Πολλοί σίγουρα γνωρίζετε την περίφημη κούκλα Annabelle που πρωταγωνιστεί στην ομώνυμη ταινία του 2014 και αποτέλεσε με έναν τρόπο συνέχεια του The Conjuring, μιας από τις πιο εμπορικά πετυχημένες ταινίες τρόμου όλων των εποχών.

Η ανατριχιαστική κούκλα της ταινίας με τις υπερφυσικές ιδιότητες φαίνεται πως έχει τη βάση της σε μια πραγματική ιστορία, την οποία θα δούμε παρακάτω…

____________________________________

Το 1970, στα 27α της γενέθλια η Donna λαμβάνει ως δώρο γενεθλίων από την μητέρα της μια κούκλα, την οποία αγόρασε από ένα κατάστημα μεταχειρισμένων παιχνιδιών. Η αληθινή αυτή Annabelle με την τριγωνική μύτη και τα κόκκινα μαλλιά δεν θυμίζει σχεδόν καθόλου την κούκλα της ταινίας, ενώ και το πραγματικό της όνομα είναι Ann. Ήταν πάντως αρκετά δημοφιλής εκείνα τα χρόνια, συγκεκριμένα πωλούνταν από το 1920, ενώ αγοράζεται από πολλούς μέχρι και σήμερα!

Η Donna ήταν φοιτήτρια νοσηλευτικής εκείνη την εποχή και ζούσε με την καλή της φίλη Angie. Σύμφωνα με μαρτυρίες, αγάπησε αμέσως την Annabelle και ήταν πολύ ενθουσιασμένη με αυτό το δώρο. Εκείνη όσο και η φίλη της έδιναν αρκετή σημασία στην κούκλα και την έβρισκαν χαριτωμένη και γλυκεία.

Με την πάροδο του χρόνου όμως άρχισαν να παρατηρούν ότι η Annabelle κινούνταν μόνη της και άλλαζε θέσεις στο δωμάτιο. Στην αρχή οι κινήσεις ήταν μικρές και μπορούσαν να θεωρηθούν και τυχαίες, αλλά μέσα σε λίγες εβδομάδες τα περίεργα φαινόμενα αυξήθηκαν και η κούκλα φαινόνταν να κινείται όλο και περισσότερο. Μια χαρακτηριστική φορά ήταν όταν τα κορίτσια έφυγαν από το διαμέρισμα και η Donna άφησε την κούκλα στο κρεβάτι της, ενώ όταν γύρισαν σπίτι βρήκαν την κούκλα να κάθεται στο καναπέ.

Ένας φίλος των κοριτσιών, ο Lou, άρχισε να ανησυχεί και να προειδοποιεί τα κορίτσια ότι κάτι κακό κρύβεται μέσα στην κούκλα. Αυτές αρχικά αλλά τον αγνόησαν, καθώς δεν πίστευαν σε τέτοιες θεωρίες. Σύντομα όμως η συμπεριφορά της Annabelle γινόταν όλο και πιο ανεξήγητη και η Donna έβρισκε χειρόγραφες σημειώσεις που έλεγαν να προσέχει τον φίλο της και να τον βοηθήσει. Τα κορίτσια τρόμαξαν, καθώς δεν ήξεραν ποιος μπορεί να έγραψε κάτι τέτοιο.

Μια μέρα η Donna βρήκε την κούκλα με κάτι που έμοιαζε με αίμα στα χέρια της και τότε κάλεσε κάποιο μέντιουμ ελπίζοντας να δοθεί κάποια εξήγηση. Το μέντιουμ με τη σειρά του εξέτασε προσεκτικά την κούκλα και είπε στα κορίτσια ότι μέσα της βρίσκεται το πνεύμα ενός εφτάχρονου κοριτσιού που είχε πεθάνει σ’ ένα χωράφι δίπλα στο σπίτι τους πριν από πολλά χρόνια. Σύμφωνα με την θεωρία που υποστήριζε το μέντιουμ, το πνεύμα του κοριτσιού δεν ήταν καθόλου επικίνδυνο, αντιθέτως ήταν ένα αθώο πλάσμα που ήθελε απλά να νιώσει αγάπη και φροντίδα.

Οι κοπέλες ευαισθητοποιήθηκαν από την ιστορία του άτυχου κοριτσιού και ένιωσαν αμέσως πολύ συμπόνοια για την Annabelle, κράτησαν την κούκλα μαζί τους και άρχισαν να τη φροντίζουν και πάλι.

Ωστόσο, τα περίεργα φαινόμενα συνεχίστηκαν και με πιο κακόβουλες πλέον πράξεις. Αυτός στον οποίο έδειχνε συνήθως η Annabelle τον κακό της εαυτό ήταν ο Lou, ίσως γιατί δεν τον συμπαθούσε ή μπορεί να της θύμιζε κάποιον άντρα που της είχε κάνει κάποτε κακό. Συγκεκριμένα, ο Lou άρχισε να βλέπει εφιάλτες με την κούκλα να τον πλησιάζει και να προσπαθεί να τον στραγγαλίσει. Ένα βράδυ που κοιμόταν στο σπίτι των κοριτσιών, ξύπνησε ταραγμένος μέσα στη νύχτα συνειδητοποιώντας πως δεν μπορούσε να κουνήσει το σώμα του, ενώ η κούκλα στεκόταν στην άκρη του κρεβατιού του.

Λίγες μέρες μετά οι τρεις φίλοι ετοιμαζόντουσαν για ένα ταξίδι, όταν άκουσαν διάφορους περιέργους θορύβους από το δωμάτιο της Donna. Τρομαγμένοι πήγαν να ερευνήσουν το δωμάτιο και είδαν την Annabelle να βρίσκεται πεταμένη σε μια άκρη. Ο Lou προσπάθησε να πλησιάσει την κούκλα, αλλά ένιωσε έναν έντονο πόνο στο στήθος και σηκώνοντας την μπλούζα του είδε στο στήθος του 4 γρατζουνιές που αιμορραγούσαν. Οι περίεργες νυχιές εξαφανίστηκαν τελείως σε δύο μέρες και ο Lou ήταν σίγουρος πως η κούκλα ευθυνόταν γι’ αυτές.

Η εμπλοκή των Warrens 

Μην ξέροντας τι άλλο να κάνει, η Donna ήρθε τελικά σε επαφή με έναν ιερέα ο οποίος επικοινώνησε με τους Warrens, ένα δημοφιλές ζευγάρι ερευνητών παραφυσικών φαινόμενων. Ο Ed και η Lauren Warren είπαν στην Donna πως δεν υπάρχει περίπτωση να βρίσκεται ένα φιλικό πνεύμα μικρού κοριτσιού στην κούκλα, αλλά πως μια μη ανθρώπινη παρουσία έλεγχε την Annabelle. Επίσης είπαν πως ο στόχος της κούκλας ήταν να στοιχειώσει κάποιον άνθρωπο, πιθανότατα την Donna.

Οι Warrens έκαναν εξορκισμό στην κούκλα και ύστερα αποφάσισαν να την πάρουν μαζί τους. Και εκείνοι όμως φαίνεται πως είδαν περίεργα φαινόμενα με την κούκλα να αιωρείται ξαφνικά και να αλλάζει θέσεις μόνη της. Όταν ένα φίλος του ζευγαριού μίλησε άσχημα για την κούκλα, είχε αμέσως μετά ένα σοβαρό τροχαίο που παραλίγο να του κοστίσει τη ζωή του.

Οι Warrens τελικά κλείδωσαν την Annabelle σε ένα γυάλινο κουτί στο μουσείο The Warrens’ Occult Museum μαζί με άλλα καταραμένα, σύμφωνα με αυτούς, αντικείμενα που είχαν συλλέξει εκεί. Το μουσείο λειτουργούσε από το 1952 και φιλοξενούσε μια μεγάλη συλλογή από αντικείμενα “καταραμένα” ή που συνδέονταν με κάποιο τρόπο με το κακό, κυρίως για να προστατευτεί από αυτά ο κόσμος. Το μουσείο είναι κλειστό από το 2019, όταν πέθανε και η Lorraine Warren.

Το 2020 υπήρξε έντονα η φήμη ότι η Anabelle δραπέτευσε από το κουτί της στο μουσείο και η τύχη της αγνοούνταν. Όταν το θέμα κυκλοφόρησε στα κοινωνικά δίκτυα, ο θετός γιος του Ed και της Lorraine, Tony Spera, κυκλοφόρησε ένα βίντεο στο YouTube δείχνοντας ότι η Annabelle ήταν στο μουσείο και δεν είχε δραπετεύσει ποτέ. Τόνισε μάλιστα πως στο μουσείο υπάρχει μεγάλη ασφάλεια με συστήματα συναγερμού και σίγουρα εκείνος θα ήξερε αν κάτι είχε συμβεί.

Αnnabelle και επιρροές

Annabelle (film) - WikipediaΟ επίκουρος καθηγητής θρησκευτικών σπουδών του Πανεπιστημίου του Τexas, Joseph Laycock, έχει δηλώσει ότι οι περισσότεροι σκεπτικιστές έχουν απορρίψει το μουσείο των Warrens ως “γεμάτο από σκουπίδια, αποκριάτικες κούκλες, παιχνίδια και βιβλία που θα μπορούσατε να αγοράσετε σε οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο”. Ο Laycock αποκαλεί το θρύλο της Annabelle ως μια “ενδιαφέρουσα μελέτη περίπτωσης στη σχέση μεταξύ της ποπ κουλτούρας και της παραφυσικής λαογραφίας”.

H κούκλα πάντως αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για πολλές ταινίες, όπως το Child’s Play, το Dolly Dearest και το The Conjuring, καθώς και για το επεισόδιο του Twilight Zone με τίτλο “Living Doll”. Η ιστορία της κούκλας Annabelle αναφέρθηκε επίσης από τον συγγραφέα Gerald Brittle στη βιογραφία των Edward και Lorraine Warren με τίτλο “The Demonologist” (1980).

Κοινοποιήστε
Μαρία Τόμπρου
Πτυχιούχος με ΒΑ(Ηοns) Film studies από το London South Bank University και MA (Hons) media and creative cultures από το Greenwich University. Ξεκινάω τώρα τα βήματα μου στο χώρο της δημοσιογραφίας και της έρευνας αλλά παρόλα αυτά έχω υπάρξει αρθρογράφος και έχω πάρει συνεντεύξεις για Ελληνικά και ξένα sites/περιοδικά. Έχω ιδιαίτερη αγάπη για την ερευνητική δημοσιογραφία και ότι έχει σχέση με την ανθρώπινη φύση. Στον ελεύθερο μου χρόνο μου αρέσει να βλέπω ταινίες τρόμου και να διαβάζω θεωρίες συνωμοσίας...(guilty pleasure:P)