Ως άνθρωπος που έχω ήδη δύο παραμύθια στο ενεργητικό μου γνωρίζω πόσο δύσκολο είναι να ακουμπήσει κάποιος την παιδική ψυχή. Είμαι λοιπόν πολύ χαρούμενη που σήμερα φιλοξενώ στην στήλη του 10 στα 10 την ταλαντούχα συγγραφέα Κωνσταντίνα Χρυσικού!

Η Κωνσταντίνα Χρυσικού γεννήθηκε στη Λαμία το 1995 όπου και μεγάλωσε. Σπούδασε στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Σήμερα εργάζεται ως Υπεύθυνη Πολιτισμού στο κατάστημα Public της Λαμίας.

Η αγάπη της για τα βιβλία ξεκίνησε από μικρή ηλικία και η συγγραφή έχει έρθει πλέον στη ζωή της για να μείνει. Το πρώτο της παραμύθι έχει τίτλο “Η φιλία είναι ευτυχία”.

Η Φιλία Είναι Ευτυχία“Η ΦΙΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ”

Θα ήσουν άραγε ευτυχισμένος αν δεν είχες φίλους;
Η Ισμήνη και ο Πέτρος, δύο παιδιά που παρουσιάζουν από διαφορετική οπτική γωνία την έννοια της φιλίας.
Εσύ από ποια πλευρά θέλεις να τη δεις;
Ταξίδεψε μαζί τους και θα μάθεις πως η φιλία είναι πραγματική…ευτυχία!

Ένα βιβλίο με πολύ δελεαστική για τους μικρούς μας φίλους εικονογράφηση γεμάτο με πολύ σημαντικά μηνύματα. Δεν θα έπρεπε να λείπει από καμία βιβλιοθήκη, σας το συνιστώ!

Η ταλαντούχα Κωνσταντίνα Χρυσικού βρήκε χρόνο για το δικό της 10 στα 10 και την ευχαριστούμε θερμά.

__________________________________

10 στα 10 με την κωνσταντινα χρυσικου

1. Βρίσκεστε στο ίδιο πλοίο με μια ιστορική προσωπικότητα μιας άλλης εποχής. Ποια θα θέλατε να είναι αυτή και τι θα την ρωτούσατε;

Θα έμενα έκπληκτη αν συναντούσα στο ίδιο πλοίο τον Αθανάσιο Διάκο. Δε θα έφευγα μέχρι να μου διηγηθεί όλες τις δράσεις και τους αγώνες που έδωσε. Μία προσωπικότητα σύμβολο στην περιοχή μου, στη Λαμία όπου και δολοφονήθηκε.

2. Έχετε να φάτε μια εβδομάδα όταν μπροστά στα έκπληκτα μάτια σας στρώνεται το πιο πλούσιο τραπέζι του κόσμου. Είστε έτοιμος να αρπάξετε το πιρούνι όταν από κάπου ακούγεται μια φωνή: «Κορίτσι μου τι πας να κάνεις; Έτσι και φας το παραμικρό χάνεις το Νόμπελ Λογοτεχνίας!» Πώς αντιδράτε;

Θα το άφηνα κάτω χωρίς δεύτερη σκέψη! Δε χάνεις εύκολα ένα Νόμπελ λογοτεχνίας για μερικές λαχταριστές λιχουδιές.

3. Η έμπνευση έχει γυρίσει ποτέ την πλάτη στην Κωνσταντίνα Χρυσικού;

Σίγουρα υπάρχουν στιγμές που η έμπνευση δεν είναι υπέρ μου. Προσπαθώ, όμως να μη με παίρνει από κάτω ώστε να μπορώ να συνεχίσω. Είναι πολύ σημαντικό σε καταστάσεις που ζούμε να υπάρχει αυτό το κάτι που να μη θέλεις να του γυρνάς την πλάτη!

4. Ποια τρία αντικείμενα δεν θα παίρνατε ποτέ μαζί σας σε ένα ερημικό νησί;

Δε θα έπαιρνα με τίποτα καλά ρούχα, καλλυντικά και ότι χρειάζεται ρεύμα γιατί θα ήταν μάταιο.

5. Ας αντιστρέψουμε τους όρους: Όλοι είναι για μια μέρα αόρατοι εκτός από εσάς. Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνατε;

Αν ποτέ συνέβαινε αυτό και δεν έβλεπα κανέναν το πρώτο πράγμα που θα έκανα θα ήταν να ταξιδέψω μόνη μου. Είτε με ποδήλατο, είτε με αυτοκίνητο. Να βλέπω μέρη και να κρατάω αναμνήσεις. Και γιατί όχι, να εμπνέομαι παράλληλα ;).

6. Υπάρχει κάποιο είδος λογοτεχνίας που δεν θα αγγίζατε ποτέ;

Δε θα άγγιζα νομίζω ποτέ το φανταστικό. Είναι κάτι μακρινό για εμένα. Όχι απόλυτα βέβαια.

7. Είστε ο σύγχρονος Νώε και οφείλετε να βάλετε στην Κιβωτό σας τρεις μόνο σημαντικές ανθρώπινες εφευρέσεις. Ποιές θα είναι αυτές;

Θα έβαζα στην Κιβωτό μου τον Άλμπερτ Αϊνστάιν, τον Thomas Newcomen και τον Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ.

8. Θα βρούμε αδιάβαστα βιβλία στην βιβλιοθήκη σας;

Αδιάβαστα ναι αλλά όχι για πολύ καιρό!

9. Τι κάνει η Κωνσταντίνα όταν καταλαβαίνει πως μια φιλία από ευτυχία μετατρέπεται σε δυστυχία;

Προσπαθώ να αντιμετωπίζω κάθε δύσκολη κατάσταση. Αν καταλάβω ότι κάτι τέτοιο συνέβη τότε σίγουρα δεν ήταν φιλία. Μία πραγματική και αληθινή φιλία μόνο ευτυχία φέρνει!

10. Ποια από τις δέκα ερωτήσεις σας δυσκόλεψε περισσότερο;

Θα έλεγα η πρώτη με την ιστορική προσωπικότητα. Είναι τόσα πολλά τα ιστορικά πρόσωπα που θα ήθελα να μιλήσω και να ακούσω ιστορίες που δύσκολα επιλέγεις.

Κοινοποιήστε
Χριστίνα Καρρά
Καθηγήτρια Γερμανικών, κειμενογράφος και συγγραφέας με τρία βιβλία στο ενεργητικό της: " Η κόρη του Ναζί", "Η φαλαινίτσα που ήθελε να γίνει γλάρος " και το πιο πρόσφατο "Γιατί το λεμονάκι δεν ήθελε να γίνει ποτέ πεπονάκι" από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη. Έχει έναν γιο και θεωρεί ότι η ευτυχία κρύβεται στα μικρά πράγματα που συνήθως προσπερνάμε. Αγαπημένη της ρήση: "Για να ανέβεις στην κορυφή, επιβάλλεται να ξεκινήσεις από την βάση."