Το κάπνισμα βλάπτει. Σοβαρά. Και αυτό το γνωρίζουν ακόμα και οι πιο φανατικοί καπνιστές , οι οποίοι δε θέλουν με τίποτα να στερηθούν την απόλαυση εκείνης της πρώτης ρουφηξιάς.

Το κάπνισμα αποτελεί την κύρια αιτία καρκίνου του πνεύμονα , του λάρυγγα, του φάρυγγα, της ουροδόχου κύστης, αλλά και όλων των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Όμως, εκτός από τους προφανείς λόγους , υπάρχουν και άλλοι εξίσου σημαντικοί που πρέπει να σε προβληματίζουν ώστε να πάψεις να δηλητηριάζεις τον οργανισμό σου.

Το κάπνισμα προκαλεί άγχος

Και όμως, το κάπνισμα όχι μόνο δε μειώνει το άγχος, αλλά το αυξάνει σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό. Η εξάρτηση του φανατικού καπνιστή από το τσιγάρο προκαλεί στην περίπτωση της απουσίας του , αδυναμία συγκέντρωσης, νευρικότητα, θυμό.

Για αισθητικούς λόγους

Η ‘’καπνίλα’’ που χαρακτηρίζει τον μανιώδη καπνιστή και η άσχημη οσμή του ,που γίνεται αντιληπτή ιδιαιτέρως στους κλειστούς χώρους, είναι όντως απωθητική και αντιαισθητική.

Μείωση της ερωτικής διάθεσης

Και όμως, το κάπνισμα μειώνει τη λίμπιντο! Έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως όσο περισσότερο καπνίζει κάποιος, τόσο λιγότερη διάθεση εμφανίζει για την ερωτική του ζωή.

Μειώνεται η απόδοση στον αθλητισμό

Με το κάπνισμα μειώνεις τη φυσική σου αντοχή και την επίδοσή σου σε οποιαδήποτε φυσική δραστηριότητα.

Είναι μία πολυέξοδη συνήθεια

Είναι και αυτό ένας λόγος για να τη σταματήσεις. Το να δίνεις ένα ποσό σε τακτική βάση και να δηλητηριάζεις τον εαυτό σου, είναι εντελώς ανούσιο και ανώφελο. Δεν κάνεις καλό ούτε στην υγεία, αλλά ούτε και στην τσέπη σου!

Τι άλλους λόγους, άραγε, να χρειάζεται κάποιος για να συνεχίσει ως μη καπνιστής για το υπόλοιπο της ζωής του;

 

Κοινοποιήστε
ΠΗΓΗΜαρία Σκαμπαρδώνη
Φιλοξενούμενοι αρθρογράφοι που δεν αποτελούν μόνιμα μέλη της συντακτικής μας ομάδας ή κείμενα άλλων πηγών που συνάδουν με τους σκοπούς της σελίδας μας.