ν. Υόρκη.

Για πολλούς, η κριτική που άσκησε στο κράτος η Coretta, μετά την απώλεια του Martin Luther King Jr, ήταν πιο καυστική και δυναμική από την κριτική του ίδιου του King. Η ίδια κατέβαλε πολλές προσπάθειες για να καταφέρει να αναγνωριστεί η ημέρα γέννησης του συζύγου της ως επίσημη αργία σε όλες τις πολιτείες.

Δεν σταμάτησε να προσπαθεί για να φέρει την αλλαγή στον κόσμο μέχρι τον θάνατό της.

Για χρόνια αρθρογραφούσε, έδινε ομιλίες και παρευρισκόταν σε πορείες για τη προάσπιση των αδυνάτων, των φτωχών, των ομοφυλόφιλων, των διακρίσεων
και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλου του κόσμου.

Έτσι, δημιούργησε, μεταξύ άλλων, και το Ινστιτούτο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ για την Ειρηνική Κοινωνική Αλλαγή.

Κατάφερε σε μια δύσκολη εποχή να μην επισκιαστεί από το μέγεθος της επιρροής που είχε ασκήσει ο σύζυγός της και να μπορέσει να συνεχίσει το έργο του, αλλά με την δική της ταυτότητα. Βραβεύτηκε, τιμήθηκε και αναγνωρίστηκε για τις προσπάθειές της και την μαχητικότητά της από διάφορες οργανώσεις.

Ο επίλογος της ιστορίας της γράφτηκε στις 30 Ιανουαρίου του 2006, από αναπνευστική ανεπάρκεια, κατά τη διάρκεια της παραμονής της σε ένα κέντρο αποκατάστασης του Μεξικό, όπου νοσηλευόταν για διάφορα σοβαρά προβλήματα υγείας που είχε.

Η Coretta Scott King ήταν μια χαρισματική γυναίκα με ηγετικές ικανότητες, μεγάλο δυναμισμό, υποστηρικτική και γεμάτη ανησυχίες για όλη την ανθρωπότητα.

Μια εμβληματική μορφή που έδωσε ηχηρά μηνύματα υπό σκληρές συγκυρίες και απέδειξε ότι κανένας δεν μπορεί να σε σταματήσει αν εσύ συνεχίζεις να αγωνίζεσαι για το σωστό, το δίκαιο, το αυτονόητο, το ανθρώπινο.

Κοινοποιήστε
Απόφοιτη ΙΕΚ Οικονομίας & Διοίκησης και πιστοποιημένη Δημοσιογράφος διαδικτύου, με συμμετοχές σε πολλά σεμινάρια ποικίλου ενδιαφέροντος και κατευθύνσεως. Έχει λάβει το πρώτο βραβείο ποίησης στην Θεσσαλία, σε μαθητικό διαγωνισμό. Δραστηριοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, ως ραδιοφωνική παραγωγός, αρθρογράφος καλλιτεχνικών ειδήσεων και ερασιτέχνης ηθοποιός. Θρέφει μεγάλη αγάπη για τις τέχνες, την φύση, την φιλοσοφία και την ψυχολογία ενώ αφιερώνει αρκετό χρόνο σε θέματα κοινωνικής και ιστορικής φύσεως. Αγαπημένη της ερώτηση: Γιατί; Αγαπημένο μότο: Αξίζει να βρίσκεις λόγους να γελάς