Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά 24 αγαπητές και δημιουργικές προσωπικότητες του καλλιτεχνικού χώρου πέρασαν μέσα σε περίπου έναν χρόνο από την στήλη του 10 στα 10 και τις χιουμοριστικά ανακριτικές ερωτήσεις της Χριστίνας Καρρά.

Εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων μερικοί από αυτούς επέστρεψαν στον “τόπο του εγκλήματος” και απαντούν σε άλλη μια ερώτηση με εορταστική διάθεση και μπόλικη φαντασία! Απολαύστε τους!

______________________

Χάρης Γρηγορόπουλος

“Ο Χάρης αποφασίζει να γράψει γράμμα στον Άγιο Βασίλη. Ω, τι σχέση έχει η ηλικία, αυτά είναι ξεπερασμένα πράγματα! Τι θα του έγραφε;”

Εν Αθήναις 26 Νοεμβρίου 2019

Αγαπημένε μου Άγιε,

Έχω πάρα πολλά χρόνια να σου γράψω γράμμα. Συγχώρεσέ με, σε παρακαλώ. Δηλαδή ούτε και φέτος θα σου έγραφα, αν δεν με παρακινούσε η Χριστίνα. Εντάξει, μη θυμώνεις. Δεν είναι τόσο το ότι δεν πιστεύω στην ύπαρξή σου, όσο το ότι έχω απομακρυνθεί από παιδικές συνήθειες. Τώρα όμως που τα δικά μου παιδιά έγιναν ενήλικες, μπορώ να παλιμπαιδίσω.

Πιστεύω πως ήμουν πάρα πολύ καλός τη φετινή χρονιά! Καλός πατέρας, καλός σύζυγος, καλός επαγγελματίας, καλός άνθρωπος. Γι’ αυτό τον λόγο δικαιούμαι να ζητήσω ένα δώρο από σένα. Θα ήθελα λοιπόν να μου φέρεις ένα μεγάλο αεροπλάνο. Από πολύ μικρός μου άρεσαν τα αεροπλάνα. Γι’ αυτό και θα ήθελα ένα δικό μου.

Ένα αεροπλάνο που να χωράει την οικογένειά μου και τους φίλους μου. Ένα αεροπλάνο που να μπορεί να μας πηγαίνει σε όποιο σημείο του πλανήτη ζητήσουμε. Θέλω να το βάψεις με ωραία, έντονα χρώματα και να διακοσμήσεις όμορφα το εσωτερικό του. Να είναι άνετο, πρακτικό και καλαίσθητο.

Και για να σε τιμήσω, σ’ αφήνω να ζωγραφίσεις το πρόσωπό σου στη μούρη του σκάφους. Αν μου φέρεις αυτό το δώρο, υπόσχομαι να μην σου ξαναζητήσω τίποτε άλλο. Κι αν δεν μπορέσεις να μου το φέρεις φέτος, μην στενοχωρεθείς, προσπάθησέ το για του χρόνου… και ούτω καθ’εξής. Σ’ αφήνω τώρα για να προλάβεις να ετοιμάσεις όλα τα δώρα.

Σ’αγαπώ πολύ. Με εκτίμηση, Χάρης Γρηγορόπουλος

________________________

Δήμητρα Ιωάννου

“Αν ήσασταν χριστουγεννιάτικο δώρο, τι θα θέλατε να είστε και γιατί;”

Μα τι άλλο; Ένα βιβλίο!! Μια μαγική πύλη, μέσω της οποίας οι άνθρωποι ξεφεύγουν από την πιεστική καθημερινότητά τους και δραπετεύουν σε άλλους κόσμους αφήνοντας έστω προσωρινά το βάρος των δικών τους προβλημάτων. Παρακολουθούν άλλες ζωές, καταστάσεις, σχέσεις και συμπεριφορές, διασκεδάζουν ή συμπάσχουν, διδάσκονται μαθήματα χωρίς να υφίστανται όμως τα παθήματα των ηρώων. Δέχονται υλικό και τροφή για σκέψη, παίρνουν ιδέες και παραδείγματα και κάνουν πολύτιμες συνειδητοποιήσεις.

Το πιο σημαντικό είναι όμως πως εν τέλει παίρνουν κουράγιο και κλείνοντας το βιβλίο επιστρέφουν στη δική τους πραγματικότητα πιο ξεκούραστοι, πιο ανανεωμένοι και πιο δυνατοί! Σίγουρα βιβλίο, λοιπόν!

Καλά Χριστούγεννα και καλές γιορτές σε όλες και όλους με υγεία και αγάπη!

___________________________

Σοφία Παθέκα

“Ο Άγιος Βασίλης διαπιστώνει πως ξαφνικά δεν χωράει από την καμινάδα λόγω…κοιλίτσας. Τι θα του προτείνατε ως γυμνάστρια λαμβάνοντας υπόψιν ότι ο Ρούντολφ το ελαφάκι θα ήθελε να γυμνάζεται μαζί του;”

Η πιο γρήγορη λύση για να χάσει ο Άγιος Βασίλης τα κιλά του είναι η εξής: να κάνει μια συμφωνία με τον Ρούντολφ να τραβάνε το έλκηθρο εναλλάξ. Επιπλέον, την ώρα που ο Άγιος Βασίλης θα τρέχει σέρνοντας πίσω του το έλκηθρο να έχει και σάκους με δώρα πάνω του για μεγαλύτερη αντίσταση. Και σε κάθε στάση, για να αλλάξουν βάρδιες, 50 push ups και οι δυό τους!!!

________________________

Ηλίας Στεργίου

“Οι καλικάντζαροι σας ανέθεσαν την υπεράσπισή τους, διότι θεωρούν πως έχει πέσει πολλή λάσπη πάνω τους εδώ και χρόνια. Ποιά είναι τα βασικά σημεία υπεράσπισής τους;”

Καταρχάς να εξηγηθώ. Οι καλικάντζαροι είναι παρεξηγημένα πλάσματα. Και τι και αν τα χαρακτηριστικά τους δεν συνάδουν με τα αυτά των ανθρώπων;

Τους φαντάζονται με διάφορες μορφές με κοινό γνώρισμα την ασχήμια τους. Τους λένε κακομούτσουνους και σιχαμένους, τους προσδίδουν όλους κι από ένα κουσούρι. Κουτσοί, στραβοί, μονόματοι, μονοπόδαροι, στραβοπόδαροι, στραβόστομοι, στραβοπρόσωποι, στραβομούρηδες, στραβοχέρηδες, ξεπλατισμένοι, ξετσακισμένοι και κοντολογής όλα τα κουσούρια και τα σακατιλίκια του κόσμου τα βρίσκεις όλα πάνω τους.

Από πότε η διαφορετικότητα είναι καταδικαστέα; Είναι δουλευταράδες, επιτελώντας την ευγενή ενασχόληση του ξυλοκόπου. Όλο το χρόνο εργάζονται αδιάκοπα, όλο τον χρόνο, με τσεκούρια και πριόνια και αυτό που λένε ότι τάχα κόβουν το δέντρο που βαστάει λένε την γη. Αν είναι δυνατόν…

Οι άνθρωποι τους έχουν απομακρύνει από την κοινότητά τους, αναγκάζοντας τους να μένουν σε ερειπωμένους μύλους, παλιά γεφύρια, ποτάμια και μονοπάτια. Κρύβονται, ναι ναι, κρύβονται από την κακία των ανθρώπων και κυκλοφορούν μόνο την νύχτα.

Το όνομα τους είναι Καλικάντζαροι και όσο και αν επιμένουν σε αυτό, η αμαθείς τους προσφωνούν με διάφορα κοροϊδευτικά επιθετα. «Καρκάντζαλοι», «καρκάντζαροι», «λυκοκάντζαροι», «καλκατζόνια», «καλκάνια», «καλιτσάντεροι», «σκαλικαντζέρια», «σκαντζάρια», «τζόγιες», «καλοκυράδες», «βερβελούδες», «κωλοβελόνηδες» κ.α.

Σε αυτό το σημείο ξεκαθαρίσω κάτι. Δεν θα πρέπει να συγχέουμε τα ευγενή αυτά πλάσματα με άλλα «δαιμόνια» της Ελληνικής υπαίθρου, που έχουν μεν τα ίδια χαρακτηριστικά αλλά που εμφανίζονται μέσα σ΄όλο το χρόνο, όπως οι «παγανοί», «αερικά», «ξωτικά», «παρωρίτες», «τσιλικρωτά», «καλιοντζήδες», «πλανήταροι», «κατσιάδες», «κάηδες», «καλισπούδηδες», «καημπίλιδες», «σιβότες» και «σιφώτες», «χρυσαφεντάδες» . Μας μπερδεύουν πολύ συχνά και αυτό είναι το λιγότερο, ενοχλητικό.

Επίσης λένε πως είναι διχόγνωμοι, φιλόνικοι και πως δεν μπορούν να κάνουν μέχρι το τέλος καμιά δουλειά κι όλα τα αφήνουν στη μέση. Ότι είναι κακά και πονηρά όντα . Είναι απλά όντα με ισχυρό ταμπεραμέντο, αυτό είναι όλο. Κι όμως γι’ αυτό οι άνθρωποι τα περιπαίζουν και τα βρίζουν και τα λεν σταχτοπόδηδες, σταχτιάδες, κατρουλήδες κ.λ.π.

Είναι εύθυμοι και τους αρέσει ο χορός, παίρνουν όποιον βρουν τη νύκτα και τον στροβιλίζουν στο χορό μέχρι να πέσει λιπόθυμος, ο γνωστός χορός των καλικάντζαρων. Ακόμα και αυτό τους φαντάζει αξιόποινη πράξη, η τάση για καλή ζωή και ευθυμία.

Πόσες και πόσες φορές αυτά τα άμοιρα πλάσματα ζητιάνεψαν λίγο φαγητό από τους νοικοκυραίους, οι οποίοι τους το αρνήθηκαν και τους περιφρονούσαν και μάλιστα σκέπαζαν το χοιρινό με σπαραγγιά. Το σπαράγγι όταν είναι τρυφερό είναι πολύ νόστιμο και τρώγεται, όταν όμως μεγαλώσει γίνεται πολύ σκληρός αγκαθωτός θάμνος και γι’ αυτό το σκέπαζαν για να μην πλησιάζουν οι καλικάντζαροι αναγκάζοντας τους να αναζητήσουν την τροφή τους σε σκουλήκια, βάτραχοι, φίδια, ποντίκια κ.ά.

Πότε επιτέλους θα πάψουν αυτές οι διακρίσεις σε βάρος αυτών των αθώων πλασμάτων; Να καθίσουμε όλοι στο τραπέζι και να σταθούμε επιτέλους όλοι μαζί κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο;

Ας ελπίζουμε λοιπόν πως τα φετινά Χριστούγεννα θα αποτελέσουν το εφαλτήριο για μια νέα αρχή στην συμβίωση ανθρώπων και καλικάντζαρων. Καλές γιορτές!

________________________

Μαρία Γαβριελάτου

“Κουραμπιές vs μελομακάρονο. Ποιός κερδίζει και γιατί;”

Τι κακό να δουλεύεις σε περιοχή όπου ο χώρος της δουλειάς σου να είναι ανάμεσα σε δύο γνωστές αλυσίδες εργοστασίων άρτου! Και καλά τις καθημερινές συνηθίζεις την μυρωδιά του ψωμιού. Τι γίνεται όμως τώρα που νύχτα-μέρα ψήνουν τόνους μελομακάρονα και κουραμπιέδες;

Πίκρα μεγάλη, δοκιμή αντοχών της όσφρησης και του στομαχιού. Γιατί η όσφρηση διεγείρει το άτιμο το στομάχι και εκεί αρχίζει η φαντασίωση. Μελωμένα μελομακάρονα με μπόλικο καρύδι ή κουραμπιές με φρέσκο βουτυράκι γάλακτος πασπαλισμένος με ζάχαρη άχνη; Και εκεί εγώ να καίγομαι στο καζάνι της κολάσεως, γιατί και τα δύο σαν κόλαση μοιάζουν! Και μου μοιάζει σαν το παμπάλαιο τραγουδάκι “απ’την Κοκό και απ’την Κική ποιά να διαλέξω;”

Και διαλέγω την λιγότερη σε θερμίδες “κόλαση”, το μελομακάρονο. Σόρρυ, κουραμπιέ μου, μα το μελομακάρονο βγαίνει νικητής στις γλυκαντικές μου προτιμήσεις για φέτος. Και μετά την οριστική αυτή απόφαση ζωής, καιρός να επισκεφτώ και τη δεξιά και την αριστερή αλυσίδα παρασκευής άρτου, να προμηθευτώ τα μελομακάρονα μου για να έχω άποψη. Γιατί η αλήθεια είναι κάπου στη μέση, όπως το κτίριο που δουλεύω. Και αφού είμαι στη μέση και αλήθεια επίσης θα πω ποιός φτιάχνει τα καλύτερα μελομακάρονα και θα σας ενημερώσω.

Μέχρι τότε καλές γιορτές να έχετε με υγεία και ευτυχία! Merry Christmas με μελομακάρονα πάντα.

_____________________________

Μαίρη Σταυρακέλλη

“Σύμφωνα με όσα μας μετέφερε πρόσφατα ο…κουτσομπόλης άνεμος, το χριστουγεννιάτικο δέντρο έχει κάποια μικροπαράπονα από μας. Ποιά πιστεύετε ότι είναι αυτά;”

Ναι… Έχει παράπονα ο έλατος, το έμαθα και εγώ! Μου το επιβεβαίωσαν η Φρίντα και η Λούνα. Τα σκυλιά μου!!

Είναι έξαλλος λέει. Για την ακρίβεια φώναζε. Γιατί είναι δέντρο και αυτός, χάνει την ψυχραιμία του. Αφήστε ρεεε τις ευχές και τα όνειρα για ένα καλύτερο αύριο και κάντε καμιά δουλειά σήμερα, φώναζε ο έλατος… Στο κάτω κάτω όλα τα καθώς πρέπει όνειρα έχουν και ένα όμορφο δάσος με ψηλά και όμορφα δέντρα ρεε! Εσείς δεν αφήνετε τίποτα όρθιο, μέχρι και τους πάγους πειράζετε.

Προστατέψτε την ζωή, γιατί η μοναξιά σε αυτόν το πλανήτη θα είναι σκληρή και ΣΥΝΤΟΜΗ. Δεν ντρέπεστε. Μόνο τα Χριστούγεννα μας θυμάστε, που μας κόβετε για να στολίσετε τα σπίτια σας… ΑΙΔΩΣ ΘΝΗΤΟΙ!! Έλεγε κι άλλα… πολλά, αλλά είχα παράσταση στο Toc Toc και έπρεπε να πάω στο θέατρο.

Α!!! Άντε και καλή χρονιά να έχουμε, φίλοι μου!!!

__________________________________

Αντρέας Κωνσταντινίδης

“Το έλκηθρο του Άι Βασίλη χαλάει τελευταία στιγμή και ο περίφημος σάκος του τρύπησε! Πανικός παντού με τον Ρούντολφ το ελαφάκι στα πρόθυρα νευρικής κατάρρευσης! Πως θα μπορούσατε να βοηθήσετε;”

Αρχικά λόγω θεάτρου έχω πάντα μαζί μου κλωστή και βελόνα, οπότε θα του έραβα τον σάκο, θα του έδινα το αμάξι μου για την διανομή και θα πήγαινα τον Ρούντολφ στον Εθνικό Κήπο να γνωρίσει καμιά ελαφίνα να ηρεμήσει!

Καλά Χριστούγεννα!

___________________________________

Ελίνα Κέφη

“Οι 3 Μάγοι κάνουν δυναμικό…comeback και ζητούν από εσάς να τους προτείνετε τρία δώρα για την ανθρωπότητα. Ποιά θα είναι λοιπόν αυτά και γιατί;”

Θα ήθελα να φέρουν τρία κουτιά που θα είχαν το καθένα από ένα τρόφιμο μέσα. Με κάποιον τρόπο λοιπόν οι 3 Μάγοι θα κανόνιζαν να φάει όλη ανθρωπότητα ένα μικρό κομμάτι από κάθε τρόφιμο.

Τρώγοντας το κομμάτι από το τρόφιμο του πρώτου κουτιού οι άνθρωποι θα αισθάνονταν πως είναι να έχεις αγαπηθεί από τα παιδικά σου χρόνια, θα αισθάνονταν δηλαδή την πληρότητα του να έχεις πραγματικά αγαπηθεί.

Τρώγοντας το κομμάτι του δεύτερου κουτιού θα ένιωθαν το μεγαλείο του να δίνεις αγάπη εσύ στους άλλους.

Τρώγοντας το κομμάτι του τελευταίου κουτιού θα αισθάνονταν ευσπλαχνικοί, καλοί άνθρωποι με την καρδιά τους ανοιχτή για όλους.

Με τον συνδυασμό λοιπόν αυτών των τριών κουτιών δεν θα υπήρχε καμία κακία στην ανθρωπότητα. Θεωρώ την αγάπη και την ευσπλαχνία συναισθήματα χάρη στα οποία οι άνθρωποι μπορούν να πετύχουν τα πάντα και να πορευτούν στην ζωή τους.

Καλές γιορτές!

________________________________

Γνωρίζαμε ότι θα πάρουμε ενδιαφέρουσες απαντήσεις, όμως η δημιουργικότητά σας ξεπέρασε τις προσδοκίες και χαιρόμαστε που σας δώσαμε αυτή την έμπνευση!

Ευχαριστούμε για άλλη μια φορά και ευχόμαστε σε όλους καλές γιορτές και μια νέα χρονιά με υγεία και κάθε δυνατή χαρά και επιτυχία!

Κοινοποιήστε
Χριστίνα Καρρά
Καθηγήτρια Γερμανικών, κειμενογράφος και συγγραφέας με τρία βιβλία στο ενεργητικό της: " Η κόρη του Ναζί", "Η φαλαινίτσα που ήθελε να γίνει γλάρος " και το πιο πρόσφατο "Γιατί το λεμονάκι δεν ήθελε να γίνει ποτέ πεπονάκι" από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη. Έχει έναν γιο και θεωρεί ότι η ευτυχία κρύβεται στα μικρά πράγματα που συνήθως προσπερνάμε. Αγαπημένη της ρήση: "Για να ανέβεις στην κορυφή, επιβάλλεται να ξεκινήσεις από την βάση."