Με την Εμμανουέλα Κακαβιά με συνδέει κάτι πολύ ιδιαίτερο και σημαντικό, καθώς η εικονογράφος με συγκίνησε από την πρώτη στιγμή με τον τρόπο που ζωντανεύει τους ήρωες παραμυθιών και παιδικών ιστοριών. Ήταν αμέσως ξεκάθαρο πως θα επέλεγα την συγκεκριμένη εικονογράφο για να δώσει σάρκα και οστά και στους δικούς μου ήρωες. Τρυφερά κι αγαπησιάρικα όπως μονάχα εκείνη μπορεί!
Η Εμμανουέλα Κακαβιά έχει ολοκληρώσει τρεις εργαστηριακές σχολές Βυζαντινής Τέχνης, μαθήματα ελεύθερου σχεδίου και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Δημιουργώντας κόμικς: Ιστορία, Γλώσσα, Είδη και Τεχνικές Αφήγησης”. Διαθέτει Κρατικό Πτυχίο Σκηνοθεσίας Τηλεόρασης και έχει εργασθεί για την ΕΡΤ στο τμήμα παραγωγής πολιτικών εκπομπών, καθώς και για ιδιωτικές εταιρείες τηλεοπτικών παραγωγών στο τμήμα παραγωγής πολιτιστικών εκπομπών, ενώ διαθέτει ουκ ολίγες ακόμη δεξιότητες και προσόντα.
Το γεγονός ότι το 2019 κέρδισε το Α’ Design Award στην κατηγορία Graphics and Visual Communication Design Award λέει πολλά για το αξεπέραστο ταλέντο και μεράκι της.
Made by Emmanouela
Αναμφισβήτητα δεν είναι πολύ εύκολο να επιλέξει κανείς ανάμεσα στις τόσες εκπληκτικές εικόνες που ανά διαστήματα δημιουργεί η Εμμανουέλα Κακαβιά και να πει με σιγουριά ποιά είναι η καλύτερη. Το σημερινό μου top three δεν ήταν λοιπόν εύκολο και ούτε και…αμερόληπτο. (Βλέπε πρώτη επιλογή και θα καταλάβεις, φίλε αναγνώστη!)
“Η ΦΑΛΑΙΝΙΤΣΑ ΠΟΥ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΓΛΑΡΟΣ” (ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΑΡΡΑ)
Με λένε Λόλα και είμαι μια μωβ φαλαινίτσα. Φίλος μου πιστός ο Γαλαζένιος, το ευγενικό καλοσυνάτο κυματάκι που έζησε από κοντά την κοροϊδία που μου έκανε ο Μηνάς ο γλάρος. Μαζί με τον τσαχπίνη αστακό Μαθιό, την πανέμορφη πριγκίπισσα Κοχυλένια κι άλλα όντα του Βυθού ξεπέρασα την στεναχώρια μου και κατάλαβα πόσο σημαντικό είναι να αγαπάμε τον εαυτό μας όπως ακριβώς είναι. Η δημιουργός μου προσπάθησε να με πείσει μέσα από ολονύχτια κουβέντα πως εκείνη έπρεπε να ευχαριστήσει την Εμμανουέλα μας που ζωγράφισε εμένα και τους άλλους τόσο τέλεια. Σιγά μην την άφηνα!
“ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ” (ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΟΥΡΓΟΥ)
Ένα υπέροχο παραμύθι διαφορετικό από τα άλλα που βαζίζεται σε ένα μυστικό. Η Εμμανουέλα δεν μας απογοητεύει ούτε εδώ, αντιθέτως τα τόσο διαλεχτά χρώματα και η εκφραστικότητα του μικρού ήρωα Κωνσταντίνου και της νεράιδας Ελευθερίας προσφέρουν αυτό που λέμε οπτική απόλαυση. Για άλλη μια φορά η εικονογράφος ντύνει ζωντανά τις αράδες ενός παραμυθιού.
“ΜΕ ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΟΥ ΠΗΓΑΣΟΥ” (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ) (ΜΥΡΤΩ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ)
Ένα σπουδαίο έργο, ανθολόγιο της Ελληνικής Μυθολογίας γραμμένο μάλιστα από Αρχαιολόγο. Η εικονογράφηση της Εμμανουέλας Κακαβιά προσθέτει την δική της πινελιά απογειώνοντας το όλο εγχείρημα. Προσωπικά θεωρώ την συγκεκριμένη εικονογράφηση από τις καλύτερες της! (Εντάξει Λόλα φαλαινίτσα μετά από σένα, πω πω μπελά που αγόρασα η συγγραφέας!)
_________________
Καμιά φορά ακόμη και για έναν συγγραφέα έρχεται η στιγμή που στερεύουν οι κατάλληλες λέξεις όταν θέλει να εκφράσει κάτι πολύ βαθύ. Εμμανουέλα μου, εγώ θα σου απευθύνω ένα ταπεινό μα ουσιαστικό ευχαριστώ για όλα όσα προσέφερες στο πρώτο μου παραμύθι με την ελπίδα οι δρόμοι μας να διασταυρωθούν ξανά, αγαπημένη μου.
Η ταλαντούχα εικονογράφος Εμμανουέλα Κακαβιά βρήκε χρόνο για το δικό της 10 στα 10 και την ευχαριστούμε ολόψυχα!
10 ΣΤΑ 10 ΜΕ ΤΗΝ ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ ΚΑΚΑΒΙΑ
1. Ένα μέτριο παραμύθι μπορεί να “σωθεί” με την βοήθεια της κατάλληλης εικονογράφησης;
Το ιδανικό έντυπο παραμύθι γεννιέται από το “πάντρεμα εικόνας και λόγου”. Μία εντυπωσιακή εικονογράφηση δεν μπορεί να σώσει ένα μέτριο κείμενο, μπορεί όμως να ανεβάσει την εμπορική αξία του έντυπου παραμυθιού στο σύνολό του. Ο αναγνώστης ναι μεν θα το προσεγγίσει για την εικαστική του αξία και όχι για τα νοήματά του, αλλά θα το
προσεγγίσει. Έτσι θα μπορούσαμε να πούμε πως ναι μπορεί να σωθεί ένα μέτριο παραμύθι με τη βοήθεια της κατάλληλης εικονογράφησης.
2. Η έμπνευση έχει “τολμήσει” ποτέ να γυρίσει την πλάτη της στην Εμμανουέλα και αν ναι πως το έχει εκείνη αντιμετωπίσει;
Φυσικά και μου έχει γυρίσει την πλάτη η έμπνευση, πολλές φορές μάλιστα θα έλεγα. Όταν η έμπνευση σου γυρνάει την πλάτη τότε πρέπει να κοιτάξεις με υπομονή και κριτική διάθεση βαθιά στο μυαλό και την καρδιά σου, για απαντήσεις. Συνήθως η έμπνευση είναι πάντα εκεί σαν μία πηγή που πάντα θα ρέει. Εμείς όμως δεν είμαστε πάντα σε θέση να τη δούμε και να σκύψουμε να πιούμε νερό. Άλλοτε πάλι μας λείπει το κύπελλο ή τρέμουν τα χέρια μας και παρότι τη βλέπουμε αδυνατούμε να δροσιστούμε από το νερό της. Το άγχος, τα αρνητικά συναισθήματα, οι φόβοι, όλα αυτά και άλλα πολλά μας καθιστούν ανήμπορους να φέρουμε
έμπνευση.
3. Βρίσκεστε στο ίδιο πλοίο με μια ιστορική προσωπικότητα άλλης εποχής. Ποιά θα θέλατε να είναι και τι θα την ρωτούσατε;
Θα ήθελα να ταξιδεύω με τον Λεωνίδα τον βασιλιά της Σπάρτης, Καλά, εννοείται πως καταρχάς θα τον ρωτούσα που βρήκε τη δύναμη και το θάρρος να κάνει ό,τι έκανε στις Θερμοπύλες και κατά δεύτερον αν με αφήνει να τον ζωγραφίσω!
4. Έχετε να φάτε πάνω από μήνα όταν μπροστά στα έκπληκτα μάτια σας στρώνεται από το πουθενά το πιο πλούσιο γεύμα. Είστε έτοιμη να βουτήξετε το πιρούνι όταν από κάπου ακούγεται μια φωνή:”Αν φας χάνεις την ευκαιρία να κάνεις την εικονογράφηση στο παραμύθι παγκοσμίου φήμης συγγραφέα!” Πώς αντιδράτε;
Περιμένετε να σας πω πως θα άφηνα το πιρούνι και θα έτρεχα σε αργή κίνηση να αγκαλιάσω τον παγκοσμίου φήμης συγγραφέα? Θα σας απογοητεύσω σε αυτή την ερώτηση, διότι έχω διαβάσει μαρτυρίες ανθρώπων από την κατοχή και έχω ακούσει και μαρτυρίες παππούδων
και γιαγιάδων και γνωρίζω τι σημαίνει να έχεις να φας δύο εβδομάδες “σωστά”, πόσο μάλλον να έχεις να φας ένα μήνα. Δεν το νοιώθω γιατί δεν το έχω ζήσει, αλλά θυμάμαι τον πανικό στα μάτια τους όταν μου έλεγαν τις ιστορίες και καταλαβαίνω. Στο ερώτημά σας τώρα, μάλλον δεν θα ήμουν καν σε φάση να καταλάβω τι λέει αυτή η φωνή μετά από ένα μήνα πείνας. Δεν υπερεκτιμώ τον εαυτό μου.
5. Βρίσκεστε σε παρουσίαση βιβλίου και συστηματικά κάποιοι δημοσιογράφοι σας απευθύνουν τον λόγο χρησιμοποιώντας όνομα κάποιας συναδέλφου σας. Πώς αντιδράτε;
Κανένα πρόβλημα, θα τους έλεγα απλά πως δεν είμαι αυτή που νομίζουν.
6. Αν γράφατε παραμύθι ποιός θα πρωταγωνιστούσε και γιατί;
Χμμμ, ένα παιδί φυσικά, ένα κορίτσι για την ακρίβεια. Γιατί θεωρώ ότι μέσα στους αιώνες που πέρασαν πάντα αυτά ήταν οι ήρωες. Και θα είναι δηλαδή…
7.Συμπληρώστε την φράση: ”Με λένε Εμμανουέλα κι όταν…”
Με λένε Εμμανουέλα κι όταν ζωγραφίζω νιώθω αθάνατη.
8. Πόσα χαρτιά τσαλακώνει μια εικονογράφος μέχρι να πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα; (Ή μήπως κανένα;;;)
Άλλοτε πολλά και άλλοτε ούτε ένα. Ισχύουν και τα δύο.
9. SOS! Μέχρι στιγμής κανείς δεν κατάφερε να δώσει μια τεκμηριωμένη απάντηση στο “Η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα;”. Η ανθρωπότητα κρέμεται από τα χείλη σας!
Συγνώμη, αλλά εγώ εικονογράφος είμαι… θέλετε να σας ζωγραφίσω μία κότα κι ένα αβγό καλύτερα?!
10. Ποιό από τα δέκα ερωτήματα σας δυσκόλεψε περισσότερο και γιατί; (Οι απαντήσεις καμία ή όλες απορρίπτονται!)
Η ερώτηση 7…νομίζω πως θα την απαντούσα πιο εύκολα όταν ήμουν παιδί.
Σας ευχαριστώ πολύ!