Με ιδιαίτερη χαρά φιλοξενώ στο σημερινό 10 στα 10 την συγγραφέα Μανταλένα Οικονόμου. Η συγγραφέας εργάζεται ως βρεφονηπιοκόμος και η επαφή και ενασχόληση που έχει τα τελευταία δέκα χρόνια με τα παιδιά αποτέλεσαν την κύρια πηγή έμπνευσης για την καταγραφή των ιστοριών της.

Ο “Πιλοτίμος” είναι το πρώτο της παιδικό βιβλίο κι όπως η ίδια δηλώνει χαρακτηριστικά, είναι η δική της προσπάθεια να κυνηγήσει το όνειρο της και ο ήρωάς της, ο Πιλοτίμος, είναι ο συνοδοιπόρος της σε αυτό το ταξίδι.

“Ο ΠΙΛΟΤΙΜΟΣ”
“Τι κι αν τα όνειρα φαντάζουν άπιαστα και μακρινά; Ένα πρόβατο ονειρεύεται ότι πετάει…
Ένα κατσικάκι είναι δίπλα του και το βοηθάει…
Και ένα δάσος ανάστατο διασκεδάζει και γελάει…
Μια ιστορία στην οποία η φιλία γίνεται σκάλα, για να φτάσεις τα όνειρά σου, ακόμα και αν αυτά δείχνουν να βρίσκονται πολύ ψηλά!”

__________________________

Για παιδιά από 4+, με υπέροχο εξώφυλλο και εικονογράφηση. Ο Πιλοτίμος περνάει μαθήματα αισιοδοξίας, καθώς δίνει στα παιδιά να καταλάβουν πως όλα τους τα όνειρα μπορούν να πραγματοποιηθούν. Δεν θα έπρεπε να λείπει από καμία παιδική βιβλιοθήκη!

Η ταλαντούχα Μανταλένα Οικονόμου βρήκε χρόνο για το δικό της 10 στα 10 και την ευχαριστούμε πολύ!

_______________________________________

10 ΣΤΑ 10 ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΝΤΑΛΕΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

1.Βρίσκεστε στο ίδιο πλοίο με μια ιστορική προσωπικότητα άλλης εποχής. Ποιά θα θέλατε να είναι αυτή και τι θα την ρωτούσατε;

Δίπλα στη σωσίβια λέμβο θα έβρισκα, προς μεγάλη μου έκπληξη, την Μπουμπουλίνα και δεν θα την άφηνα μέχρι να μου τα διηγηθεί όλα. Πως κατάφερε αυτή η αξιοζήλευτη προσωπικότητα να ηγηθεί με τέτοιο σθένος και ανδρεία και να ξεχωρίσει σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία.

2. Ο κακός ο λύκος είναι έξαλλος! Θεωρώντας ότι έφτασε πλέον το πλήρωμα του χρόνου για να αποτινάξει από πάνω του την “ρετσινιά” του δολοπλόκου και επικίνδυνου των παραμυθιών, ζητά αποκλειστικά από σας την υπεράσπισή του. Πώς θα ξεκινούσατε λοιπόν την απολογία του;

Γιατί, κυρίες και κύριοι, πρέπει να κρίνεται κάποιος από την εξωτερική του εμφάνιση και όχι από τον χαρακτήρα, τα λόγια και τις πράξεις του? Πώς έχουμε επιτρέψει να ενυπάρχουν στην κοινωνία μας τέτοιες ρατσιστικές διακρίσεις και ανυπόστατες κατηγορίες εις βάρος κάποιων που θα έπρεπε κανονικά να προσεγγίζονται ισότιμα?

3. Έχετε να φάτε πάνω από μια εβδομάδα, όταν μπροστά στα έκπληκτα μάτια σας στρώνεται το πιο πλούσιο τραπέζι του κόσμου. Είστε έτοιμη να αρπάξετε το πιρούνι όταν από κάπου ακούγεται μια φωνή: “Μανταλένα, τι πας να κάνεις; Έτσι και φας το παραμικρό χάνεις το Νόμπελ Λογοτεχνίας!” Πώς αντιδράτε;

Αν τα καταφέρω και δεν λιποθυμήσω από την πείνα, θα αφήσω αμέσως το κουτάλι κάτω και θα πάρω μια γερή μυρωδιά από το φαγητό μήπως και ξεγελάσω το στομάχι μου! Δεν θα έχανα το Νόμπελ για μερικά λαχταριστά σουτζουκάκια με μπόλικη σάλτσα και βουτυρένια μακαρόνια!!!

4. Η έμπνευση έχει γυρίσει ποτέ την πλάτη στην Μανταλένα;

Πιο πολύ θα έλεγα, ότι η Μανταλένα της γύρισε την πλάτη σε μια περίοδο που οι αρνητικές κριτικές αναφορικά με τα δημιουργήματά μου υπερτερούσαν των θετικών. Ευτυχώς, οι μέρες αυτές φαίνονται πολύ μακρινές πλέον και δεν θα επιτρέψω να με «ξαναενοχλήσουν».

5. Ας αντιστρέψουμε τους όρους: Όλοι είναι για μια μέρα αόρατοι εκτός από σας. Ποιό είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνατε;

Αν όλοι είναι αόρατοι και μόνο εγώ ορατή από όλους, μάλλον το καλύτερο που έχω να κάνω είναι να κρυφτώ κάπου, για να μην αποτελώ το μοναδικό θέαμα ψυχαγωγίας! Ίσως, όμως και να ανέβω σε ένα τρένο για να κάνω ένα μακρύ και απόλυτα ήρεμο ταξίδι με άγνωστο προορισμό σε ένα όμως πολύ τρομακτικό τρένο χωρίς οδηγό (μιας που δεν θα μπορώ να τον δω!)

6. Μπορεί να “πουλήσει κανείς παραμύθι” στον παραμυθά;

Φοβάμαι πως ναι. Με ωραίο περιτύλιγμα, έξυπνα λόγια και εμπνευσμένες εικόνες μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα!

7. Ποιά τρία αντικείμενα δεν θα παίρνατε μαζί σας σε ένα ερημικό νησί;

Οτιδήποτε που να λειτουργεί με ρεύμα, γιατί θα ήταν μάταιο, καλά παπούτσια και ρολόι!

8. Αν έπρεπε να είστε η Σταχτοπούτα ή η Χιονάτη, ποιά θα επιλέγατε και γιατί;

Η Σταχτοπούτα ήταν, κατά τη γνώμη μου, πιο δυναμικός χαρακτήρας και πιο πολύπλευρη προσωπικότητα από τη Χιονάτη, οπότε μπορώ να ταυτιστώ περισσότερο. Όχι απόλυτα.

9. Θα γράφατε ποτέ μυθιστόρημα;

Ναι, θα το έκανα όταν οι γνώσεις μου, οι εμπειρίες και τα βιώματά μου θα αρκούν για να δημιουργήσω κάτι πραγματικά όμορφο που να έχει να προσφέρει στον αναγνώστη.

10. Ποιά από τις δέκα ερωτήσεις σας δυσκόλεψε περισσότερο; (Οι απαντήσεις όλες και καμία δεν γίνονται αποδεκτές!)

Τα τρία αντικείμενα και το έρημο νησί! Όταν έχεις μάθει να προσεγγίζεις τα πράγματα από μια συγκεκριμένη οπτική είναι πάντα περίπλοκο να αλλάξεις τον τρόπο σκέψης σου, τη γωνία από την οποία βλέπεις τα πράγματα. Ευχαριστώ γι’ αυτό!

Κοινοποιήστε
Καθηγήτρια Γερμανικών, κειμενογράφος και συγγραφέας με τρία βιβλία στο ενεργητικό της: " Η κόρη του Ναζί", "Η φαλαινίτσα που ήθελε να γίνει γλάρος " και το πιο πρόσφατο "Γιατί το λεμονάκι δεν ήθελε να γίνει ποτέ πεπονάκι" από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη. Έχει έναν γιο και θεωρεί ότι η ευτυχία κρύβεται στα μικρά πράγματα που συνήθως προσπερνάμε. Αγαπημένη της ρήση: "Για να ανέβεις στην κορυφή, επιβάλλεται να ξεκινήσεις από την βάση."