Ο Χάρης Βαρθακούρης είναι σίγουρα ο τύπος του ανθρώπου που οι περισσότεροι θα τον ήθελαν στην παρέα τους. Αυθόρμητος, αυθεντικός και με ένα χιούμορ ιδιαίτερο δίχως τον σνομπισμό που συνηθίζουν να κουβαλάνε κάποιοι συνάδελφοί του.

Όποιο είδος μουσικής κι αν προτιμάς το μόνο σίγουρο είναι πως δεν μπορείς να μην παραδεχτείς ότι στην περίπτωση του Χάρη Βαρθακούρη έχουμε να κάνουμε με ένα πολυτάλαντο άτομο που ως συνθέτης και τραγουδιστής έχει να μας χαρίσει πολλές ακόμη μεγάλες στιγμές.

ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΤΟP THREE

Kι εδώ αρχίζουν τα δύσκολα!! Καλείσαι να αναφερθείς σε τρεις μονάχα δημιουργίες του Χάρη Βαρθακούρη και δεν ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις. Σου έρχεται στο νου το ένα κομμάτι και ταυτοχρόνως εμφανίζεται και το επόμενο με ύφος “Σοβαρά τώρα θα αφήσεις εμένα και θα επιλέξεις το άλλο;”. Αγαπώ την μουσική του, λατρεύω κυρίως τα εξής τραγούδια:

“ΠΙΟ ΚΑΛΗ Η ΜΟΝΑΞΙΑ”

Σύμφωνοι, το περιμένατε σίγουρα στο top three! Συνθέσεις σαν κι αυτή όσος καιρός κι αν περάσει δεν τις αγγίζει η φθορά του χρόνου. Ο δεκάχρονος Χάρης συνθέτει ένα κομμάτι που θα αφήσει εποχή, ο τεράστιος Γιάννης Πάριος το ερμηνεύει μαζί με τον γιό του κι εμείς δηλώνουμε μαγεμένοι από το τρυφερό παιχνίδισμα της μελωδίας.

“ΕΡΩΤΑΣ ΕΙΝΑΙ ΘΑΡΡΩ”

Η ερωτική μπαλάντα που μέχρι σήμερα κάνει ζευγάρια να αγκαλιάζονται υπό το σεληνόφως!(Ας μαζέψει κανείς τον λυρισμό της συγγραφέως!) Ήχοι βελούδινοι, καταπληκτική ερμηνεία κι ένα κομμάτι που μπορεί να φέρει πλέον άνετα τον τίτλο του διαχρονικού.

“ΑΔΕΣΠΟΤΕΣ ΟΙ ΝΥΧΤΕΣ”

Από τα πλέον αγαπημένα μου για πολλούς λόγους. Κάθε φορά που το ακούω διαπιστώνω πως δεν έχει χάσει τίποτα από την δυναμική του και ναι ξανά προκαλεί τα ίδια δυνατά συναισθήματα.

Ο Χάρης Βαρθακούρης είναι ένας δημιουργός που σέβεται πάνω από όλα το κοινό του χαρίζοντας του μοναδικές μουσικές στιγμές. Κι όσο για όλους εσάς που περιμένατε πως και πως κάτι καινούριο από τον Βαρθακούρη, τι σας έχω βρε; Μέσα στον Ιανουάριο κυκλοφορεί νέο κομμάτι, μετά από 10 ολόκληρα χρόνια! Αν αυτό δεν είναι είδηση, τότε ποιά είναι;

Ο ταλαντούχος συνθέτης και τραγουδιστής Χάρης Βαρθακούρης απάντησε στο δικό του 10 στα 10 και τον ευχαριστούμε θερμά!

________________________

10 ΣΤΑ 10 ΜΕ ΤΟΝ ΧΑΡΗ ΒΑΡΘΑΚΟΥΡΗ

1. Ένας συνθέτης “τσακώνεται” συχνά με τις νότες ή η σχέση μαζί τους είναι συνήθως αρμονική;

Δεν ξέρω τι κάνει “ένας συνθέτης”, θα σας πω για μένα όμως. Οι νότες είναι σαν τη γυναίκα μου. Ποτέ δεν έβλαψε λίγη ένταση ή κάνα δυο καυγάδες. Αν δεν ανάψουν τα αίματα… βαριέμαι εύκολα. Άλλωστε για να εκτιμήσεις μια αρμονική σχέση πρέπει να έχει προηγηθεί κι ένας τσακωμός.

2. Ποιός κρίνει πιο αυστηρά τον εαυτό του, ο συνθέτης Βαρθακούρης ή ο τραγουδιστής Βαρθακούρης;

Ο τραγουδιστής. Ο συνθέτης Βαρθακούρης όταν κυκλοφορεί κάτι, 9 (άντε 8) στις 10 φορές, έχει κατασταλάξει. Ο τραγουδιστής Βαρθακούρης συνεχώς ανακαλύπτει νέους τρόπους που θα μπορούσε να είχε ερμηνεύσει μια λέξη ή μια φράση, οπότε δεν είναι λίγες οι φορές που έχει θυμώσει, γιατί αυτό που τελικά πρόβαλε ήταν “χειρότερο” από αυτό που σκέφτηκε εκ των υστέρων. (άραγε βγάζει νόημα όλο αυτό που έγραψα;) ? 

3. Έχετε να φάτε κάτι μήνες και ξαφνικά μια καλή νεράιδα που μέρα νύχτα τραγουδάει τις επιτυχίες σας (μιλάμε για φαν, όχι αστεία!) σας στρώνει τραπέζι με όλα τα καλά του κόσμου. Βουτάτε μαχαίρι και πιρούνι όταν από την άλλη άκρη του Ατλαντικού ακούγεται: “Hey boy don’t touch anything, αλλιώς χάνεις το Grammy που ετοιμάζουμε για σένα!” Τι κάνετε (Εμπιστευτικά: Φαγητό θα κάνετε μαύρα μάτια να δείτε ξανά!)

Δεν νομίζω ότι θα άντεχα μήνες νηστικός, πολύ περισσότερο ξέροντας ότι θα ακολουθήσουν περισσότεροι. Οπότε μπροστά στο θέαμα ενός τραπεζιού με “όλα τα καλά του κόσμου”, το Grammy ίσως να με άφηνε αδιάφορο. Άλλωστε το να ενδώσω τώρα στο φαγητό δεν σημαίνει ότι δεν θα πάρω Grammy στο μέλλον.

4. Βρίσκεστε σε γνωστό χώρο και σας πλησιάζουν δύο έγκριτοι δημοσιογράφοι με την ελπίδα να σας αποσπάσουν μια δήλωση. Τους χαμογελάτε φιλικά όταν συνειδητοποιείτε πως σας έχουν μπερδέψει με συνάδελφό σας. Πώς αντιδράτε;

Είμαι πολύ ψύχραιμος σε τέτοιες περιπτώσεις, γιατί το πρόβλημα δεν είναι δικό μου, είναι του έγκριτου. Φυσικά και θα διορθώσω τον απέναντί μου, κυρίως για να δω την αντίδρασή του κι όχι επειδή θίχτηκα. Πρέπει να σας πω ότι μου έχει συμβεί αρκετές φορές στο παρελθόν, όχι με δημοσιογράφους, αλλά με θαυμαστές. Επειδή είμαστε και οι δυο γιοι γνωστών καλλιτεχνών, μου έχει τύχει να με περάσουν για τον Γιάννη Βαρδή. Δεν χρειάζεται να μοιάζουμε για να μας μπερδέψουν. Στο μυαλό ενός ανθρώπου εκείνη τη στιγμή είσαι μια γνώριμη φυσιογνωμία και “ο γιος του…. θα σπάσω το κεφάλι μου… θύμισέ μου”. Έχω δώσει και αυτόγραφο ως Βαρδής και ξέρω αντίστοιχα περιστατικά που έχουν περάσει τον Γιάννη για μένα.

5. Θα τολμούσατε να γράψετε το soundtrack σε μια ταινία θρίλερ ή θα το αποφεύγατε και γιατί;

Σιγά το τόλμημα. Φυσικά θα το έκανα. Δεν θεωρώ τις ταινίες τρόμου υποδεέστερες. Σαφώς προτιμώ μια καλή ταινία τρόμου από μία άθλια περιπέτεια φερ’ ειπείν! Οπότε, ναι, θα το έκανα.

6. Βρίσκεστε στο ίδιο πλοίο με μια ιστορική προσωπικότητα. Πιάνετε κουβεντούλα και σε γενικές γραμμές υπάρχει μια άνεση. Τι θα ρωτούσατε και γιατί;

Θα τον ρωτούσα αν ήθελε να του φέρω κάτι από το μπαρ όταν θα επιστρέφω τώρα που σηκώνομαι να πάω τουαλέτα, επειδή τον είδα που γλυκοκοίταζε τον λουκουμά ενός τύπου λίγο πιο πέρα. Αυτός θα ήταν ο Steve Jobs, ο ιδρυτής της Apple. (Το “ιστορική προσωπικότητα” είναι λίγο υποκειμενικό μάλλον)

7. Αν ήσασταν πρόλογος ενός βιβλίου, με ποιά λόγια θα ξεκινούσε;

“Αυτό που κρατάτε είναι ένα βιβλίο. Είναι ο τρόπος μέσω του οποίου μαθαίναμε πριν ανακαλυφθούν τα tablets. Τα βιβλία διαβάζονται από τα αριστερά προς τα δεξιά. Έχετε ήδη κάνει το πρώτο βήμα. Συνεχίστε κατά τον ίδιο τρόπο μέχρι τέλους. Σας ευχαριστώ.”

8. O Χάρης Βαρθακούρης έχει αισθανθεί ποτέ την ανάγκη να απομακρύνει το μικρόφωνο από το στόμα διεθνούς φήμης καλλιτέχνη;

Διεθνούς φήμης, για να είμαι ειλικρινής, δεν θυμάμαι. Εγχώριας φήμης, ναι.

9. Η έμπνευση σας έχει γυρίσει ποτέ επιδεικτικά την πλάτη;

Επιδεικτικά όχι. Αλλά μου την έχει γυρίσει. Ωστόσο έχει πολύ ωραία πλάτη η οποία με εμπνέει.

10. Ποιά ερώτηση σας δυσκόλεψε περισσότερο και γιατί; (Οι απαντήσεις καμία και όλες απορρίπτονται!)

Η αλήθεια είναι ότι ήθελα να απαντήσω με τρόπο που να μην είναι προβλέψιμος ή να δώσω απαντήσεις που να μοιάζουν με άλλων. Η ερώτηση που με έκανε να σκεφτώ παραπάνω ήταν αυτή με την ιστορική προσωπικότητα κι αυτό επειδή υπάρχουν χιλιάδες προσωπικότητες και δεν ήξερα που να πρωτοπάω και πως να την προσεγγίσω. Είμαι σίγουρος ότι κατάφερα να απογοητεύσω. 😛

Κοινοποιήστε
Χριστίνα Καρρά
Καθηγήτρια Γερμανικών, κειμενογράφος και συγγραφέας με τρία βιβλία στο ενεργητικό της: " Η κόρη του Ναζί", "Η φαλαινίτσα που ήθελε να γίνει γλάρος " και το πιο πρόσφατο "Γιατί το λεμονάκι δεν ήθελε να γίνει ποτέ πεπονάκι" από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη. Έχει έναν γιο και θεωρεί ότι η ευτυχία κρύβεται στα μικρά πράγματα που συνήθως προσπερνάμε. Αγαπημένη της ρήση: "Για να ανέβεις στην κορυφή, επιβάλλεται να ξεκινήσεις από την βάση."